Ulkomaat

He olivat brittiparlamentin brexit-kapinallisia jo ennen kuin kapinasta tuli valtavirtaa – Tappouhkaukset ovat osa arkea

Britannian pääministerin Theresa Mayn ja muiden EU-johtajien on määrä lyödä brexit-sopimus sunnuntaina lukkoon. Britannian parlamentissa kytee kuitenkin kova tyytymättömyys brexitiä kohtaan. Kansanedustajat Anna Soubry ja Chuka Umunna varoittivat brexitin vaaroista jo kauan ennen muita.

Lontoo

Sitä saa mitä tilaa.

Tähän tiivistyy pääministeri Theresa Mayn asenne Britannian EU-eroa kohtaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Äänestäjien niukka enemmistö päätyi EU-eron kannalle kesäkuussa 2016. Pääministeriksi noussut May otti tehtäväkseen toteuttaa kansan tahdon: Annetaan kansalle mitä se tilasi.

Tänään sunnuntaina Mayn ja muiden EU-johtajien on määrä lyödä brexit-sopimus lukkoon Brysselissä. Huippukokous päättää noin 20 kuukautta kestäneet vaikeat eroneuvottelut.


Brexit-sopu ei kuitenkaan päätä brexit-riitelyä. Britannian parlamentti on vasta herännyt omaan brexit-kapinaansa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sekä brexit-raakasopimus että sen kylkeen sorvattu löyhä julistus tulevasta EU–Britannia-suhteesta ovat herättäneet kovaa kritiikkiä parlamentin alahuoneessa.

Eron ehdot eivät tyydytä juuri ketään. May kerää haukkuja niin omiltaan kuin oppositioltakin, niin brexitin kannattajilta kuin vastustajiltakin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ei ole itsestään selvää, että parlamentti hyväksyy brexit-sopimuksen. Jos sopimus kaatuu, ollaan keskellä syvää poliittista kriisiä.

Vielä vuosi sitten kansanedustajat olivat paljon säyseämpiä. Britannian EU-ero otettiin annettuna. Juuri kukaan ei uskaltanut kyseenalaistaa brexitiä. Äänestäjäthän voisivat vaikka suuttua.

Kuluvana vuonna ilmapiiri on muuttunut täysin. Brexitin seuraamusten konkretisoituessa yhä useampi uskaltaa puhua EU-eroa – tai ainakin Mayn neuvottelemaa EU-eroa – vastaan.

Brexit-kapinasta on tullut valtavirtaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta on niitäkin, jotka olivat kapinallisia jo ennen kuin koko kapinaliikettä syntyi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Olin konservatiivipuolueen ensimmäinen, joka ryhtyi puhumaan uuden EU-kansanäänestyksen puolesta. Siitä oli pieni juttu jossain Guardianin sisäsivuilla”, kertoo kansanedustaja Anna Soubry ulkomaankirjeenvaihtajille Lontoossa.

Soubry on harvinainen lintu Mayn johtamassa konservatiivipuolueessa. Hän on yksi niistä harvoista, jotka ovat uskaltaneet kyseenalaistaa brexitin edut suuren enemmistön vaietessa.

Omapäisellä linjalla on hintansa. Konservatiivinen brittilehdistö on moukaroinut Soubrya maan rakoon. Eikä siinä kaikki.

Viimeksi viime viikolla tuli vakava tappouhkaus.

”On masentavaa, että elämme maassa, jossa [poliitikkojen] tappouhkauksista on tullut normaalia.”

Soubry on saanut kovaa kritiikkiä kollegoilta konservatiivipuolueesta. Ryhmäkuria valvova piiskuri on menettänyt jo toivonsa, että saisi brexit-kapinallisen kuriin.

Omassa vaalipiirissä Keski-Englannissa äänestäjät saattavat sanoa, että ”Anna, puhut roskaa, mutta ainakin uskot siihen mitä puhut”.

Soubryn mielestä Britanniassa pitäisi järjestää uusi EU-kansanäänestys. Äänestäjien tulisi saada valita kahden vaihtoehdon väliltä: joko otetaan Mayn brexit-sopimus tai jäädään EU:hun.

”Brexit on seuraamusta siitä, että [brittipoliitikot] ovat haukkuneet EU:ta viimeiset 40 vuotta ja syyttäneet sitä omista epäonnistumisistaan.”

Vielä keväällä uudesta kansanäänestyksestä puhuminen olisi ollut poliittinen itsemurha. Nyt tilanne on muuttunut.

Lokakuussa lopullista päätösvaltaa kansalle – ”People’s Vote” – vaati Lontoossa 700 000 marssijaa. Kun May esitteli brexit-edistymistä tällä viikolla alahuoneessa, nosti usea parlamentaarikkokin esille uuden kansanäänestyksen.

Hallituksen linja uuteen kansanäänestykseen on kuitenkin tiukka ”ei”. May on ottanut tavakseen toistaa, että brexit pitää.

Eli kansa saa mitä tilaa.

Oppositiossa istuva työväenpuoluekaan ei ole antanut konservatiivihallitukselle kunnon brexit-vastustusta. Labour on myötäillyt Mayta.


Syitä tähän on useita. Ensinnäkin labourin johtaja Jeremy Corbyn on suhtautunut aina epäillen EU:hun.

Toinen syy on se, että labour on ollut perinteisesti vahvoilla Keski- ja Pohjois-Englannissa, jossa äänestettiin EU-eron puolesta. Työväenpuolueen kansanedustajat ovat pelänneet äänestäjien vihaa, jos brexit mutkistuu.

Tunnelmat ovat muuttumassa. Labourin jäsenkunta on kääntynyt EU-eroa vastaan. Äänestäjäkunnassa sen sijaan on paljon epätietoisia.

Mutta myös Corbyn on terävöitynyt. Hän on alkanut haastaa pääministeriä brexitistä. Torstaina hän lyttäsi Mayn parlamentissa esittelemän julistuksen tulevasta EU–Britannia-suhteesta.

Yksi varhaisimmista brexit-kriitikoista on ollut Chuka Umunna, lontoolainen kansanedustaja. Hänet valittiin alahuoneeseen samana vuonna kuin Soubrykin.

Nyt he tekevät yhteistyötä uuden kansanäänestyksen puolesta.

”Ihmiset ovat kyllästyneet keinotekoiseen oikeiston ja vasemmiston vastakkainasetteluun. Yhteistyölle on tilausta”, Umunna sanoo.


”Chuka on hyvä poliisi, minä olen paha poliisi”, Soubry vitsailee.

Umunnakin kertoo kokeneensa kiusaamista tai vähättelyä brexit-kritiikkinsä takia. Useimmiten se on tullut vasemmiston vasemman laidan taholta, ei niinkään oikealta.

”Myös ihonvärini vaikuttaa. Minun on annettu ymmärtää, että en ole oikea henkilö puhumaan brexitistä, koska olen metropolialueelta ja minulla on ruskea naama.”

Työväenpuolue on vältellyt brexitiin puuttumista:

”Osa kansanedustajista vain toivoo, että ongelma häviäisi itsestään. Että voisi palata taas tavallisen politikoinnin pariin.”

On niitäkin, jotka haaveilevat katastrofista, epäonnistuneesta ”tory-brexitistä”. Sen toivotaan avittavan työväenpuolue nopeasti takaisin valtaan.

Kun May palaa Brysselistä valmiin brexit-sopimuksen kanssa, siirtyy huomio Lontoon Westminsteriin. Siellä istuu brittiparlamentti, jonka hyväksyntä on edellytys erosopimuksen voimaantulolle.

Meneekö sopimus läpi? Jos ei, kaatuuko hallitus? Syntyykö pattitilanne ja avautuuko sen myötä väylä uudelle kansanäänestykselle?

Kukaan ei tiedä varmasti.

Varmaa on vain se, että mitä ikinä brexitin kanssa tapahtuukin, Britanniassa on miljoonia vihaisia ihmisiä. Mikään ratkaisu ei voi tyydyttää kaikkia.

Ja vaikka sopimus menisikin läpi, siintää edessä vuosien epävarmuus. EU:n ja Britannian tulevasta suhteesta neuvotteleminen tulee kestämään pitkään.

Siksi brexit ei häviä otsikoista, eikä poliitikkojen työlistalta. Entiseen ei ole paluuta.

Yhtä mieltä Soubry ja Umunna ovat myös siitä, että Britanniaa vaivaa huutava pula johtajuudesta. May on vetänyt suoraviivaista brexit-linjaansa, mutta EU-eron vastustajille se ei ole tarjonnut mitään.

Nyt myös brexitin kannattajat ovat tyytymättömiä, sillä eron ehdot olivat pettymys.

Corbynillakaan ei ole tarjota uskottavaa vaihtoehtoa.

”Kansa janoaa johtajuutta”, Umunna sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomeen on jo saattanut levitä uusi peto – ensi­havainto kulta­sakaalista voidaan tehdä hetkenä minä hyvänsä

  2. 2

   Maanantaina Suomessa voi nähdä harvinaisen kuunpimennyksen

  3. 3

   Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

  4. 4

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  5. 5

   Andy McCoyn korkea kuume ei haitannut – suomirockin ikoni Pelle Miljoona Oy kärsi ensin niveljäykkyydestä, mutta tarjosi lopulta suuren sukupolvikokemuksen

  6. 6

   Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

   Tilaajille
  7. 7

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  8. 8

   Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

  9. 9

   Siveys on muotia, ja se näyttää pirun hyvältä

  10. 10

   Suosittu keikka­paikka Nosturi puretaan, ja luvatusta korvaajasta ei ole tietoakaan – ”Helsingin parhaille paikoille on tulossa hiljaisia mausoleumeja”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  2. 2

   Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

  3. 3

   Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

  4. 4

   Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

   Tilaajille
  5. 5

   Saara Aallon manageri HS:lle Spice Girls -jäsenyydestä: ”The Sun -lehden videosta löytyy kaikki informaatio” – mutta videolla ”Sporty Spice” nauraa tarjouksensa olevan vain vitsi

  6. 6

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  7. 7

   Mahdollisesti maailman suurin valkohai tallentui videolle Havaijilla – Sukeltajat pääsivät niin lähelle kuusimetristä jättiläistä, että pystyivät koskettamaan sitä

  8. 8

   Poliisi: Taksikuski tunkeutui asunnolle Turussa, asiakas joutui seksuaalirikoksen uhriksi

  9. 9

   Viihteen veteraani Danny teki virhearvion ja esitti jäähyväiskonsertissaan Vain elämää -hittejä – mutta vanhat iskelmäklassikot kuulostivat paremmilta kuin koskaan

  10. 10

   Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  2. 2

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  3. 3

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  4. 4

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  5. 5

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  8. 8

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  9. 9

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  10. 10

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää