Ulkomaat    |   HS Etelä-Afrikassa

Toimittaja lähti etsimään Nelson Mandelan puolueen kadonneita kannattajia, mutta törmäsikin šamaanin mystisiin ennustuksiin

Nelson Mandelan puolue ANC on ollut vallassa Etelä-Afrikassa jo 24 vuotta. HS vieraili Mandelan kotitalolla ja lähti etsimään puolueen kannattajia.

lSoweto

Tehtävän Sowetossa pitäisi olla yksinkertainen: haastattele Etelä-Afrikan valtapuolueen ANC:n kannattajia nyt, kun valtakausi on kestänyt jo 24 vuotta.

Onko usko puolueeseen yhä vahva edellisen presidentin Jacob Zuman erottua korruptiosyytösten ristitulessa viime vuonna? Nappaako ANC toukokuussa 2019 jälleen yhden vaalivoiton?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Matka alkaa ANC:n kaikkien aikojen kuuluisimman jäsenen Nelson Mandelan (1918–2013) kotitalolta Vilakazi-kadulta. Täältä hän lähti vankeuteen, ja tänne hän palasi vapauduttuaan 27 vuotta myöhemmin ennen presidenttikauttaan.

Paikka on turistirysä. Talon edessä keimaillaan jännissä puvuissa turisteille ja lauletaan vapauslauluja. Mutta ANC:n kannattajiksi tunnustautuvia eteläafrikkalaisia täältä ei löydy.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”24 vuotta vallassa on pitkä aika”, muistuttaa läheisessä museossa työskentelevä Mpho Kumeke maltillisesti.

”Sanoisin, että ANC on nyt koeajalla ja helmikuussa presidentiksi nousseella Cyril Ramaphosalla on vaaleihin asti aikaa näyttää, miten ANC voi mahdollisesti uudistua.”

Jatkamme seuraavaksi Soweton perinteisen Kliptownin laidalla olevaan slummiin. Katot ovat useissa taloissa aaltopellistä, kadut päällystämättömiä.


”ANC ei enää voita. DA voi voittaa”, sanoo parturi ja suutari Samuel Msimango yllättäen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

DA eli Democratic Alliance on yltänyt kyselyissä 11–17 prosenttiin. Puolue on silti voittanut paikallisvaalit Johannesburgissa ja Kapkaupungissa.

Xhosan ja zulun kieliä osaava tulkkimme pyörittelee päätään. ”DA on valkoisten puolue, mutta slummien mustat uskovat siihen enemmän kuin omiinsa.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

DA ei toki enää ole vain valkoisten puolue, mutta sen juuret ovat valkoisten liberaalien apartheidinvastaisissa järjestöissä.

Ohi kävelevä perheenäiti sanoo ANC:lle suorat sanat.

”En äänestä ANC:tä enkä mitään muutakaan. He lupaavat vaikka mitä, mutta he eivät onnistu missään. Vanhempani syntyivät ja kuolivat tässä slummissa. Olen nyt 58-vuotias, ja minäkin synnyin ja kuolen täällä.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän uskoo asuvansa lopun ikäänsä 70 neliön hökkelissä kahdeksanhenkisen perheensä ja kahden muun perheen kanssa.

Nuorissa on kuitenkin tulevaisuus! Palaamme Soweton keskiluokkaistuneen keskustan liepeille ja tapaamme muodikkaan oloisessa ravintolassa Soweton taiteellisia hipsterinuoria.

Oletteko sattumoisin ANC:n kannattajia?

”Emme todellakaan”, sanovat Soweto Art and Craft Development -taiteilijaryhmän nuoret.

”ANC:n vuoksi kaikki on jähmettyneessä tilassa. Tuossa vieressä on entinen kouluni, jonka pulpetteja ei ole uusittu 18 vuoteen. Eikä varmaan koulukirjojakaan”, kertoo Mbali Radebe.

Pipopäinen Tshepo Phetlhu sanoo, että ANC toi vapauden mutta ei taloudellista vapautta.

”Meitä sanotaan laiskoiksi, kun joka kolmas on työtön”, hän paheksuu. ”Valkoisilla on edelleen parhaat maat, hallintopaikat ja paras bisnes.”

Koko seitsemän hengen ryhmä aikoo äänestää populistisen Julius Maleman perustamaa ja johtamaa EFF:ää (Economic Freedom Fighters, talouden vapaustaistelijat).


Maleman sotaisaan retoriikkaan kuuluu jopa vanhan ”tapa buuri, tapa maanviljelijä” -protestilaulun laulaminen tilaisuuksissaan.

Nuoret väittävät, että Malema on vain otsikkoja haaliva keulakuva, joka on koonnut ympärilleen maltillisempia neuvonantajia ja lakimiehiä.

”Emme halua sortaa ketään. Haluamme, että etuoikeutetut jakavat omastaan vähempiosaisille.”

Pieni puolue on ottanut tehokkaana retorisena keinona esiin Freedom Charter -julkilausuman vuodelta 1955. ANC kokosi sen monien muiden järjestöjen kanssa. Yhteisiä tavoitteita olivat apartheidin vastustus ja oppositiopolitiikan kiteyttäminen.

Osa tavoitteista – kuten maareformi – on toteutumatta, mistä EFF pitää kovaa ääntä. Jos ANC ei ole saanut toteutettua 24 vuodessa edes perustavoitteitaan, miksi sen pitäisi jatkaa vallassa?

EFF taistelee DA:n kanssa vaalien kakkospaikasta. Afrobarometrin tuoreimman kyselyn mukaan molemmilla puolueilla olisi nyt 11 prosentin kannatus.

Soweto on valtava paikka, jonne apartheidpolitiikka sulloi miljoonia mustia pois valkoisten silmistä. Siksi se on myös ikoninen apartheidhallinnon vastaisen toiminnan symboli Johannesburgin lounaispuolella.

Ainakin tähän asti Sowetoa on pidetty myös ANC:n perinteisimpänä kannatusalueena. Tämän haastattelukierroksen perusteella nyt on kuitenkin tapahtunut jonkinlainen muutos.

Iltapäivä on pitkällä, kun saavumme Oppenheimer-puiston näkötorniin. ”Missä olette, ANC:n kannattajat?” ihmettelen Soweton kattojen yllä.


Kukaan ei vastaa, mutta sitten mies nimeltä Lebo Sello nousee torniin ja lupaa esitellä puistoa.

Alkaa pienen seikkailumme omituisin osuus. Puistossa näkyy veistoksia täynnä hämmentävää symboliikkaa. Niiden tekijä on kuuluisa šamaani, parantaja, ennustaja ja afrikkalaisten perinteiden tutkija Vusamazulu Credo Mutwa (s. 1921). Lebo Sello on hänen opetuslapsensa.

”Credo Mutwalla oli kymmenen vuoden vuokrasopimus näihin alueisiin, ja hän täytti ne taiteellaan. Tämä veistos kuvaa sata vaimoa omistaneen kuninkaan penistä, ja näemme siinä aids-ennustuksen ennen kuin aids löydettiin.”


Eräästä onkalosta löytyy maalaus, joka näyttää lentokoneen iskeytymässä korkeaan torniin. Signeeraus väittää tekovuoden olevan 1979.

”Tässä hän ennusti iskut New Yorkin kaksoistorneihin”, Sello selittää. ”Me opetuslapset suojelemme ja kunnostamme näitä paikkoja sekä välitämme tietoutta hänen työstään.”

Hienoa, mutta saanko kysyä päivänpolitiikasta? Mitä ajattelette ANC-puolueen 24 vuoden valtakaudesta?

”Olen apartheidin ajan lapsi. Nykyisin fyysiset kahleet ovat kadonneet. Voin istua mihin haluan, kulkea mihin haluan ja ostaa asunnon mistä haluan. Mutta taloudellisesti tai spirituaalisesti mikään ei ole muuttunut ja kristinusko on valitettavasti yhä valtauskonto.”

Aiotteko äänestää ANC:tä vaaleissa?

”Olen enemmän kiinnostunut tämän paikan hengestä, joka kutsui meidät tänne ymmärtämään, että universumi on yhtä.”

Päivä päättyy Soweton Kliptownin vanhaan keskustaan, jossa on muistomerkki vuonna 1955 kirjoitetulle Freedom Charter -julistukselle.

Aukion laidalla on ANC:n toimisto. Nyt löydämme varmasti ANC:n kannattajan!

Pöydän takana on toimistovirkailija Japulane Zune, joka ymmärtää sowetolaisten väsymyksen.


”ANC on edistyksen tae, mutta emme ole täydellisiä. Vuokrat nousevat, bensan hinta nousee, arvonlisävero nousi ja valuuttamme arvo laskee.”

Zune ei peittele ANC:n korruptio-ongelmia.

”Osa poliitikoista unohti, että kyse on köyhien palvelemisesta eikä omasta rikastumisesta. Niin on käynyt sekä täällä että esimerkiksi Yhdysvalloissa.”

Zunen tehtävänä on auttaa köyhimpiä byrokratian kanssa ja järjestää toimistoon ajoittain kansanedustajia kuuntelemaan kansan ääntä.

”Vaaleissa menetämme ääniä, se on varmaa”, hän myöntää silti. Nukkuvien puolue kasvaa varmasti.

Zune uskoo äänestäjistä valtaosan kannattavan ANC:tä jo vanhasta muistista, vaikka Afrobarometrin tuoreimman kyselyn mukaan kannatus olisi pienentynyt 48 prosenttiin.

”Saamme ehdottoman enemmistön, eikä riitojen repimä toiseksi suurin puolue DA tai EFF pääse lähellekään.”

Entä vaalien jälkeen?

”Me jatkamme vallassa entistä ehompina.”

Fakta

Soweto


 ”South West Township” eli Soweto määrättiin mustien asuinalueeksi Johannesburgin lounaispuolelle vuonna 1948, kun Etelä-Afrikka siirtyi avoimeen apartheidpolitiikkaan ja pakkosiirrot käynnistyivät.

 Soweton kansannousu vuonna 1976 kiihdytti kansainvälisiä apartheidinvastaisia toimia.

 Entisessä slummissa on nyt myös keskiluokkaistuneita alueita.

 Asukkaita kerrottiin olevan vuosikymmenen alussa 1,3 miljoonaa. Todellinen määrä on suurempi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Puoluepolitiikka
 • Apartheid
 • Vesa Sirén

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  2. 2

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  3. 3

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  4. 4

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  5. 5

   Ohikulkija löysi päiväkodin pihalle yksin unohdetun lapsen – Henkilökunnalle sattui virhe, sanoo varhaiskasvatusalueen päällikkö

  6. 6

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  7. 7

   Koska yliopistojen kuristaminen loppuu? Suora lähetys Helsingin yliopiston vaali­tentistä käynnissä

  8. 8

   Mies joutui raiskauksesta vankilaan väärän ilmiannon perusteella – uhri tunnusti seitsemän vuotta myöhemmin, nyt korkein oikeus purki tuomion

  9. 9

   Intian superrikkaat viettävät häitä kuin Euroopan kuninkaalliset – Aasian vauraimman miehen tytär vihittiin perheen ikiomassa pilven­piirtäjässä, etkoilla lauloi Beyoncé ja jorasi Hillary Clinton

  10. 10

   Strasbourgissa käynnissä suuri operaatio – poliisi etsii joulu­torille hyökännyttä miestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  2. 2

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  3. 3

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  4. 4

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  5. 5

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  6. 6

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  7. 7

   Mies joutui raiskauksesta vankilaan väärän ilmiannon perusteella – uhri tunnusti seitsemän vuotta myöhemmin, nyt korkein oikeus purki tuomion

  8. 8

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  9. 9

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  10. 10

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää