Ulkomaat

Ulkoministeri Soini: Suomi ottaa Venäjän suur­lähettilään puhutteluun gps-häirinnästä

”Me kerromme kantamme, ja odotamme siihen vastausta”, ulkoministeri sanoi vieraillessaan Washingtonissa.

Washington

Suomi aikoo puhutella Venäjän Suomen-suurlähettilästä Pavel Kuznetsovia gps-häirinnästä Naton Trident Juncture -sotaharjoituksen aikana.

”Meille on ihan selvää, että tämä tuli Venäjältä, ja sen mukaan siihen myös reagoidaan”, ulkoministeri Timo Soini (sin) sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tämä on vakava asia. Siitä on haittaa siviili-ilmailulle”, Soini sanoi. ”Ei meillä ole mitään syytä asiaa peitellä tai pienentää.”

Suomi reagoi asiaan Norjaa hitaammin, mutta Soinin mukaan Suomi ei viivytellyt asiassa vaan kommentoi heti, kun viranomaiset olivat saaneet selvityksensä valmiiksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Soinin mukaan asiasta keskustellaan Venäjän suurlähettilään kanssa ensi maanantaina. Kun ulkoministeriltä kysyttiin, mitä gps-häirinnästä Venäjälle seuraa, hän vastasi: ”Me kerromme kantamme, ja odotamme siihen vastausta.”

Soini vieraili Washingtonissa tapaamassa ulkoministeri Mike Pompeoa. Tapaaminen oli miehille toinen, ensimmäisen kerran he keskustelivat kesällä Helsingin huippukokouksen yhteydessä.

”Olen tavannut nyt kolme ulkoministeriä [John] Kerryn, [Rex] Tillersonin ja Pompeon. He ovat kaikki hyviä miehiä, jotka suhtautuvat Suomeen rakentavasti ja haluavat keskustella”, Soini arvioi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Soini kehui niin maiden kuin ulkoministerienkin välejä erinomaisiksi. Siihen voi hyvin uskoa. Kun ulkoministerit olivat saapumassa yhdessä parinkymmenen sekunnin valokuvaussessioon ulkoministeriössä, Soinin römäkkä nauru kuului läpi paksujen puisten ovien.

”Jollekin omalle vitsilleni siinä varmaan nauroin”, Soini kuittasi myöhemmin.

Ulkoministerien keskusteluissa oli puhuttu suoraan tyyliin monista aiheista, kuten Natosta, Venäjä-sanktioista, keskimatkan ohjuksista ja Jemenin tilanteesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Soini kertoo korostaneensa kollegalleen, että Suomelle on tärkeää, että Yhdysvallat pysyy Euroopassa ja Nato jatkaa nykyistä avoimien ovien politiikkaansa. Hän myös muistutti Suomen puolustusmenojen ja asevoimien olevan hyvällä tasolla.

Molemmat ulkoministerit olivat todenneet, ettei Venäjä-sanktioihin ole tulossa muutoksia vaan ne jatkuvat niin kauan kuin Minskin sopimusta ei ole pantu täytäntöön.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jemenin tilanteen Soini toivoo olevan kääntymässä parempaan, kun Yhdysvallat on lopettanut Saudi-Arabian sotilaskoneiden ilmatankkauksen ja alkanut muutenkin painostaa liittolaistaan.

”Se on humanitäärinen katastrofi ja inhimillinen tragedia, joka häiritsee jokaista, jolla tunto on”, Soini sanoi.

Jemenin umpisolmun avautumista voi osaltaan auttaa se, että Saudi-Arabia on joutunut ahtaalle toimittaja Jamal Khashoggin murhan takia.

Soinin mukaan toimittajan murha on Saudi-Arabialle kiusallinen asia, joka on pakko selvittää juurta jaksaen. ”Ei tämä mene vihreän veran alle tuosta vaan”, Soini sanoi.

Soini muistutti, että Suomi on puhutellut Saudi-Arabian suurlähettilään ja seuraa tarkasti tutkimusten etenemistä, vaikka ei ole varma, saadaanko kaikkia syyllisiä koskaan vastuuseen.

”Harvoin löytyy savuavaa asetta kenenkään kädestä”, Soini myönsi.

Soini kertoi kutsuneensa Pompeon Suomeen arktisen neuvoston kokoukseen 6.–7. toukokuuta. Mahdollisesta arktisesta huippukokouksesta ei keskusteltu, koska se on Soinin mukaan ”presidenttivetoista toimintaa”.

Presidentti Donald Trumpin hallinto on ollut arktisen neuvoston vastarannankiiski, joka on harannut yhteisiä ilmastolinjauksia vastaan. Toissa keväänä Alaskassa päätösasiakirjasta jouduttiin vääntämään myöhään yöhön.

Yhdysvaltain linja ei Soinin mukaan ole ulkoministerin vaihduttua muuttunut parempaan, muttei huonompaankaan suuntaan.

Soini vakuutti olevan optimisti, joka uskoo hyvään lopputulokseen. Hän sanoo, että asiat menevät nykyhallinnon kanssa eteenpäin parhaiten, kun puhutaan käytännön asioista, eikä nosteta esiin moraalin tai periaatteen kysymyksiä.

”Tehdään bisnestä – se narratiivi ymmärretään paremmin”, Soini arvioi.

Britannian tilanteesta Soini ei keskustellut Pompeon kanssa, mutta kertoo asian olleen paljon esillä, kun hän tapasi torstaina republikaanisenaattori Bob Corkerin ja muita kongressiedustajia.

”Neuvotteluissa kaikki saavat sen, mitä kukaan ei halua”, Soini kiteytti.

Ulkoministerin mukaan neuvottelutulos on Suomen kannalta parempi kuin kova Brexit, mutta varoitti, ettei neuvottelutulos välttämättä mene läpi Britannian parlamentissa.

”Aika kiire on”, Soini huomautti. ”Jos se vaihtoehto on no deal [ei sopimusta], niin aika kova on sekin ratkaisu.”

Helsingin Sanomat kysyi ulkoministeriltä, johtivatko Britannian EU-eron ajajat kansaa harhaan kansanäänestyksen alla.

”Kyllä kansa tietää”, Soini vastasi. ”Kansa on vastuussa äänestystuloksesta.”

Soini oli hyvävoimaisen oloinen ja mainiolla tuulella, mutta myönsi syksyllä jalkaan iskeneen ruusun olleen ankara.

”Siinä se oli sääressä kauniina kuin kesäinen Opelin konepelti. Sillä olisi voinut vaikka kananmunan paistaa.”

Soini ei ollut vielä valmis sanomaan, lähteekö hän ehdolle kevään eduskuntavaaleissa vai ei. Hän muistutti täyttävänsä keväällä 57 vuotta, joten jotain muutakin voisi jo tehdä. Toisaalta vanha suola janottaa.

”Vanha samurai, aina kun kisat lähestyy, se alkaa teroittaa miekkaansa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ulkopolitiikka
 • Saska Saarikoski
 • Suomi
 • Timo Soini
 • Ulkoministeriö
 • Venäjä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  2. 2

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  3. 3

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  5. 5

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  6. 6

   Yhdysvaltojen senaatti äänesti saudiliittouman sotilaallisen tuen lopettamisen puolesta – päätös uhmaa Trumpin hallitusta

  7. 7

   ”Orjalakien” hyväksyminen ajoi Unkarin parlamentin kaaokseen

  8. 8

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  9. 9

   Kanada on huolissaan kansalaisistaan Kiinassa – ulkoministeri: yksi pidätetty, toinen kadonnut Huawein talousjohtajan pidätyksen jälkeen

  10. 10

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  3. 3

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  4. 4

   Strasbourgin hyökkäyksestä epäilty jatkaa pakoaan, turva­toimia kiristetty kaikilla Ranskan joulu­toreilla – Tämä tilanteesta tiedetään

  5. 5

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  6. 6

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  7. 7

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  8. 8

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  9. 9

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  10. 10

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  4. 4

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää