Ulkomaat    |   HS-analyysi

140 mafiaepäiltyä pidätettiin parin päivän aikana – Onko Italian järjestäytyneen rikollisuuden ote vihdoin kirpoamassa?

Italian järjestäytynyt rikollisuus on yhä kansainvälisempi ja takoo miljardivoittoja. Siksi 140 mafiaepäillyn pidätykset eivät vielä kaada järjestöjä.

Lokakuussa Italian pääministeri Matteo Salvini virnuili televisiokameroille, kun noin 600 poliisia rynnäköi roomalaisen Casamonica-mafiasuvun loistohuviloihin.

Tiistaina pidätettiin Sisilian mafian Cosa Nostran uusi johtaja Settimino Mineo ja 45 muuta mafiayhteyksistä epäiltyä.


Ja keskiviikkona Calabrian mafian ’Ndranghetan ytimeen iski Europolin valtava operaatio, joka ulottui Etelä-Amerikkaan asti. Italian, Saksan, Hollannin ja Belgian poliisit pidättivät jopa 90 ihmistä epäiltynä yhteyksistä ’Ndranghetaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Takavarikkoon jäi neljä tonnia kokaiinia, 120 kiloa ekstaasia ja kaksi miljoonaa euroa käteistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tänään olemme lähettäneet selvän viestin rikollisjärjestöille Euroopassa, että ne eivät ole ainoita, jotka voivat toimia yli rajojen”, Eurojust-järjestön Filippo Spieza sanoi Hollannin Haagissa keskiviikkona.

Onko Italian järjestäytyneen rikollisuuden ote vihdoin kirpoamassa?

Uhmakkaista sanoista huolimatta ei kannata kuvitella, että Italian järjestäytynyt rikollisuus olisi lyöty.

Kaksi miljoonaa euroa on paljon rahaa, mutta ei Italian järjestäytynyt rikollisuus siihen kaadu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Europol arvioi vuonna 2013 ’Ndranghetan liikevoitoksi 44 miljardia euroa – lähes yhtä paljon kuin Suomen valtion budjetti. Koko Italian bruttokansantuotteesta ’Ndranghetan on arvioitu muodostavan jopa 3,5 prosenttia.

Italian mafiajärjestöistä ’Ndrangheta on vain yksi, vaikka luultavasti tällä hetkellä voimakkain. Se on lähtöisin Italian ”saappaankärjessä” sijaitsevasta rutiköyhästä Calabrian maakunnasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Muutkin kolme suurinta mafiajärjestöä ovat lähtöisin Italian köyhästä etelästä.

Vanhin ja tunnetuin on Sisiliassa toimiva Cosa Nostra. Camorra toimii Napolin alueella, ja Italian ”kengänkorossa” Apuliassa hallitsee pienin järjestö Sacra Corona Unita. Silläkin arvioidaan olevan 2 000 jäsentä.

Italian mafiarikollisuus on muuttanut 2000-luvulla muotoaan. Silmitön väkivalta on hieman hellittänyt, mutta samalla toiminta on laajentunut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sisilian Cosa Nostran mafiasuvut tappoivat muutaman vuoden kuluessa 1980-luvun alussa lähes tuhat jäsentään. Se pakotti valtion tulemaan väliin, jolloin valtiosta tuli osallinen mafiasodissa.

Kummisetä-elokuvien tunnetuksi tekemässä Corleonen pikkukaupungissa syntyneen Salvatore ”Toto” Riinan johtama Cosa Nostra oli käytännössä 1980- ja 90-luvuilla käytännössä sodassa Italian valtion kanssa.

Ympärivuorokautisesta suojelusta huolimatta Cosa Nostra onnistui murhaamaan mafiasyyttäjät Giovanni Falconen ja Paolo Borsellinon.

Nekään eivät enää onnistuneet pelottelemaan poliisia, ja mafianvastaiset operaatiot alkoivat tuottaa tulosta. Lopulta raakalaismainen Toto Riina jäi kiinni. Hän kuoli viime vuonna 87-vuotiaana 26 vuoden vankeuden jälkeen.

Rikollisjärjestöjen liiketoiminnan kivijalkoja ovat yhä huumekauppa, prostituutio ja kiristäminen. Rinnalle on tullut talousrikollisuus, jossa tuomiot ovat pienemmät mutta voitot suuremmat. Pimeän rakennusurakoinnin ja jätebisneksen lisäksi mafiat pyörittävät harmaata lainabisnestä ja kiskontaa.

Uudet bisnekset ovat tuoneet uusia bisnesmalleja. Vanha Cosa Nostra oli paikallinen ja tiukan hierarkkinen järjestö, jossa eri sukujen päämiehillä on yhteinen pomo.

Varsinkin ’Ndranghetta on onnistuneesti hajauttanut rakennettaan ympäri Eurooppaa. Se pesee rahaa muun muassa italialaisravintoloissa ja jäätelökioskeissa ympäri Euroopan.


’Ndrangheta osaa käyttää tehokkaasti hyväkseen sitä, että eri maissa lainsäädäntö sallii vähän eri asioita.

Juuri tähän viittasi Filippo Spieza keskiviikkona sanoessaan, että muutkin osaavat toimia yli rajojen. Ja juuri siksi suuret ja raskaat operaatiot ovat välttämättömyys taistelussa ’Ndranghettaa vastaan. Työ ei ole helppoa: keskiviikkona suoritettu Operaatio Pollino käynnistettiin yli kaksi vuotta sitten.

Millään muotoa rikollisjärjestöt eivät ole luopuneet pelottelusta ja väkivallasta. Järjestäytyneen rikollisuuden väkivalta on usein keskinäistä valtataisteluun, ja mafian levittäydyttyä kaikkialla Eurooppaan myös väkivaltaa on levinnyt.

Saksaa järkytti vuonna 2007, kun kuusi italialaismiestä ammuttiin keskellä kaupunkia Saksan Duisburgissa.

Kyse oli kahden ’Ndranghetta-suvun välienselvittelystä. Duisburgin verilöylyyn johtanut riita oli alkanut jo vuonna 1991 San Lucan kylässä Calabriassa käydystä tappelusta, jossa kuoli kaksi nuorta miestä. Koston kierteessä oli 16 vuoden aikana murhattu ilmeisesti kymmenen ihmistä.

Italian mafiajärjestöjen kotikonnuilla etelässä valtion ote on ollut heikko ja rikollisjärjestöt ovat sulautuneet osaksi yhteiskuntaa.

Varsinkin Cosa Nostran lonkerot ovat olleet syvällä politiikassa myös valtakunnallisella tasolla. Ote on hieman hellittänyt tai mahdollisesti siirtynyt muille järjestöille, ja avoin sodankäynti valtiokoneistoa vastaan on jäänyt.

’Ndeanghetta samoin kuin Napolin mafia Camorra ovat Cosa Nostraa epäpoliittisempia.

Sitkeästä korruptiosta kärsivä pääkaupunkia Roomaa kutsutaan ”mafiapääkaupungiksi”, vaikka mikään neljästä suuresta järjestöstä ei toimi siellä. Rooman omat rikollissuvut, kuten Casamonicat, ovat toki solmineet liittolaisuuksia etelän sukuihin. Rooman mafiajärjestöt ovat siitä perinteisiä, että ne perustuvat hyvin tiiviisiin perhesuhteisiin.

Onko taistelu mafiaa vastaan menossa parempaan suuntaan? Vai onko kyseessä loputon, lohduton taistelu?

Riippuu näkökulmasta, onko grappalasi puolitäysi vai puolityhjä.

Europol röyhisteli keskiviikkona rintaansa ja sanoi operaation olleen ”ratkaiseva isku” ’Ndranghetaa vastaan. Poliisin intresseihin tietenkin kuuluu viestiä, että kalliilla ja pitkällä operaatiolla on merkittäviä vaikutuksia.

Ei väite aivan pelkkää henkselien paukuttelua ollutkaan. Myös Italian järjestäytyneen rikollisuuden erikoissyyttäjä Federico Cafiero De Raho sanoi keskiviikkona, että operaatio vaikuttaa huumekauppaan ympäri maailmaa.

De Raho kuitenkin huomautti, että kyseessä oli ”vasta ensimmäinen askel. ”[Pidätykset] eivät merkinneet ’Ndranghetalle mitään. Vielä on tuhansia ihmisiä pidätettävänä ja miljardeja takavarikoitavana”.

De Raho ei puhunut vertauskuvallisesti.

Mafia takoo miljardivoittoja, ja henkilöstöä on tuhansia. Vaikka parin päivän aikana on vangittu noin 150 mafiaepäiltyä, reserviä riittää vielä.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n arvion mukaan Italian neljässä suurimmassa mafiajärjestössä on yhteensä jopa 25 000 jäsentä. Jos lasketaan kaukaisemmat yhteistyökumppanit, Italian mafioiden ravintoketjuun kuuluu 250 000 rikollista kaikkialla maailmassa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Autoja hyytynyt pakkaseen kolminkertainen määrä tavalliseen päivään verrattuna – Autoliitto: Muista tärkeät toimenpiteet ennen käynnistystä

  2. 2

   Äiti ja eno sitoivat ilmastointi­teipillä 5-vuotiaan raajat ja suun, selittivät leikiksi – Oikeus tuomitsi pahoinpitelystä

  3. 3

   Vaatimukset maahanmuuttajien kielitaidosta ovat kohtuuttomia, sanoo asiantuntija

  4. 4

   THL: Rokottamattomalla lapsella on todettu tuhkarokko Kotkassa

  5. 5

   Netflixin uutuusdokumentti paljastaa ruman totuuden Fyre-festivaalista, yhdestä 2010-luvun suurimmasta huijauksesta – ihmiset uskoivat loppuun asti silkkaan valheeseen

  6. 6

   Sdp:n vastuunjaolla on kääntöpuolensa: kilpailijat iskevät nyt armotta monikärkiseen linjaan

  7. 7

   50-vuotias nainen löytyi surmattuna Kirkkonummella – Epäiltynä pari päivää ennen tapahtunutta naapuriin muuttanut mies

  8. 8

   Näin käy, jos autoja ei harjata lumesta: Sellon liityntäparkki muuttui liukkaaksi kuin luistinrata

  9. 9

   Viisi vuotta sitten Kaisa kirjoitti kirjeen, sitten hän yritti tappaa itsensä – Nyt hän kertoo, mikä lopetti loputtomalta tuntuneen pimeyden ja miten muutkin voisivat ehkä selvitä

  10. 10

   Yhdysvaltain korkein oikeus: Trump voi kieltää trans­sukupuolisia palvelemasta armeijassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  2. 2

   Viisi vuotta sitten Kaisa kirjoitti kirjeen, sitten hän yritti tappaa itsensä – Nyt hän kertoo, mikä lopetti loputtomalta tuntuneen pimeyden ja miten muutkin voisivat ehkä selvitä

  3. 3

   Kuka nousi kukkulalle Korsossa? Aamos Vesaikko etsii ihmistä, jonka hän näki kaukoputkellaan 15 kilometrin päästä Pohjois-Haagasta

  4. 4

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  5. 5

   Autoja hyytynyt pakkaseen kolminkertainen määrä tavalliseen päivään verrattuna – Autoliitto: Muista tärkeät toimenpiteet ennen käynnistystä

  6. 6

   Suosittu taiwanilainen ”bikini­kiipeilijä” Gigi Wu kuoli paleltumiseen pudottuaan ensin vuorelta

  7. 7

   Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

  8. 8

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  9. 9

   Näistä povataan tämän vuoden hittidieettejä – toisessa keho polttaa täysillä rasvaa ja paino putoaa nopeasti, mutta ruokavalio voi myös vahingoittaa suolistoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nykytila ei ole normaali – Raha tulee kallistumaan ainakin hetkittäin, ja nämä asiat on syytä tietää ennen suurta asunto­lainaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  3. 3

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  4. 4

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  5. 5

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  6. 6

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  7. 7

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  8. 8

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  9. 9

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  10. 10

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  11. Näytä lisää