Ulkomaat

Pian ratkeaa, kumpi on Merkelin seuraaja, Annegret Kramp-Karrenbauer vai Friedrich Merz – HS seuraa äänestystä CDU:n puolue­kokouksessa, suora lähetys käynnissä

Angela Merkelin paikalle CDU:n johtoon nousee kova konservatiivi, oli hän sitten Annegret Kramp-Karrenbauer tai Friedrich Merz. Lisäksi heidän tavoitteensa on olla Saksan seuraava liittokansleri.

Hampuri

Saksan suurimmassa puolueessa kristillisdemokraateissa vaihtuu perjantaina näyttävästi yksi aikakausi, kun CDU:n 1 001 puoluekokousedustajaa valitsee Hampurissa seuraajan CDU:ta koko 2000-luvun johtaneelle Angela Merkelille.

Viimeisessä puheessaan CDU:n puoluejohtajana Merkel muistutti monin tavoin, millaista muutosten aikaa niin Saksassa kuin koko Euroopassa eletään. Ajat ovat ylipäätään kansanpuolueille vaikeat, mutta CDU:lle erityisesti siksi, että puoluekentällä on uusi osin äärioikeistolainen Vaihtoehto Saksalle -puolueelle, Merkel sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nämä olivat Merkelin jäähyväispuheen viimeiset sanat:


CDU:n puoluejohtajakisassa onkin pitkälti kyse siitä, miten CDU vastaa uudelle haastajalle: jatkaako Merkelin linjalla tavoitellen mahdollisimman laajasti poliittisen keskustan ääniä vai viedäkö puolue huomattavasti Merkelistä oikealle.

Vaikka puolueen johtoon riittää halukkaita, todellinen kilpailu puheenjohtajuudesta käydään Annegret Kramp-Karrenbauerin, 56, ja Friedrich Merzin, 63, välillä.


Asetelmasta ennakoidaan tasaista, mikä kertoo osaltaan siitä, kuinka jakautunut CDU on tällä hetkellä. Molemmat ehdokkaat ovat kuitenkin haastaneet näyttävästi Merkelin linjan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tiedän, että olen käynyt hermoillenne”, Merkel sanoi jäähyväispuheessaan.

”Miksi tiemme nyt eroavat?” Merkelin mukaan päätöksessä kyse oli sydämen asiasta ja halusta antaa CDU:n uudistua. Pysyäkseen tiukasti kiinni puolueessa hänen ei tarvitse olla puoluejohtaja. ”Ja liittokansleri olen yhä.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuunnellessaan hyvin pitkään jatkuvia suosionosoituksia Merkel liikuttui. Kyyneleitä silmäkulmastaan pyyhki myös Kramp-Karrenbauer. ”Tämä on ollut kunnia”, Merkel päätti puheensa.

Merkel haluaa jatkaa kanslerina. Edessä on kuitenkin uusi tilanne, kun CDU siirtyy kahden johtajan malliin.

Niin Merkeliä kuin uuttakin puoluejohtajaa sitoo hallitusohjelma yhdessä sosiaalidemokraattien kanssa. Edessä on kuitenkin muutoksia. Kumpi tahansa valitaan, CDU tekee paluuta politiikkaan, jossa koti, uskonto ja isänmaa ovat konservatiivien aitoja iskusanoja.

Nykyistä oikeistolaisemmalla politiikalla sekä Kramp-Karrenbauer että Merz yrittävät vastata koko Euroopan läpäisevään poliittiseen myllerrykseen, jossa nostetta on etenkin oikeistopopulisteilla ja äärioikeistolla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Politiikkaan kymmenen vuoden tauon jälkeen palaava talousjuristi ja yritysjohtaja Friedrich Merz on niiden valinta, jotka haluavat tehdä hyvin selvän eron Merkelin linjaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Asetelmaa korostavat Merzin ja Merkelin huonot välit. Ne juontuvat vuodesta 2002 ja ajasta, jolloin Merz olisi mielellään noussut Merkelin sijaan puolueen johtajaksi ja kansleriehdokkaaksi.

Merzin uusliberaali talouspolitiikka miellyttää talouseliittiä. Hän toisi takaisin myös niitä, jotka siirtyivät Merkelin politiikan vuoksi äänestämään oikeistoliberaalia FDP:tä.

Osalle konservatiiveista myös sukupuolella on väliä – ja nyt siitä hyötyy Merz. Hänen uskottavuuttaan syö kuitenkin veropetostutkinta finanssiyhtiö Blackrockissa, jonka Saksan-yhtiön hallitusta hän johtaa. Miljonääri Merz on elämäntavoiltaan ja ideologialtaan ehtaa eliittiä.

Puheenjohtajavaalikampanjan aikana Merz vannoi palauttavansa CDU:n menneeseen loistoonsa ja 40 prosentin kannatukseen. Hän loi varsin peittelemättä asetelman, jossa syy Saksan politiikan nykyiseen kitkaan ja kansanpuolueiden heikkenevään kannatukseen on juuri Merkelin liberaali politiikka.

Merz on nyt puolueen oikeistosiiven toiveiden tynnyri, sanoo Rheinische Post -sanomalehden päätoimittaja Michael Bröcker.

”Merz on terävä, täynnä tunnetta ja kiivasluontoinen. Vaikka Merz miten sanoisi olevansa lojaali Merkelille, kukaan Merzin tunteva ei usko, että he voivat tehdä yhteistyötä.”

Jos Merziä ja Merkeliä pidetään kuin toistensa vastakohtina, Kramp-Karrenbaueria verrataan usein Merkeliin. Vertaus on huono, sanoo Kramp-Karrenbauerista elämäkerran kirjoittanut toimittaja Kirsten Dunz.

Merziä huomattavasti rauhallisemmin esiintyvä Kramp-Karrenbauer on näkemyksellinen asiapoliitikko sekä taitava pohjustamaan vaikeita päätöksiä ja hakemaan kompromisseja. Mutta jo Merkelin ja Kramp-Karrenbauerin taustat kertovat, miten erilaista Saksoista ja maailmoista he ovat lähtöisin, Dunz sanoo.

Merkel on fyysikko ja protestantti entisestä DDR:stä, Kramp-Karrenbauer harras katolilainen Saarlandista Ranskan rajalta. Poliittisesti Kramp-Karrenbauer on Merkeliin verrattuna patakonservatiivi ja vastustaa esimerkiksi tasa-arvoista avioliittoa tiukasti.

”Tyyppinä Kramp-Karrenbauer on tunteellinen ja taisteluntahtoinen, ja hän kärjistää mielellään. Sen hän on näyttänyt esimerkiksi pakolaispolitiikassa.”

Jos puolueen yhtenäisyys ja mahdollisimman lavea kannattajapohja ovat puoluekokousedustajille keskeisiä, Kramp-Karrenbauer on vahvoilla.

Kumpi tahansa valitaan, uuden johtajan olisi venyttävä spagaattiin: hänen pitäisi miellyttää niitä, joiden äänet CDU on menettänyt vasemmalle vihreisiin, ja toisaalta niitä, joille Merkel on ollut liian liberaali. Jälkimmäisiä on siksi houkutellut oikeistopopulistinen ja osin äärioikeistolainen Vaihtoehto Saksalle -puolue (AfD).

Ja tietenkin on vielä pidettävä ydinkannattajat tyytyväisinä.

Kuten kaikkialla Euroopassa myös Saksassa on käynnissä arvojen uusjako. Vanhat kansanpuolueet kärvistelevät samaan aikaan kun äärioikeiston kannatus kasvaa. Houkutus puhutella vain maahanmuutolla on suuri.

”CDU:ssa on kaksi leiriä. Toinen on sitä mieltä, että maahanmuuttoteemat täytyy omia, ja toinen on sitä mieltä, että olisi keskityttävä omiin ydinteemoihin ja näytettävä niissä ylivoima. AfD:llä ei ole äänestäjille mitään sanottavaa sosiaali-, talous- tai ympäristöpolitiikasta”, Bröcker sanoo.

Turvapaikanhakijoihin liittyvät ongelmat ovat olleet näyttävästi esillä CDU:n puoluejohtajakiertueella. Osin kyse on vaalitaktiikasta ja huomion saamisesta, Bröcker sanoo.

”Maahanmuuton ongelmia ei pidä vaieta kuoliaaksi, mutta yksittäisiä linjauksia keskeisempi on kokonaisnäkemys: se, miten tehdään älykästä ja uskottavaa politiikkaa huomiselle. Puolueiden menestyksen ratkaisee niiden yhteiskuntapoliittinen konsepti eikä se, kuka pelottelee eniten.”

CDU:n puheenjohtajakamppailu kiinnostaa, ja huomio näkyy myös kannatuksen muutaman prosenttiyksikön kasvuna. Silti kannatus mataa.

Jos vaalit järjestettäisiin nyt, saksalaisista 27,5 prosenttia äänestäisi CDU:ta tai sen baijerilaista sisarpuoluetta CSU:ta. Demarien ääniosuus olisi 13,5 prosenttia. Vihreiden kannatuksen kasvu on taittunut: vihreitä äänestäisi 18 prosenttia.

Kramp-Karrenbauer ja Merz ovat tehneet selväksi, etteivät he suostu yhteistyöhön AfD:n kanssa. Kannatusmittauslaitos Insan mittauksessa AfD:n ääniosuus on 16 prosenttia, FDP:n 9,5 prosenttia ja vasemmistopuolue Linken 11 prosenttia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS seuraa: Strasbourgin ammuskelun kuolon­uhrien määrä noussut neljään, kertoo poliisilähde, tekijä yhä paossa mutta tiettävästi loukkaantunut luodista

  2. 2

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  3. 3

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  4. 4

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  5. 5

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  6. 6

   Ruotsin hovi kommentoi Zlatan Ibrahimovicin röyhkeää kuvamanipulaatiota – osoittaa huumorintajua

  7. 7

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  8. 8

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  9. 9

   Trump osui tviiteillään vahingossa Katowicen ilmasto­kokouksen ydin­kysymykseen: Miten varmistetaan, että köyhät eivät joudu maksamaan ilmasto­tekoja?

  10. 10

   ”Poliisi jahtaa ampujaa juuri tällä alueella” – Strasbourgissa on joukoittain suomalaisia poliitikkoja, Liisa Jaakonsaari jäi jumiin ravintolaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  4. 4

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  5. 5

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  6. 6

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  7. 7

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  9. 9

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  10. 10

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  9. 9

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  10. 10

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. HS seuraa: Strasbourgin ammuskelun kuolon­uhrien määrä noussut neljään, kertoo poliisilähde, tekijä yhä paossa mutta tiettävästi loukkaantunut luodista
  3. Tunti sitten
  4. Huikeaa draamaa Mestarien liigassa – Liverpool ja Tottenham pudottivat italialaisjoukkueet jatkosta
  5. ”Poliisi jahtaa ampujaa juuri tällä alueella” – Strasbourgissa on joukoittain suomalaisia poliitikkoja, Liisa Jaakonsaari jäi jumiin ravintolaan
  6. Norjan TV2: Kaksinkertainen hiihdon olympiavoittaja Petter Northug lopettaa hiihtouransa – ilmoittaa päätöksestään keskiviikkona
  7. 2 tuntia sitten
  8. Helsinki kasvatti Hurstin ja Myllypuron leipäjonojen avustusta – ”Ettei ihmisten pidä seisoa kylmässä jonottamassa ”
  9. Kiina pidätti kanadalaisen ex-diplomaatin – Kanada ei tiedä, liittyykö asia suhteita kiristäneeseen Huawei-johtajan pidätykseen
  10. Ruotsin hovi kommentoi Zlatan Ibrahimovicin röyhkeää kuvamanipulaatiota – osoittaa huumorintajua
  11. 4 tuntia sitten
  12. Putin kävi jättämässä ruusut Ljudmila Aleksejevan arkulle – ihmis­oikeus­taistelija arvosteli presidentin tekoja tauotta 18 vuoden ajan
  13. Trump osui tviiteillään vahingossa Katowicen ilmasto­kokouksen ydin­kysymykseen: Miten varmistetaan, että köyhät eivät joudu maksamaan ilmasto­tekoja?
  14. Jokereille kirvelevä kotitappio erikoisessa pelissä: ”Oli neljä paikkaa koko pelissä ja tekivät kolme maalia”
  15. Näytä lisää