Ulkomaat    |   HS-analyysi

Suomen toisen itsenäisen vuosisadan turvallisuustilanne: Historiallisen hyvä, mutta samalla arvaamaton ja rauhaton

Ukrainan konfliktista on tullut turvallisuuspolitiikan perustaso, jonka päälle kasaantuu yhä uusia kriisejä.

Bryssel

Vaikutelma on hieman pelottava, kun Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo puhuu.

”Kansainvälisten toimijoiden pitää edistää yhteistyötä, joka vahvistaa vapaan maailman turvallisuutta ja arvoja, tai ne pitää uudistaa tai eliminoida”, Pompeo paukutti tiistaina kiivastahtisessa puheessa jonka otsikko oli ”Kansallisvaltion roolin palauttaminen liberaalissa kansainvälisessä järjestyksessä”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Otsikostakin saattoi päätellä, että Pompeo kertoi presidentti Donald Trumpin hallituksen tavoitteista ja toiminnasta maailmalla. Brysselissä koreaan juhlasaliin kokoontunut yleisö kuunteli lähinnä mykistyneenä. Sana ”eliminoida” esiintyy aika harvoin juhlapuheissa.

Pompeo eteni kuin jyrä. Kansainväliset järjestöt ja sopimukset heitetään syrjään, jos ne ovat esteenä ”liberaalille järjestykselle”. Pompeon käytössä ilmaisu ei tarkoita olemassa olevaa kansainvälistä sopimusjärjestelmää kuten yleensä, vaan sen tilalle tulevaa, Yhdysvaltojen hallituksen vaatimusten mukaan muokattua järjestelmää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kovin idealistisesta järjestelmästä ei olisi kysymys. Pompeo on muun ohessa vastannut yhteyksistä Saudi-Arabian kruununprinssiin Muhammed bin Salmaniin ja tiukan paikan tullen kiistänyt todisteet tämän osallisuudesta toimittaja Jamal Khashoggin murhaan.

Puheesta sai kuitenkin tietoa siitä, mitä maailman, Euroopan ja sen osana Suomen turvallisuudelle on tapahtumassa seuraavaksi perinteisen turvallisuuspolitiikan alueella.

Trumpin vajaan kahden presidenttivuoden aikana sana ”arvaamaton” on toistunut arvioissa maailman tilasta erityisen usein, ja Pompeon puheesta päätellen sitä toistetaan myös tästä eteenpäin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta millä muilla sanoilla voisi kuvailla asetelmia Euroopassa ja maailmassa 101 vuotiaan Suomen kannalta? Brysselissä näkymistä syntyy hyvin ristiriitainen kuva.

Suomen asema on historiallisen hyvä. Se on korostunut Euroopan muistellessa sadan vuoden takaisia katastrofejaan. Kuvaa pilaavat arvaamattomuuden lisäksi epävarmuus ja rauhattomuus. Uusia uhkia syntyy, eikä vanhoja kriisejä ole ratkaistu, vaikka niihin on totuttu.

Optimismia Euroopan turvallisuuskehityksestä löytyi tällä viikolla Brysselissä parhaiten EU:sta, vaikka sielläkin toiveikkuus oli varauksellista.

Synkemmät tunnelmat hallitsivat Naton ulkoministerikokousta, varsinkin kun siellä asialistan kärkeen nousi uhista suurin, ydinaseet.


Vallitsevien uhkakuvien lähtöruutu on Venäjän haltuunsa ottamalla Krimin niemimaalla ja Itäisessä Ukrainassa, missä Venäjän järjestämät sotatoimet jatkuvat ja myrkyttävät Eurooppaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaikutukset ovat heijastuneet voimakkaasti Suomen turvallisuuspolitiikkaan, eikä vaikutus lakkaa, vaikka Venäjän ja Ukrainan välikohtaus Asovanmerellä toissa sunnuntaina ei saisi jatkoa.

Ilman Venäjän toimia Ukrainassa Suomella esimerkiksi tuskin olisi aivan nykyisen kaltaista tiivistä puolustusyhteistyön verkostoa tai siihen liittyviä laajoja kansainvälisiä sotaharjoituksia.

Seurauksia on arktisilla merialueilla asti. Niillä sotilaallinen toiminta lisääntyy, vaikka pahimmat uhkakuvat liittyvät edelleen ilmastonmuutokseen.

Ukrainan konfliktista on tullut Euroopalle eräänlainen perustaso, jonka päälle kasautuu uusia konflikteja.

Ydinaseet ovat tehneet paluuta osaksi Euroopan arkitodellisuutta jo useamman vuoden, nekin Ukrainan tapahtumien vauhdittamana. Venäjän presidentti Vladimir Putin otti ydinaseet mukaan puheisiinsa konfliktin alettua. Venäjä simuloi säännöllisesti ydinaseiden käyttöä suurissa sotaharjoituksissaan.

Yhdysvaltojen ilmoitus aikeesta vetäytyä sen ja Venäjän keskimatkan ohjukset kieltävästä INF-sopimuksesta ei ainoastaan tuo ydinaseita arkitodellisuuteen vaan siirtää todellisuutta taaksepäin kolmella vuosikymmenellä.

Suomelle on laiha lohtu, että Suomen alueelle yltää Venäjältä lyhyemmänkin kantaman ydinohjuksilla, joita ei ole kielletty

Kyse ei ole vain aseista vaan vaativasta sopimusjärjestelmästä, joka edellytti osapuolilta kovaa työtä ja lopulta myös luottamusta.

Venäjä mitä ilmeisimmin vauhditti INF-sopimuksen tuhoa kehittämällä sen kieltämiä ohjuksia. Näyttö niiden olemassaolosta riittää myös ulkoministeri Timo Soinille, joka osallistui keskiviikkona Naton ulkoministerikokouksen Afganistania käsitelleeseen osuuteen.

”Ei meillä sen väitteen oikeellisuudessa ole paljoa kiistämistä”, sanoi Soini.

Entä millainen uhkakuva Suomelle on Trumpin tavoittelema maailmanjärjestys sellaisena, kuin se välittyi Pompeon Brysselissä pitämässä puheessa? Trump nähdään useissa arvioissa suurimpana uutena turvallisuusuhkana.

”Hän sanoi suoraan ääneen, mikä on heidän filosofiansa ja aika monen suurvallan filosofia”, Soini sanoi Pompeosta ja kuvasi puhetta rehelliseksi. Suurvallat vaativat itselleen veto-oikeuden.

Se kuulosti aika suopealta asenteelta puheeseen, jossa Pompeon romutuslistalle mahtui suuri osa 70 vuotta sitten rakennetusta kansainvälisestä järjestyksestä.

Soini kuitenkin sanoi myös, ettei hän näe hyvänä trendinä ”että sanotaan sopimuksia irti, järjestöjä irti, jos ei ole ideaa, mitä tulee tilalle”.

Varsinaisena optimismina Euroopan ja Suomen turvallisuudesta Soinin lausuntoja ei voinut pitää. Jonkin verran sellaista löytyy kuitenkin EU:n piiristä.

Yhdeksi vastaukseksi Euroopan sotilaallisen turvallisuuden kehityksestä EU-virkamies antaa numeroita: 72 yhteistyöhanketta EU:n ja Naton välillä, 34 hanketta EU:n uudessa puolustusyhteistyössä, jota kutsutaan virallisesti nimellä pysyvät rakenteellinen yhteistyö.

”Viimeisen kahden vuoden aikana Euroopan puolustusyhteistyössä on tapahtunut enemmän kuin koskaan ennen”, sanoi virkamies, joka kommentoi kansainvälistä tilannetta nimettömänä.

Jos pitää puolustusyhteistyötä turvallisuutta lisäävänä asiana, ei tilanne siis ole kokonaan huono. Samaan aikaan EU:n ja Yhdysvaltojen kauppasodan uhka on saatu ainakin jäädytettyä.

Epäilys on kuitenkin hiipinyt myös lähes ammattioptimisteiksi luokiteltavien EU-asiantuntijoiden mieliin.

”Kriisejä on enemmän ja niitä on aika lailla joka puolella”, myöntää virkamies, ja Yhdysvaltojen kanssa suhteiden ennustettavuus on hukattu. Pompeokin muistutti siitä ongelmasta pilkkaamalla puheessaan EU:ta.

Suomen kannalta vaikuttaa siltä, että turvallisuustilanteen rauhoittumista on turha odottaa lähiaikoina, ja huononemiseenkin kannattaa henkisesti varautua.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Autoja hyytynyt pakkaseen kolminkertainen määrä tavalliseen päivään verrattuna – Autoliitto: Muista tärkeät toimenpiteet ennen käynnistystä

  2. 2

   Äiti ja eno sitoivat ilmastointi­teipillä 5-vuotiaan raajat ja suun, selittivät leikiksi – Oikeus tuomitsi pahoinpitelystä

  3. 3

   Vaatimukset maahanmuuttajien kielitaidosta ovat kohtuuttomia, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Netflixin uutuusdokumentti paljastaa ruman totuuden Fyre-festivaalista, yhdestä 2010-luvun suurimmasta huijauksesta – ihmiset uskoivat loppuun asti silkkaan valheeseen

  5. 5

   Oscar-ehdokkaat julkistettu – The Favouritelle ja Netflixin Romalle eniten ehdokkuuksia, A Star is Born ja BlacKkKlansman myös vahvoilla

  6. 6

   Tolkuttomat ohjeet ylen­palttisesta veden­juonnista levisivät Suomenkin mediassa, mikä on hämmentävää

  7. 7

   Viisi vuotta sitten Kaisa kirjoitti kirjeen, sitten hän yritti tappaa itsensä – Nyt hän kertoo, mikä lopetti loputtomalta tuntuneen pimeyden ja miten muutkin voisivat ehkä selvitä

  8. 8

   50-vuotias nainen löytyi surmattuna Kirkkonummella – Epäiltynä pari päivää ennen tapahtunutta naapuriin muuttanut mies

  9. 9

   400-vuotiaasta tammesta irtoilee valtavia karahkoja Espoossa ja enää puolet on jäljellä – Virkamiehet: ”Puuta ei kaadeta”

  10. 10

   Näin käy, jos autoja ei harjata lumesta: Sellon liityntäparkki muuttui liukkaaksi kuin luistinrata

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  2. 2

   Viisi vuotta sitten Kaisa kirjoitti kirjeen, sitten hän yritti tappaa itsensä – Nyt hän kertoo, mikä lopetti loputtomalta tuntuneen pimeyden ja miten muutkin voisivat ehkä selvitä

  3. 3

   Kuka nousi kukkulalle Korsossa? Aamos Vesaikko etsii ihmistä, jonka hän näki kaukoputkellaan 15 kilometrin päästä Pohjois-Haagasta

  4. 4

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  5. 5

   Suosittu taiwanilainen ”bikini­kiipeilijä” Gigi Wu kuoli paleltumiseen pudottuaan ensin vuorelta

  6. 6

   Autoja hyytynyt pakkaseen kolminkertainen määrä tavalliseen päivään verrattuna – Autoliitto: Muista tärkeät toimenpiteet ennen käynnistystä

  7. 7

   Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

  8. 8

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  9. 9

   Näistä povataan tämän vuoden hittidieettejä – toisessa keho polttaa täysillä rasvaa ja paino putoaa nopeasti, mutta ruokavalio voi myös vahingoittaa suolistoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nykytila ei ole normaali – Raha tulee kallistumaan ainakin hetkittäin, ja nämä asiat on syytä tietää ennen suurta asunto­lainaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  3. 3

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  4. 4

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  5. 5

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  6. 6

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  7. 7

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  8. 8

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  9. 9

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  10. 10

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  11. Näytä lisää