Ulkomaat

Puolassa alkaa kivihiilenkatkuinen ilmastokokous, jossa raha ratkaisee ja ristiriidat rehottavat – Näistä asioista Katowicessa väännetään

Kokoukselta ei kannata odottaa ratkaisua IPCC:n ilmastoraportin kasvattamaan ilmastohuoleen, sanoo Greenpeacen Kaisa Kosonen.

Joulukuussa kolme vuotta sitten Pariisissa juhlittiin, halailtiin, hurrattiin ja itkettiin ilon ja helpotuksen kyyneleitä. 195 valtion ja Euroopan unionin edustajat olivat kahden viikon väännön päätteeksi hyväksyneet kunnianhimoisen sopimuksen ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

”Tämä on suuri harppaus ihmiskunnalle”, hehkutti isäntämaa Ranskan presidentti François Hollande.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pariisin ilmastosopimus oli diplomatian voitto, mutta juhlat ovat kolmessa vuodessa hiipuneet. Suurta harppausta ei etukäteen odoteta, kun valtioiden edustajat kokoontuvat tällä viikolla Puolan Katowiceen.

Kokous on tärkein sitten Pariisin, koska siellä on tarkoitus päättää, miten Pariisin sopimusta käytännössä toteutetaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Katowicesta onkin tulossa poliittisin ilmastokokous sitten Pariisin, sanoo ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk). Luvassa on kaksi viikkoa tiukkaa poliittista vääntöä.

Mutta mistä väännetään ja miksi? HS kokosi keskeiset kysymykset.

Miksi Katowicen kokous on niin tärkeä?

Katowicessa on tarkoitus sopia säännöt sille, miten Pariisin sopimuksen tavoitteet käytännössä saavutetaan. Sopimuksessa maat sitoutuvat rajaamaan ilmaston lämpenemisen selvästi alle kahden asteen esiteolliseen aikaan verrattuna ja pyrkivät rajaamaan lämpenemisen alle 1,5 asteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pariisin sopimuksen uskottavuuden kannalta on tärkeää, että konkreettisista toimeenpanosäännöistä saataisiin sovittua, kun jo kolme vuotta on kulunut, sanoo Suomen pääneuvottelija Outi Honkatukia.

Maiden tähänastiset teot ja sitoumukset eivät ole lähelläkään tavoitetta. Ilmasto lämpenisi vuosisadan loppuun mennessä yli kolme astetta, jos nykyiset sitoumukset toteutuisivat.

Oheinen kartta näyttää, miten paljon ilmasto lämpenisi, jos kaikki toteuttaisivat kunkin maan tämänhetkistä ilmastopolitiikkaa:Maali siirtyy koko ajan kauemmas, sillä maailmanlaajuiset päästöt ovat jälleen kääntyneet kasvuun. YK:n ympäristöjärjestö totesi viime viikolla julkaistussa raportissaan, että maailman 20 suurinta taloutta eivät ole pääsemässä päästötavoitteisiinsa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samaan aikaan tiedot ilmaston lämpenemisen seurauksista ovat synkentyneet.

Kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC julkaisi lokakuussa raportin, jonka mukaan jo 1,5 asteen keskimääräinen lämpeneminen aiheuttaa aiemmin luultua vakavampia seurauksia. Ilmasto on jo lämmennyt yhden asteen.


Aivan lähivuosina pitää tehdä isoja päätöksiä, jotta maailman päästöt saataisiin nollattua vuoteen 2050 mennessä, kuten 1,5 asteen tavoite IPCC:n raportin mukaan edellyttää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Täytyy tehdä enemmän ja täytyy tehdä nopeammin”, Tiilikainen toteaa.

Mistä kokouksessa päätetään?

Katowicessa on tarkoitus päättää yksityiskohtaisesta sääntökirjasta, joka määrää, miten maat raportoivat päästövähennyksistään läpinäkyvästi ja vertailukelpoisesti.

Vielä muutama viikko ennen kokouksen alkua sääntökirjassa oli 300 sivua ja paljon keskeneräisiä kohtia. Valmiissa sääntökirjassa sivuja pitäisi Honkatukian mukaan olla 100–150.


Kokouksessa päätetään myös, miten päästö­tavoitteiden kunnianhimoa nostetaan viiden vuoden välein, kuten Pariisin sopimus edellyttää. Olennaista Honkatukian mukaan on, saadaanko sovittua mekanismista, joka aidosti kirittää maita tekemään aina vain enemmän.

Teollisuusmaat, myös Suomi, korostavat kokouksessa päästövähennyksiä ja niihin sitoutumista. Monet kehitysmaat korostavat ennen kaikkea ilmastonmuutokseen sopeutumista ja ilmastorahoitusta, josta ne haluavat kokoukselta selvät sitoumukset.

Miksi se on niin vaikeaa?

Pariisin sopimuksen mukaan samojen sääntöjen pitää koskea kaikkia, eli perinteistä jaottelua kehitysmaihin ja teollisuusmaihin ei ole.

Vanha jako kummittelee kuitenkin puheissa edelleen. Vaurastuneet kehittyvät maat kuten Kiina ja Intia yrittävät saada itselleen lievempiä velvoitteita kuin rikkaat teollisuusmaat. Teollisuusmaat vastustavat, koska se olisi vastoin Pariisin sopimusta.

Kehitysmaat ja kehittyvät maat vaativat teollisuusmailta selvää sitoutumista ilmastonmuutokseen sopeutumisen rahoittamiseen. Monet maailman köyhimmistä maista kärsivät ilmastonmuutoksen seurauksista kaikkein eniten.

Teollisuusmaiden pitää Pariisin sopimuksen mukaan vuodesta 2020 lähtien rahoittaa kehitysmaiden ilmastohankkeita vuosittain sadalla miljardilla dollarilla eli noin 88 miljardilla eurolla. Rahoituslupaus oli keskeinen syy siihen, että kehitysmaat saatiin mukaan ilmastosopimukseen.

Rahoituksen saaminen on kuitenkin osoittautunut hankalaksi, etenkin sen jälkeen, kun Yhdysvallat on presidentti Donald Trumpin kaudella lopettanut rahoittamisen.

Poliittisesti ilmapiiri on vaikeampi kuin Pariisin kokouksen aikaan. Ilmastoskeptikot ovat Yhdysvaltain lisäksi nousseet valtaan myös esimerkiksi Australiassa ja Brasiliassa.

Kokousta voi vaikeuttaa myös Kiinan ja Yhdysvaltain välinen kauppasota.

Vielä Pariisissa Yhdysvallat oli presidentti Barack Obaman johdolla ratkaisevassa roolissa, kun sopua hierottiin. Myös isäntämaa Ranska valjasti kaiken vaikutusvaltansa ja diplomatiansa ilmastotavoitteiden läpiviemiseen.

Nyt puheenjohtajana on Puola, joka tuottaa yli 80 prosenttia energiastaan kivihiilellä ja on profiloitunut ilmastopolitiikassa jarruttajana eikä edelläkävijänä. Katowice sijaitsee tärkeällä Sleesian hiiliteollisuusalueella.


Mitä Suomi tekee kokouksessa?

Suomen valtuuskuntaa johtaa presidentti Sauli Niinistö, joka osallistuu Katowicessa valtionpäämiesten kokoukseen maanantaina 3. joulukuuta ja pitää Suomen puheenvuoron.

Ennen kokousta Niinistö oli mukana 16 eurooppalaisen maan valtionpäämiesten ja pääministerien vetoomuksessa, jossa vaadittiin nykyistä kunnianhimoisempia toimia ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

Suomen delegaatioon kuuluu virkamiehiä, kansanedustajia, asiantuntijoita ja järjestöjen edustajia.

Suomi on kokouksessa osana Euroopan unionia, joka haluaa näyttää esimerkkiä muille kunnianhimon nostamisessa. EU-komissio julkaisi juuri ennen Katowicen kokousta uuden ehdotuksensa, jonka mukaan EU:n pitäisi kiristää ilmastotavoitteitaan selvästi.

Komission mielestä EU:n pitäisi pyrkiä hiilineutraaliksi vuoteen 2050 mennessä. Se tarkoittaa, että EU päästäisi hiilidioksidia vain sen verran, mitä samaan aikaan imeytyy nieluihin kuten metsiin.

EU:n voimassa olevan tavoitteen mukaan on vähentää päästöjä 80–95 prosenttia vuoden 1990 tasolta vuoteen 2050 mennessä.

Voiko kokous epäonnistua?

Kokoukselta ei kannata odottaa ratkaisua IPCC:n raportin kasvattamaan ilmastohuoleen, sanoo Greenpeacen ilmastopoliittinen neuvonantaja Kaisa Kosonen.


Tiilikainen ja Honkatukia uskovat kuitenkin, että kokouksesta saadaan jonkinlainen sääntökirja ja mekanismi kunnian­himoisempien tavoitteiden ilmoittamiselle. Eri asia on, miten kunnianhimoisia ne lopulta ovat.

”Neuvottelut ovat tärkeitä, mutta vielä tärkeämpää on ilmastotoimien eteneminen”, pääneuvottelija Honkatukia sanoo.

Ratkaisevassa asemassa ovat poliitikot. Suomessa järjestetään ensi vuonna eduskunta- ja eurovaalit, joissa kansalaiset pääsevät valitsemaan ilmastopolitiikan tekijät lähivuosiksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkijat selvittivät, kuinka ihmiset yrittävät selviytyä rasittavista tehtävistä: Neljä keinoa nousi ylitse muiden, yhdestä oli pelkästään haittaa

  2. 2

   Autoja hyytynyt pakkaseen kolminkertainen määrä tavalliseen päivään verrattuna – Autoliitto: Muista tärkeät toimenpiteet ennen käynnistystä

  3. 3

   Netflixin uutuusdokumentti paljastaa ruman totuuden Fyre-festivaalista, yhdestä 2010-luvun suurimmasta huijauksesta – ihmiset uskoivat loppuun asti silkkaan valheeseen

  4. 4

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  5. 5

   Näistä povataan tämän vuoden hittidieettejä – toisessa keho polttaa täysillä rasvaa ja paino putoaa nopeasti, mutta ruokavalio voi myös vahingoittaa suolistoa

   Tilaajille
  6. 6

   Äiti ja eno sitoivat ilmastointi­teipillä 5-vuotiaan raajat ja suun, selittivät leikiksi – Oikeus tuomitsi pahoinpitelystä

  7. 7

   Viisi vuotta sitten Kaisa kirjoitti kirjeen, sitten hän yritti tappaa itsensä – Nyt hän kertoo, mikä lopetti loputtomalta tuntuneen pimeyden ja miten muutkin voisivat ehkä selvitä

  8. 8

   HS selvitti Lemmenjoen harjoituksen yksityiskohtia: 33 osanottajaa, ohjelmassa muun muassa tehtävä­rasteja, veneilyä ja vierailu porotilalla

  9. 9

   Rinteen tuuraajaksi nousi monikärkiohjus, joka saattaa tulevaisuudessa haastaa puheenjohtajan

  10. 10

   Grönlannin mannerjäätikön sulamisvauhti nelinkertaistui vuosikymmenessä – Tutkijoiden mukaan ollaan käännekohdassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  2. 2

   Autoja hyytynyt pakkaseen kolminkertainen määrä tavalliseen päivään verrattuna – Autoliitto: Muista tärkeät toimenpiteet ennen käynnistystä

  3. 3

   Viisi vuotta sitten Kaisa kirjoitti kirjeen, sitten hän yritti tappaa itsensä – Nyt hän kertoo, mikä lopetti loputtomalta tuntuneen pimeyden ja miten muutkin voisivat ehkä selvitä

  4. 4

   Suosittu taiwanilainen ”bikini­kiipeilijä” Gigi Wu kuoli paleltumiseen pudottuaan ensin vuorelta

  5. 5

   Näistä povataan tämän vuoden hittidieettejä – toisessa keho polttaa täysillä rasvaa ja paino putoaa nopeasti, mutta ruokavalio voi myös vahingoittaa suolistoa

   Tilaajille
  6. 6

   Nykytila ei ole normaali – Raha tulee kallistumaan ainakin hetkittäin, ja nämä asiat on syytä tietää ennen suurta asunto­lainaa

   Tilaajille
  7. 7

   Netflixin uutuusdokumentti paljastaa ruman totuuden Fyre-festivaalista, yhdestä 2010-luvun suurimmasta huijauksesta – ihmiset uskoivat loppuun asti silkkaan valheeseen

  8. 8

   50-vuotias nainen löytyi surmattuna Kirkkonummella – Epäiltynä pari päivää ennen tapahtunutta naapuriin muuttanut mies

  9. 9

   Eroa haluava helsinkiläispariskunta joutuu jatkamaan avioliitossa vastoin tahtoaan – Ero­prosessi raukesi käräjäoikeuden virheen vuoksi

  10. 10

   Kuka nousi kukkulalle Korsossa? Aamos Vesaikko etsii ihmistä, jonka hän näki kaukoputkellaan 15 kilometrin päästä Pohjois-Haagasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  3. 3

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  4. 4

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  5. 5

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  6. 6

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  7. 7

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  8. 8

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  9. 9

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  10. 10

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. Huumeparoni El Chapon oikeudenkäynti paljasti huumekartellin luovuuden: Peiteyrityksiä, kokaiinia jalapeno-tölkeissä ja biljardipöydän alta alkava tunneli
  3. Grönlannin mannerjäätikön sulamisvauhti nelinkertaistui vuosikymmenessä – Tutkijoiden mukaan ollaan käännekohdassa
  4. Kokoomus käynnisti kampanjansa ottamalla demarit päävastustajakseen Tilaajille
  5. Tämän vuoden Oscar-ehdokkuudet olivat Netflixille lopullinen voitto – ja voivat kieliä isosta muutoksesta, jossa me kaikki voitamme
  6. Hajonnut vesiputki sinkosi vettä ilmaan Helsingin Etu-Töölössä – Pakkassää on kolminkertaistanut vesijohtovuodot
  7. Valioliigajoukkueen ennätyshankinta kateissa: lentokone katosi tutkasta Englannin kanaalin yllä – ”Etsintä- ja pelastustyöt on keskeytetty auringon laskeuduttua”
  8. Tottenhamilta putoaa tähtipelaajia sivuun liikaa: Dele Alli on loukkaantuneena maaliskuun alkuun asti – valtava takaisku lontoolaisseuran tavoitteille
  9. Aeroflotin kone teki hätälaskun Venäjällä, kun matkustaja vaati muuttamaan reittiä – video näyttää miehen poistamisen koneesta
  10. THL: Rokottamattomalla lapsella on todettu tuhkarokko Kotkassa
  11. 2 tuntia sitten
  12. Tutkijat selvittivät, kuinka ihmiset yrittävät selviytyä rasittavista tehtävistä: Neljä keinoa nousi ylitse muiden, yhdestä oli pelkästään haittaa
  13. Näytä lisää