Ulkomaat

The New York Times: Trumpin yksityisellä golfklubilla työskenteli laittomasti maahan tulleita siirtolaisia – ”Olemme väsyneitä herjauksiin”, sanoo siivooja

The New York Timesin haastattelema siivooja kertoo saaneensa tarpeekseen presidentin halventavista puheista.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin sisäpolitiikan kulmakivi on ollut kärjekäs kamppailu laitonta siirtolaisuutta vastaan. Laittoman siirtolaisuuden pysäyttääkseen Trump on luvannut rakentaa muurin Meksikon rajalle. Kongressivaalien alla hän lietsoi pelkoja etelästä saapuvasta laittomien siirtolaisten invaasiosta.

Samaan aikaan Trumpin omistamalla yksityisellä golfklubilla on työskennellyt laittomasti maahan tulleita siirtolaisia Latinalaisesta Amerikasta, sanomalehti The New York Times paljastaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

The New York Timesin torstaina julkaisemassa haastattelussa kaksi Trumpin omistamalla golfklubilla työskennellyttä naista puhuu omilla nimillään. He sanovat haluavansa työpaikan menettämisen ja karkotuksen uhallakin puhua asiasta avoimesti, sillä he ovat kyllästyneet Trumpin muukalaisvihamieliseen retoriikkaan.

Lehden haastattelema guatemalalainen Victorina Morales työskentelee yhä Trumpin golfklubilla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Olemme väsyneitä herjauksiin, solvauksiin, siihen tapaan miten hän puhuu meistä, vaikka hän tietää, että autamme häntä rikastumaan”, Morales kertoo. ”Me hikoilemme täyttääksemme hänen jokaisen tarpeensa ja joudumme kestämään tätä nöyryytystä.”

Lehden haastattelemat kaksi siivoojaa ovat työskennelleet vuosia Trumpin omistamalla ja perustamalla Trump National Golf Clubilla Bedminsterissä New Jerseyn osavaltiossa. Naisten mukaan samassa siivous-, huolto- ja puutarhuritiimissä on työskennellyt useita siirtolaisia, jotka ovat saapuneet Yhdysvaltoihin paperittomana ja saaneet työpaikan väärennetyillä papereilla.

Ei ole todisteita siitä, että Trump itse tai hänen yhtiönsä johto olisi tietoinen työntekijöiden paperittomuudesta, mutta ainakin kaksi golfklubilla työskentelevää esimiestä ovat naisten mukaan tietoisia asiasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Guatemalalainen Victorina Morales kertoo lehdelle saapuneensa Yhdysvaltoihin paperittomana vuonna 1999 ja saaneensa työpaikan Trumpin golfklubilta väärennetyillä papereilla 2013. Tätä ennen hän oli työskennellyt hotellisiivoojana väärillä papereilla.

Hän sanoo kertoneensa työtä hakiessaan, ettei hänellä ole laillista työlupaa. Häntä oli neuvottu tuomaan samat samat paperit, joilla hän oli aiemmin saanut työpaikan hotellisiivoojana.

Kun Trumpin omistama Trump International Hotel avattiin Washingtonissa vaalikampanjan aikana, Trump kertoi käyttäneensä sähköistä varmennusta todistaakseen, että kaikilla työntekijöillä on paperiasiat kunnossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Meille ei ollut ainuttakaan laitonta siirtolaista töissä”, Trump sanoi tuolloin.

Trumpin noustua presidentiksi Morales on kuitenkin jatkanut töitä Trumpin golfklubilla. Trump on viettänyt valtakaudellaan 70 kokonaista tai osittaista päivää Bedminsterissä, missä hänellä on oma kaksikerroksinen vapaa-ajanasunto, The New York Times kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Trumpin tytär Ivanka Trump ja hänen aviomiehensä Jared Kushner viettivät golfklubilla häitään 2009. Myös heillä on ”mökki” Bedminsterissä.

Morales kertoo pesseensä ja silittäneensä Trumin boksereita, golfpaitoja ja khakihousuja samoin kuin lakanoita ja pyyhkeitä. Kaikki Trumpin perheen vaatteet pestään erillisessä pesukoneessa tietynlaisella pesuaineella, hän sanoo.

”Hän on hyvin pikkutarkka kaikesta. Jos hän saapuu yllättäen, kaikki juoksevat hulluna ympäriinsä”, Morales kuvailee Trumpia.

Toisaalta Morales kertoo Trumpin antavan siivoojille tuntuvia viidenkymmenen tai jopa sadan dollarin tippejä, mikäli hän on tyytyväinen siivoojien työhön.

Trumpin noustua presidentiksi Moralesia ja muita golfklubin työntekijöitä on alkanut yhä enemmän häiritä presidentin halventavat kommentit meksikolaisista ja keskiamerikkalaisista työntekijöistä.

Moralesin mukaan presidentin äänenpainot ovat vaikuttaneet myös golfklubin esimiesten asenteisiin – siivoojien esimiehet ovat työnjälkeä arvioidessaan vihjailleet työntekijöiden heikosta laillisesta asemasta ja jopa kutsuneet heitä ”typeriksi laittomiksi siirtolaisiksi”.

Morales sanoo uskovansa, että astuminen julkisuuteen merkitsee todennäköisesti työpaikan menettämistä ja ehkä jopa karkotusta maasta. Hän sanoo olevansa varma siitä, että hänen työnantajansa – ehkä jopa presidentti Trump – ovat aina tienneet hänen olevan laiton siirtolainen.

”Olen kysynyt itseltäni, voiko olla mahdollista, että tämä señor luulee, että meillä on paperit. Hän tietää, ettemme puhu englantia”, Morales sanoo. ”Miksi hän ei ole selvittänyt asiaa?”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Donald Trump
 • Siirtolaisuus
 • Jukka Huusko

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  2. 2

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  3. 3

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  4. 4

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  5. 5

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  6. 6

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  7. 7

   Grönlannin jäätiköiden sulaminen kiihtyy, ja Etelä­mantereen uinuva jättiläinenkin alkaa heräillä

   Tilaajille
  8. 8

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  9. 9

   Metoo-liikettä tarvitaan mutta ihmisiä ei saa tuhota, sanoo Tarja Halonen, joka ei enää välttele feministi-sanaa

   Tilaajille
  10. 10

   Yhdysvaltojen senaatti äänesti saudiliittouman sotilaallisen tuen lopettamisen puolesta – päätös uhmaa Trumpin hallitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  3. 3

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  4. 4

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  5. 5

   Strasbourgin hyökkäyksestä epäilty jatkaa pakoaan, turva­toimia kiristetty kaikilla Ranskan joulu­toreilla – Tämä tilanteesta tiedetään

  6. 6

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  7. 7

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  8. 8

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  9. 9

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  10. 10

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  4. 4

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää