Ulkomaat

Kuva Bushin hautajaisista kiteyttää USA:n sisäpolitiikan hyytävän tunnelman

Donald Trump ja Barack Obama kättelivät väkinäisesti, Hillary Clintonin ja Trumpin välillä ei havaittu edes katsekontaktia.

Kuva on historiallinen, ja siihen kiteytyy Yhdysvaltain sisäpolitiikan hyytävä ilmapiiri.

Kun Yhdysvaltain edesmenneen presidentin George H. W. Bushin hautajaisseremoniaa vietettiin Washingtonissa keskiviikkona, kirkon ensimmäisellä penkkirivillä istui vierekkäin peräti neljä presidenttiä puolisoineen: Jimmy Carter ja hänen vaimonsa Rosalynn Carter, Bill ja Hillary Clinton, Barack ja Michelle Obama sekä Donald ja Melania Trump.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kirkon keskikäytävän toisella puolella istui vielä viideskin presidentti, edesmenneen Bushin poika George W. Bush. Kirkkoon oli kokoontunut hallintovuosissa laskettuna kokonaiset 30 vuotta Yhdysvaltain presidentillistä historiaa.

Ennen kuin nykyinen presidentti Trump saapui paikalle, eturivissä käytiin vierustovereiden kesken suhteellisen vapautunutta keskustelua. Trumpin saapumisen jälkeen tunnelma viileni.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lähimpänä Trumpeja istuva Barack Obama kätteli kyllä ystävällisesti ensin Melania Trumpia ja sen jälkeen nopeasti myös Donald Trumpia. Myös Michelle Obama kätteli presidenttiparia, mutta tilanne vaikutti lähinnä kiusalliselta.


Michelle Obama kertoi äskettäin haastattelussa, ettei hän voi koskaan antaa Trumpille anteeksi sitä, että Trump levitti valheellisia väittämiä ja huhuja Barack Obaman syntymäpaikasta.

Obama syntyi Havaijilla Yhdysvalloissa, mutta niin sanotun ”birther-liikkeen” levittämän salaliittoteorian mukaan Obama oli syntynyt Yhdysvaltain ulkopuolella, minkä vuoksi hän ei olisi ollut edes oikeutettu palvelemaan maan presidenttinä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Seuraavana Obamista istui Clintonien pariskunta. Clintonien välit Trumpiin ovat, jos mahdollista, vieläkin jäisemmät kuin Obamien.

Trumpin ja Clintonien välillä ei nähty julkista kättelyä. Tv-kuvan perusteella Hillary Clintonin ja Trumpin välillä ei ollut edes katsekontaktia.

Clinton ja Trump olivat vastustajia vuoden 2016 presidentinvaaleissa, joita pidetään Yhdysvaltain vaalihistorian repivimpinä. Hillary Clinton on näihin päiviin asti sanonut, ettei hän voi vieläkään käsittää sitä, että hävisi Trumpille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaalitilaisuuksissaan Trump muun muassa lietsoi kannattajakuntaansa vaatimaan kuorossa vankilatuomiota Clintonille siitä, että hän oli käyttänyt yksityistä sähköpostiaan työasioiden hoitoon.

Trump jätti Clintonien lisäksi kättelemättä myös 94-vuotiaan Jimmy Carterin, joka palveli Yhdysvaltain presidenttinä 1977–1981. Carter on eräässä haastattelussa kutsunut Trumpia ”täystuhoksi”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Puolitoista tuntia kestänyttä hautajaistilaisuutta leimasikin ensimmäisessä penkkirivissä vallinnut lähes käsin kosketeltava jännitys. Pääosan ajasta Trump istui penkkirivin reunimmaisena kädet puuskassa ja tuijotti terävästi kaukaisuuteen.

Toisaalta positiivisena puolena voidaan pitää sitä, että Yhdysvaltain poliittiset ääripäät kaikesta huolimatta kykenivät istumaan samalla penkkirivillä.

Presidentti George W. Bush, joka saapui katedraaliin ennen arkunkantoa, kävi puolestaan asiallisesti kättelemässä etummaisen penkkirivin jokaisen arvovieraan.

Bush vaikutti väsyneeltä ja surumieliseltä, mutta kättelytapahtumassa nähtiin myös pienimuotoinen kevennys.

Kun Bush keskikäytävää pitkin astellessaan havaitsi eturivissä istuvan Michelle Obaman, hän kaivoi jotakin pukunsa vasemmasta taskusta. Kätellessään Michelle Obamaa, Bush sujautti jotakin Michellen käteen ja sai tämän hymyilemään.

Kyseessä oli mahdollisesti karamelli – ja Bushin ja Michelle Obaman välinen sisäpiirivitsi. Aiemmissakin tapaamisissa Bushin tiedetään sujauttaneen Michelle Obaman käteen makeisen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Donald Trump
 • George H. W. Bush
 • Jukka Huusko

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  2. 2

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  3. 3

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  4. 4

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  5. 5

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  6. 6

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  7. 7

   Metoo-liikettä tarvitaan mutta ihmisiä ei saa tuhota, sanoo Tarja Halonen, joka ei enää välttele feministi-sanaa

   Tilaajille
  8. 8

   ”Orjalakien” hyväksyminen ajoi Unkarin parlamentin kaaokseen

  9. 9

   Yhdysvaltojen senaatti äänesti saudiliittouman sotilaallisen tuen lopettamisen puolesta – päätös uhmaa Trumpin hallitusta

  10. 10

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  3. 3

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  4. 4

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  5. 5

   Strasbourgin hyökkäyksestä epäilty jatkaa pakoaan, turva­toimia kiristetty kaikilla Ranskan joulu­toreilla – Tämä tilanteesta tiedetään

  6. 6

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  7. 7

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  8. 8

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  9. 9

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  10. 10

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  4. 4

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää