Ulkomaat

Syylä jalassa rikkoi Dianan ja Sarahin välit, ja nyt on syynissä Katen ja Meghanin suhde – Prinsessa­satujen pimeä puoli heijastuu kuninkaallisiin kälyksiin

Meghan Marklen eli Sussexin herttuattaren kuherruskuukausi brittimedian kanssa on ohi, koska kukaan ei saa ratsastaa suosion aallonharjalla koko ajan. Näin luet brittimediaa: tarkastelussa niin sanottu takaisku ja niin sanottu kissatappelu.

Lontoo.

Vuonna 1996 prinsessa Diana pani välit poikki kälyynsä Sarah Fergusoniin, Yorkin herttuattareen.

Sarah (eli Dianan entisen aviomiehen pikkuveljen entinen vaimo) oli tehnyt jotain anteeksiantamatonta. Sarah paljasti muistelmissaan, että hän oli saanut syylätartunnan lainattuaan Dianan kenkiä.

Syylän! Dianalta!

”Jumalattarilla ei ole syyliä”, summaa entinen Vanity Fair -lehden pää­toimittaja Tina Brown syylä­episodin The Diana Chronicles -elämäkerrassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Diana ei puhunut Sarahille enää koskaan.

Kuninkaallisten kälysten suhde on aina median erityisvahvan luupin alla. Syy tähän juontaa prinsessasaduista.

Prinsessasatu ei ole täydellinen ilman pahan läsnäoloa. Pahuutta saavat saduissa edustaa häijyt ja rumat äiti- ja sisarpuolet. Ilman heitä satu olisi liian sokerinen.

Pahiksia ja jännitteitä tarvitaan myös kuninkaallisten elämästä kertovaan tosielämä­draamaan. Muuten yleisö menettää mielenkiintonsa.

Brittihovi on elänyt prinsessasatua ja sen jatko-osia koko kuluvan vuoden.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Huhtikuussa Cambridgen herttuapari eli prinssi William ja Kate saivat kolmannen lapsensa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toukokuussa prinssi Harry ja Meghan Markle menivät naimisiin.

Lokakuussa Harry ja Meghan – eli tuore Sussexin herttuapari – ilmoittivat odottavansa vauvaa.

Iloisia uutisia kaikki tyynni mutta niin kovin sokerisia. Näytelmään tarvitaan vaihtelua, sensaatiolehdissä todennäköisesti tuumailtiin.

Loppusyksystä brittitabloidit ovat alkaneet raportoida Katen ja Meghanin viilentyneistä väleistä. Lähteet ovat luonnollisesti nimettömiä, mutta otsikot isoja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

On tullut kuulemma sanomista herttuattarien välillä. Kälysten välit eivät ehkä olekaan niin lämpimät kun on annettu ymmärtää.

Eikä tässä vielä kaikki.

Meghan olisi kuulemma halunnut sonnustautua hääpäivänään smaragditiaraan, mutta kuningattarelta irtosi lainaan vain timanttitiara. Eikä Meghan saanut ruiskuttaa kappeliin edes ilmanraikastetta.

Eikä tässä vielä kaikki.

Osa Meghanin avustajista on kuulemma eronnut ja lähtenyt muihin hommiin. Samaan aikaan Sussexin herttuapari puuhaa muuttoa pois Lontoosta eli Williamin ja Katen naapuristosta.

Etteivät vain nyt veljeksetkin joutuisi kärsimään vaimojensa takia?

Rauhoittukaa. Mitään oikeasti uutisoimisen arvoista ei ole tapahtunut.

Kyse on kahdesta yleisön huviksi rakennetusta ilmiöstä: niin sanotusta takaiskusta ja niin sanotusta kissatappelusta.

Takaiskun kohteena on Meghan, jonka kaikinpuolista erinomaisuutta brittilehdistö on suitsuttanut kihlajaispäivästä eli viime vuoden marraskuusta lukien. Nyt kuherruskuukausi median kanssa on loppu. Meghan saa maistaa vaihteeksi miltä kritiikki tuntuu.

Brittihovin ja median suhde on aaltoliikettä. Kukaan kuninkaallinen ei saa olla suosittu kaiken ajan. Tarina vaatii vaihtelua rytmiin, volyymiin ja sävellajiin.

Jopa edesmennyt Diana sai brittimedialta ajoittain kovaa kyytiä, kunnes hänet kuolemansa jälkeen nostettiin lähes pyhimyksen asemaan.

Kissatappelu puolestaan on keinotekoinen rakennelma, jossa kaksi naista – mieluiten kaunista ja tasavahvaa – esitetään riitaisina muijina toistensa tukissa kiinni.

Rakennelman juuret ovat myyteissä ja historiassa. Naisten keskinäisiä tappeluita on kätevä syyttää, jos ongelmia on muualla. Kyse on myös vallankäytöstä: miehet (ja joskus myös miesten hyväksyntää etsivät naiset) voivat asettua naureskellen tapahtuman yläpuolelle.

Kun tabloidlehdistö korostaa Katen ja Meghanin ”ongelmia”, vahvistuu samalla vanha myytti. Myytti voi antaa omia tulkintaohjeitaan takaraivosta käsin, kun arvioimme esimerkiki kahden naispuolisen johtajan linjaeroavaisuuksia pörssiyhtiössä.

Tässä välissä joku voi kysyä, että miksi ihmeessä edes brittitabloidit viitsisivät kehrätä Katen ja Meghanin väitetyistä erimielisyyksistä yhtään mitään. Onhan Meghanilla ihka oikeakin ”ilkeä sisarpuoli”, joka on soimannut Meghania estoitta julkisuudessa.

Atlantin takaa huuteleva oikea sisarpuoli ei ole kuitenkaan tarinan kannalta yhtä vaikuttava hahmo kuin pari poikkipuolista sanaa mukamas lausunut käly.

Yleisö haluaa nähdä titaanien taistelun: herttuatar vastaan herttuatar.

Sen enempää Kate kuin Meghankaan ei ole mikään seinäkukkanen. Brittimedian mukaan Kate on jopa saanut kutsumanimen teräsvaahtokarkki (steel marshmallow), koska hän on näennäisen pehmeä, mutta sisältä silkkaa terästä.

Kun Meghanin mediasuosio on laskenut, hän on puolestaan saanut lisänimen Yoko Ono. Taustalta löytyy misogyyninen tulkinta, jonka mukaan japanilaistaiteilija Ono olisi ollut hajottamassa The Beatlesia. Aiemminhan valovoimaista nelikkoa, William ja Kate sekä Harry ja Meghan, on kutsuttu ”The Fab Four” -nimellä, joka puolestaan viittaa The Beatlesiin.

Toki herttuattarilla niin kuin tavallisillakin naisilla voi olla myös oikeita erimielisyyksiä.


Diana- ja Sarah-kälyksillä oli syylä­selkkauksensa ja ajoittain muitakin kahnauksia. He olivat kuitenkin myös hyviä kavereita ja toistensa tuki 1980-luvun vanhoillisessa brittihovissa, jonne kumpikin oli nainut nuorena ja vailla parempaa arvostelukykyä.

Aidosti jäätävä suhde oli sen sijaan kahdella muulla kälyksellä: aiemmalla Yorkin herttuattarella Elisabetilla ja aiemmalla amerikkalaisella tulokkaalla Wallis Simpsonilla.

Kun Edward VIII luopui kruunusta vuonna 1936 Walliksensa takia, tuli Elisabetin Albert-miehestä vastentahtoisesti kuningas ja Elisabetista yhtä vastahankainen kuningatar.

Ja sitä Elisabet ei antanut koskaan kälylleen anteeksi.

”Se nainen”, hän sihahti kälystään.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien Helsingin seudun talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon

  2. 2

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  3. 3

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  4. 4

   Vauraaksi mielletyssä Töölössä yli puolet ihmisistä asuu vuokralla – HS kertoo, minne vuokra- ja omistus­asunnot kasautuvat ja paljastaa, miten naapurissasi asutaan

   Tilaajille
  5. 5

   Vuoden urheilija vuonna 2019 on jo valittu

  6. 6

   Sähköautojen yleistyminen ei synnytä Suomeen energiapulaa – "Tilanne on aika paljon erilainen kuin vaikkapa Keski-Euroopassa”

  7. 7

   Vaateteollisuus tuottaa yhtä paljon päästöjä kuin lentoliikenne ja rahtilaivat yhteensä – ja osuus kasvaa, jos kertakäyttö­shoppailu ei vähene

  8. 8

   Krista Jokinen joutui kriisiin opiskellessaan unelma-ammattiinsa, sitten isä teki yllättävän ehdotuksen – ”Tajusin, että pärjään missä vaan”

   Tilaajille
  9. 9

   ”Autot kuuluvat teille”, julistaa kokoomuksen Orpo tienvarsi­taulussa – HS kysyi, mitä mainos tarkoittaa

  10. 10

   Saara Turunen ei halua nähdä enää yhtään miesten tekemää klassikko­näytelmää, jossa naiset tarjoilevat teetä tai kahvia – Niinpä hän teki näytelmän, joka käsittelee naisten hiljentämistä ulkonäköä haukkumalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  3. 3

   Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

  4. 4

   Stella Karlsson hankki purkukuntoiseksi tuomitun talon ja asuu siinä ilman suihkua ja sisävessaa – ”Menoni ovat pienet enkä joudu elämään yli varojeni”

   Tilaajille
  5. 5

   ”Autot kuuluvat teille”, julistaa kokoomuksen Orpo tienvarsi­taulussa – HS kysyi, mitä mainos tarkoittaa

  6. 6

   Itkuinen perheenäiti pakkasi lapset ja tavarat Seppo Ylösen autoon, ja matka poliisien suojaamaan turva­kotiin alkoi – Taksin­kuljettajia koulutetaan kohtaamaan perhe­väkivaltaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oikeusoppineet joutuivat useiden kärki­poliitikkojen höykytettäväksi – ”Tämä on poikkeuksellista”, sanoo professori Martin Scheinin

  8. 8

   Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

  9. 9

   Joutuuko perillinen hoitamaan vihaamansa vainajan kuolinpesän? Velvollisuudelta välttyy vain täysin välinpitämätön

  10. 10

   Nimi tekee kenraalin – ja siksi yksi ehdokas on yli muiden, kun valitaan Puolustusvoimien komentaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  7. 7

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  8. 8

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  9. 9

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kaksi ihmistä kuoli helikopterin pudottua vuorenrinteelle Norjassa
  3. Krista Jokinen joutui kriisiin opiskellessaan unelma-ammattiinsa, sitten isä teki yllättävän ehdotuksen – ”Tajusin, että pärjään missä vaan” Tilaajille
  4. Asiat paranevat äänestämällä, eivät Twitterin kautta
  5. Vuoden urheilija vuonna 2019 on jo valittu
  6. Sähköautojen yleistyminen ei synnytä Suomeen energiapulaa – "Tilanne on aika paljon erilainen kuin vaikkapa Keski-Euroopassa”
  7. Saara Turunen ei halua nähdä enää yhtään miesten tekemää klassikko­näytelmää, jossa naiset tarjoilevat teetä tai kahvia – Niinpä hän teki näytelmän, joka käsittelee naisten hiljentämistä ulkonäköä haukkumalla
  8. Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita
  9. Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta Tilaajille
  10. Vaateteollisuus tuottaa yhtä paljon päästöjä kuin lentoliikenne ja rahtilaivat yhteensä – ja osuus kasvaa, jos kertakäyttö­shoppailu ei vähene
  11. Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien Helsingin seudun talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon
  12. Näytä lisää