Ulkomaat

Syylä jalassa rikkoi Dianan ja Sarahin välit, ja nyt on syynissä Katen ja Meghanin suhde – Prinsessa­satujen pimeä puoli heijastuu kuninkaallisiin kälyksiin

Meghan Marklen eli Sussexin herttuattaren kuherruskuukausi brittimedian kanssa on ohi, koska kukaan ei saa ratsastaa suosion aallonharjalla koko ajan. Näin luet brittimediaa: tarkastelussa niin sanottu takaisku ja niin sanottu kissatappelu.

Lontoo.

Vuonna 1996 prinsessa Diana pani välit poikki kälyynsä Sarah Fergusoniin, Yorkin herttuattareen.

Sarah (eli Dianan entisen aviomiehen pikkuveljen entinen vaimo) oli tehnyt jotain anteeksiantamatonta. Sarah paljasti muistelmissaan, että hän oli saanut syylätartunnan lainattuaan Dianan kenkiä.

Syylän! Dianalta!

”Jumalattarilla ei ole syyliä”, summaa entinen Vanity Fair -lehden pää­toimittaja Tina Brown syylä­episodin The Diana Chronicles -elämäkerrassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Diana ei puhunut Sarahille enää koskaan.

Kuninkaallisten kälysten suhde on aina median erityisvahvan luupin alla. Syy tähän juontaa prinsessasaduista.

Prinsessasatu ei ole täydellinen ilman pahan läsnäoloa. Pahuutta saavat saduissa edustaa häijyt ja rumat äiti- ja sisarpuolet. Ilman heitä satu olisi liian sokerinen.

Pahiksia ja jännitteitä tarvitaan myös kuninkaallisten elämästä kertovaan tosielämä­draamaan. Muuten yleisö menettää mielenkiintonsa.

Brittihovi on elänyt prinsessasatua ja sen jatko-osia koko kuluvan vuoden.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Huhtikuussa Cambridgen herttuapari eli prinssi William ja Kate saivat kolmannen lapsensa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toukokuussa prinssi Harry ja Meghan Markle menivät naimisiin.

Lokakuussa Harry ja Meghan – eli tuore Sussexin herttuapari – ilmoittivat odottavansa vauvaa.

Iloisia uutisia kaikki tyynni mutta niin kovin sokerisia. Näytelmään tarvitaan vaihtelua, sensaatiolehdissä todennäköisesti tuumailtiin.

Loppusyksystä brittitabloidit ovat alkaneet raportoida Katen ja Meghanin viilentyneistä väleistä. Lähteet ovat luonnollisesti nimettömiä, mutta otsikot isoja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

On tullut kuulemma sanomista herttuattarien välillä. Kälysten välit eivät ehkä olekaan niin lämpimät kun on annettu ymmärtää.

Eikä tässä vielä kaikki.

Meghan olisi kuulemma halunnut sonnustautua hääpäivänään smaragditiaraan, mutta kuningattarelta irtosi lainaan vain timanttitiara. Eikä Meghan saanut ruiskuttaa kappeliin edes ilmanraikastetta.

Eikä tässä vielä kaikki.

Osa Meghanin avustajista on kuulemma eronnut ja lähtenyt muihin hommiin. Samaan aikaan Sussexin herttuapari puuhaa muuttoa pois Lontoosta eli Williamin ja Katen naapuristosta.

Etteivät vain nyt veljeksetkin joutuisi kärsimään vaimojensa takia?

Rauhoittukaa. Mitään oikeasti uutisoimisen arvoista ei ole tapahtunut.

Kyse on kahdesta yleisön huviksi rakennetusta ilmiöstä: niin sanotusta takaiskusta ja niin sanotusta kissatappelusta.

Takaiskun kohteena on Meghan, jonka kaikinpuolista erinomaisuutta brittilehdistö on suitsuttanut kihlajaispäivästä eli viime vuoden marraskuusta lukien. Nyt kuherruskuukausi median kanssa on loppu. Meghan saa maistaa vaihteeksi miltä kritiikki tuntuu.

Brittihovin ja median suhde on aaltoliikettä. Kukaan kuninkaallinen ei saa olla suosittu kaiken ajan. Tarina vaatii vaihtelua rytmiin, volyymiin ja sävellajiin.

Jopa edesmennyt Diana sai brittimedialta ajoittain kovaa kyytiä, kunnes hänet kuolemansa jälkeen nostettiin lähes pyhimyksen asemaan.

Kissatappelu puolestaan on keinotekoinen rakennelma, jossa kaksi naista – mieluiten kaunista ja tasavahvaa – esitetään riitaisina muijina toistensa tukissa kiinni.

Rakennelman juuret ovat myyteissä ja historiassa. Naisten keskinäisiä tappeluita on kätevä syyttää, jos ongelmia on muualla. Kyse on myös vallankäytöstä: miehet (ja joskus myös miesten hyväksyntää etsivät naiset) voivat asettua naureskellen tapahtuman yläpuolelle.

Kun tabloidlehdistö korostaa Katen ja Meghanin ”ongelmia”, vahvistuu samalla vanha myytti. Myytti voi antaa omia tulkintaohjeitaan takaraivosta käsin, kun arvioimme esimerkiki kahden naispuolisen johtajan linjaeroavaisuuksia pörssiyhtiössä.

Tässä välissä joku voi kysyä, että miksi ihmeessä edes brittitabloidit viitsisivät kehrätä Katen ja Meghanin väitetyistä erimielisyyksistä yhtään mitään. Onhan Meghanilla ihka oikeakin ”ilkeä sisarpuoli”, joka on soimannut Meghania estoitta julkisuudessa.

Atlantin takaa huuteleva oikea sisarpuoli ei ole kuitenkaan tarinan kannalta yhtä vaikuttava hahmo kuin pari poikkipuolista sanaa mukamas lausunut käly.

Yleisö haluaa nähdä titaanien taistelun: herttuatar vastaan herttuatar.

Sen enempää Kate kuin Meghankaan ei ole mikään seinäkukkanen. Brittimedian mukaan Kate on jopa saanut kutsumanimen teräsvaahtokarkki (steel marshmallow), koska hän on näennäisen pehmeä, mutta sisältä silkkaa terästä.

Kun Meghanin mediasuosio on laskenut, hän on puolestaan saanut lisänimen Yoko Ono. Taustalta löytyy misogyyninen tulkinta, jonka mukaan japanilaistaiteilija Ono olisi ollut hajottamassa The Beatlesia. Aiemminhan valovoimaista nelikkoa, William ja Kate sekä Harry ja Meghan, on kutsuttu ”The Fab Four” -nimellä, joka puolestaan viittaa The Beatlesiin.

Toki herttuattarilla niin kuin tavallisillakin naisilla voi olla myös oikeita erimielisyyksiä.


Diana- ja Sarah-kälyksillä oli syylä­selkkauksensa ja ajoittain muitakin kahnauksia. He olivat kuitenkin myös hyviä kavereita ja toistensa tuki 1980-luvun vanhoillisessa brittihovissa, jonne kumpikin oli nainut nuorena ja vailla parempaa arvostelukykyä.

Aidosti jäätävä suhde oli sen sijaan kahdella muulla kälyksellä: aiemmalla Yorkin herttuattarella Elisabetilla ja aiemmalla amerikkalaisella tulokkaalla Wallis Simpsonilla.

Kun Edward VIII luopui kruunusta vuonna 1936 Walliksensa takia, tuli Elisabetin Albert-miehestä vastentahtoisesti kuningas ja Elisabetista yhtä vastahankainen kuningatar.

Ja sitä Elisabet ei antanut koskaan kälylleen anteeksi.

”Se nainen”, hän sihahti kälystään.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  2. 2

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  3. 3

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  4. 4

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  5. 5

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  6. 6

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  7. 7

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  8. 8

   Metoo-liikettä tarvitaan mutta ihmisiä ei saa tuhota, sanoo Tarja Halonen, joka ei enää välttele feministi-sanaa

   Tilaajille
  9. 9

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  10. 10

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  3. 3

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  4. 4

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  5. 5

   Strasbourgin hyökkäyksestä epäilty jatkaa pakoaan, turva­toimia kiristetty kaikilla Ranskan joulu­toreilla – Tämä tilanteesta tiedetään

  6. 6

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  7. 7

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  8. 8

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  9. 9

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  10. 10

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  4. 4

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää