Ulkomaat    |   1924–2018

Yhdysvaltain entinen presidentti George H. W. Bush on kuollut – Maltillinen johtaja, jonka ansiosta kylmä sota loppui ilman suurta verenvuodatusta

George Bush oli kylmän sodan saattohoitaja, joka rakensi vahvan luottamussuhteen Neuvostoliiton kanssa.

Yhdysvaltain entinen presidentti George H. W. Bush on kuollut.

Bush oli kuollessaan 94-vuotias. Bushin perhe ilmoitti asiasta perjantaina paikallista aikaa iltakymmeneltä, kertovat uutistoimistot.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Jeb, Neil, Marvin, Doro ja minä ilmoitamme surullisina, että 94 merkittävän elinvuoden jälkeen rakas isämme on kuollut”, hänen poikansa Yhdysvaltain entinen presidentti George W. Bush kertoi tiedotteessa.

Pyörätuolissa loppuvuotensa ollut Bush oli viimeisinä vuosinaan useita kertoja sairaalassa keuhkokuumeen vuoksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhdysvaltain presidenttinä vuodet 1989–93 ollut Bush nähtiin viimeksi julkisuudessa vaimonsa Barbara Bushin hautajaisissa huhtikuun loppupuolella. Hautajaisissa hänen kerrottiin olleen verrattain hyvässä kunnossa ja keskustelleen useiden vieraiden kanssa, mutta hän joutui silti seuraavana päivänä sairaalaan.

Bushit ehtivät olla naimisissa 73 vuotta.

Tästä pääset kuvakoosteeseen Bushin elämän varrelta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alla olevalta videolta voit katsoa otteita Bushin presidenttikauden huippuhetkistä. Juttu jatkuu videon jälkeen.


Suureksi sukupolveksi kutsutaan Yhdysvalloissa ikäluokkaa, joka taisteli toisessa maailmansodassa ja nosti Yhdysvallat vapaan maailman johtajaksi. Suureksi sukupolvea eivät tehneet ainoastaan sen saavutukset vaan myös arvomaailma, jossa yhdistyivät isänmaallisuus, velvollisuudentunto ja kova työ.

Yhdysvaltain 41. presidentti George Herbert Walker Bush oli suuren sukupolven täysiverinen edustaja ja sen viimeinen presidentti.


Bush syntyi vuonna 1924 Massachusettsissa vanhan suvun vauraaseen perheeseen. Bushien suvussa menestystä pidettiin itsestäänselvyytenä, mutta se kuului hankkia omilla ansioilla ja kovalla työllä. Itsekkyyttä ja omahyväisyyttä ei perheessä katsottu hyvällä.

Japanilaisten hyökättyä vuonna 1941 Pearl Harboriin 18-vuotias Bush ilmoittautui vapaaehtoiseksi lentäjäkoulutukseen. Kun Bushin ohjaama kone ammuttiin alas Tyynellämerellä, Bush pelastui laskuvarjolla, mutta kaksi miehistön jäsentä kuoli.

Pian sodasta palattuaan Bush meni naimisiin Barbara Piercen kanssa. Bushin presidentti­kaudella Barbarasta tuli rakastettu hahmo, jonka isoäitimäinen olemus kätki taakseen vahva­tahtoisen ja teräväkielisen naisen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Opiskelujen jälkeen Bush hylkäsi turvalliset työtarjoukset itärannikolla ja muutti Texasiin, jossa ansaitsi omaisuuden öljybisneksessä.

Poliittisesti muutto oli Bushille onnenpotku, sillä rannikoiden yläluokkaa aiemmin edustanut republikaanipuolue oli samaan aikaan siirtymässä etelään ja oikealle. Texasin politiikassa pärjätäkseen maltillisen ja sovittelevan Bushin oli pakko koventaa kantojaan. Se piti hänet mukana konservatiivisessa aallossa, joka pyyhkäisi republikaanipuolueen yli 1970–80-luvuilla.

Bush valittiin kongressin edustajainhuoneeseen vuonna 1966. Hänen pitkä kansainvälinen uransa alkoi, kun Richard Nixon nimitti hänet Yhdysvaltain YK-suurlähettilääksi vuonna 1971. Nixonin seuraaja Gerald Ford valitsi Bushin ensin Yhdysvaltain Kiinan-suurlähettilääksi ja sitten keskustiedustelupalvelu CIA:n johtajaksi.

Vuonna 1980 Bush hävisi republikaanipuolueen esivaaleissa Ronald Reaganille, mutta pääsi Valkoiseen taloon varapresidenttinä.

Varapresidenttinä Bushilla oli aikaa matkustella. 1980-luvun alussa hän tutustui Mauno Koivistoon, johon Bushia yhdistivät sotakokemukset, kiinnostus Neuvostoliittoon ja luultavasti myös tapa katsoa maailmaa.

Koivisto tuli suomalaisesta työläisperheestä ja Bush amerikkalaisesta senaattorisuvusta, mutta molemmat olivat realisteja ja pragmaatikkoja, jotka pitivät jalat maassa ja kavahtivat suuria sanoja.


Suomalaiset rakastivat oman presidenttinsä matalaa profiilia, mutta intomielisempien amerikkalaisten oli joskus vaikeaa sulattaa Bushin laimeutta. Kun avustajat yrittivät lietsoa Bushiin edes pientä poliittista paloa vuoden 1988 presidentinvaalien alla, tämä huokasi: ”Ai niin, ne visiot…”

Bushin oikeistolaisuutta pehmensivät äidiltä perityt empatia ja oikeudenmukaisuus: Bush oli koko ikänsä kyynelherkkä mies. Presidenttinä hän kykeni hyvään yhteistyöhön demokraattien hallitseman kongressin kanssa.

Bush edisti monia asioita, joita oikealle ajautuneet republikaanit nyt kiivaasti vastustavat, kuten ilmansuojelua, maahanmuuttoa, aserajoituksia, vammaisten oikeuksia ja Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimus Naftaa.

Välit puolueen oikeistosiipeen katkesivat, kun Bush pyörsi lupauksensa ja suostui korottamaan veroja. Hän valitsi mieluummin vaikean kuin suositun tien ja maksoi siitä kovan hinnan vuoden 1992 presidentinvaaleissa.

Historiallisin merkitys Bushilla oli kylmän sodan taitavana saattohoitajana. Bush ja Neuvostoliiton johtaja Mihail Gorbatšov onnistuivat rakentamaan vahvan luottamussuhteen. Bush tuki ja puski neuvostojohtajaa kulissien takana, mutta varoi keräämästä poliittisia irtopisteitä vastapuolta nöyryyttämällä. Bushin rauhallisella johtajuudella oli suuri merkitys siihen, että itäblokin vapautuminen tapahtui lopulta ilman suurta verenvuodatusta.

Bushin ja Gorbatšovin suuressa pelissä Mauno Koivistolla oli pieni, mutta tärkeä sivurooli molempien suurvaltajohtajien keskustelukumppanina. Hyvä suhde Yhdysvaltoihin antoi Suomelle tärkeän selkänojan, kun maa irtautui yya-sopimuksesta ja siirtyi kohti länttä.


Maltillista päättäväisyyttään Bush osoitti myös Irakin vallattua Kuwaitin vuonna 1990. Bushin johdolla amerikkalaiset murskasivat Irakin armeijan, mutta eivät käyttäneet tilaisuuttaan Saddam Husseinin kaatamiseen. Jälkeenpäin Bush on selittänyt, ettei halunnut niskoilleen Irakin kaaosta eli juuri sitä tilannetta, johon hänen poikansa George W. Bush runsaat kymmenen vuotta myöhemmin joutui.

Berliinin muurin kaatumisen ja Kuwaitin vapauttamisen jälkeen Bushin kansansuosio oli suurempi kuin kenenkään presidentin ennen tai jälkeen: 89 prosenttia. Maailmaa näytti odottavan uusi valoisa tulevaisuus – ja niin näytti odottavan myös George W. H. Bushia. Vaaleihin oli enää runsas vuosi.

Vaalitappio vuoden 1992 vaaleissa Arkansasin nuorelle kuvernöörille Bill Clintonille oli valtava järkytys George Bushille, joka oli aina rakastanut kilpailemista, mutta vihannut häviämistä. Ulkopolitiikan voitot eivät auttaneet presidenttiä, kun talous notkahti ratkaisevalla hetkellä.

Vallansiirto suurelta sukupolvelta 60-lukulaisille oli katkera pala konservatiiveille, jotka syyttivät radikaaleja perinteisten amerikkalaisten arvojen alasajosta. Uuskonservatiivit ajoivat republikaanipuolueen jyrkästi oikealle, mikä muutti politiikan armottomaksi tuhoamistaisteluksi. George Bushin kaltaisilla herrasmiehillä on nykyisessä republikaanipuolueessa vaikeaa.

Republikaanipuolue on tehnyt 30 vuodessa täyden kierroksen ja puree nyt itseään hännästä. Nykyinen republikaanipresidentti Donald Trump on hyökännyt raivokkaasti juuri sitä maailmanjärjestystä vastaan, jota Bush oli kylmän sodan jälkeen pystyttämässä.

Vajaat 30 vuotta sitten Bush uskoi, että sotien ja diktaattorien aikakausi oli vihdoin lopuillaan. Uudessa maailmassa oikeudenmukaisuus korvaisi viidakon lain ja vahvat maat kunnioittaisivat heikompien oikeuksia. ”Totalitäärinen aikakausi on väistymässä, sen vanhat ajatukset lentävät kuin lehdet vanhasta, kuolleesta puusta. Uusi tuuli viriää, ja uusi vapauden elähdyttämä kansakunta odottaa vuoroaan”, Bush julisti vuonna 1989.

Nämä haaveet osoittautuivat pian tuulesta temmatuiksi. Bushin pojan George W. Bushin presidenttikaudella terroristit iskivät Yhdysvaltoihin ja amerikkalaisjoukot juuttuivat Irakin kaaokseen. Isä-Bush arvosteli poikansa politiikkaa, mutta syytti siitä tämän huonoja neuvonantajia.

Epäonnistunut sota tahrasi Bushin nimen niin pahasti, että Donald Trumpilla oli helppo työ nujertaa George W. Bushin Jeb-veli republikaanien vuoden 2016 esivaalissa. Vanhemman George Bushin kerrotaan seuranneen Trumpin hyökkäyksiä niin vihaisena, että heitti televisiota kengällään.

Toukokuussa 2017 Bush ehti saada uutisen Mauno Koiviston kuolemasta. Hän ylisti Koivistoa hyväksi mieheksi ja vankkumattomaksi vapauden ystäväksi.

”On ilo osoittaa kunniaa hänen merkittävälle elämälleen, jonka hän käytti epäitsekkäästi palvellen Suomea”, Bush sanoi.

Epäitsekkäästi palvellen, se oli George Bushilta korkein mahdollinen tunnustus – ja sopi kuvaamaan myös hänen omaa elämäntyötään.

  

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi ihmiset vain näpräävät kännyköitään bussissa? Kuljettaja Raimo Lampea asia vaivasi niin paljon, että hän päätti tehdä jotain

  2. 2

   Tein vuosia sitten väärän valinnan opiskelu­paikasta ja nyt saan siitä rangaistuksen

  3. 3

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  4. 4

   Maanantaina Suomessa voi nähdä harvinaisen kuunpimennyksen – Lähetä kuvia ruosteenpunaiseksi värjäytyvästä kuusta HS:lle

  5. 5

   Suomi laittoi miljoonia euroja saksalaisiin ruoka­messuihin – HS kiersi Suomen osaston berliiniläisen ruoka­gurun kanssa, tällainen on hänen tuomionsa

  6. 6

   Heistä piti tulla super­tähtiä, mutta toisin kävi – Kolme suomalaista ykkös­kierroksen NHL-varausta kertoo HS:lle, miksi ura ei auennutkaan

   Tilaajille
  7. 7

   Maanantai on kouluissa isojen ruoka-annosten päivä – asian­tuntijat näkevät ilmiön taustalla useita syitä

  8. 8

   Suomeen on jo saattanut levitä uusi peto – ensi­havainto kulta­sakaalista voidaan tehdä hetkenä minä hyvänsä

  9. 9

   Lesken oikeudet ovat suurin perinnön­jakoon liittyvä harha­käsitys – ”Kaiken­laiset epäilykset aiheuttavat verisiä riitoja”, sanoo asianajaja

  10. 10

   Tätä on rakenne­muutos yhdessä Suomen vilkkaimmista kesä­kunnista: Puumalassa ei riitä nuoria kesä­työn­tekijöiksi edes oman kylän kaupalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  2. 2

   Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

  3. 3

   Lesken oikeudet ovat suurin perinnön­jakoon liittyvä harha­käsitys – ”Kaiken­laiset epäilykset aiheuttavat verisiä riitoja”, sanoo asianajaja

  4. 4

   Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

   Tilaajille
  5. 5

   Maanantaina Suomessa voi nähdä harvinaisen kuunpimennyksen – Lähetä kuvia ruosteenpunaiseksi värjäytyvästä kuusta HS:lle

  6. 6

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  7. 7

   Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

  8. 8

   Suomeen on jo saattanut levitä uusi peto – ensi­havainto kulta­sakaalista voidaan tehdä hetkenä minä hyvänsä

  9. 9

   Poliisi: Taksikuski tunkeutui asunnolle Turussa, asiakas joutui seksuaalirikoksen uhriksi

  10. 10

   Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  3. 3

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  4. 4

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  6. 6

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  7. 7

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  8. 8

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  9. 9

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  10. 10

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää