Ulkomaat

CDU:n puoluekokous tekee perjantaina historiaa – Merzin moka saattoi ratkaista, kuka on Merkelin seuraaja

Saksan seuraava liittokansleri on todennäköisesti joko Annegret Kramp-Karrenbauer tai Friedrich Merz. Ensi perjantaina toinen heistä valitaan CDU:n puoluejohtajaksi. Eroa Angela Merkeliin he tekevät entistä oikeistolaisemmalla politiikalla ja etenkin maahanmuutolla.

Berliini

Viimeistään nyt kannattaisi painaa mieleen kaksi nimeä: Annegret Kramp-Karrenbauer ja Friedrich Merz. Jompi kumpi heistä on mitä todennäköisimmin Saksan seuraava liittokansleri. Tosin ensin on tultava valituksi Saksan suurimman puolueen, kristillisdemokraattisen CDU:n, johtoon.

Angela Merkelillä on takanaan 18 vuotta ja edessään neljä päivää CDU:n johdossa. Perjantaina puoluekokous valitsee Hampurissa hänelle seuraajan. Kokouksesta tulee monin tavoin historiallinen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaikka Merkel jatkanee kanslerina myös uuden puheenjohtajan aikana, hänen poikkeuksellisen pitkä valtakautensa kulkee kohti vääjäämätöntä loppuaan. Se tarkoittaa uutta epävarmuutta Saksan ja siten myös Euroopan suunnasta.

Puoluekokous on siitäkin poikkeuksellinen, että puheenjohtajuudesta käydään ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1971 aito kilpailu. Asetelman ansiosta CDU on keskellä harvinaista myönteistä porinaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

CDU käy nyt todellista keskustelua ideologiansa ytimestä ja tulevasta suunnasta. Uusi suunta on entistä oikeammalla. Miten ja mitä siitä seuraa Saksan roolille maailmanpolitiikassa, on kysymys, joka koskee koko Eurooppaa.

Berliiniläisen Estrel-konferenssihotellin kulahtanut suuri sali näki parhaat päivänsä silloin, kun Merz edellisen kerran oli mukana politiikassa. Puheenjohtajaehdokkaat Merz, Kramp-Karrenbauer ja Jens Spahn ovat kiertäneet 15 päivää ympäri Saksaa kahdeksan show´n vaalikiertueella.

Viikkoa ennen puoluekokousta salissa porisee, kun yli 2 000 halukasta Berliinin ja Brandenburgin kristillisdemokraattia etsii istuma- ja näköalapaikkaa puolueen tulevaisuuteen. Kysyi keltä vain, vastaus on sama: tämä on kahden kauppa.

Kramp-Karrenbauerin, 56, ja Merzin, 63, kanssa kisaavan ärhäkän oikeistolaisen Spahnin, 38, todelliset mahdollisuudet haihtuivat sillä hetkellä, kun Merz ilmoitti palaavansa bisneksestä politiikkaan.


Berliiniläinen Saskia Grundmann pohtii, onko Saksa valmis siihen, että kansleri olisi mies. Se olisi riski, hän sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kun katson ympärilleni, näen lähinnä miehiä, ja monet he haluavat nyt vahvan miehen johtoon. Mutta jos tämä puolue aikoo jatkossakin puhutella naisia, valinta on Kramp-Karrenbauer. Spahn on tälle puolueelle vielä liian nuori ja kapinallinen. Itselleni Merz on ihan liian old schoolia.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

CDU on konservatiivien puolue, ja moni on sitä mieltä, että Merkelin johdolla mentiin liikaa vasemmalle, Grundmann sanoi. Kramp-Karrenbauer on Merkelistä huomattavasti oikealla, mutta Spahn ja Merz vielä enemmän.

”Vuosi 2015 oli katastrofi. Turvapaikanhakijoita tuli niin paljon, että kaikki näkevät sen seuraukset arjessaan: kadulla, päiväkodeissa, kouluissa, asuntomarkkinoilla. Tilanne on nyt CDU:lle vaikea. Olemme menettäneet aivan liikaa kannatusta.”

CDU:n suhde Merkeliin on mutkikas.

Merkel on yhä rakastettu poliitikko ja keskeinen osa Saksan brändiä. Muu Eurooppa arvostaa Merkelin kompromisseja kunniassa pitävää linjaa ja pitää häntä Euroopan henkisenä johtajana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Merkelin suosio kesti asevelvollisuudesta ja ydinvoimasta luopumisen, finanssi- ja eurokriisin, Euroopan ja Venäjän välien kylmenemisen Krimin miehityksen jälkeen.

Sitten tuli vuosi 2015 ja pakolaiskriisi. Sen seurannaisvaikutuksena Saksan liittopäiville nousi ensi kertaa sitten toisen maailmansodan osin äärioikeistolainen puolue. Vaihtoehto Saksalle -puolue eli AfD keskittyi Merkel-vihan nostattamiseen. Turvapaikkapolitiikka jakoi Saksan ja myös CDU:n. Merkelin pakolaispolitiikan eri vaiheiden seurauksena CDU:n perinteisiä äänestäjiä on siirtynyt niin oikealle AfD:hen kuin vasemmalle vihreisiin.

Vaikka Merkel on valmis jatkamaan liittokanslerina vaalikauden loppuun, valta voi vaihtua nopeasti. Vielä Saksan uusi johtaja on kuitenkin suuri tuntematon.

Merz on monimiljonääri, entinen europarlamentaarikko ja suuri Yhdysvaltain-suhteiden vaalija. Hän on vakuuttavasti Pro Eurooppa -linjalla – niin kauan kuin kyse ei ole Saksan rahoista. Hänen paluunsa politiikkaan yllätti oikeastaan kaikki.

Merzin uusliberaali talouspolitiikka miellyttää talouseliittiä, vaikkei häneltä vielä ole juuri kuultu uusia avauksia. Merz muistetaan kuitenkin yhä siitä, kuinka hän 15 vuotta sitten esitti, että verotusta olisi yksinkertaistettava niin, että ihmiset pystyvät ynnäämään veronsa olutlasin aluselle.

Merz ja Spahn profiloituvat kovin samoilla teemoilla: talouspolitiikalla, veroilla ja kovalla maahanmuuttolinjalla. CDU on kuitenkin puolue, jossa äänet saa vanha konkari, ei nuorehko homomies, vaikka olisi toiminut pitkään politiikassa.

Spahn toki tietää itsekin asetelman. Spahnin sanotaan sanoneen, että olen tunnettu, mutta minun on tultava pidetyksi.


Estre-hotellin lavalla Kramp-Karrenbauer, Merz ja Spahn arpovat ensin esiintymisvuoronsa. Ensimmäisenä kymmenminuuttisen soolonsa vetää Spahn.

Spahn on esiintyjänä valovoimaisin – ja ainoa, joka puhuu ilman paperia. Hän astuu lavan eteen ja antaa palaa.

Kun Merz ja Kramp-Karrenbauer könöttävät puhujapöntössä, käy mielessä, että puolueella on ongelma. Karisma ei tätä kisaa ratkaise. Kumpikaan ei ole kansanvillitsijä.

Molemmat todella haluavat valtaan, siitä ei ole kyse. Molemmat vannovat nostavansa kannatuksen taas 40 prosenttiin ja pitävänsä CDU:n keskikentän kansanpuolueena. Merz on luvannut kaupan päälle puolittaa AfD:n kannatuksen. Nyt taiteillaan sillä, kuinka paljon uuden äärioikeiston agendaan on lähdettävä mukaan ja kuinka paljon luotetaan siihen, oman puolueen ydinteemoille on poliittisen kentän keskellä mahdollisimman laveasti kysyntää.


Kramp-Karrenbauer on kuiva, mutta osaava. Hän etunsa ja taakkansa on se, että häntä pidetään Merkelin kopiona. Sitä hän ei ole, vaikka paljon on yhteistäkin. Länsisaksalainen katolilainen Kramp-Karrenbauer on tiukka arvokonservatiivi, jonka kannat esimerkiksi tasa-arvoisesta avioliitosta ja abortista karkottavat osan äänestäjistä, olivat nämä mitä sukupuolta tahansa. Kramp-Karrenbauer itse sanoo, että häntä ja Merkeliä yhdistää halu ja taito voittaa vaaleja.

Monen mielestä Merkel sooloili liikaa. Kramp-Karrenbauer alleviivaa joka käänteessä kuuntelevansa kenttää.

Merz esiintyy kuin tuoreena kasvona, mitä hän ei ole. Merz puhuu kuin oppositiopoliitikko. Osin se toimii, sillä hän on ollut muissa bisneksissä sen ajan, kun CDU on ollut hallituksessa demarien kanssa. Merzin harteita painaa kuitenkin menneisyyden miehen taakka.


Eroa Merkeliin puoluejohtajaehdokkaat tekevät tätä kovemmalla maahanmuuttolinjalla. Osin kyse on vaalitaktiikasta. Teema puree, ja Merkelin syyttäminen on kohtuullisen helppoa.

Kramp-Karrenbauer palauttaisi rikokseen syyllistyneitä syyrialaisia turvapaikanhakijoita tietyille alueille Syyriassa. Hän haluaa myös elinikäisen maahantulokiellon Schengen-alueelle vakavista rikoksista kuten raiskauksista tuomituille turvapaikanhakijoille.

Merz vaati keskustelua Saksan perustuslaista ja siitä, miksi perustuslaissa turvapaikan hakeminen on perusoikeus.

Vaalikiertueen alussa tehdystä avauksesta nousi kohu. Merz täsmensikin kantaansa väittäen, että hänet olisi ymmärretty väärin. ”Kaikille kiinnostuneille vielä kerran: olen turvapaikan perusoikeuden säilyttämisen puolella. Piste”, Merz paikkaili vaalikiertueella Hallessa.

Moni on kuitenkin sitä mieltä, että Merz mokasi. Vaikka vaalikiertueella Merz kerää suurimmat aplodit, kulisseissa arvioidaan, että hän saattoi menettää pelin, koska ei tuntenut omaa puoluettaan.

CDU:ssa perustuslaki on pyhä, sillä ei politikoida, sillä perustuslaki on ankkuri, joka pitää huolen siitä, ettei mennyt toistu. Syynä perustuslakifundamentalismiin on sekä Saksan natsimenneisyys että kristillinen arvopohja, johon kuuluu pakolaisten auttaminen.

Vielä ei voi tietää, kumpi voittaa.

Vaikka Merzin ja Kramp-Karrenbaeurin äänensävyissä on suuria eroja, Saksan lähitulevaisuuden suurissa kysymyksissä kuten koulutuspolitiikassa, digitalisaatiossa ja Eurooppa-politiikassa ei ole dramaattisia eroja.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa Saksan linja muuttuu joka tapauksessa, johti Saksaa kuka tahansa, sillä maailmanpolitiikan globaali valtatasapaino on isossa liikkeessä Kiinan roolin kasvaessa ja Yhdysvaltojen käpertyessä itseensä. Pienetkin erot Merkeliin voivat kuitenkin hätkäyttää, kuten kommentit Ukrainasta ja Venäjästä Asovanmeren kiristyneen tilanteen vuoksi.

Merzin mielestä Venäjän on syytä ymmärtää Saksan tarvittaessa pohtivan, onko Nord Stream 2 -kaasuputkelle yhä edellytyksiä. Kramp-Karrenbauer ehdottaa, ettei Asovanmereltä tulevia venäläisiä laivoja päästettäisi eurooppalaisiin satamiin, jos tilanne kiristyy.

Mitä tahansa avausta kehystää kuitenkin se, ettei CDU:n uusi puoluejohtaja ala johtaa Saksaa. Merkel ei katoa minnekään, ei myöskään hallitusohjelma. Mutta asetelma on uusi, ja uuden puoluejohtajan on löydettävä tapansa näyttää, että todella toi muutoksen mukanaan. Miten yhteistyö Merkelin kanssa sujuu, on hyvin keskeinen kysymys myös siksi, että Merkelin ja Merzin välit ovat kireät.

Merzin ja Merkelin huonot välit juontavat vuoteen 2002 ja silloiseen kansleripeliin.

Merkel johti jo CDU:ta ja antoi tukensa CDU:n ja sen baijerilaisen sisarpuolueen CSU:n silloiselle kansleriehdokkaalle Edmund Stoiberille – josta ei tullut kansleria. Demarit voittivat vaalit 0,01 prosenttiyksikön erolla ja Gerhard Schröder jatkoi kanslerina. Merzistä ei tullutkaan valtiovarainministeriä, ja valtapelin kytkykaupassa Merkel syrjäytti Merzin parlamenttiryhmän johdosta keskittäen valtaa itselleen.

Merz jätti vuonna 2009 politiikan ja siirtyi rahoitusalalle. Se on hänelle etu ja taakka. Merz on johtanut vuodesta 2016 maailman suurimman varainhoitajan Blackrockin Saksan-yhtiön hallitusta. Blackrock on nyt rikostutkinnassa osana Euroopan-laajuista osinkoveropetostutkintaa.

Tutkinta ei koske Merziä. Hänen olisi silti pystyttävä uskottavasti avaamaan tilannetta. Merzillä on kuitenkin vaikeuksia puhua edes siitä, että on rikas. Merz kuvasi huomiota herättäneessä haastattelussa itseään keskituloiseksi – miljoonan euron vuosituloilla. Moni piti tätä äänestäjien aliarvioimisena.

Merkelin seuraajan valitsee perjantaina Hampurissa 1 001 puoluekokousedustajaa. He ovat puoluekentän konkareita, osavaltioparlamentaarikkoja ja pormestareita ja hyvin sisällä puoluekoneistossa. Heille lienee selvää, että Saksan poliittisella kentällä CDU on kriisipuolue ihan siinä missä demaritkin.

Kramp-Karrenbauerin he tuntevat. Monen ehkä tekisi ehkä mieli äänestää Merziä ärsyttääkseen kunnolla Merkeliä. Mutta mikä todella erottaa ehdokkaat toisistaan ja Merkelistä – ja onko ratkaisevampaa erot vai yhtäläisyydet? Kuka on keskellä Euroopan politiikan uutta murroskautta äänestäjien mielestä uskottavin?

Valinnassa painaa lopulta vain yksi asia. Valituksi tulee se, jonka arvioidaan voittavan vaaleja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Maahanmuuttajien rikoksia selitetään usein kulttuurilla tai mielenterveysongelmilla, mutta syy voikin löytyä miehisyyden pönkittämisestä tai heikosta koulutuksesta

   Tilaajille
  2. 2

   Suomesta, osa 43: Markus Jokela on kuvannut yli 30 vuotta suomalaisten lauantai-iltoja, tuulipukuja, Kanarian-matkoja, papiljotteja ja pitsansyöntiä

  3. 3

   HS vieraili Vienan Kemijoen viimeisessä karjalaiskylässä: Se on henkitoreissaan, vaikka pian valmistuva vesivoimala ei sitä hukutakaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolisoni työ sekoittaa perhe-elämän ja lomat – Lapsetkin ovat oppineet, että aina kun puhelin soi, isän pitää tehdä töitä

  5. 5

   Ulkopuolisilla ei ollut 120 vuoteen mitään asiaa Suomen kulta­kauden taideaarteeseen – Tältä Järnefeltin ainutlaatuisessa jugendhuvilassa näyttää nyt

  6. 6

   Ensin kadulla oli Pasi, sitten syöksyi Marko – Jääkiekkoilija Marko Jantusen elämän pelasti ystävä, jonka kanssa hän lapsena aloitti juomisen

   Tilaajille
  7. 7

   Keihäänheittäjä Jarkko Kinnunen, 48, on kuollut

  8. 8

   Kun Neuvostoliiton pommikoneet ilmestyivät Helsingin kattojen ylle, vain 16-vuotias Tauno Hammar päätti toimia – ”En osannut pelätä”

  9. 9

   Mukava mies on joskus tasa-arvon tulppana, vahingossa tosin

  10. 10

   IS: Antti Rinne menetti sairauden vuoksi liikuntakykynsä – artikkelin yhteydessä ollut lääkärintodistus herätti ihmetystä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

  2. 2

   IS: Antti Rinne menetti sairauden vuoksi liikuntakykynsä – artikkelin yhteydessä ollut lääkärintodistus herätti ihmetystä

  3. 3

   ”Pesulla käyn milloin missäkin” – Riitta-Liisa Tauriainen muutti syvimpään Lappiin, ja 12 neliön koti on oikeasti peräkärry

   Tilaajille
  4. 4

   ”Luulin sitä vitsiksi” – Tanska alkaa eristää karkotuspäätöksen saaneita ulkomaalaisia viruskokeisiin erikoistuneelle pikkusaarelle

   Tilaajille
  5. 5

   Venäläiset hävittivät kaiken eteensä tulevan nykyisen Vantaan alueella 300 vuotta sitten – Keskeltä liikenteen melua löytyy kuitenkin vielä 1700-luvun aarre

  6. 6

   Keihäänheittäjä Jarkko Kinnunen, 48, on kuollut

  7. 7

   Uusi pettämätön matkakonsepti säästää rahaa, aikaa ja luontoa

  8. 8

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  9. 9

   Oikeustieteilijät kehuvat perustuslakivaliokunnan sote-lausuntoa ja ihmettelevät hallituksen jääräpäisyyttä

  10. 10

   Ihmiset sanovat arvostavansa puhdasta ruokaa, mutta tutkija Helena Siipi ei ymmärrä, mitä se tarkoittaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  2. 2

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  3. 3

   Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

  4. 4

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  5. 5

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  6. 6

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  7. 7

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  8. 8

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  9. 9

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  10. 10

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  11. Näytä lisää