Ulkomaat

Syylä jalassa rikkoi Dianan ja Sarahin välit, ja nyt on syynissä Katen ja Meghanin suhde – Prinsessa­satujen pimeä puoli heijastuu kuninkaallisiin kälyksiin

Meghan Marklen eli Sussexin herttuattaren kuherruskuukausi brittimedian kanssa on ohi, koska kukaan ei saa ratsastaa suosion aallonharjalla koko ajan. Näin luet brittimediaa: tarkastelussa niin sanottu takaisku ja niin sanottu kissatappelu.

Lontoo.

Vuonna 1996 prinsessa Diana pani välit poikki kälyynsä Sarah Fergusoniin, Yorkin herttuattareen.

Sarah (eli Dianan entisen aviomiehen pikkuveljen entinen vaimo) oli tehnyt jotain anteeksiantamatonta. Sarah paljasti muistelmissaan, että hän oli saanut syylätartunnan lainattuaan Dianan kenkiä.

Syylän! Dianalta!

”Jumalattarilla ei ole syyliä”, summaa entinen Vanity Fair -lehden pää­toimittaja Tina Brown syylä­episodin The Diana Chronicles -elämäkerrassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Diana ei puhunut Sarahille enää koskaan.

Kuninkaallisten kälysten suhde on aina median erityisvahvan luupin alla. Syy tähän juontaa prinsessasaduista.

Prinsessasatu ei ole täydellinen ilman pahan läsnäoloa. Pahuutta saavat saduissa edustaa häijyt ja rumat äiti- ja sisarpuolet. Ilman heitä satu olisi liian sokerinen.

Pahiksia ja jännitteitä tarvitaan myös kuninkaallisten elämästä kertovaan tosielämä­draamaan. Muuten yleisö menettää mielenkiintonsa.

Brittihovi on elänyt prinsessasatua ja sen jatko-osia koko kuluvan vuoden.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Huhtikuussa Cambridgen herttuapari eli prinssi William ja Kate saivat kolmannen lapsensa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toukokuussa prinssi Harry ja Meghan Markle menivät naimisiin.

Lokakuussa Harry ja Meghan – eli tuore Sussexin herttuapari – ilmoittivat odottavansa vauvaa.

Iloisia uutisia kaikki tyynni mutta niin kovin sokerisia. Näytelmään tarvitaan vaihtelua, sensaatiolehdissä todennäköisesti tuumailtiin.

Loppusyksystä brittitabloidit ovat alkaneet raportoida Katen ja Meghanin viilentyneistä väleistä. Lähteet ovat luonnollisesti nimettömiä, mutta otsikot isoja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

On tullut kuulemma sanomista herttuattarien välillä. Kälysten välit eivät ehkä olekaan niin lämpimät kun on annettu ymmärtää.

Eikä tässä vielä kaikki.

Meghan olisi kuulemma halunnut sonnustautua hääpäivänään smaragditiaraan, mutta kuningattarelta irtosi lainaan vain timanttitiara. Eikä Meghan saanut ruiskuttaa kappeliin edes ilmanraikastetta.

Eikä tässä vielä kaikki.

Osa Meghanin avustajista on kuulemma eronnut ja lähtenyt muihin hommiin. Samaan aikaan Sussexin herttuapari puuhaa muuttoa pois Lontoosta eli Williamin ja Katen naapuristosta.

Etteivät vain nyt veljeksetkin joutuisi kärsimään vaimojensa takia?

Rauhoittukaa. Mitään oikeasti uutisoimisen arvoista ei ole tapahtunut.

Kyse on kahdesta yleisön huviksi rakennetusta ilmiöstä: niin sanotusta takaiskusta ja niin sanotusta kissatappelusta.

Takaiskun kohteena on Meghan, jonka kaikinpuolista erinomaisuutta brittilehdistö on suitsuttanut kihlajaispäivästä eli viime vuoden marraskuusta lukien. Nyt kuherruskuukausi median kanssa on loppu. Meghan saa maistaa vaihteeksi miltä kritiikki tuntuu.

Brittihovin ja median suhde on aaltoliikettä. Kukaan kuninkaallinen ei saa olla suosittu kaiken ajan. Tarina vaatii vaihtelua rytmiin, volyymiin ja sävellajiin.

Jopa edesmennyt Diana sai brittimedialta ajoittain kovaa kyytiä, kunnes hänet kuolemansa jälkeen nostettiin lähes pyhimyksen asemaan.

Kissatappelu puolestaan on keinotekoinen rakennelma, jossa kaksi naista – mieluiten kaunista ja tasavahvaa – esitetään riitaisina muijina toistensa tukissa kiinni.

Rakennelman juuret ovat myyteissä ja historiassa. Naisten keskinäisiä tappeluita on kätevä syyttää, jos ongelmia on muualla. Kyse on myös vallankäytöstä: miehet (ja joskus myös miesten hyväksyntää etsivät naiset) voivat asettua naureskellen tapahtuman yläpuolelle.

Kun tabloidlehdistö korostaa Katen ja Meghanin ”ongelmia”, vahvistuu samalla vanha myytti. Myytti voi antaa omia tulkintaohjeitaan takaraivosta käsin, kun arvioimme esimerkiki kahden naispuolisen johtajan linjaeroavaisuuksia pörssiyhtiössä.

Tässä välissä joku voi kysyä, että miksi ihmeessä edes brittitabloidit viitsisivät kehrätä Katen ja Meghanin väitetyistä erimielisyyksistä yhtään mitään. Onhan Meghanilla ihka oikeakin ”ilkeä sisarpuoli”, joka on soimannut Meghania estoitta julkisuudessa.

Atlantin takaa huuteleva oikea sisarpuoli ei ole kuitenkaan tarinan kannalta yhtä vaikuttava hahmo kuin pari poikkipuolista sanaa mukamas lausunut käly.

Yleisö haluaa nähdä titaanien taistelun: herttuatar vastaan herttuatar.

Sen enempää Kate kuin Meghankaan ei ole mikään seinäkukkanen. Brittimedian mukaan Kate on jopa saanut kutsumanimen teräsvaahtokarkki (steel marshmallow), koska hän on näennäisen pehmeä, mutta sisältä silkkaa terästä.

Kun Meghanin mediasuosio on laskenut, hän on puolestaan saanut lisänimen Yoko Ono. Taustalta löytyy misogyyninen tulkinta, jonka mukaan japanilaistaiteilija Ono olisi ollut hajottamassa The Beatlesia. Aiemminhan valovoimaista nelikkoa, William ja Kate sekä Harry ja Meghan, on kutsuttu ”The Fab Four” -nimellä, joka puolestaan viittaa The Beatlesiin.

Toki herttuattarilla niin kuin tavallisillakin naisilla voi olla myös oikeita erimielisyyksiä.


Diana- ja Sarah-kälyksillä oli syylä­selkkauksensa ja ajoittain muitakin kahnauksia. He olivat kuitenkin myös hyviä kavereita ja toistensa tuki 1980-luvun vanhoillisessa brittihovissa, jonne kumpikin oli nainut nuorena ja vailla parempaa arvostelukykyä.

Aidosti jäätävä suhde oli sen sijaan kahdella muulla kälyksellä: aiemmalla Yorkin herttuattarella Elisabetilla ja aiemmalla amerikkalaisella tulokkaalla Wallis Simpsonilla.

Kun Edward VIII luopui kruunusta vuonna 1936 Walliksensa takia, tuli Elisabetin Albert-miehestä vastentahtoisesti kuningas ja Elisabetista yhtä vastahankainen kuningatar.

Ja sitä Elisabet ei antanut koskaan kälylleen anteeksi.

”Se nainen”, hän sihahti kälystään.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin Iso Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippuhinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  2. 2

   Suomi laittoi miljoonia euroja saksalaisiin ruoka­messuihin – HS kiersi Suomen osaston berliiniläisen ruoka­gurun kanssa, ja tämä yllättyi

  3. 3

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  4. 4

   Miksi ihmiset vain näpräävät kännyköitään bussissa? Kuljettaja Raimo Lampea asia vaivasi niin paljon, että hän päätti tehdä jotain

  5. 5

   Tein vuosia sitten väärän valinnan opiskelu­paikasta ja nyt saan siitä rangaistuksen

  6. 6

   Monilla on piilolinssien vaurioittamat silmät, eivätkä he tiedä sitä itse – ”Optikoiden koulutus tähtää myymiseen, eikä riskeistä välttämättä kerrota”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  7. 7

   Keskustelu maahanmuuttajien seksuaali­rikoksista kiihtyi muuallakin Euroopassa, ja lakeja tiukennettiin – Mitä Saksassa ja Ruotsissa on opittu?

  8. 8

   Maanantai on kouluissa isojen ruoka-annosten päivä – Ilmiön syytä ei tiedetä tarkkaan, mutta ruoka­palvelu­vastaavilla on siitä omat arvelunsa

  9. 9

   Heistä piti tulla super­tähtiä, mutta toisin kävi – Kolme suomalaista ykkös­kierroksen NHL-varausta kertoo HS:lle, miksi ura ei auennutkaan

   Tilaajille
  10. 10

   Ruosteen­punainen Kuu pimeni näyttävästi – kuvakooste ja time lapse -video harvinaisesta luonnon­ilmiöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuu pimeni – Lähetä kuvia ruosteen­punaiseksi värjäytyvästä kuusta HS:lle

  2. 2

   Lesken oikeudet ovat suurin perinnön­jakoon liittyvä harha­käsitys – ”Kaiken­laiset epäilykset aiheuttavat verisiä riitoja”, sanoo asianajaja

  3. 3

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  4. 4

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  5. 5

   Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

  6. 6

   Suomeen on jo saattanut levitä uusi peto – ensi­havainto kulta­sakaalista voidaan tehdä hetkenä minä hyvänsä

  7. 7

   Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

   Tilaajille
  8. 8

   Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

  9. 9

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  10. 10

   Tein vuosia sitten väärän valinnan opiskelu­paikasta ja nyt saan siitä rangaistuksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  3. 3

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  4. 4

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  6. 6

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  7. 7

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  8. 8

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  9. 9

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  10. 10

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää