Ulkomaat    |   HS-analyysi

Maailmanpolitiikan kapellimestari Angela Merkel poistuu näyttämöltä, ja tilalle astuu Annegret Kramp-Karrenbauer – Mitä se tarkoittaa Euroopalle?

CDU:n uusi johtaja Annegret Kramp-Karrenbauer pitää Saksan suurimman puolueen siellä, minne Angela Merkel sen ankkuroi: keskellä poliittista kenttää.

Hampuri

Ajan henki on Euroopassa nyt tämä: kansalliskonservatismi on nousussa.

Uusin merkki Euroopan oikeistolaistumisesta oli hyvin tiukka taistelu Saksan suurimman puolueen, kristillisdemokraattisen CDU:n, uudesta suunnasta ja Angela Merkelin seuraajasta.


CDU:n uusi johtaja on tiukan äänestyksen jälkeen Annegret Kramp-Karrenbauer niukalla 51,7 prosentin ääniosuudella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kramp-Karrenbauerin valinta tarkoittaa, että CDU haluaa yhä pysyä keskellä poliittista kenttää. Puoluekenttä on kuitenkin uudella tavalla pirstaloitunut, ja vanhoja kansanpuolueita haastavat etenkin maahanmuuton vastustamisella kannatusta hakevat oikeistopopulistiset liikkeet.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Edessä on kova työ, jos CDU mielii vanhoihin hyviin aikoihin ja 40 prosentin kannatukseen.

Hampurin historiallisessa puoluekokouksessa CDU hyvästeli puoluetta 18 vuotta johtaneen Merkelin. Puoluejohtajaäänestyksessä ei ollut kyse vain uuden johtajan tyylistä ja taidoista puhua vaan siitä, mitä puolue tekee Merkelin perinnölle.

Pysyisikö se poliittisen kentän keskellä, jonne Merkel CDU:n asemoi, vai siirtyisikö se selkeästi oikealle?


CDU pysyy puolueena poliittisen kentän keskellä. Toiseksi äänestyksessä jäänyt Friedrich Merz ajoi käännöstä oikeaan. Sillä Merz olisi vastannut osin äärioikeistolaisen Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) kannatuksen kasvuun.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kramp-Karrenbauerin tavoite on periaatteessa sama: kannatuksen kato on saatava loppumaan. Myös Kramp-Karrenbauerin johdolla CDU tekee käännöksen kohti konservatismia. Kramp-Karrenbauerin linja on kuitenkin niin lähellä Merkelin linjaa, että osa puolueesta pelkää, ettei pako AfD:hen tyrehdy.

Toisaalta Kramp-Karrenbauerin valinta hillitsee kannatuksen valumista vihreisiin. Sekin on CDU:n huoli.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vallanvaihto Saksassa on iso muutos koko Euroopalle. Kramp-Karrenbauer on todennäköisesti Merkelin seuraaja myös Saksan johdossa kanslerina.

Saksa on Euroopan mahtimaa, ja Eurooppa on suuressa murroksessa. Kramp-Karrenbauerin valinta Merkelin seuraajaksi tuo Saksan Eurooppa-politiikkaan jatkuvuutta. Merkelin tavoin Kramp-Karrenbauer on tunnettu kyvystään neuvotella kompromisseja.

Saksan sisä- ja ulkopolitiikalla on jatkossa entistäkin selvempi kohtalonyhteys, oli kyse sitten turvapaikkapolitiikasta, kauppasodasta, euroalueen kehittämisestä tai suhteista lähinaapureihin, kuten Puolaan ja Venäjään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Saksan oma energiapolitiikka ei ole irrallaan globaalista ilmastopolitiikasta, joten se, mihin sävyyn Saksan johtaja puhuu vaikkapa Yhdysvaltain johtajalle, voi aiheuttaa tai laukaista kauppasodan tai varustelukierteen.

Saksalaisella ulkopolitiikan konkarilla ja Münchenin turvallisuuskonferenssin johtajalla Wolfgang Ischingerillä on osuva kuvaus siitä, mitä on ulko- ja turvallisuuspolitiikka.

Ulkopolitiikka on kuin päättymätön livekonsertti, jossa lukematon määrä muusikoita soittaa ilman orkesterinjohtajaa ja nuotteja. Soitto ei ole täydellisen harmonista muttei toisaalta myöskään korvia särkevää kakofoniaa, jos soittajat aina välillä onnistuvat seurailemaan toistensa kuljetuksia ja sovittamaan niihin omat sävelensä.

Merkel on soittanut tässä orkesterissa Euroopan valtiojohtajista pisimpään. Väki ympärillä on vaihtunut, ja juuri nyt kiertueella on mukana aika isoegoisia sooloilijoita Yhdysvaltain presidentistä Donald Trumpista saudiprinssi Mohammed bin Salmaniin.

Puolue tietää Merkelin arvon. Puoluejohtoon kuuluva Volker Bouffier kutsui kiitossanoissaan Merkeliä maailmanpolitiikan kapellimestariksi. Lahjaksi Merkel sai kapellimestari Kent Naganon tahtipuikon, jota tämä käytti Hampurissa viime vuoden G20-kokouksen yhteydessä johtamassaan konsertissa.

Kramp-Karrenbauerin sävelkorvasta ei vielä ihan tiedä. Hän on toki vahvasti eurooppalaisen yhteistyön kannattaja ja kotoisin aivan Ranskan rajan tuntumasta. Muulle maailmalle Kramp-Karrenbauer on vielä tuntematon suuruus.

Eurooppa on viime vuosina saanut monta šokkia. Yksi isoimmista on Trumpin tapa johtaa Yhdysvaltojen ulkopolitiikkaa. Toinen iso kriisi on osin itse aiheutettu: brexit.

Brexit on Euroopassa iso murros, koska pahinta, mitä Euroopan turvallisuudelle voisi tapahtua, olisi EU:n hajoaminen. Samaan aikaan ympäriltä hajoaa tärkeitä rakenteita ja maailma on uuden ydinasevarustelukierteen alussa. Trump irrottautui Iranin ydinsopimuksesta, ja parhaillaan Nato yrittää saada Yhdysvaltoja pitämään kiinni Venäjän kanssa vallitsevasta INF-sopimuksesta.

Trumpin aikakaudella Eurooppa jäi maailmanpolitiikassa kovin yksin kantamaan vastuuta siitä, että liberaali demokratia pysyisi elinvoimaisena. Sen keskeisiä kannattelijoita ovat olleet Saksa ja Merkel.

Kukaan ei ole korvaamaton, ja valta vaihtuu aina. Varsinkin Saksassa kanslereilla on ollut taipumusta ajan mittaan yliarvioida suosionsa ja jäädä roikkumaan valtaan. Vaikuttaisi kuitenkin siltä, ettei Merkelin pitkää uraa ja aikaansaannoksia Euroopan yhtenäisyyden ylläpitäjänä vielä ihan arvosteta siinä mitassa kuin Merkelin vakaa uurastus asian puolesta ansaitsisi.

DDR:n diktatuurissa kasvanut Merkel on ollut maailmanpolitiikan neuvottelupöydissä se, joka historiansakin vuoksi pitää kiinni ihmisoikeuksien kunnioittamisesta, monenkeskisyydestä ja oikeusvaltion periaatteista.

Vaikka Merkelistä saatiin oiva syntipukki Euroopan pakolaiskriisille, päätös päästää joukko turvapaikanhakijoita Unkarista Itävallan läpi Saksaan oli syksyn 2015 kriittisellä hetkellä moraalisesti ainoa oikea. Tämän myöntää Saksan muukin poliittinen eliitti.

Päätöksestään Merkel joutui maksamaan kovan hinnan: kannatuksensa.

Merkel ymmärsi tilanteen vakavuuden ja päätyi hyvin poikkeukselliseen ratkaisuun. Hän ilmoitti lokakuun lopussa CDU:n kannalta surkeasti menneiden Hessenin osavaltiovaalien jälkeen jättävänsä puoluejohtajan tehtävät mutta jatkavansa kanslerina.

Vain puoli tuntia Merkelin ilmoituksesta Merz viestitti pyrkivänsä puoluejohtajaksi. Myös Kramp-Karrenbauerin oli reagoitava nopeasti. Pian oman ehdokkuutensa julkisti myös terveysministeri Jens Spahn.

Kaikkia kolmea on yhdistänyt tyytymättömyys siihen tilaan, johon CDU Merkeliltä jää. Merkel hermostutti varsinkin puolueen oikeistosiipeä sitä enemmän, mitä suuremmaksi AfD:n kannatus kasvoi.

Tosiasiassa Merkel on kuitenkin ollut aito vastavoima eurooppalaiselle populismille. Seuraajan olisi pystyttävä vielä parempaan.

Vaikka kisa puoluejohtajasta todella piristi CDU:ta, se näytti myös puolueen jakautuneisuuden.

Aika näyttää, onko länsisaksalaisesta katolis-konservatiivisuudesta arvonsa saaneesta Kramp-Karrenbauerista siihen, että Euroopan populisteille pannaan vastaan.

Perinteiset kansanpuolueet ympäri Eurooppaa ovat tähän asti aliarvioineet uusien nationalististen ja populististen liikkeiden kyvyt pyörittää keskustelua jatkuvasti maahanmuuttoteemoissa.

Eurooppa on jakautunut uudella tavalla, ja niin on myös CDU. Perinteiset puolueet ovat vasta havahtumassa siihen, ettei muslimi- ja maahanmuuttajavastaisuudella ratsastavien nationalistien etuihin ja aikomuksiin millään tavalla kuulu ratkaista pakolaiskriisien kaltaisia koko Euroopan yhteisiä ongelmia.

Kasvattaakseen suosiotaan Unkarin Viktor Orbánin ja Italian Matteo Salvinin kaltaiset autoritaariset johtajat tarvitsevat konflikteja ja mahdollisimman abstraktilla tasolla kieppuvaa keskustelua erilaisista uhista.

Äärioikeiston ja nationalistien kannatus perustuu käsillä olevien ongelmien kärjistämiseen ja eliitin arvosteluun, ei siihen, että ne olisivat valmiita ratkomaan ongelmaa yhdessä muiden EU-maiden kanssa.

On vielä epäselvää, onko Kramp-Karrenbauer tajunnut tämän. Hänen oma maahanmuuttolinjansa on joka tapauksessa varsin tiukka ja äänensävy kovin toinen kuin Merkelillä.

Olisi kohtuutonta odottaa, että CDU:n uudella johtajalla olisi valmiina visio Saksan ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Se on vielä jonkin aikaa Merkelin käsissä.

Myös Merkelin ajan jälkeen yksi Saksan tärkeimmistä tehtävistä on pitää Eurooppa yhtenäisenä. Siihen Kramp-Karrenbauer sitoutuu. Hänen ensimmäisiä turvallisuuspoliittisia avauksiaan on palauttaa Saksaan asevelvollisuus.

Kramp-Karrenbauer aloitti tämän keskustelun jo kesällä esittämällä, että jokaisen koulunsa päättävän – niin naisen kuin miehenkin – olisi joko suoritettava asepalvelus tai osallistuttava vuoden pituiseen työpalveluun esimerkiksi hoitoalalla.

Kramp-Karrenbauer perustelee palvelusvelvollisuutta osin myös maahanmuuttajien integroinnilla.

Mikään suuri uudistaja Kramp-Karrenbauer ei taida olla, mutta hän kuuntelee kenttää. Vanhojen kansanpuolueiden kukoistus on kuitenkin ohi.

CDU:lla voi olla edessä sama kuin sosiaalidemokraateilla: puoluejohtajuudesta saattaa tulla pätkäpesti. Sinä aikana, kun Merkel on johtanut kristillisdemokraatteja, demareilla on ollut kymmenen puoluejohtajaa.

Merkelin ura valtio- ja puoluejohtajana on poikkeuksellisen pitkä. Kanslerina vuosia on nyt koossa kolmetoista.

CDU:lla on ollut sitten vuoden 1973 kolme johtajaa: Helmut Kohl, Wolfgang Schäuble ja Angela Merkel. Kramp-Karrenbauer on neljäs johtaja – ja toinen nainen.

Jos Merkel todella pysyy kanslerina koko vaalikauden ja vuoteen 2021, hänen kautensa on pidempi kuin 16 vuotta Saksaa johtaneen Helmut Kohlin ja 14 vuotta Saksaa johtaneen Konrad Adenauerin. Merkel on aito valtapoliitikko, joten ennätys saattaisi ilahduttaa häntä.

Kramp-Karrenbauerilla ei ole kiire kansleriksi, vaikka se on paikka, jonka hän haluaa. Ensin hänen on saatava puolueen rivit tiiviiksi ja näytettävä toteen kykynsä voittaa vaaleja. Ensimmäisenä edessä ovat toukokuun eurovaalit.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saksa
 • Annegret Kramp-Karrenbauer
 • Angela Merkel

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  2. 2

   Uusin Harry Potter -elokuva raivostuttaa vanhoja Potter-faneja – eikä ihme, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla edes mahdollisia

  3. 3

   Trumpin entiselle lakimiehelle kolme vuotta vankeutta – ”Tehtäväni oli peitellä hänen likaisia temppujaan”

  4. 4

   Valtionsyyttäjä yritti viestittää poliisi­johdolle Jari Aarnion oudosta yhteydestä jengi­pomoon jo 10 vuotta sitten – ”Koin velvollisuudekseni kertoa, että tässä on jotain outoa”

  5. 5

   Perussuomalaisten kansan­edustaja vertasi EU:ta natsi-Saksaan ja suututti muut puolueet edus­kunnassa – ”Nyt ylitettiin sopivuuden ja totuuden rajat”

  6. 6

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  7. 7

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  8. 8

   Räjähdysmäisen tulipalon sytyttämisestä ja murhan yrityksestä Käpylässä epäilty mies antautui poliisille

  9. 9

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  10. 10

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   HS Strasbourgissa: Verityön jäljet näkyvät kaupungin keskustassa, turvatoimia tiukennettu – Epäiltyä etsitään yhä, tämä hyökkäyksestä tiedetään

  3. 3

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  4. 4

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  5. 5

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  6. 6

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  7. 7

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  8. 8

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  9. 9

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  10. 10

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää