Ulkomaat    |   HS-analyysi

Suomen toisen itsenäisen vuosisadan turvallisuustilanne: Historiallisen hyvä, mutta samalla arvaamaton ja rauhaton

Ukrainan konfliktista on tullut turvallisuuspolitiikan perustaso, jonka päälle kasaantuu yhä uusia kriisejä.

Bryssel

Vaikutelma on hieman pelottava, kun Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo puhuu.

”Kansainvälisten toimijoiden pitää edistää yhteistyötä, joka vahvistaa vapaan maailman turvallisuutta ja arvoja, tai ne pitää uudistaa tai eliminoida”, Pompeo paukutti tiistaina kiivastahtisessa puheessa jonka otsikko oli ”Kansallisvaltion roolin palauttaminen liberaalissa kansainvälisessä järjestyksessä”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Otsikostakin saattoi päätellä, että Pompeo kertoi presidentti Donald Trumpin hallituksen tavoitteista ja toiminnasta maailmalla. Brysselissä koreaan juhlasaliin kokoontunut yleisö kuunteli lähinnä mykistyneenä. Sana ”eliminoida” esiintyy aika harvoin juhlapuheissa.

Pompeo eteni kuin jyrä. Kansainväliset järjestöt ja sopimukset heitetään syrjään, jos ne ovat esteenä ”liberaalille järjestykselle”. Pompeon käytössä ilmaisu ei tarkoita olemassa olevaa kansainvälistä sopimusjärjestelmää kuten yleensä, vaan sen tilalle tulevaa, Yhdysvaltojen hallituksen vaatimusten mukaan muokattua järjestelmää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kovin idealistisesta järjestelmästä ei olisi kysymys. Pompeo on muun ohessa vastannut yhteyksistä Saudi-Arabian kruununprinssiin Muhammed bin Salmaniin ja tiukan paikan tullen kiistänyt todisteet tämän osallisuudesta toimittaja Jamal Khashoggin murhaan.

Puheesta sai kuitenkin tietoa siitä, mitä maailman, Euroopan ja sen osana Suomen turvallisuudelle on tapahtumassa seuraavaksi perinteisen turvallisuuspolitiikan alueella.

Trumpin vajaan kahden presidenttivuoden aikana sana ”arvaamaton” on toistunut arvioissa maailman tilasta erityisen usein, ja Pompeon puheesta päätellen sitä toistetaan myös tästä eteenpäin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta millä muilla sanoilla voisi kuvailla asetelmia Euroopassa ja maailmassa 101 vuotiaan Suomen kannalta? Brysselissä näkymistä syntyy hyvin ristiriitainen kuva.

Suomen asema on historiallisen hyvä. Se on korostunut Euroopan muistellessa sadan vuoden takaisia katastrofejaan. Kuvaa pilaavat arvaamattomuuden lisäksi epävarmuus ja rauhattomuus. Uusia uhkia syntyy, eikä vanhoja kriisejä ole ratkaistu, vaikka niihin on totuttu.

Optimismia Euroopan turvallisuuskehityksestä löytyi tällä viikolla Brysselissä parhaiten EU:sta, vaikka sielläkin toiveikkuus oli varauksellista.

Synkemmät tunnelmat hallitsivat Naton ulkoministerikokousta, varsinkin kun siellä asialistan kärkeen nousi uhista suurin, ydinaseet.


Vallitsevien uhkakuvien lähtöruutu on Venäjän haltuunsa ottamalla Krimin niemimaalla ja Itäisessä Ukrainassa, missä Venäjän järjestämät sotatoimet jatkuvat ja myrkyttävät Eurooppaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaikutukset ovat heijastuneet voimakkaasti Suomen turvallisuuspolitiikkaan, eikä vaikutus lakkaa, vaikka Venäjän ja Ukrainan välikohtaus Asovanmerellä toissa sunnuntaina ei saisi jatkoa.

Ilman Venäjän toimia Ukrainassa Suomella esimerkiksi tuskin olisi aivan nykyisen kaltaista tiivistä puolustusyhteistyön verkostoa tai siihen liittyviä laajoja kansainvälisiä sotaharjoituksia.

Seurauksia on arktisilla merialueilla asti. Niillä sotilaallinen toiminta lisääntyy, vaikka pahimmat uhkakuvat liittyvät edelleen ilmastonmuutokseen.

Ukrainan konfliktista on tullut Euroopalle eräänlainen perustaso, jonka päälle kasautuu uusia konflikteja.

Ydinaseet ovat tehneet paluuta osaksi Euroopan arkitodellisuutta jo useamman vuoden, nekin Ukrainan tapahtumien vauhdittamana. Venäjän presidentti Vladimir Putin otti ydinaseet mukaan puheisiinsa konfliktin alettua. Venäjä simuloi säännöllisesti ydinaseiden käyttöä suurissa sotaharjoituksissaan.

Yhdysvaltojen ilmoitus aikeesta vetäytyä sen ja Venäjän keskimatkan ohjukset kieltävästä INF-sopimuksesta ei ainoastaan tuo ydinaseita arkitodellisuuteen vaan siirtää todellisuutta taaksepäin kolmella vuosikymmenellä.

Suomelle on laiha lohtu, että Suomen alueelle yltää Venäjältä lyhyemmänkin kantaman ydinohjuksilla, joita ei ole kielletty

Kyse ei ole vain aseista vaan vaativasta sopimusjärjestelmästä, joka edellytti osapuolilta kovaa työtä ja lopulta myös luottamusta.

Venäjä mitä ilmeisimmin vauhditti INF-sopimuksen tuhoa kehittämällä sen kieltämiä ohjuksia. Näyttö niiden olemassaolosta riittää myös ulkoministeri Timo Soinille, joka osallistui keskiviikkona Naton ulkoministerikokouksen Afganistania käsitelleeseen osuuteen.

”Ei meillä sen väitteen oikeellisuudessa ole paljoa kiistämistä”, sanoi Soini.

Entä millainen uhkakuva Suomelle on Trumpin tavoittelema maailmanjärjestys sellaisena, kuin se välittyi Pompeon Brysselissä pitämässä puheessa? Trump nähdään useissa arvioissa suurimpana uutena turvallisuusuhkana.

”Hän sanoi suoraan ääneen, mikä on heidän filosofiansa ja aika monen suurvallan filosofia”, Soini sanoi Pompeosta ja kuvasi puhetta rehelliseksi. Suurvallat vaativat itselleen veto-oikeuden.

Se kuulosti aika suopealta asenteelta puheeseen, jossa Pompeon romutuslistalle mahtui suuri osa 70 vuotta sitten rakennetusta kansainvälisestä järjestyksestä.

Soini kuitenkin sanoi myös, ettei hän näe hyvänä trendinä ”että sanotaan sopimuksia irti, järjestöjä irti, jos ei ole ideaa, mitä tulee tilalle”.

Varsinaisena optimismina Euroopan ja Suomen turvallisuudesta Soinin lausuntoja ei voinut pitää. Jonkin verran sellaista löytyy kuitenkin EU:n piiristä.

Yhdeksi vastaukseksi Euroopan sotilaallisen turvallisuuden kehityksestä EU-virkamies antaa numeroita: 72 yhteistyöhanketta EU:n ja Naton välillä, 34 hanketta EU:n uudessa puolustusyhteistyössä, jota kutsutaan virallisesti nimellä pysyvät rakenteellinen yhteistyö.

”Viimeisen kahden vuoden aikana Euroopan puolustusyhteistyössä on tapahtunut enemmän kuin koskaan ennen”, sanoi virkamies, joka kommentoi kansainvälistä tilannetta nimettömänä.

Jos pitää puolustusyhteistyötä turvallisuutta lisäävänä asiana, ei tilanne siis ole kokonaan huono. Samaan aikaan EU:n ja Yhdysvaltojen kauppasodan uhka on saatu ainakin jäädytettyä.

Epäilys on kuitenkin hiipinyt myös lähes ammattioptimisteiksi luokiteltavien EU-asiantuntijoiden mieliin.

”Kriisejä on enemmän ja niitä on aika lailla joka puolella”, myöntää virkamies, ja Yhdysvaltojen kanssa suhteiden ennustettavuus on hukattu. Pompeokin muistutti siitä ongelmasta pilkkaamalla puheessaan EU:ta.

Suomen kannalta vaikuttaa siltä, että turvallisuustilanteen rauhoittumista on turha odottaa lähiaikoina, ja huononemiseenkin kannattaa henkisesti varautua.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turvallisuuspolitiikka
 • Nato
 • EU
 • Mike Pompeo
 • Kari Huhta
 • HS analyysi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Miksi ruotsalaiset ovat suomalaisia vauraampia? Ruotsissa osataan pelata lainalla ja osakkeilla, sanoo maan pankkivalvoja x

  3. 3

   Monille tuttu iltapäivän hetki on ensimmäinen merkki kaamos­väsymyksestä – Joka kolmas aikuinen potee pimeää, ja oireet alkavat usein kolme­kymppisenä

  4. 4

   Keskenmenoja on uuden tutkimuksen mukaan enemmän kuin raskauksia – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  5. 5

   Tiesitkö, että oravan metsästys­kausi on nyt parhaimmillaan? Jahti­kautta jopa pidennettiin, koska se on osa hallituksen normin­purku­talkoita

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  8. 8

   70 vuotta sitten Pariisissa kirjoitettiin ihmis­oikeuksien aakkoset, joita ilman maailma näyttäisi toisenlaiselta

  9. 9

   Vuonna 1984 demareiden katseet kohdistuivat nelivuotiaaseen poikaan – niin nytkin, sillä tuo sama poika yrittää pelastaa puolueen

  10. 10

   Nick Ayers kieltäytyi Valkoisen talon kansliapäällikön virasta – Trump ilmoittaa valintansa vuoden loppuun mennessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  2. 2

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  3. 3

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  4. 4

   Vuonna 1984 demareiden katseet kohdistuivat nelivuotiaaseen poikaan – niin nytkin, sillä tuo sama poika yrittää pelastaa puolueen

  5. 5

   HS selvitti Helsingin riitaisimmat taloyhtiöt – Haku­kone näyttää, millä alueilla riidellään eniten

  6. 6

   Rumien otsikoiden takaa löytyy maa, joka antaa hengittää – HS:n Laura Saarikoski ja muut suomalaiset kertovat, miksi USA on hyvä koti

   Tilaajille
  7. 7

   ”Todellinen vakavuus selvisi vasta paikan päällä” – Mies kuoli Keravan rautatieasemalla, poliisi otti kaksi kiinni taposta epäiltynä

  8. 8

   Yksi periaate oli presidentti George H. W. Bushille ehdoton elämän loppuun asti – viisivuotiaan Cooperin kirjekään ei kääntänyt hänen päätään

  9. 9

   Yksi kuoli, useita vaipui koomaan elektronisen musiikin festivaalilla Australiassa

  10. 10

   36-vuotias miljonääri on korvaamassa ex-kenraalin Valkoisen talon portin­vartijana – Kuva­kooste näyttää, miten tiuhaan Trumpin kabinetin ovi on käynyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Jopa syntyperäinen suomalainen saattaa pian voida menettää kansalaisuutensa – Eduskunta alkaa käsitellä kiistanalaista lakiesitystä

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   ”Pienenä hain äitiä baarista” – Viisi huostaan otettua nuorta kertoo, miten lastensuojelu muutti heidän elämänsä

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Jos et enää pysty keskittymään kirjaan, on syytä huolestua, sanoo aivotutkija – Näin lukeminen tekee meille hyvää lapsena, aikuisena ja vanhana

  11. Näytä lisää