Ulkomaat

Espanja uhkasi äänestää brexit-sopua vastaan, jos sopimusta ei muuteta

Sopimuksesta oltiin saatu jo alustava sopu, mutta nyt Espanjan pääministeri on toista mieltä.

Espanja aikoo äänestää EU:n alustavaa brexit-sopimusta vastaan, jos sopimustekstissä olevaa muotoilua Gibraltarista ei muuteta, Espanjan pääministeri Pedro Sánchez uhkasi tiistaina.

”Ellei Gibraltarin osalta muutoksia tule, Espanja tulee äänestämään brexit-sopimusta vastaan”, Sánchez sanoi talouskonferenssissa Madridissa uutistoimisto Reutersin mukaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Gibraltar on kuulunut Britannialle vuodesta 1713 lähtien ja se on aiheuttanut pitkään riitaa Espanjan ja Britannian kesken. Gibraltarkin on poistumassa Euroopan unionista ensi maaliskuussa, vaikka 96 prosenttia alueen asukkaista halusi kansanäänestyksessä 2016 pysyä unionissa.

Maanantaina Espanjan ulkoministeri Josep Borrell vaati, että Britannian ja Euroopan unionin suhteista sopiminen ei kosketa Gibraltaria. Viime viikolla Espanja hyväksyi Gibraltarin sisällyttämisen brexit-sopimukseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viime vuonna Espanja linjasi, että se ei aio vaatia Gibraltaria kokonaan Britannialta brexit-neuvottelujen yhteydessä. Espanja kuitenkin ehdotti, että Gibraltar siirtyisi Britannian ja Espanjan yhteiseen omistukseen. Gibraltarilla olisi silloin laaja itsehallinto, ja sen asukkaat saisivat Britannian kansalaisuuden lisäksi Espanjan kansalaisuuden.

Espanjan mukaan yhteishallinnon kautta Gibraltar voisi myös jäädä EU:n jäseneksi senkin jälkeen, kun Britannia jättää unionin.

Gibraltar on määritelty Britannian merentakaiseksi alueeksi. Se ei kuulu sisäisistä rajatarkastuksista luopuneeseen Schengen-alueeseen, ei EU:n tulliliittoon eikä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, joka kuitenkin hoitaa sen ulkopolitiikan ja puolustuksen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Espanja luovutti Välimeren suuaukolla sijaitsevan 426 metriä korkean Gibraltarin kallion Britannialle vuonna 1713.

Viime viikolla Britannian EU-erosta saavutettiin alustava sopu. Sopimus pitää hyväksyä brittihallituksen ja -parlamentin lisäksi myös EU-parlamentissa, sekä saattaa voimaan kaikissa EU:n jäsenmaissa brexit-päivään eli 29. maaliskuuta 2019 mennessä.

Brexitiä vastustavat poliitikot sekä koko ajan voimistuva kansanliike on vaatinut uutta kansanäänestystä saavutetusta sopimuksesta. Mayn hallitus on kuitenkin tiukasti uutta äänestystä vastaan.Tiistaina Espanjan ulkoministeri Borrell jatkoi brexit-keskustelua sanomalla, että itsenäinen Skotlanti voisi liittyä osaksi EU:ta brexitin jälkeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Miksei, jos he lähtevät Britanniasta sisäisten säännösten mukaisesti”, Borrell sanoi Politicon haastattelussa.

Aiemmin Espanjan hallinto on suhtautunut nihkeästi ajatukseen, että Skotlanti itsenäistyisi ja liittyisi unioniin. Taustalla on huoli Katalonian itsenäistymispyrkimyksistä, joita Espanjan keskushallinto ei suvaitse.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Brexit
 • Euroopan unioni
 • Espanja

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uusin Harry Potter -elokuva raivostuttaa vanhoja Potter-faneja – eikä ihme, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla edes mahdollisia

  2. 2

   Valtiosyyttäjä yritti viestittää poliisijohdolle Jari Aarnion oudosta yhteydestä jengipomoon jo 10 vuotta sitten – ”Koin velvollisuudekseni kertoa, että tässä on jotain outoa”

  3. 3

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  4. 4

   Autoliitto ihmettelee työ­ryhmän kovia vaatimuksia: ”Pelkona on, että kustannukset kaatuvat tavallisten autoilijoiden niskaan”

  5. 5

   Perussuomalaiset vertasivat EU:ta natsi-Saksaan ja suututtivat muut puolueet eduskunnassa –”Nyt ylitettiin sopivuuden ja totuuden rajat”

  6. 6

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  7. 7

   Saiko hakaristi­liput poistaa kulkueesta? Poliisin toimista tehtiin kanteluita, joiden mahdollisuuksiin professorit suhtautuvat varauksella

  8. 8

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  9. 9

   Näin Finlandia-talon vesivahinko eteni: Jopa satatuhatta litraa vettä ryöppysi sisään nyrkinkokoisesta reiästä

  10. 10

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   HS Strasbourgissa: Verityön jäljet näkyvät kaupungin keskustassa, turvatoimia tiukenettu – Epäiltyä etsitään yhä, tämä ampumisesta tiedetään

  3. 3

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  4. 4

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  5. 5

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  6. 6

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  7. 7

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  8. 8

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  9. 9

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  10. 10

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Perussuomalaiset vertasivat EU:ta natsi-Saksaan ja suututtivat muut puolueet eduskunnassa –”Nyt ylitettiin sopivuuden ja totuuden rajat”
  3. Omat yrittävät kaataa pääministeri Mayn – brittimedia ennakoi Mayn voittavan keskiviikkoillan luottamusäänestyksen
  4. Autoliitto ihmettelee työ­ryhmän kovia vaatimuksia: ”Pelkona on, että kustannukset kaatuvat tavallisten autoilijoiden niskaan”
  5. HS Strasbourgissa: Verityön jäljet näkyvät kaupungin keskustassa, turvatoimia tiukenettu – Epäiltyä etsitään yhä, tämä ampumisesta tiedetään
  6. Valtiosyyttäjä yritti viestittää poliisijohdolle Jari Aarnion oudosta yhteydestä jengipomoon jo 10 vuotta sitten – ”Koin velvollisuudekseni kertoa, että tässä on jotain outoa”
  7. Saiko hakaristi­liput poistaa kulkueesta? Poliisin toimista tehtiin kanteluita, joiden mahdollisuuksiin professorit suhtautuvat varauksella
  8. Lato tuhoutui Vantaalla – video näyttää tulipalon rajuuden
  9. Näin Finlandia-talon vesivahinko eteni: Jopa satatuhatta litraa vettä ryöppysi sisään nyrkinkokoisesta reiästä
  10. Toinen Voyager-luotain poistui viimein aurinkokunnasta – ”Nyt odotamme, mitä se kertoo meille heliopaussin ulkopuolisesta maailmasta”
  11. Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä
  12. Näytä lisää