Ulkomaat

Annegret Kramp-Karrenbauer voitti tiukan äänestyksen CDU:n puoluejohtajan paikasta – CDU pysyy keskellä poliittista karttaa ja Merkelin linjalla

CDU:n puoluejohtajakamppailussa oli henkilöä enemmän kyse puolueen suunnasta: pysyykö CDU keskellä poliittista kenttää, vai ottaako se aimo harppauksen oikealle vastatakseen siten oikeistopopulismin nousuun?

Hampuri

Saksan suurimmassa puolueessa kristillisdemokraateissa (CDU) vaihtuu aikakausi, kun sen johtoon nousee Annegret Kramp-Karrenbauer.

Hän sai 999 annetusta äänestä 517 eli 51,7 prosenttia. Toiseksi jäänyt Friedrich Merz sai äänistä 482.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Äänestyskierroksia oli kaksi, sillä ensimmäisellä kierroksella kukaan kolmesta ehdokkaasta ei saanut määräenemmistöä äänistä. Kramp-Karrenbauer sai ääniä 450, Merz 391 ja terveysministeri Jens Spahn 157.

CDU:n puoluesihteerin ja Saarlandin osavaltion entisen pääministerin Kramp-Karrenbauerin, 56, valinta 18 vuotta puoluetta johtaneen Angela Merkelin seuraajaksi kertoo sen, että CDU:n keskeiset vaikuttajat arvostavat sittenkin nyt enemmän jatkuvuutta ja mahdollisimman laveaa kannattajakuntaa kuin suurella tunteen palolla tehtyä linjamuutosta kohti entistä oikeistolaisempaa talous- ja maahanmuuttopolitiikkaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

CDU pysyy laveasti keskellä poliittista kenttää. Puheessaan ennen puoluejohtajaäänestystä Kramp-Karrenbauer vaati, että CDU:n on pidettävä kiinni linjastaan silloinkin, kun ajan henki puhaltaisi toisesta suunnasta.

Uusliberaali ja arvokonservatiivi Merz olisi kääntänyt CDU:n kurssia selvästi oikealle. Niin käy myös Kramp-Karrenbauerin johdolla, tosin maltillisemmin.

Myös Kramp-Karrenbauer korostaa konservatiivisia arvoja ja on Merkeliä huomattavasti perinteisemmin konservatiivi. Kramp-Karrenbauerin tavoitteena on kuitenkin pitää kiinni tiukasti kiinni puolueen liberaaleista ja vasemmistokonservatiivisista äänestäjistä, jottei kannatuksen siirtymä vihreisiin jatkuisi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tasainen kamppailu kertoo puolueen kahtiajaosta. Puolue on jakautunut liberaaleihin, konservatiiveihin ja kristillissosiaaliseen leiriin, eikä tulevasta linjasta olla yhtä mieltä. Kramp-Karrenbauerin ensimmäisenä tehtävänä onkin pitää puolue mahdollisimman yhtenäisenä.

Merkel jatkaa Saksan johtamista liittokanslerina. Kramp-Karrenbauer halunnee kansleriksi, muttei heti. Hänellä tuskin on mitään sitä vastaan, että Merkel jatkaa Saksan johdossa koko vaalikauden ja vuoden 2021 vaaleihin, jos hallituskoalitio sosiaalidemokraattien kanssa vain kestää.

Kahden johtajan asetelma on puolueelle uusi. Jo se tuo paljon muutoksia tullessaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kramp-Karrenbauerin ja Merkelin yhteistyöstä ennakoidaan mutkatonta, vaikka uudella puoluejohtajalla onkin tarve varsin pian näyttää, että CDU:n linja lupausten mukaisesti kirkastuu ja kannatus kääntyy kasvuun.

Kramp-Karrenbauerin etu ja taakka on se, että hänen arvioidaan edustavan politiikanteon tyyliltään Merkeliä. Siksi osa oikeistopopulistien äänestäjistä löytänee poliittisen kotinsa jatkossakin osin äärioikeistolaisesta Vaihtoehto Saksalle -puolueesta (AfD).
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Välit Merkeliin eivät kuitenkaan ole niin läheiset, että Merkel olisi kertonut Kramp-Karrenbauerille etukäteen aikeistaan jättää puoluejohtajan tehtävät, vaikka Kramp-Karrenbauer oli CDU:n puoluesihteerinä Merkelin läheinen työtoveri puolueen johdossa.

Ensimmäinen näytön paikka Kramp-Karrenbauerilla on pian, toukokuun eurovaaleissa. Siksi jotain olisi saatava aikaan heti.

Yhdeksi avausteemakseen Kramp-Karrenbauer on valinnut yleisen asevelvollisuuden palauttamisen Saksaan. Hän aloitti tämän keskustelun jo kesällä esittämällä, että jokaisen koulunsa päättävän, niin naisen kuin miehen, olisi suoritettava joko asepalvelus tai osallistuttava vuoden pituiseen työpalveluun esimerkiksi hoitoalalla.

Kramp-Karrenbauer perustelee palvelusvelvollisuutta osin myös maahanmuuttajien integroinnilla.

Tukijoiden mielestä Kramp-Karrenbauer on näkemyksellinen asiapoliitikko sekä taitava pohjustamaan vaikeita päätöksiä ja hakemaan kompromisseja.

Merkeliin verrattuna Kramp-Karrenbauer on kova arvokonservatiivi, joka ei emmi tuoda esiin katolis-konservatiivisia arvojaan. Hän vastustaa tasa-arvoista avioliittoa uskonnollisista syistä – mutta toisaalta hänellä ei ole mitään samaa sukupuolta olevien adoptio-oikeutta vastaan.

Arvokonservatiivisuus ei kuitenkaan ole koko kuva CDU:stä. Tästä kertoo osaltaan myös se, että puheenjohtajakisan kärkikolmikossa oli mukana avoimesti homoseksuaalinen Jens Spahn, joka on naimissa tv-toimittajamiehensä kanssa.

Myös Kramp-Karrenbauerin omat perhejärjestelyt ovat herättäneet pientä kiinnostusta. Hänen aviomiehensä Helmut Karrenbauer jäi koti-isäksi, kun Kramp-Karrenbauerin poliittinen ura Saarlandin osavaltiossa alkoi edetä. Pariskunnalla on kaksi poikaa ja tytär. Lapset ovat jo täysi-ikäisiä.

Kramp-Karrenbauer teki eroa Merziin ja myös edeltäjäänsä Merkeliin tuomalla korostetusti esiin sitä, miten aikoo kuunnella puolueen kenttää.

Kramp-Karrenbauer on hankkinut vakuuttavan poliittisen kokemuksen – osavaltiopolitiikassa. Hän on voittanut monia vaaleja – osavaltiotasolla. Ennen siirtymistään CDU:n puoluesihteeriksi viime helmikuussa Kramp-Karrenbauer johti pääministerinä Saarlandin osavaltiota Saksan ja Ranskan rajalla.

”Seison tässä äitinä, sisäministerinä, opetusministerinä ja pääministerinä”, Kramp-Karrenbauer sanoi puheessaan ennen puoluejohtajaäänestystä.

”Olen 18 vuodessa oppinut, mitä on johtaminen. Voitan vaaleja, koska olen mitä olen.”

Pienen miljoonan asukkaan Saarlandin pääministerinä Kramp-Karrenbauer osoitti voittavansa vaaleja. Erityisen tärkeä oli Saarlandin osavaltiovaalien voitto viime liittopäivävaalien alla keväällä 2017. Sosiaalidemokraatit hävisivät Saarlandissa, mikä oli käänne SPD:n silloisen kansleriehdokkaan Martin Schulzin suosiossa.

Kramp-Karrenbaueria kehutaan myös siitä, miten hän hoiti puoluejohdon ja puolueen jäsenien yhteyksiä Saksan viime kesän hallituskriisin aikana. CDU:n ja sen baijerilaisen sisarpuolueen CSU:n välit kiristyivät maahanmuuttopolitiikan kysymyksistä äärimmilleen, ja CSU:n johtaja ja Merkelin hallituksen sisäministeri Horst Seehofer oli kaataa hallituksen.

Maahanmuuttopolitiikassa Kramp-Karrenbauerin linja on lähempänä Seehoferia kuin Merkeliä.

Kramp-Karrenbauer palauttaisi rikokseen syyllistyneitä syyrialaisia turvapaikanhakijoita tietyille Syyrian alueille. Lisäksi hän haluaa elinikäisen maahantulokiellon Schengen-alueelle vakavista rikoksista, kuten raiskauksista, tuomituille turvapaikanhakijoille.

Vaalikampanjan aikana Kramp-Karrenbauer tahtoi profiloitua myös sosiaalipolitiikan kysymyksissä. Hän haluaa muun muassa korottaa pienimpiä eläkkeitä huomattavasti.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tanskalainen ja norjalainen nainen löytyivät kuolleena syrjäisestä vuoristosta Marokossa – ruumiissa väkivallan merkkejä

  2. 2

   Poikkeuksellinen poliisi­tiedote: Itä-Uudenmaan poliisi nappasi kauppa­keskus Jumbosta keski-ikäisen tillin­haistelijan

  3. 3

   Yksi tiedostamaton viestimme muuttaa keskustelu­kumppanin vähäpuheiseksi ja kertoo, olemmeko oikeita ihmisiä

  4. 4

   Aktivisti­sijoittajan huhutaan astuvan Björn Wahlroosin varpaille – Onko Nordeassa edessä titaanien taisto?

  5. 5

   Onko kynttilöiden poltto jopa yhtä haitallista kuin passiivinen tupakointi? Selvitimme

  6. 6

   ”Entä jos Sale twiittailisi kuin Trump?” – sometili laittaa Trumpin sanat Sauli Niinistön suuhun, tehden USA:n presidentin öykkäröinnistä näkyvämpää

  7. 7

   Helsinki-Vantaalla sekavasti lauantaina käyttäytynyt mies uhkasi rajavartijoiden perheitä ”poloniumin 210-isotoopilla”

  8. 8

   Moni syö itsensä väsyksiin, ja vireys voi hävitä tunneiksi – näillä ravinto-ohjeilla vältät ilta­päivän uupumuksen

   Tilaajille
  9. 9

   NBA-seuran omistajan väitetään uhanneen siirtää joukkueensa toiseen kaupunkiin, jos halliremonttiin ei löydy rahaa – sitten 90-vuotias mummo sanoi suorat sanat

  10. 10

   Kodin murtosuojaa myyvien yritysten mainoskikka ärsyttää monia – ”Varkaathan näkevät postilaatikko­rivistä, mihin taloihin kannattaa mennä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   17-vuotiaana Sini Pyy käytännössä katkesi vyötärön kohdalta – nyt hän kehittää yliopisto­ihmisten kanssa sopivaa hiihtokelkkaa paralympialaisia varten

  2. 2

   Jos kävelen autiolla kadulla naisen perässä, en missään nimessä ota juoksu­askelia, vaikka olisi kiire

  3. 3

   Kodin murtosuojaa myyvien yritysten mainoskikka ärsyttää monia – ”Varkaathan näkevät postilaatikko­rivistä, mihin taloihin kannattaa mennä”

  4. 4

   Moni syö itsensä väsyksiin, ja vireys voi hävitä tunneiksi – näillä ravinto-ohjeilla vältät ilta­päivän uupumuksen

   Tilaajille
  5. 5

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  6. 6

   Poikkeuksellinen poliisi­tiedote: Itä-Uudenmaan poliisi nappasi kauppa­keskus Jumbosta keski-ikäisen tillin­haistelijan

  7. 7

   Kauppakeskushanke ajautui vaikeuksiin Vantaalla: ”Joudumme miettimään eri vaihtoehtoja”

  8. 8

   ”Entä jos Sale twiittailisi kuin Trump?” – sometili laittaa Trumpin sanat Sauli Niinistön suuhun, tehden USA:n presidentin öykkäröinnistä näkyvämpää

  9. 9

   Pankkiiriliike ei korvaa 14 400 euron virheitään eläkeläiselle, mutta Finanssiala ja valvoja uskovat yhä itsesääntelyyn – ”Valitettava yksittäistapaus”

  10. 10

   Yksi tiedostamaton viestimme muuttaa keskustelu­kumppanin vähäpuheiseksi ja kertoo, olemmeko oikeita ihmisiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  5. 5

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  6. 6

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  7. 7

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  8. 8

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  9. 9

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  10. 10

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  11. Näytä lisää