Ulkomaat

Eristyksissä elävä heimo surmasi nuolilla rantautumiskieltoa uhmanneen seikkailijan – Häntä auttaneet kalastajat pidätettiin

Primitiivistä elämää elävälle saarelle ei saa mennä edes Intian laivasto. Sentinelit elävät täysin eristyksissä muusta maailmasta.

Intian Andamaanien saariryhmän poliisit ovat ottaneet kiinni seitsemän ihmistä viime viikon perjantaina sattuneen amerikkalaisturistin surman jälkitutkinnoissa, uutistoimistot kertovat.

Uutistoimisto AFP:n mukaan 27-vuotias miespuolinen amerikkalaisturisti oli maksanut kalastajille siitä, että nämä veisivät hänet tutustumaan Pohjois-Sentinel-saarella asuviin alkuperäisasukkaisiin sentineleihin, jotka elävät primitiivistä metsästäjä-keräilijöiden elämää täysin eristyksissä muusta maailmasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Loppumatkan mies oli matkannut kanootilla. Kun mies oli päässyt saarelle, häntä kohti ammuttiin ryöpyittäin nuolia, minkä jälkeen hänen kaulansa ympärille sidottiin köysi ja hänet oli raahattu pois, kalastajat olivat kertoneet poliiseille. Miehen ruumis oli myöhemmin jätetty saaren rannalle.

Joidenkin tietojen mukaan mies oli lähetyssaarnaaja, joka oli pyrkinyt noin parinsadan ihmisen asuttamalle saarelle jo useita kertoja aiemminkin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan kyseessä oli kuitenkin Yhdysvaltain Alabamasta kotoisin oleva John Allen Chau, joka on sosiaalisessa mediassa kertonut olevansa innokas matkailija ja seikkailija.

Chau on maininnut idoleikseen tutkimusmatkailija David Livingstonen ja Jeesuksen.

”Rakastan tutkimusmatkailua”, hän totesi neljä vuotta sitten seikkailuyhteisö Outbound Collectivelle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Olipa kyse sitten vaelluksesta lähellä Chilliwackjoen vanhoja metsiä, oletetun vesiputouksen löytämisestä Andamaanien viidakossa tai vain kiertelyä kaupungissa, olen koko sydämestäni seikkailija”, hän jatkoi.

Eräiden tietojen mukaan hän olisi joskus ollut jalkapallovalmentaja ja ammatiltaan ensihoitaja.

Uutistoimisto Reutersin mukaan tapauksen johdosta pidätetyt ovat kalastajia, jotka kuljettivat Chaun saaren läheisyyteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Chaun perhe julkaisi lausunnon hänen Instagram-tilillään. Lausunnon mukaan Chau rakasti jumalaa ja elämää, auttoi apua tarvitsevia ja osoitti pelkästään rakkautta Sentinel-heimon jäseniä kohtaan.

”Annamme anteeksi heille, jotka väitetysti ovat vastuussa hänen kuolemastaan.”

Perhe esitti lausunnossa myös toiveen, ettei Chauta saarelle avittaneita kalastajia ja muita paikallisia kontakteja syytettäisi hänen kohtalostaan.
Poliisin mukaan Chau oli aiemmin vieraillut Pohjois-Sentinel-saarella neljä tai viisi kertaa paikallisten kalastajien avustamana, BBC kertoo viitaten haastattelemansa toimittajan Subir Bhaumikin tietoihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Bhaumikin mukaan Intia on lailla kieltänyt kaikenlaisen yhteydenpidon saarelaisiin. Vuonna 2017 Intia kielsi myös valokuvien ottamisen ja videoiden kuvaamisen Andamaanien alkuperäisheimoista. Kieltojen rikkoja voidaan tuomita useiden vuosien vankeuteen.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Chau oli yrittänyt päästä saarelle jo 14. marraskuuta siinä onnistumatta. Hänellä kerrotaan olleen mukanaan heimolle tarkoitettuja lahjoja, muun muassa jalkapallo, sakset ja kalastusvälineitä.

Kaksi päivää tämän jälkeen hän teki toisen yrityksen kohtalokkain seurauksin.

AFP:n mukaan Chauta ammuttiin nuolilla, mutta hän vain jatkoi kävelyä. Häntä avustaneet kalastajat pakenivat peloissaan nähtyään heimolaisten kietova köyden uhrinsa kaulan ympärille ja raahaavan ruumista rannalta.

Chaun ruumis paikannettiin BBC:n mukaan 20. marraskuuta, mutta The Hindustan Times -lehden mukaan hänen kaikkia jäänteitään ei ole vielä löydetty.

”Tämä on poliisille vaikea tehtävä. He eivät edes voi pidättää saarelaisia”, toimittaja Bhaumik sanoo BBC:lle.Kyseisellä saarialueella Bengalinlahden kaakkoislaidalla elää useita heimoja, joiden elämäntapaa yritetään säilyttää estämällä turistien pääsy alueelle. Edes Intian merivoimat ei saa lähestyä joidenkin heimojen edustajia.

Riskinä on muun muassa, että vierailijat tuovat mukanaan sairauksia, joita vastaan 60 000 vuoden ajan erityksissä eläneellä heimolla ei ole vastustuskykyä.

Brittilehti The Telegraph kertoi vuonna 2006, että kaksi intialaiskalastajaa oli ajautunut vahingossa – ja ilmeisesti humalassa – Pohjois-Sentinel-saarelle. Myös heidät tapettiin jousilla.

Intian rannikkovartioston edustajat olivat yrittäneet hakea surmattujen kalastajien ruumiit, mutta alkuasukkaat olivat ajaneet heidät matkoihinsa ampumalla heitä nuolilla.

Andamaanien ja Nikobaarien saariryhmään kuuluu 572 saarta, joista 37:llä on asukkaita, kerrotaan alueella toimivan Indian Holiday -yrityksen verkkosivulla. Seitsemän vuotta sitten tehdyn väestönlaskennan mukaan saarilla asui yhteensä noin 380 000 ihmistä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Perussuomalaiset vertasivat EU:ta natsi-Saksaan ja suututtivat muut puolueet eduskunnassa –”Nyt ylitettiin sopivuuden ja totuuden rajat”

  2. 2

   Uusin Harry Potter -elokuva raivostuttaa vanhoja Potter-faneja – eikä ihme, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla edes mahdollisia

  3. 3

   Valtiosyyttäjä yritti viestittää poliisijohdolle Jari Aarnion oudosta yhteydestä jengipomoon jo 10 vuotta sitten – ”Koin velvollisuudekseni kertoa, että tässä on jotain outoa”

  4. 4

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  5. 5

   Autoliitto ihmettelee työ­ryhmän kovia vaatimuksia: ”Pelkona on, että kustannukset kaatuvat tavallisten autoilijoiden niskaan”

  6. 6

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  7. 7

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  8. 8

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  9. 9

   Näin Finlandia-talon vesivahinko eteni: Jopa satatuhatta litraa vettä ryöppysi sisään nyrkinkokoisesta reiästä

  10. 10

   Saiko hakaristi­liput poistaa kulkueesta? Poliisin toimista tehtiin kanteluita, joiden mahdollisuuksiin professorit suhtautuvat varauksella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   HS Strasbourgissa: Verityön jäljet näkyvät kaupungin keskustassa, turvatoimia tiukenettu – Epäiltyä etsitään yhä, tämä ampumisesta tiedetään

  3. 3

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  4. 4

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  5. 5

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  6. 6

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  7. 7

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  8. 8

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  9. 9

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  10. 10

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Perussuomalaiset vertasivat EU:ta natsi-Saksaan ja suututtivat muut puolueet eduskunnassa –”Nyt ylitettiin sopivuuden ja totuuden rajat”
  3. Lato tuhoutui Vantaalla – videot näyttävät todennäköisesti tahallaan sytytetyn tulipalon rajuuden
  4. Omat yrittävät kaataa pääministeri Mayn – brittimedia ennakoi Mayn voittavan keskiviikkoillan luottamusäänestyksen
  5. Autoliitto ihmettelee työ­ryhmän kovia vaatimuksia: ”Pelkona on, että kustannukset kaatuvat tavallisten autoilijoiden niskaan”
  6. HS Strasbourgissa: Verityön jäljet näkyvät kaupungin keskustassa, turvatoimia tiukenettu – Epäiltyä etsitään yhä, tämä ampumisesta tiedetään
  7. Valtiosyyttäjä yritti viestittää poliisijohdolle Jari Aarnion oudosta yhteydestä jengipomoon jo 10 vuotta sitten – ”Koin velvollisuudekseni kertoa, että tässä on jotain outoa”
  8. Saiko hakaristi­liput poistaa kulkueesta? Poliisin toimista tehtiin kanteluita, joiden mahdollisuuksiin professorit suhtautuvat varauksella
  9. Näin Finlandia-talon vesivahinko eteni: Jopa satatuhatta litraa vettä ryöppysi sisään nyrkinkokoisesta reiästä
  10. Toinen Voyager-luotain poistui viimein aurinkokunnasta – ”Nyt odotamme, mitä se kertoo meille heliopaussin ulkopuolisesta maailmasta”
  11. Tunti sitten
  12. Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä
  13. Näytä lisää