Ulkomaat

”Tässä on teille kalaa”, sanoi John Allen Chau ja sitten hänet ammuttiin kuoliaaksi nuolilla – päiväkirjat kertovat amerikkalaismiehen pakkomielteestä käännyttää eristäytynyt heimo kristityiksi

The Washington Post sai haltuunsa miehen päiväkirjamerkinnät.

Eristäytynyttä heimoa Pohjois-Sentinelin saarelle tapaamaan mennyt amerikkalaismies pelkäsi kuolevansa, mutta hän jatkoi pakkomielteenomaisesti tutkimusretkeään.

Hän uskoi toimivansa Jumalan työkaluna, selviää amerikkalaismiehen viimeisinä päivinään kirjoittamista päiväkirjamerkinnöistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

26-vuotias yhdysvaltalainen John Allen Chau kuoli ulkomaailmasta eristyksissä elävien sentinelien ampumiin nuoliin Intialle kuuluvien Andamaanien ja Nikobaarien saarilla marraskuun 17. päivä.

The Washington Post -lehti sai haltuunsa Chaun kirjoittaman päiväkirjan hänen äidiltään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Minua pelottaa”, Washingtonin osavaltiosta kotoisin oleva Chau kirjoitti päiväkirjaansa kuolemaansa edeltäneen yönä. ”Katselen auringonlaskua ja se on kaunis – itken vähän – – mietin, onko tämä viimeinen auringonlasku, jonka näen.”

Chaun päiväkirjapohdinta osoittautui todeksi. Hän uskoi kuitenkin vakaasti, että Jumala haluaa hänen käännyttävän eristäytyneen metsästäjä-keräilijä-heimon kristityiksi.

HS kirjoitti Chaun kohtalosta Intialle kuulevalla salaperäisellä saarella tässä jutussa sekä Chaun tappaneesta heimosta tässä jutussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy


Kohtalokas rantautuminen Pohjois-Sentinelin saarelle oli tiettävästi Chaunin toinen yritys luoda yhteys sentineleihin.

Myös ensimmäinen yritys päättyi huonosti.

Nuori sentineli oli ampunut Chauta jousella, ja nuoli oli lävistänyt hänen vedenkestävän Raamattunsa, The Washington Post kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Intian lakien mukaan saaren läheisyydessä oleminen tai saarelle rantautuminen on kielletty. Saaren asukkaat tiedetään vihamielisiksi ulkomaailmaa kohtaan. Rauhoittamalla saari pyritään myös suojelemaan sen asukkaita kulkutaudeilta.

Laeista piittaamatta ja ensimmäisestä väkivaltaisesta kohtaamisesta huolimatta Chau päätti kuitenkin palata saarelle. Hän sai voimaa ajatuksesta, että hän toimii Jumalan työkaluna.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Herra, onko tämä saari Saatanan viimeinen tukikohta, missä kukaan ei ole vielä kuullut tai edes saanut mahdollisuutta kuulla sinun nimeäsi?” Chau pohdiskeli päiväkirjassaan.

Chau oli jättänyt päiväkirjansa kalastajille, jotka kuljettivat hänet saaren lähivesistöön. Chaun viimeiseksi jäänyttä vierailua seuraavana aamuna kalastajat näkivät, kuinka Chaun ruumista vedettiin rantahiekalle, minkä jälkeen ruumis poltettiin.

 

Päiväkirja piirtää kuvan nuoresta miehestä, joka pyrki käännyttämään asukkaat kristityiksi.

Chaun päiväkirja piirtää kuvan nuoresta miehestä, joka pakkomielteisesti pyrki käännyttämään saaren asukkaat kristityiksi.

Ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka paljon saarella on asukkaita. Asukkaita arvellaan olevan muutamia kymmeniä tai korkeintaan satoja. Saaren asukkaat ovat eläneet lähes täysin eristyksissä ulkomaailmasta satojen vuosien ajan.

Päiväkirjasta selviää myös, että Chau tiesi rikkovansa lakia pyrkiessään kielletylle saarelle. Hän kirjoitti siitä, kuinka keplotteli pyrkiessään karttamaan Intian viranomaisia, jotka partioivat Pohjois-Sentinelin saaren vesillä.

Hän uskoi pysyneensä piilossa viranomaisten katseilta Jumalan avulla.

”Jumala itse kätki meidät rannikkovartiostolta ja monilta partioilta”, Chau kirjoitti.

Amerikkalainen seikkailija-lähestyssaarnaaja ei ollut kertonut kenellekään ystävälleen tai tutulleen suunnitelmastaan palkata paikallisia kalastajia viemään hänet heimoalueelle. Chaulla oli tuttavia saariryhmän pääkaupungissa Port Blairissa.

Chau oli innokas matkailija. Hän oli vieraillut Andamaanien ja Nicobarien saarilla aiemmin neljä kertaa. Hän oli vaikuttunut alueen luonnonkauneudesta ja eristyneisyydestä.

Ensimmäisellä yöllisellä venematkallaan saarelle Chau kirjoitti nähneensä meressä hohtavia planktoneja kirkkaan tähtitaivaan alla, samalla kun kala hyppeli veden pinnalla ”kuin merenneito”.

Kalastajat olivat tuoneet hänet saaren läheisyyteen, minkä jälkeen Chau meloi yksin kajakilla saareen.

Rannalla Chau yritti luoda yhteyden saaren asukkaisiin lahjoittamalla kalaa, sakset ja hakaneuloja sekä laulamalla hengellisiä lauluja. Ensimmäinen tapaaminen päättyi kuitenkin siihen, kun nuoli lävisti Raamatun.

”Minkä vuoksi pikkupojan piti ampua minua tänään?” Chau kirjoitti päiväkirjaansa.”Voin kuulla hänen korkean äänensä yhä korvissani.”

Päiväkirjamerkintöjen loppua kohden Chau pohdiskeli, pitäisikö hänen yksinkertaisesti lopettaa pyrkimykset saada kontakti asukkaisiin, vaiko palata sittenkin uudelleen saarelle ja kohdata riskit.

”Voi olla, että elävänä olisin hyödyllisempi – – mutta sinulle, Jumala, annan kaiken kunnian, mitä ikinä tapahtuukin.”

Hän pyysi Jumalaa ”antamaan anteeksi niille ihmisille, jotka yrittävät tappaa minut, varsinkin jos he onnistuvat.”

Port Blairin poliisi lähetti tällä viikolla helikopterin ja venekunnallisen poliiseja Sentinelin saaren läheisyyteen arviomaan, onko Chaun ruumiin jäänteet mahdollista siirtää pois saarelta. Perjantai-iltaan mennessä ei ollut tietoa siitä, oliko ruumis saatu evakuoitua saaresta.

Poliisi on pidättänyt seitsemän ihmistä, joiden epäillään auttaneen Chauta saarelle. Kuusi pidätetyistä on kalastajia.

”Heitä kuulustellaan useista asioista, kuten tapahtumien järjestyksestä, siitä mikä oli matkareitti saarelle, paikasta mihin uhri rantautui, onnettomuuspaikasta sekä siitä, missä kohdassa Chau nähtiin viimeisen kerran”, poliisipäällikkö Dependra Pathak kertoi uutistoimisto AFP:lle perjantaina.

Vaikka tapaus on kirjattu poliisin rekisteriin murhana, asiantuntijat ovat sulkeneet pois mahdollisuuden, että heimolaisia voitaisiin tuoda oikeuden eteen.

Poliisi sanoo tutkivansa myös Chaun päiväkirjamerkintöjä selvittäessään tapahtumien kulkua.

Poliisipäällikkö Pathakin mukaan Chau oli saarelle saavuttuaan tervehtinyt heimon jäseniä sanomalla:

”Minun nimeni on John. Rakastan teitä ja Jeesus rakastaa teitä. Tässä on teille kalaa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Intia
 • Kristinusko
 • Jukka Huusko

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  2. 2

   Silmukka kiristyy Trumpin ympärillä – ”Henkilö 1” kehotti lakimiestään rikkomaan lakia ja suunnitteli pilvenpiirtäjää Moskovaan vielä kesken vaalikampanjan

  3. 3

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  4. 4

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  5. 5

   Nelikymppinen mies tuomittiin yli kymmenen vuoden takaisesta taposta – uhrin ruumista ei ole löydetty

  6. 6

   Krp hakee rikosinsinöörejä kryptisellä koodikielellä – ”Tarkoitus on kiinnittää oikean kohdetyhmän huomio”

  7. 7

   Noin 150 maata sitoutui Marokossa YK:n siirtolaissopimukseen – Tutkija: Oikeistonationalistit valjastivat YK:n siirtolaisasiakirjan eurovaaliaseeksi, eivätkä muut tajunneet sitä

  8. 8

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  9. 9

   Johanna Puro on viime kuukaudet paimentanut poliisia tutkimaan poikansa pyörän varkautta – ”Eikö poliisi itse osaa siirtää tiedostoa muistitikulle?”

  10. 10

   Stranger Things -sarjan kolmas kausi lähenee, uusi traileri julki ja kauden jaksojen nimet myös – sauna mainittu, spekuloimme Suomi-kytköksillä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  3. 3

   Monille tuttu iltapäivän hetki on ensimmäinen merkki kaamos­väsymyksestä – Joka kolmas aikuinen potee pimeää, ja oireet alkavat usein kolme­kymppisenä

  4. 4

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  5. 5

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  6. 6

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  7. 7

   Velattomana kuoleminen ei ole järkevää, sanoo Ruotsin pankkivalvoja – ruotsalaiset velkaantuvat ja vaurastuvat samaan aikaan

  8. 8

   Kuva­kooste näyttää, miten tiuhaan Trumpin kabinetin ovi on käynyt

  9. 9

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  10. 10

   HS selvitti Helsingin riitaisimmat taloyhtiöt – Haku­kone näyttää, millä alueilla riidellään eniten

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Jopa syntyperäinen suomalainen saattaa pian voida menettää kansalaisuutensa – Eduskunta alkaa käsitellä kiistanalaista lakiesitystä

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   ”Pienenä hain äitiä baarista” – Viisi huostaan otettua nuorta kertoo, miten lastensuojelu muutti heidän elämänsä

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Mediat: Britti­parlamentin tärkeä äänestys brexit-sopimuksesta on lykkääntymässä – pää­ministeri May antaa yli­määräisen lausunnon illalla
  3. Krp hakee rikosinsinöörejä kryptisellä koodikielellä – ”Tarkoitus on kiinnittää oikean kohdetyhmän huomio”
  4. Melkoinen mahalasku – maastojuoksun Euroopan mestari näytti, että maaliintuloa olisi kannattanut harjoitella
  5. Espoon kaupunginmuseo pitää Tapiolan uimahallin purkuaikeita kansallismaiseman sorkkimisena
  6. Finlandia-talon kellariin ryöppysi noin 100 000 litraa vettä – Kairaus hajotti kaukolämpöputken, tapahtumat jatkuvat normaalisti
  7. Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut
  8. Nelikymppinen mies tuomittiin yli kymmenen vuoden takaisesta taposta – uhrin ruumista ei ole löydetty
  9. Borg, McEnroe, Federer, Virtanen – maailman kovimman tenniksen junioriturnauksen kunniataulussa on nyt myös supisuomalaisin sukunimi: ”Omilla aseilla Otto on mennyt”
  10. Yleisö osoitti suosiota seisaaltaan, kun huippukvartetit löivät hynttyyt yhteen
  11. Eva Wahlström kertoo yllättävän asian ennen Madison Square Gardenin huippuottelua – ”Tuo turvallisen olon, kun aivot kestävät paremmin”
  12. Näytä lisää