Ulkomaat

Vuonna 1995 salaperäinen Sacklerin suku toi markkinoille kipulääkkeen, jota kaupattiin aggressiivisesti vaaroista huolimatta – Nyt perhettä syytetään satojentuhansien amerikkalaisten kuolemasta

Suvun lääkeyhtiö Purdue Pharma markkinoi 1990-luvulta alkaen aggressiivisesti ja harhaanjohtavasti opioidilääke OxyContinia.

Puutarha on niin kaunis, että jo kuva siitä tyynnyttää mielen. Pensasaidan takana kasvaa pitkävartisia rautayrttejä, kesäkynttilöitä ja laukkoja eli pitkävartisia sipulikukkia. Unikkoa ei näy.

Kuva on julkaistu aikakauslehti Voguessa ja koottu myöhemmin kirjaan Vogue Living: Country, City, Coast.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Puutarhajulkaisu Gardenista siteeraa kirjaa ja kertoo, että ­Jacqueline Sackler ja Mortimer Sackler Jr. palkkasivat maisema-arkkitehdin luomaan puutarhasta ”villin ja runollisen”.

Kovin paljon muuta Sacklerien yksityiselämästä ei tiedetäkään. Suku kuuluu Yhdysvaltain rikkaimpiin, mutta se välttelee julkisuutta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suvun jäsenistä ei löydy juuri julkaistuja valokuvia, vaikka aikakauslehti Forbes on listannut Sacklerit Yhdysvaltain 19. rikkaimmaksi suvuksi ja arvioinut suvun omaisuuden 13 miljardin dollarin suuruiseksi.

Mutta viime aikoina julkisuuden välttely on muuttunut koko ajan vaikeammaksi. Sacklereita syytetään Yhdysvaltain historian pahimmasta huumeongelmasta.

Ja nyt heitä vastaan on nostettu myös oikeusjuttuja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaikki kolme veljestä olivat lääkäreitä. Arthur, Mortimer ja ­Raymond Sackler ostivat pienen, laksatiiveihin ja korvavaikun poistajiin erikoistuneen lääkeyhtiön New Yorkissa vuonna 1952.

Pikkuveljet Mortimer ja Raymond olivat vastuussa liiketoimista. Isoveli Arthur keskittyi muihin töihin, vaikka hän omisti yrityksestä kolmanneksen.

Aikakauslehti New Yorker kertoi viime vuonna, että Arthur Sackler oli ennen muuta mainosmies. Hän teki rahansa alun perin markkinoimalla lääkkeitä, kuten rauhoittavaa Valiumia. Hän oli myös lääketieteellisen julkaisun kustantaja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Useimmat niistä kyseenalaisista käytännöistä, jotka tekivät lääketeollisuudesta nykyisenlaisen vitsauksen, voidaan jäljittää Arthur Sackleriin”, psykiatrian professori Allen Frances sanoi New Yorkerissa.

Kun Arthur Sackler kuoli vuonna 1987, hänen osuutensa lääkeyhtiöstä siirtyi perintöriitojen jälkeen veljille ja näiden lapsille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Arthurin lapset ovat tehneet selväksi, ettei heillä ole mitään tekemistä sen kanssa, mitä tapahtui seuraavaksi.

Vuonna 1995 Sacklerien lääkeyhtiö Purdue Pharma toi markkinoille kipulääkkeen nimeltä Oxycontin. Se oli oopiumista johdettu synteettinen lääke eli opioidi. Siis samanlainen kuin vaikka morfiini mutta tehokkaampi.

Kaikki tiesivät, että opioidit aiheuttavat helposti riippuvuutta, mutta Purdue Pharman mukaan Oxycontin oli turvallisempi kuin vastaavat vanhat kipulääkkeet.


Niitä oli totuttu määräämään lähinnä syöpäpotilaille helpottamaan kipuja, kun kuolema oli jo lähellä. Silloin riippuvuus oli helppo katsoa pienemmäksi pahaksi kuin kivusta kärsiminen.

Sanomalehti Financial Timesin mukaan Purdue Pharma erosi monista muista lääke­yhtiöstä siinä, ettei sen tuote­kehityksestä vastannut kansainvälisesti tunnettujen tutkijoiden ja johtajien joukko.

Se todella oli perheyhtiö. Oxycontinin takana olivat Mortimer ja Raymond Sackler ja heidän lapsensa, ennen kaikkea Raymondin poika Richard Sackler. Alun perin lääkäri hänkin, ja myöhemmin Purdue Pharman hallituksen puheenjohtaja.


Richard Sackler ei ole antanut haastatteluita, mutta Financial Times sai käsiinsä otteita hänen puheestaan vuodelta 2000. Oxycontin oli silloin matkalla kohti miljardin dollarin vuosimyyntiä.

”Oxycontin laajensi niiden potilaiden joukkoa, joiden keskivaikeaa tai vaikeaa kipua voitiin hoitaa menestyksekkäästi – riippumatta kivun lähteestä”, ­Richard Sackler sanoi yleisölle.

Niin, lääkettä ei enää kaupattukaan vain syöpäpotilaille. Puheessaan Richard Sackler luetteli sairauksia niveltulehduksesta selkäkipuun ja vyöruususta verenkierto-ongelmiin. Oxycontin oli lääke niihin kaikkiin.

Lääkettä myydään myös Suomessa.

Kela tilastoi lääkkeet vaikuttavan aineen eli tässä tapauksessa oksikodonin mukaan. Viime vuonna oksikodonilääkkeitä korvattiin 42 000 suomalaiselle.

Sacklerien suurin läpimurto ei ollut lääketieteellinen. Se tapahtui markkinoinnissa.

Heidän yrityksensä koulutti lääkäreitä, palkitsi myyjiä ja kohdensi mainontaa tehokkaasti niin, että lääkärikunnan varovainen suhtautuminen opioideihin muuttui. Siten se raivasi tietä myös muille lääkeyhtiöille.


Se keskittyi markkinoinnissaan sekä lääkäreihin, joiden tiesi jo määräävän paljon opioideja että yleislääkäreihin, joita kutsuttiin ”opioidinaiiveiksi”. Se rahoitti lääkäreitä, jotka puhuivat kroonisen kivun hoitamisen tärkeydestä ja opioideihin liitetyn stigman purkamisesta.

Samalla se välitti väärää ja harhaanjohtavaa tietoa siitä, kuinka kauan Oxycontin vaikuttaa ja kuinka voimakkaasti se aiheuttaa riippuvuutta.

Viime toukokuussa The New York Times -lehti uutisoi Yhdysvaltain oikeusministeriön raportista, jonka mukaan Purdue Pharma tiesi Oxycontinin mittavasta väärinkäytöstä jo 1990-luvun lopussa. Yhtiö salasi tiedon.

Muun maailman silmille ongelma räjähti vasta kaksi vuosikymmentä myöhemmin.

Kesällä 2017 HS:n kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski vieraili ­Daytonin kaupungissa Ohiossa ja kirjoitti sieltä näin:

Kunta on vuokrannut kylmäkontteja, koska Daytonin ruumishuoneelta tila on loppu. -- ihmisiä löytyy neula kädessä kirjaston ja Walmartin vessoista, ostoskeskusten parkkipaikoilta, ratin takaa tien laidasta.

Siltä näyttää opioidiepidemia. Videolla Daytonin asukkaat kertovat, miksi opioidiepidemia levisi:


Vuosina 1999–2016 yli 200 000 amerikkalaista kuoli lääkeopioidien yliannostukseen. Se on neljä kertaa niin paljon kuin maan sotilaita kuoli Viet­namin sodan taisteluissa.


Ensin kasvoi kipulääkkeisiin kuolleiden määrä. Se lähes kaksinkertaistui vuosina 2002–2011.


Sen jälkeen tämä käyrä tasaantui, mutta kaksi muuta kohosi jyrkästi: heroiinin ja sitä voimakkaamman fentanyylin yliannostukseen kuolleiden määrä moninkertaistui.


Silläkin oli yhteys kipulääkkeisiin. Yhdysvaltain terveydenhoitoalan tutkimuslaitoksen NIH:n mukaan 80 prosenttia maan heroiinin käyttäjistä on aloittanut opiaattien tai opioidien käytön lääkkeistä.

Kun niiden määräämistä rajoitettiin, moni jo koukkuun jäänyt suuntasi etsimään korvaavaa tuotetta kadulle. Meksikolaiset huumejengit huomasivat markkinaraon. Heroiinia ja fentanyyliä tulvi maahan niin, että ne tulivat kipulääkkeitä halvemmiksi.

Kuolemien määrä kasvoi.

Opioidiepidemiaa ei ole vielä taltutettu, mutta syyllisiä etsitään kiivaasti. Moni osoittaa Purdue Pharman omistajia.

Koska se on perheyhtiö eikä kasvoton pörssiyhtiö, omistajilla on nimi. Ja vaikka Sacklerit varovat julkisuutta, heidän nimensä näkyy eri puolilla maailmaa.

The Esquire-lehden mukaan Lontoon Victoria ja Albert -museossa on Sacklerien mukaan nimetty piha. New Yorkin Metropolitanin taidemuseossa on ­Sackler-siipi, samoin Pariisin Louvressa. Harvardin ja Pe­kingin yliopistoissa on Sackler-­museo. Sackler-gallerioita on muun muassa Smithsonian­museossa Washingtonissa ja ­Ofxordin Ashmoleanissa.

New Yorkin Guggenheim-museossa on Sackler-keskus. Saman kaupungin luonnontieteellisessä museossa on Sacklerin koulutuslaboratorio. Berliinin juutalaismuseossa on Sackler-portaikko. Lontoon Tate Modernissa ­on Sackler-liukuportaat.

Sacklerien mukaan on nimetty ruusulajike ja asteroidi.

Nimeäminen kertoo siitä, että Sacklerit ovat käyttäneet miljoonia hyväntekeväisyyteen, ennen kaikkea taiteen tukemiseen.


Se kertoo myös siitä, mistä Sacklerit toivoivat nimensä muistettavan. Mutta ruusujen ja taiteen sijaan se tuo mieleen narkkarit ja kuoleman.

Nyt edessä on oikeudenkäyntejä, joita verrataan jo tupakkayhtiöitä vastaan käytyyn taisteluun.

Financial Timesin nimettömänä haastatteleman Sacklerin suvun neuvonantajan mukaan suku on valmis maksamaan isojakin korvauksia, jos voi siten välttää joutumasta todistamaan.

”Ainoa asia, josta he välittävät enemmän kuin rahasta, on yksityisyys”, neuvonantaja sanoi.

Toiset lehden haastattelemat ihmiset taas kertoivat, ettei suku koe tehneensä mitään väärää ja pitää julkisuutta noitavainona.

Viime aikoina oikeusjuttuja on nostettu myös suoraan Sack­lereita eikä vain heidän yhtiötään vastaan. Suffolkin piirikunta New Yorkissa ja Massachusettsin osavaltio nimeävät oikeusjutuissa kahdeksan yhtiön hallituksessa vaikuttavaa Sack­leria nimeltä.

Lehtien mukaan asianajajien huomio on kääntynyt sukuun, koska sillä on suuri osa Oxycontinilla ansaituista rahoista. Ne on maksettu osinkoina omistajille.

Korvauksia kannattaa hakea niiltä, joilla on varaa maksaa. Rahalle on käyttöä. Opioidiepidemian hoitamisen arvioidaan maksavan kymmeniä miljardeja.

Mutta onko syy satojentuhansien kuolemaan ja miljoonien kärsimykseen todella yhden yhtiön ja yhden perheen?

Vastuu on myös Yhdysvaltain lääketeollisuutta valvovan viranomaisen FDA:n, joka ei kunnolla testannut Oxycontinia ja antoi Purdue Pharman markkinoida lääkettä muita turvallisempana, vaikkei siitä ollut näyttöä.

Jokin vastuu lienee myös lääkäreillä, jotka ovat lääkettä määränneet. Arthur Sacklerin mielestä se voisi olla myös potilailla.

”Kaikki terveysongelmat juontuvat yksilöstä”, hän kirjoitti kerran New Yorkerin mukaan.

Pitkään Purdue Pharma syytti lääkkeen väärinkäytöstä potilaita, ei lääkettä tai sen aggressiivista markkinointia.

Nyt yhtiö tunnustaa opioidi­epidemian, mutta ei omaa osuuttaan sen luomisessa.

Riippuvuus ymmärretään sairaudeksi paremmin kuin Va­liumia markkinoineen Arthur ­Sacklerin aikana. Ja sairaushan vaatii hoitoa.

Tänä syksynä uutisoitiin, että Richard Sackler on patentoinut uuden opioidien korvaushoitolääkkeen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  2. 2

   Poliisi: Taksikuski tunkeutui asunnolle Turussa, asiakas joutui seksuaalirikoksen uhriksi

  3. 3

   Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

  4. 4

   Isoäiti karkotettiin Siperiaan – Lea Pakkanen lähti selvittämään mummonsa vaiheita ja päätyi karkotettujen hautausmaalle, jossa ruumiita paljastuu ikiroudasta

   Tilaajille
  5. 5

   Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

  6. 6

   Lähestymisyrityksiä on ollut aina, mutta viime vuosina Oulussa on tapahtunut muutos, nuoret kertovat HS:lle – ”He ovat siirtyneet nuorempiin”

   Tilaajille
  7. 7

   Saara Aallon ”Spice Girl -jäsenyys” näyttäisi perustuvan ainakin osittain Mel C:n maalis­kuiseen kohteliaisuuteen – Britti­lehti ei siteeraa kohtaa, jossa ”Sporty Spice” kertoo vain vitsailevansa

  8. 8

   Viihteen veteraani Danny teki virhearvion ja esitti jäähyväiskonsertissaan Vain elämää -hittejä – mutta vanhat iskelmäklassikot kuulostivat paremmilta kuin koskaan

  9. 9

   Jyväskylässä löytyi asunnosta mies kuolleena – Poliisi tutkii asiaa epäiltynä tappona

  10. 10

   Trump vaatii yhä muurimiljardeja, mutta lupasi vastineeksi väliaikaista suojelua osalle luvattomista siirtolaisista – Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi tyrmäsi ehdotuksen jo etukäteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  2. 2

   Viihteen veteraani Danny teki virhearvion ja esitti jäähyväiskonsertissaan Vain elämää -hittejä – mutta vanhat iskelmäklassikot kuulostivat paremmilta kuin koskaan

  3. 3

   Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

  4. 4

   Tämä asia sinun pitää muuttaa elämästäsi nyt, jotta olet kesäkuussa viisi kiloa kevyempi

   Tilaajille
  5. 5

   Saara Aallon ”Spice Girl -jäsenyys” näyttäisi perustuvan ainakin osittain Mel C:n maalis­kuiseen kohteliaisuuteen – Britti­lehti ei siteeraa kohtaa, jossa ”Sporty Spice” kertoo vain vitsailevansa

  6. 6

   Banksyn maalaus ilmestyi ennen joulua yllättäen autotallin seinään – nyt tallin omistava terästyöläinen myi sen kuusinumeroisella summalla

  7. 7

   Suomi voisi nollata päästönsä, mutta mitä se vaatii? Tällaista olisi elämä hiili­neutraalissa Suomessa vuonna 2035

   Tilaajille
  8. 8

   Mahdollisesti maailman suurin valkohai tallentui videolle Havaijilla – Sukeltajat pääsivät niin lähelle kuusimetristä jättiläistä, että pystyivät koskettamaan sitä

  9. 9

   Trump vaatii yhä muurimiljardeja, mutta lupasi vastineeksi väliaikaista suojelua osalle luvattomista siirtolaisista – Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi tyrmäsi ehdotuksen jo etukäteen

  10. 10

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  2. 2

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  3. 3

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  4. 4

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  5. 5

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  8. 8

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  9. 9

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  10. 10

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Huippu-urheilijat pohtivat, mistä motivaatio syntyy, mutta heidän sanojensa suurin anti on paljon syvällisempi
  3. Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat
  4. Jyväskylässä löytyi asunnosta mies kuolleena – Poliisi tutkii asiaa epäiltynä tappona
  5. Bullsin tappiokierre jatkui kotikentällä, Markkanen pussitti 20 pistettä
  6. Mikko Rantanen osui kahdesti Kingsiä vastaan, mutta joutui loukkaantumisen takia sivuun
  7. Lähestymisyrityksiä on ollut aina, mutta viime vuosina Oulussa on tapahtunut muutos, nuoret kertovat HS:lle – ”He ovat siirtyneet nuorempiin” Tilaajille
  8. Ensimmäinen tapaus kiinnitti huomion, ja syksyn tilasto­piikin jälkeen Oulun poliisi päätti tuoda epäillyt seksuaali­rikokset julkisuuteen Tilaajille
  9. Isoäiti karkotettiin Siperiaan – Lea Pakkanen lähti selvittämään mummonsa vaiheita ja päätyi karkotettujen hautausmaalle, jossa ruumiita paljastuu ikiroudasta Tilaajille
  10. Tunti sitten
  11. Halusin kiteyttää ajan hengen, ja siksi kirjoitin näytelmän, jossa Sitran johtava asiantuntija opettaa etnonationalistille ilmiöpohjaista päätöksentekoa
  12. Tampereella kehitettiin resepti, jolla voi valmistaa vaihtoehdon eläinkokeille – Sykkivä solumöykky toimii kuin ihmisen sydän
  13. Näytä lisää