Ulkomaat

Macron ei ole enää kotikaupunkinsa lemmikki – Amiensissa selviää, miltä ranskalainen köyhyys näyttää ja miksi kansa on nyt kaduilla

Ranskassa on protestoitu nyt yli kaksi viikkoa. Mielenosoittajat kertovat osattomuuden tunteista, jotka ovat tuttuja myös presidentti Macronin kotikaupungissa Amiensissa.

Amiens

Kun Ranskan silloinen presidenttiehdokas Emmanuel Macron astui huhtikuussa 2017 Whirlpoolin kuivausrumpu­tehtaalle Amiensissa, häntä oli vastassa buuaavien työläisten joukko.

”Hyvä Marine Le Pen!” ”Globalisaatio täytyy pysäyttää!”, huusivat lakkoilevat työntekijät, jotka olivat juuri saaneet tietää noin 300 työntekijän tehtaan lopettamisesta.


Hieman aiemmin samana päivänä tehtaalla oli käynyt Ranskan oikeistopopulistisen rintaman ehdokas Marine Le Pen. Molemmat halusivat näyttäytyä tärkeällä hetkellä presidenttivaalien kaksinkamppailussa. Le Pen viipyi parkkialueella hetken kuvia varten, Macron pysähtyi yli tunniksi työntekijöiden luo ja keskusteli paikallisten ihmisten kanssa tehtaan pelastamisesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toisin kävi. Tehdas siirsi tuotantonsa Puolaan kesällä 2018, ja Whirlpoolista tuli jälleen yksi esimerkki globalisaation kurittamasta Ranskasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Talvisena maanantaina Amiens on hiljainen ja harmaa. 130 000 asukkaan kaupunki on päällisin puolin sen näköinen, että sitä varten voisi tullakin 150 kilometrin matkan Pariisista. Upea, iso katedraali nousee vanhankaupungin keskeltä. Toisella puolella korkea torni on Euroopan ensimmäinen pilvenpiirtäjä, rakennettu 1949.

Samalla näkee, miksi Pariisista ei juuri tulla. Vaikka Amiens vaurastui aikoinaan väri- ja kangastuottajana, siitä tuli perusteollisuuden kaupunki. Toisen maailmansodan aikana merkittävä osa kaupungista pommitettiin, ja se rakennettiin uudelleen vähän niin ja näin.

Nyt jälkiä paikkaillaan jättimäisessä rakennusprojektissa, jonka tarkoitus on ”tuoda elämä takaisin keskustaan”. Työttömyys- ja köyhyystilastoissa Amiens kuuluu Ranskan häviäjiin.

Harva ranskalainen tiesi Amiensista ennen Emmanuel Macronia. Nyt lähes jokainen tietää ainakin, kuinka Emmanuel löysi paikallisen suklaa- ja leivostehtaan johtajan tyttären Brigitten paikallisesta koulusta. Brigitte Macron työskenteli silloin presidentin opettajana, ja parin rakkaustarina oli yksi suurista paikallisjuoruista aikanaan.


Macron, se on aina ensimmäinen kysymys, vahvistaa kaupunginjohtaja Brigitte Fouré.

”Ajattelemme Macronia oikeastaan aika vähän”, hän sanoo.


Macron ei ole juuri huomioinut kotikaupunkiaan, eikä Fouré sitä odottanutkaan. Meillähän on tämä demokratia, hän muistuttaa. Fourélla on lisäksi listallaan muutamia kiireellisempiä asioita kuin Macronin armonpalojen odottaminen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Amiensin työttömyysprosentti on 13, josta lähes puolet on pitkäaikaistyöttömiä. Koulutustaso on matala. Pientä toiveikkuutta herätti verkkokauppayhtiö Amazon, joka perusti Ranskan isoimman jakelukeskuksen Amiensiin kaksi vuotta sitten.

”Olen optimisti. Jos ajattelisin, ettemme voi vaikuttaa, menisin kotiin. Amazonin tulo Amiensiin ei ollut sattumaa, vaan he ajattelivat, että meillä on seutu, joka on houkutteleva. Perässä on seurannut muitakin yrityksiä, eikä pelkästään alhaista koulutustasoa vaativia.”


Työttömyys, köyhyys, syrjäytyneisyys ja osattomuus ovat Amiensissa tuttuja teemoja, mutta kahden viikon aikana ne ovat nousseet uudella tavalla pintaan. Keltaisiin huomioliiveihin pukeutuneiden mielenosoittajien joukossa on ollut runsaasti Pohjois-Ranskan köyhiltä asuinalueilta lähteneitä ihmisiä.

Väkivaltaisiksi muuttuneet keltaliivien protestit pakottivat Ranskan hallituksen perääntymään tiistaina polttoaineiden hinnankorotuksissa, jotka olivat yksi protestoinnin syistä.

Charles Daune ymmärtää hyvin, miksi mielenosoituksissa monet kuvaavat itseään ulkopuolisiksi ja osattomiksi. Hän ohjaa Amiensin työpajatoimintaa, jossa nuoria yritetään ohjata kotoa takaisin työelämään. Viereisessä hallissa korjataan autoja, toisaalla on kokkikoulu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Todella moni nuori kokee, että heillä ei ole mitään arvoa. He ajattelevat, että on ok viettää elämänsä tekemättä mitään.”

Daunen mielestä moni asia lähtee koulutusjärjestelmästä, joka on hänen mukaansa elitistinen ja erotteleva. On nuoria ilman loppututkintoa, on nuoria, jotka eivät osaa lukea, hän luettelee.

”Lähdemme täällä ihan perusteista. Millaista on käydä töissä ja miten siellä pitää käyttäytyä.”


Juuri koulujärjestelmän Macronkin halusi uudistaa. Hän halusi myös, että ranskalaiset ottavat myös itselleen vastuun omasta menestyksestään. Macron on uudistanut Ranskan koulujen lisäksi työmarkkinoita ja verotusjärjestelmää. Puolentoista vuoden jälkeen hänen kannatuksensa on syöksynyt 26 prosenttiin, ja keltaliivit ovat kadulla. Eikä tukea löydy enää kotikaupungistakaan.

”Macron on etuoikeutettujen korttelista, yksityiskoulusta. Eivät ihmiset tunnista häntä kaltaisekseen”, sanoo toimituspäällikkö Jean-Marc Chevallier Courrier Picard -paikallislehdestä.

Ihmiset toivoivat, että Macron olisi ulkopuolinen ja jotain muuta kuin eliittiä. Todellisuudessa hän on muuttanut Ranskaa keskusjohtoisemmaksi ja muuttunut eliitin ilmikuvaksi, Chevallier kuvaa.

”Macron nähdään rikkaiden presidenttinä.”

Miltä ranskalainen köyhyys sitten näyttää?

Chevallier itse muutti Amiensiin Keski-Ranskasta. Häntä hätkähdytti, että moni ihminen ajaa mopoautolla, koska oikeaan autoon ei ole rahaa. Ihmiset metsästävät ja viljelevät paljon myös siksi, että tarvitsevat ruokaa elääkseen.

”Uskon, että polttoaineen hinnankorotus oli monelle oikeasti merkittävä asia, vaikka kyse ei ollut kuin senteistä. Se on poissa siitä, mitä löytyy jääkaapista kuun lopussa. Amiensista ei myöskään lähdetä Pariisiin mieltä osoittamaan. Bensiini on liian kallista.”

Whirlpoolin tehdasalueelle kävi lopulta paremmin kuin globaalisaation kolhimille tehtaille keskimäärin. Ranskalaisyrittäjä Nicolas Decayeux otti tehdasalueen haltuun ja jatkoi yritystoimintaa.

Courrier Picardin mukaan 246 työntekijästä 186 sai töitä muun muassa sähköpyörien ja -autojen sekä akkujen tuotannossa. Yritystoiminnan toivotaan houkuttelevan valtaisaan tehdaskiinteistöön myös muita innovatiivisia yrittäjiä.

”Meillä on valtavasti potentiaalia”, vakuuttaa kaupunginjohtaja Fouré.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ranska
 • Emmanuel Macron
 • Köyhyys
 • Jenni Virtanen
 • Mielenosoitukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Miksi ruotsalaiset ovat suomalaisia vauraampia? Ruotsissa osataan pelata lainalla ja osakkeilla, sanoo maan pankkivalvoja x

  3. 3

   Monille tuttu iltapäivän hetki on ensimmäinen merkki kaamos­väsymyksestä – Joka kolmas aikuinen potee pimeää, ja oireet alkavat usein kolme­kymppisenä

  4. 4

   Tiesitkö, että oravan metsästys­kausi on nyt parhaimmillaan? Jahti­kautta jopa pidennettiin, koska se on osa hallituksen normin­purku­talkoita

  5. 5

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  6. 6

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  7. 7

   Keskenmenoja on uuden tutkimuksen mukaan enemmän kuin raskauksia – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  8. 8

   Vuonna 1984 demareiden katseet kohdistuivat nelivuotiaaseen poikaan – niin nytkin, sillä tuo sama poika yrittää pelastaa puolueen

  9. 9

   36-vuotias miljonääri on korvaamassa ex-kenraalin Valkoisen talon portin­vartijana – Kuva­kooste näyttää, miten tiuhaan Trumpin kabinetin ovi on käynyt

  10. 10

   Nick Ayers kieltäytyi Valkoisen talon kansliapäällikön virasta – Trump ilmoittaa valintansa vuoden loppuun mennessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  2. 2

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  3. 3

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  4. 4

   Vuonna 1984 demareiden katseet kohdistuivat nelivuotiaaseen poikaan – niin nytkin, sillä tuo sama poika yrittää pelastaa puolueen

  5. 5

   HS selvitti Helsingin riitaisimmat taloyhtiöt – Haku­kone näyttää, millä alueilla riidellään eniten

  6. 6

   Rumien otsikoiden takaa löytyy maa, joka antaa hengittää – HS:n Laura Saarikoski ja muut suomalaiset kertovat, miksi USA on hyvä koti

   Tilaajille
  7. 7

   ”Todellinen vakavuus selvisi vasta paikan päällä” – Mies kuoli Keravan rautatieasemalla, poliisi otti kaksi kiinni taposta epäiltynä

  8. 8

   Yksi periaate oli presidentti George H. W. Bushille ehdoton elämän loppuun asti – viisivuotiaan Cooperin kirjekään ei kääntänyt hänen päätään

  9. 9

   Yksi kuoli, useita vaipui koomaan elektronisen musiikin festivaalilla Australiassa

  10. 10

   36-vuotias miljonääri on korvaamassa ex-kenraalin Valkoisen talon portin­vartijana – Kuva­kooste näyttää, miten tiuhaan Trumpin kabinetin ovi on käynyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Jopa syntyperäinen suomalainen saattaa pian voida menettää kansalaisuutensa – Eduskunta alkaa käsitellä kiistanalaista lakiesitystä

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   ”Pienenä hain äitiä baarista” – Viisi huostaan otettua nuorta kertoo, miten lastensuojelu muutti heidän elämänsä

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Jos et enää pysty keskittymään kirjaan, on syytä huolestua, sanoo aivotutkija – Näin lukeminen tekee meille hyvää lapsena, aikuisena ja vanhana

  11. Näytä lisää