Ulkomaat    |   HS-analyysi

140 mafiaepäiltyä pidätettiin parin päivän aikana – Onko Italian järjestäytyneen rikollisuuden ote vihdoin kirpoamassa?

Italian järjestäytynyt rikollisuus on yhä kansainvälisempi ja takoo miljardivoittoja. Siksi 140 mafiaepäillyn pidätykset eivät vielä kaada järjestöjä.

Lokakuussa Italian pääministeri Matteo Salvini virnuili televisiokameroille, kun noin 600 poliisia rynnäköi roomalaisen Casamonica-mafiasuvun loistohuviloihin.

Tiistaina pidätettiin Sisilian mafian Cosa Nostran uusi johtaja Settimino Mineo ja 45 muuta mafiayhteyksistä epäiltyä.


Ja keskiviikkona Calabrian mafian ’Ndranghetan ytimeen iski Europolin valtava operaatio, joka ulottui Etelä-Amerikkaan asti. Italian, Saksan, Hollannin ja Belgian poliisit pidättivät jopa 90 ihmistä epäiltynä yhteyksistä ’Ndranghetaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Takavarikkoon jäi neljä tonnia kokaiinia, 120 kiloa ekstaasia ja kaksi miljoonaa euroa käteistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tänään olemme lähettäneet selvän viestin rikollisjärjestöille Euroopassa, että ne eivät ole ainoita, jotka voivat toimia yli rajojen”, Eurojust-järjestön Filippo Spieza sanoi Hollannin Haagissa keskiviikkona.

Onko Italian järjestäytyneen rikollisuuden ote vihdoin kirpoamassa?

Uhmakkaista sanoista huolimatta ei kannata kuvitella, että Italian järjestäytynyt rikollisuus olisi lyöty.

Kaksi miljoonaa euroa on paljon rahaa, mutta ei Italian järjestäytynyt rikollisuus siihen kaadu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Europol arvioi vuonna 2013 ’Ndranghetan liikevoitoksi 44 miljardia euroa – lähes yhtä paljon kuin Suomen valtion budjetti. Koko Italian bruttokansantuotteesta ’Ndranghetan on arvioitu muodostavan jopa 3,5 prosenttia.

Italian mafiajärjestöistä ’Ndrangheta on vain yksi, vaikka luultavasti tällä hetkellä voimakkain. Se on lähtöisin Italian ”saappaankärjessä” sijaitsevasta rutiköyhästä Calabrian maakunnasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Muutkin kolme suurinta mafiajärjestöä ovat lähtöisin Italian köyhästä etelästä.

Vanhin ja tunnetuin on Sisiliassa toimiva Cosa Nostra. Camorra toimii Napolin alueella, ja Italian ”kengänkorossa” Apuliassa hallitsee pienin järjestö Sacra Corona Unita. Silläkin arvioidaan olevan 2 000 jäsentä.

Italian mafiarikollisuus on muuttanut 2000-luvulla muotoaan. Silmitön väkivalta on hieman hellittänyt, mutta samalla toiminta on laajentunut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sisilian Cosa Nostran mafiasuvut tappoivat muutaman vuoden kuluessa 1980-luvun alussa lähes tuhat jäsentään. Se pakotti valtion tulemaan väliin, jolloin valtiosta tuli osallinen mafiasodissa.

Kummisetä-elokuvien tunnetuksi tekemässä Corleonen pikkukaupungissa syntyneen Salvatore ”Toto” Riinan johtama Cosa Nostra oli käytännössä 1980- ja 90-luvuilla käytännössä sodassa Italian valtion kanssa.

Ympärivuorokautisesta suojelusta huolimatta Cosa Nostra onnistui murhaamaan mafiasyyttäjät Giovanni Falconen ja Paolo Borsellinon.

Nekään eivät enää onnistuneet pelottelemaan poliisia, ja mafianvastaiset operaatiot alkoivat tuottaa tulosta. Lopulta raakalaismainen Toto Riina jäi kiinni. Hän kuoli viime vuonna 87-vuotiaana 26 vuoden vankeuden jälkeen.

Rikollisjärjestöjen liiketoiminnan kivijalkoja ovat yhä huumekauppa, prostituutio ja kiristäminen. Rinnalle on tullut talousrikollisuus, jossa tuomiot ovat pienemmät mutta voitot suuremmat. Pimeän rakennusurakoinnin ja jätebisneksen lisäksi mafiat pyörittävät harmaata lainabisnestä ja kiskontaa.

Uudet bisnekset ovat tuoneet uusia bisnesmalleja. Vanha Cosa Nostra oli paikallinen ja tiukan hierarkkinen järjestö, jossa eri sukujen päämiehillä on yhteinen pomo.

Varsinkin ’Ndranghetta on onnistuneesti hajauttanut rakennettaan ympäri Eurooppaa. Se pesee rahaa muun muassa italialaisravintoloissa ja jäätelökioskeissa ympäri Euroopan.


’Ndrangheta osaa käyttää tehokkaasti hyväkseen sitä, että eri maissa lainsäädäntö sallii vähän eri asioita.

Juuri tähän viittasi Filippo Spieza keskiviikkona sanoessaan, että muutkin osaavat toimia yli rajojen. Ja juuri siksi suuret ja raskaat operaatiot ovat välttämättömyys taistelussa ’Ndranghettaa vastaan. Työ ei ole helppoa: keskiviikkona suoritettu Operaatio Pollino käynnistettiin yli kaksi vuotta sitten.

Millään muotoa rikollisjärjestöt eivät ole luopuneet pelottelusta ja väkivallasta. Järjestäytyneen rikollisuuden väkivalta on usein keskinäistä valtataisteluun, ja mafian levittäydyttyä kaikkialla Eurooppaan myös väkivaltaa on levinnyt.

Saksaa järkytti vuonna 2007, kun kuusi italialaismiestä ammuttiin keskellä kaupunkia Saksan Duisburgissa.

Kyse oli kahden ’Ndranghetta-suvun välienselvittelystä. Duisburgin verilöylyyn johtanut riita oli alkanut jo vuonna 1991 San Lucan kylässä Calabriassa käydystä tappelusta, jossa kuoli kaksi nuorta miestä. Koston kierteessä oli 16 vuoden aikana murhattu ilmeisesti kymmenen ihmistä.

Italian mafiajärjestöjen kotikonnuilla etelässä valtion ote on ollut heikko ja rikollisjärjestöt ovat sulautuneet osaksi yhteiskuntaa.

Varsinkin Cosa Nostran lonkerot ovat olleet syvällä politiikassa myös valtakunnallisella tasolla. Ote on hieman hellittänyt tai mahdollisesti siirtynyt muille järjestöille, ja avoin sodankäynti valtiokoneistoa vastaan on jäänyt.

’Ndeanghetta samoin kuin Napolin mafia Camorra ovat Cosa Nostraa epäpoliittisempia.

Sitkeästä korruptiosta kärsivä pääkaupunkia Roomaa kutsutaan ”mafiapääkaupungiksi”, vaikka mikään neljästä suuresta järjestöstä ei toimi siellä. Rooman omat rikollissuvut, kuten Casamonicat, ovat toki solmineet liittolaisuuksia etelän sukuihin. Rooman mafiajärjestöt ovat siitä perinteisiä, että ne perustuvat hyvin tiiviisiin perhesuhteisiin.

Onko taistelu mafiaa vastaan menossa parempaan suuntaan? Vai onko kyseessä loputon, lohduton taistelu?

Riippuu näkökulmasta, onko grappalasi puolitäysi vai puolityhjä.

Europol röyhisteli keskiviikkona rintaansa ja sanoi operaation olleen ”ratkaiseva isku” ’Ndranghetaa vastaan. Poliisin intresseihin tietenkin kuuluu viestiä, että kalliilla ja pitkällä operaatiolla on merkittäviä vaikutuksia.

Ei väite aivan pelkkää henkselien paukuttelua ollutkaan. Myös Italian järjestäytyneen rikollisuuden erikoissyyttäjä Federico Cafiero De Raho sanoi keskiviikkona, että operaatio vaikuttaa huumekauppaan ympäri maailmaa.

De Raho kuitenkin huomautti, että kyseessä oli ”vasta ensimmäinen askel. ”[Pidätykset] eivät merkinneet ’Ndranghetalle mitään. Vielä on tuhansia ihmisiä pidätettävänä ja miljardeja takavarikoitavana”.

De Raho ei puhunut vertauskuvallisesti.

Mafia takoo miljardivoittoja, ja henkilöstöä on tuhansia. Vaikka parin päivän aikana on vangittu noin 150 mafiaepäiltyä, reserviä riittää vielä.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n arvion mukaan Italian neljässä suurimmassa mafiajärjestössä on yhteensä jopa 25 000 jäsentä. Jos lasketaan kaukaisemmat yhteistyökumppanit, Italian mafioiden ravintoketjuun kuuluu 250 000 rikollista kaikkialla maailmassa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mafia
 • Järjestäytynyt rikollisuus
 • Italia
 • Ville Similä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Monille tuttu iltapäivän hetki on ensimmäinen merkki kaamos­väsymyksestä – Joka kolmas aikuinen potee pimeää, ja oireet alkavat usein kolme­kymppisenä

  3. 3

   Miksi ruotsalaiset ovat suomalaisia vauraampia? Ruotsissa osataan pelata lainalla ja osakkeilla, sanoo maan pankkivalvoja x

  4. 4

   Tiesitkö, että oravan metsästys­kausi on nyt parhaimmillaan? Jahti­kautta jopa pidennettiin, koska se on osa hallituksen normin­purku­talkoita

  5. 5

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Keskenmenoja on uuden tutkimuksen mukaan enemmän kuin raskauksia – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  8. 8

   Vuonna 1984 demareiden katseet kohdistuivat nelivuotiaaseen poikaan – niin nytkin, sillä tuo sama poika yrittää pelastaa puolueen

  9. 9

   Vasemmistoliiton entinen kansanedustaja Pentti Tiusanen on kuollut

  10. 10

   HS selvitti Helsingin riitaisimmat taloyhtiöt – Haku­kone näyttää, millä alueilla riidellään eniten

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  2. 2

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  3. 3

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  4. 4

   Vuonna 1984 demareiden katseet kohdistuivat nelivuotiaaseen poikaan – niin nytkin, sillä tuo sama poika yrittää pelastaa puolueen

  5. 5

   HS selvitti Helsingin riitaisimmat taloyhtiöt – Haku­kone näyttää, millä alueilla riidellään eniten

  6. 6

   Rumien otsikoiden takaa löytyy maa, joka antaa hengittää – HS:n Laura Saarikoski ja muut suomalaiset kertovat, miksi USA on hyvä koti

   Tilaajille
  7. 7

   ”Todellinen vakavuus selvisi vasta paikan päällä” – Mies kuoli Keravan rautatieasemalla, poliisi otti kaksi kiinni taposta epäiltynä

  8. 8

   Yksi periaate oli presidentti George H. W. Bushille ehdoton elämän loppuun asti – viisivuotiaan Cooperin kirjekään ei kääntänyt hänen päätään

  9. 9

   Yksi kuoli, useita vaipui koomaan elektronisen musiikin festivaalilla Australiassa

  10. 10

   36-vuotias miljonääri on korvaamassa ex-kenraalin Valkoisen talon portin­vartijana – Kuva­kooste näyttää, miten tiuhaan Trumpin kabinetin ovi on käynyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Jopa syntyperäinen suomalainen saattaa pian voida menettää kansalaisuutensa – Eduskunta alkaa käsitellä kiistanalaista lakiesitystä

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   ”Pienenä hain äitiä baarista” – Viisi huostaan otettua nuorta kertoo, miten lastensuojelu muutti heidän elämänsä

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Jos et enää pysty keskittymään kirjaan, on syytä huolestua, sanoo aivotutkija – Näin lukeminen tekee meille hyvää lapsena, aikuisena ja vanhana

  11. Näytä lisää