Ulkomaat

Latvia juhlii, julistautui itsenäiseksi sata vuotta sitten – presidentti Niinistö vie lahjaksi Tuntemattoman sotilaan

Latvia julistautui itsenäiseksi tasan sata vuotta sitten.

Tasan sata vuotta sitten 18. marraskuuta Latvian kansanneuvosto antoi itsenäisyysjulistuksen Latvian kansallisteatterissa Riiassa. Sunnuntaina Latvia viettää itsenäisyysjuhlansa pääpäivää monin juhlallisuuksin, muun muassa samassa kansallisteatterissa järjestettävällä konsertilla.

Suomesta juhlallisuuksiin osallistuu tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Ohjelmassa on kukkien lasku Vapauden muistomerkille, tutustuminen kansalliseen historiamuseoon, sotilasparaatin seuraaminen ja Latvian presidentin Raimonds Vējonisin isännöimä lounas.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Latvian kansalliskirjastossa järjestetään päivän päätteeksi seremonia, jossa valtionpäämiehet lahjoittavat kirjaston kokoelmiin kansallisesti merkittävän teoksen.

Niinistö lahjoittaa Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan latviankielisen käännöksen, kerrotaan presidentinkanslian tiedotteessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaikka Latvia julistautui itsenäiseksi sata vuotta sitten ensimmäisen maailmansodan jälkimainingeissa, taistelu itsenäisyydestä jatkui.

Latvian vapaussota oli sarja sotia, joita käytiin joulukuusta 1918 elokuuhun 1920. Osapuolina olivat Latvian hallituksen lisäksi saksalaiset joukot ja Neuvosto-Venäjä.

Toisen maailmansodan alussa Latvia julistautui puolueettomaksi. Natsi-Saksan ja Neuvostoliiton Molotovin-Ribbentropin sopimuksen mukaan Latvia kuului Neuvostoliiton etupiiriin. Neuvostoliitto miehitti maan kesäkuussa 1940 ja perusti Latvian sosialistisen neuvostotasavallan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Saksa miehitti Latvian heinäkuussa 1941 ja Neuvostoliitto uudelleen 1944–45.

Latvia itsenäistyi uudelleen 1991, kuten myös naapurimaat Viro ja Liettua. Viro ja Liettua juhlivat itsenäistymisensä satavuotispäiviä jo helmikuussa.

Suomessakin Latvian juhlapäivä näkyy sunnuntaina. Sisäministeriö on suosittanut yleistä liputusta, ja ulkoministeriö valaisee päärakennuksensa Merikasarmin Helsingissä lauantai-illasta maanantaiaamuun.

Suomi on julkaissut myös virallisen onnitteluvideon, jossa Sibelius-Akatemian opiskelijat esittävät latvialaisen Emīls Dārziṇšin Melankolisen valssin Jean Sibeliuksen kotona Ainolassa.


Oikaisu 20.11.2018: Korjattu Latvian vapaussodan osapuoleksi Neuvosto-Venäjä. Aiemmin jutussa sanottiin, että osapuolena oli Neuvostoliitto.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Latvia
 • Minttu Mikkonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Lähes 700 vuotta vanha Pähkinäsaaren rauhan raja jakaa Suomen yhä kahtia – Alueelliset terveyserot näkyvät Kelan tilastoissa

  3. 3

   F1-sarja yritti kettuilla Kimi Räikköselle reippaasta juhlimisesta Pietarissa – suomalaisen välitön kuittaus sai riehakkaan vastaanoton

  4. 4

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Onko kaksi kilometriä liian pitkä koulumatka ekaluokkalaiselle? Koillis-Helsingissä kouluriidasta tuli myös kieliriita

  6. 6

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  7. 7

   Suomalaiset lahjoittavat miljoonia, mutta mihin rahat lopulta menevät? HS selvitti, miten järjestöt käyttävät joulun alla keräämiään rahoja

   Tilaajille
  8. 8

   Myös maailman vaikutusvaltaisin lehti hehkuttaa Oodi-kirjastoa – ”Torille!” arkkitehti Antti Nousjoki iloitsee

  9. 9

   Suomalaistutkija osoitti, että hpv16-virus on tarttunut ihmiseen neandertalin­ihmisestä – Nyt iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä kunnian löydöstä

   Tilaajille
  10. 10

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  2. 2

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  3. 3

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  4. 4

   Silmukka kiristyy Trumpin ympärillä – ”Henkilö 1” kehotti lakimiestään rikkomaan lakia ja suunnitteli pilvenpiirtäjää Moskovaan vielä kesken vaalikampanjan

  5. 5

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  6. 6

   Krp hakee rikos­insinöörejä kryptisellä koodi­kielellä – ”Tarkoitus on kiinnittää oikean kohde­ryhmän huomio”

  7. 7

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Johanna Puro on viime kuukaudet paimentanut poliisia tutkimaan poikansa pyörän varkautta – ”Eikö poliisi itse osaa siirtää tiedostoa muistitikulle?”

  10. 10

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää