Ulkomaat

Tanska aikoo lähettää rikoksia tehneitä turvapaikanhakijoita pienelle autiolle saarelle

Hallitus toteuttaa toimilla oikeistopopulistisen Tanskan kansanpuolueen toiveita.

Tukholma

Tanska on ryhtymässä poikkeuksellisiin toimiin eristääkseen rikoksen tehneitä ulkomaalaisia muusta yhteiskunnasta.

Tuomion saaneita, käännytettäviä rikollisia ollaan lähettämässä pienelle ja autiolle Lindholmin saarelle Tanskan edustalla sekä Liettuaan, jonka kanssa Tanska käy neuvotteluja vankilan rakentamisesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Saarisuunnitelma sisältyy marraskuun lopussa annettuun budjettiesitykseen, jonka julkisti Tanskan pääministeripuolue Venstre.

Venstre nimittää itseään liberaaliksi puolueeksi. Sen hallitus on kuitenkin riippuvainen oppositiossa olevan oikeistopopulistisen ja maahanmuuttovastaisen Tanskan kansanpuolueen tuesta. Ehdotukset ovat suoria vastauksia kansanpuolueen toiveisiin.

Kapea ja puoli kilometriä pitkä Lindholmin saari sijaitsee Tanskan kaakkoisosassa keskellä Stegen lahtea. Tähän asti siellä on tehty eläinlääketieteellisiä viruskokeita juuri saaren eristyneisyyden vuoksi. Viruksilla tartutettuja eläimiä on poltettu saaren krematoriossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt Tanska aikoo rakentaa saarelle ulkomaalaiskeskuksen, joka ei olisi vankila, mutta ei myöskään kovin kaukana siitä. Saarelle menee lautta, mutta ei säännöllisesti.

”Se ei ole vankila, mutta sinne täytyy palata yöksi”, sanoi Venstren talousministeri Kristian Jensen Tanskan yleisradiolle DR:lle.Saarelle sijoitetaan sellaisia rikoksen vuoksi käännytyspäätöksen saaneita ulkomaalaisia, joiden käännytystä ei voida panna toimeen esimerkiksi kotimaassa uhkaavan kidutuksen tai kuolemanrangaistuksen vuoksi. Hallituksen mukaan ”saariratkaisu” vaikeuttaa tällaisten ihmisten piileskelyä viranomaisilta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Perusteluksi on esitetty myös yleistä turvallisuutta. Saarelta ei pääsisi illalla mihinkään ihmisten ilmoille, vaan sijoitetut voisivat viettää aikaa vain keskenään.

Saarelle voitaisiin viedä myös vierastaistelijoita ja sellaisia kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita henkilöitä, jotka ovat tehneet tavallisessa vastaanottokeskuksessa ollessaan ase- tai huumerikoksia.

”Tietenkin haluaisimme mieluiten sijoittaa rikoksia tehneet käännytettävät turvapaikanhakijat vankilaan”, sanoi DR:lle kansanpuolueen talousvastaava René Christensen. ”Sitä emme voi tehdä, joten olemme superonnekkaita, että löysimme tämän saaren.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tanskan yleisradion viimeisimmän paljastuksen mukaan vankila-asiakin tosin näyttää edistyvän. DR kertoo useisiin nimettömiin hallintolähteisiin vedoten, että Tanska neuvottelee Liettuan kanssa vankilan rakentamisesta Liettuan maaperälle. Sinne sijoitettaisiin Tanskassa tuomittuja, käännytyspäätöksen saaneita ulkomaalaisia.

Venstren oikeusvastaava Preben Bang Henriksen suostuu lisäksi vahvistamaan DR:lle, että Tanska on todella perustamassa ”vankilalaitosta johonkin Baltian maahan”.

Bang Henriksenin mukaan Tanska valvoisi, että vankila ei rikkoisi Tanskan ”kansainvälisiä velvoitteita”. Samalla hän myöntää suoraan, että vankilalla toivotaan olevan Tanskassa oleviin ulkomaalaisiin pelotevaikutus, koska sen ei tarvitsisi olla tiloiltaan samaa tasoa kuin tanskalaisvankiloiden.


Tanskan yleinen keskusteluilmapiiri on muuttunut muutamassa vuodessa huomattavasti ankarammaksi Tanskan kansanpuolueen vaikutuksesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Puolueet vaikuttavat lähestulkoon kilpailevan siitä, kuka keksii kovasanaisimmat maahanmuuttajiin liittyvät lakiesitykset. Myös vasemmisto on lähtenyt kilpaan mukaan. Tanskan sosiaalidemokraatit ovat esimerkiksi ehdottaneet, että turvapaikkaa ei enää ollenkaan voisi hakea Tanskan maaperällä ja että Tanskaan otettavien ”ei-länsimaalaisten” määrälle asetettaisiin raja.

Liberaalipuolue Venstren hallituksen vastaus keskusteluun olivat ”ghettolait”, joiden perusteella ulkomaalaisvaltaisissa ja moniongelmaisissa lähiöissä tehdyistä rikoksista voidaan tuomita kovempia rangastuksia kuin muualla Tanskassa tehdyistä rikoksista. Lue HS:n laaja reportaasi aiheesta tästä.

”Ghettolait” on hallituksen itsensä käyttämä nimitys lakipaketista. Parlamentti hyväksyi lait kesäkuussa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tanska
 • Maahanmuutto
 • Rikollisuus
 • Ihmisoikeudet
 • Petja Pelli

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  2. 2

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  3. 3

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  4. 4

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  5. 5

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  6. 6

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  7. 7

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  8. 8

   Näin tuet lasta, jolla on vaikeuksia aloittaa asioita – Vanhemman päsmäröinti haittaa erityisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Metoo-liikettä tarvitaan mutta ihmisiä ei saa tuhota, sanoo Tarja Halonen, joka ei enää välttele feministi-sanaa

   Tilaajille
  10. 10

   Espoo kielsi kalliit lahjat opettajille, koulu­luokissa kerätty jopa 500 euron lahja­kortteja – OAJ: ”Virka­miehen lahjominen on kiellettyä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  3. 3

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  4. 4

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  5. 5

   Strasbourgin hyökkäyksestä epäilty jatkaa pakoaan, turva­toimia kiristetty kaikilla Ranskan joulu­toreilla – Tämä tilanteesta tiedetään

  6. 6

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  7. 7

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  8. 8

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  9. 9

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  10. 10

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  4. 4

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää