Ulkomaat    |   HS-analyysi

Putin arvioi suhteiden paranevan Trumpin toisella presidentti­kaudella – Mistä Venäjä haluaa puhua Trumpin ja Putinin loppu­viikon tapaamisessa?

Moskovassa moni pohtii kannattaako Putinin tavata Trumpia G20-kokouksen yhteydessä, sillä aiemmat tapaamiset ovat aina johtaneet suhteiden huonontumiseen. Putin näyttää kuitenkin pelaavan pidempää peliä, HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja Jussi Niemeläinen kirjoittaa.

Moskova

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin on määrä tavata loppuviikolla Argentiinassa järjestettävän G20-maiden kokouksen yhteydessä.

Tapaaminen on presidenttien kolmas. Viime vuoden keväällä he neuvottelivat Hampurissa G20-huippukokouksen yhteydessä, viime kesänä Helsingissä. He ovat kohdanneet ja keskustelleet lyhyesti esimerkiksi Pariisissa aiemmin marraskuussa, mutta diplomaattikielessä tapaamisella tarkoitetaan ennalta valmisteltua virallista neuvottelua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Moskovassa tulevaa tapaamista ei odoteta pelkästään innolla. Venäjän ja Yhdysvaltain suhteet kiristyivät sekä Hampurin että Helsingin jälkeen.

Miksi Putin kuitenkin haluaa tavata?

Tätä on spekuloitu Moskovassa viime aikoina paljon. Putinia on arveltu miellyttävän jo sen, että tapaamiset itsessään korostavat Venäjän asemaa ”toisena suurvaltana”. Hänen on myös päätelty pelaavan ”pitkää peliä”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viime kuussa Valdai-kerhon tapaamisessa hän nimittäin sanoi uskovansa Trumpin pyrkivän suhteiden vakauttamiseen. Putinin mukaan tuloksia saattaa kuitenkin tulla vasta vuoden 2020 presidentinvaalien jälkeen, koska silloin toiselle kaudelle valitun Trumpin ”ei tarvitse enää jatkuvasti välittää niistä, jotka spekuloivat Venäjän-vastaisella retoriikalla”. Putin se arvioi julkisesti, että Trump voittaa seuraavat vaalit.

Putinia todennäköisesti ilahduttaa myös se, ettei Trump arvosta sitä liberaalia maailmanjärjestystä, jonka takaajana Yhdysvallat on ollut toisesta maailmansodasta alkaen. Hän korvaa sitä suurvaltapolitiikalla, jossa Yhdysvalloille on tärkeämpää edistää etujaan kuin arvojaan.

Tästä tuore esimerkki oli Trumpin viime tiistainen lausunto, jolla hän ilmoitti Yhdysvaltain pysyvän Saudi-Arabian kumppanina toimittaja Jamal Khashoggin surmasta huolimatta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tällainen ”reaalipolitiikka” miellyttää Putinia. Kuten myös Trumpin tiukat puheet Yhdysvaltain eurooppalaisille liittolaisille.

Asioitakin riittää, kuten keskimatkan ohjuksia koskeva INF-sopimus ja uusi Start

Ennen Helsinkiä molemmat presidentit sanoivat, että asevarusteluun on kiinnitettävä huomiota. Se herätti toiveita, että strategisia ydinaseita rajoittavan uuden Start-sopimuksen jatkosta päästäisiin yhteisymmärrykseen.

Trump kuitenkin ilmoitti lokakuussa Yhdysvaltain vetäytyvän keskimatkan ydinohjuksia rajoittavasta INF-sopimuksesta. Venäjän edustajat paheksuivat ilmoitusta julkisesti, mutta oikeasti Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton vuonna 1987 solmima sopimus on ärsyttänyt Venäjää pitkään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se on pitänyt sopimusta itselleen epäedullisena pääosin siksi, että keskimatkan eli kantamaltaan 500–5 500 kilometrin ballistiset ohjukset ovat sille tärkeitä.

Moskovassa on silti alkanut kuulua myös huolestuneita äänensävyjä, vaikka viime vuosina ydinaseista onkin puhuttu poikkeuksellisen vapaasti ja ajatus INF:n kaatumisesta saattoi aluksi ilahduttaa. Huolettomalla ja uhkailevalla sävyllä on ollut selvästi johdon tuki.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

INF:n romahtaminen kun saattaisi aloittaa ketjureaktion, joka romuttaisi koko ydinaseiden kontrollijärjestelmän. Se johtaisi todennäköisesti yleiseen kilpavarusteluun, johon puolustusbudjettiaan kiristävällä Venäjällä ei olisi varaa. Venäjä voisi toki ottaa avoimesti käyttöön keskimatkan ohjuksia, mutta Yhdysvallat todennäköisesti vastaisi tuomalla niitä itäiseen Keski-Eurooppaan eli lähemmäs Venäjää kuin 1980-luvulla.

Maanantaina Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov sanoikin, että Venäjä haluaa säilyttää sopimuksen. Se on tosin ollut ulkoministeriön virallinen linja koko ajan.

Ukraina

Vielä viime viikolla arveltiin, ettei Ukraina ole asialistalla ainakaan korkealla toisin kuin Helsingissä. Näytti siltä, että Venäjä odottaa ensi vuonna pidettäviä Ukrainan presidentinvaaleja, joten tilanne pysyy melko tavalla entisellään.

Viikonloppuna tilanne Asovamerellä kuitenkin kärjistyi, kun Venäjä esti ukrainalaisaluksilta pääsyn Kertšinsalmen läpi. Tilanne Ukrainassa voi viikon aikana vielä hyvinkin kiristyä

Putin kertoo kyllä oman kantansa ja todennäköisesti toivoo Yhdysvaltain vain seuraavan tilannetta etäältä. Presidenttien puheilla ei silti välttämättä ole yhteyttä Yhdysvaltain toimiin.

Iran ja Syyria

Trump on toistuvasti arvostellut ja syyttänyt Irania muun muassa Jemenin sodasta, epävakauden aiheuttamisesta Irakissa sekä Syyrian johtajan Bashar al-Assadin ja terrorimin tukemisesta. Viime kuussa astuivat voimaan Trumpin määräämät pakotteet, joilla Yhdysvallat yrittää estää Irania tekemästä öljykauppaa. Viime keväänä Yhdysvallat vetäytyi Iranin ydinsopimuksesta.

Venäjä oli mukana solmimassa ydinsopimusta ja haluaa pitää sen voimassa. Se on luvannut auttaa Irania jatkamaan öljykauppaa ja käy muutenkin kauppaa Iranin kanssa. Venäjä haluaakin tehdä selväksi, ettei sen kauppa Iranin kanssa kuulu Yhdysvalloille. Syyriassa Venäjä ja Iran taistelevat samalla puolella.

Tosin Venäjäkin on varovainen, jottei Iranin asema vahvistu liikaa Syyriassa. Se myös varoo, ettei sen yhteistyö Iranin kanssa vaurioita liikaa suhteita sunnilaisiin arabimaihin ja Israeliin.

Syyriassa hallitus on Venäjän tuella käytännössä voittanut sodan. Iso ajankohtainen kysymys on viimeinen kapinallisalue Idlib. Assad haluaisi vallata sen, mikä todennäköisesti aiheuttaisi humanitäärisen katastrofin. Se myös lisäisi Venäjän ja Turkin yhteenoton vaaraa, mitä Venäjä ei halua.

Pohjois-Korea

Trump on julkisesti pitänyt tapaamistaan Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kanssa menestyksenä. Uusimpien tietojen mukaan Pohjois-Korea on kuitenkin jatkanut ydinohjelmansa laajentamista.

Pohjois-Korea on Venäjän länsinaapuri, joten Venäjällä on useita syitä olla kiinnostunut Kimistä. Putin olisi halunnut tavata Kimin tänä vuonna, mutta Kimin Venäjän-vierailu on siirtynyt ensi vuodelle – ehkä.

Kahdenväliset asiat

Venäjä on odottanut hermostuneena uusia Yhdysvaltain asettamia pakotteita ja vahvistanut vararahastojaan.

Pakotteita on tulossa ainakin entisen venäläisagentti Sergei Skripalin myrkytyksen vuoksi. Yhdysvallat on määrännyt Venäjälle kemiallisen aseiden käytön kieltävän lain mukaan pakotteita, joiden toisen aallon vakavampia pakotteita odotetaan vielä tämän vuoden puolella.

Venäjällä on myös yleistynyt käsitys, että länsi ja Yhdysvallat ovat lisänneet niin sanottuja hybriditoimia sitä vastaan. Esimerkiksi ekumeenisen patriarkan päätös antaa Ukrainalle autokefalia on Venäjällä tulkittu Yhdysvaltain hankkeeksi. Niin on selitetty myös sotilastiedustelu GU:n eli entisen GRU:n operaatioiden paljastumista. Tämän tulkinnan mukaan länsi painostaa paljastamalla vastavakoilunsa tuloksia.

Samalla sekä venäläisten kuva Yhdysvalloista että yhdysvaltalaisten kuva Venäjästä ovat muuttuneet kielteisemmiksi. Yhdysvalloissa tutkinta Venäjän vaalivaikuttamisesta myös jatkuu.

Silti Moskovassa ajatellaan varsin yleisesti, että Trump haluaa parantaa suhteita. Osa riippumattomista arvioijista tosin epäilee, että Trumpin ja Putinin käsitykset hyvistä suhteista eroavat toisistaan. He uskovat Trumpin pyrkivän pakotteilla painostamaan Putinin kannalleen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Aikuinen mies pahoinpiteli 13-vuotiaan pojan kirjastossa Helsingin Oulunkylässä – ”Löi maassa makaavaa poikaa useita kertoja”

  3. 3

   Asukas jonotti edullista kotia hyvällä paikalla 27 vuoden ajan – Vain sinnikkäimmät saivat asumisoikeus­asunnon Kalasataman kupeesta

  4. 4

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  5. 5

   Luottohäiriön siemen kylvetään jo lapsena – Fiksuun rahan­käyttöön täytyy kasvattaa, ja näillä viidellä ohjeella se onnistuu

   Tilaajille
  6. 6

   Muissa maissa EU-eron tunaroinut pää­ministeri olisi pantu jo vaihtoon, mutta May jatkaa yhä – kiitos muiden vallan­halun ja sosialismin pelon

  7. 7

   Miksi arvovaltainen Otava julkaisi Antti Heikkilän kirjan, vaikka lääkärikunnan mukaan hänen neuvonsa ovat hengenvaarallisia?

  8. 8

   Ruotsi saa liberaalin ja pakolaismyönteisen hallituksen

  9. 9

   Vuosikausia odotettu suomalainen suurelokuva Iron Sky 2 on valtava pettymys – ”Aivan hirveän huono elokuva”, kirjoittaa HS:n elokuvakriitikko yhden tähden arviossaan

  10. 10

   Vierailimme Saariselän luksus­loma­kylässä, jossa yöpyvät Hollywood-tähdet – Omistaja Jussi Eiramo kertoo HS:lle, miksi hän maksoi ”muutaman miljoonan” rakentaakseen nykytaide­gallerian keskelle korpea

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Näin autosi väri vaikuttaa jällenmyyntiarvoon – Suositun ja hyljeksityn värin ero voi olla iso

  3. 3

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  4. 4

   Musertava tappio: Brexit-sopimus kaatui britti­parlamentissa äänin 432–202 – oppositio haastaa nyt hallituksen

  5. 5

   Näin toimii armeijametodi, joka lupaa tainnuttaa ihmisen uneen kahdessa minuutissa – ”Höpöhöpöä”, sanoo suomalainen asiantuntija

  6. 6

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  7. 7

   New Yorkin rotat puolustavat reviiriään vimmatusti – Maailman vallannut jyrsijä yllättää yhä tutkijat käytöksellään

  8. 8

   Vantaa nostaa kädet pystyyn: Kaupunki sakottaa omia sosiaalityöntekijöitään, koska on pakko

  9. 9

   ”Kun asiaan liittyy ulkomaalaisia, keskustelu muuttuu kuin taikaiskusta” – HS kysyi tutkijoilta, miten media on hoitanut Oulun seksuaali­rikoksista uutisoinnin

  10. 10

   ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä tanskalainen vodkamainos on nyt paras asia internetissä, koska pääosassa on absurdein suomalainen dialogi koskaan – kysyimme tekijöiltä, mitä heidän päässään liikkuu

  3. 3

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Kirkon perustuksista kaivettiin kyynärän mittainen kuparikapseli Vantaalla – Sisältä löytyi viesti menneisyydestä

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Jokin voimakas lähde lähettää arvoituksellisia radiosignaaleja kaukaa avaruudesta, sanovat tähtitieteilijät

  10. 10

   Yksi aikakausi päättyy: Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta ensi kuun jälkeen – lopullisesti

  11. Näytä lisää