Ulkomaat

Yli sata loukkaantui, poliisi käytti kyynel­kaasua ja pidätti 1 700 ihmistä kelta­liivien mielen­osoituksissa Ranskassa

Mielenosoittajat polttivat autoja, vastassa oli 8 000 poliisia.

Helsinki / Pariisi

Ainakin 600 mielenosoittajaa pidätettiin ja yli 50 ihmistä loukkaantui mielenosoittajien ja poliisien yhteenotoissa lauantaina Pariisissa, kertoivat uutistoimistot. Yhteensä Ranskassa on loukkaantunut yli 130 ihmistä, joista lähes 20 on poliiseja. Koko maassa on pidätetty 1 723 ihmistä, AFP kertoi sunnuntaina aamulla.

Sisäministeri Christophe Castanerin mukaan Pariisissa oli noin 10 000 mielenosoittajaa, ja koko maassa noin 125 000.


Mielenosoittajat ottivat yhteen poliisin kanssa heti lauantaiaamusta lähtien, ja poliisi käytti kyynelkaasua lauantain aikana useaan otteeseen. Yhteenotot olivat jatkoa niin sanottujen keltaliivien vastalauseista alkaneille mellakoille, jotka jatkuivat viime viikonloppujen tapaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pariisissa levottomuudet keskittyivät lauantaina valtakatu Champs-Élysées’lle lähelle Riemukaarta, joka on ydinkeskustan länsiosassa. Champs-Élysées’llä osa mielenosoittajista sytytti autoja palamaan. Poliisi yritti taltuttaa heitä muun muassa kyynelkaasulla ja vesitykeillä. Levottomuudet levisivät myös valtakadun läheisiin kortteleihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

HS:n avustajan Kira Poutasen mukaan tunnelma Pariisissa kiristyi lauantain edetessä. Mielenosoittajat siirtyivät iltapäivällä Républiquen aukiolle ja Madeleinenaukiolle, jossa tunnelma oli hänen mukaansa kaikkein kirein.

”Madeleinenaukio on ollut ainoa sellainen, mikä on ollut Champs-Élysées’n lähellä avoinna.”

Liikkuminen Pariisissa oli hankalaa, koska suurin osa metroliikenteestä oli pysäytetty. Viranomaiset yrittivät näin estää ihmisiä pääsemästä mielenosoituspaikoille.


Britannian yleisradioyhtiön BBC:n kirjeenvaihtajan mukaan tunnelma Champs-Élysées-kadulla oli edelleen kireä lauantai-illan hämärtyessä, ja kyynelkaasua leijaili ilmassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viime viikonloppuun verrattuna poliisi kuitenkin onnistui pitämään tilanteen paremmin hallinnassa. Sisäministeri Castaner sanoi puoli kahdeksalta lauantai-iltana Suomen aikaa, että mielenosoitukset on saatu hallintaan.

Hän sanoi myös, että poliisit pysyvät kaduilla sunnuntainakin, mikäli se on tarpeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tällä hetkellä tunnelma on suhteellisen rauhallinen, samanlaista kaaosta kuin viime lauantaina ei onneksi ole tänään näkynyt”, Poutanen sanoi iltayhdeksältä Suomen aikaa lauantai-iltana.

Champs-Élysées oli lauantaina kokonaan eristetty. Poutasen mukaan siellä käytettiin samaa taktiikkaa kuin jalkapallon arvokisoista tutuilla fanialueilla. Kaikki alueelle menevät ihmiset tarkistettiin aseiden ja kaasunaamareiden ja muiden varalta.

Monet mielenosoittajista olivat varustautuneet pitkään ja kyynelkaasun kyllästämään päivään. Heillä oli mukanaan hengityssuojia, suojalaseja ja silmätippoja kyynelkaasun aiheuttaman kirvelyn helpottamiseksi, HS:n avustaja Poutanen kertoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Osalla oli hihassaan ensiapumerkki, jotta apua tarvitsevat löytäisivät heidän luokseen.

Madeleinenaukion tilannetta oli vaikeampi hahmottaa. Poutanen kertoi, että aukiolla oli tavallisia ihmisiä, keltaliivejä ja niitä, jotka näyttivät tulleen paikalle vain lietsomaan raivoa ja hajottamaan paikkoja.

”Poliisien on vaikeaa havainnoida, keitä missäkin on, ja mihin kyynelkaasua pitäisi kohdistaa”, Poutanen kertoi.

Mielenosoitusten luota hieman ennen kuutta Suomen aikaa kotiinsa saapunut Poutanen kuvaili näkymiä kaduilla hurjiksi. Hän sanoi, että turvatoimet olivat olleet tänä viikonloppuna huomattavasti viime viikonloppua kireämmät.

”Vähän sellainen sotatilafiilis. Joillain alueilla taas on tosi rauhallista. Poliisi käytti kyynelkaasua kyllä herkästi. Tunnelma on kiristynyt, eikä sinne viitsinyt oikein jäädä.”


Pariisin esikaupunkialueelta mieltään oli tullut osoittamaan muiden muassa Julien, 34, joka ei halunnut kertoa sukunimeään. Hän sanoi Poutaselle haluavansa lakkauttaa Ranskan viidennen tasavallan, jonka pohjana on presidentin valtaa kasvattanut vuoden 1958 perustuslaki. Tuolloin presidentiksi noussut Charles de Gaulle oli Julienin mukaan suoraselkäinen kunnian mies, toisin kuin nykypoliitikot.

Yksinkertaisempi vaatimus Julienilla oli vähimmäispalkan nostaminen 1 300 eurosta 1 800 euroon.


Liikehdintä on paisunut presidentti Emmanuel Macronin kauden pahimmaksi kriisiksi. Mielenosoitukset ovat jatkuneet marraskuun puolivälistä. Niiden taustalla on ranskalaisten mitan täyttyminen nousevista elinkustannuksista, mutta vähitellen ne ovat keskittyneet syyttämään Macronia siitä, että hänen politiikkansa suosii rikkaita ja kurittaa köyhiä.

Macronin hallitus on taipunut mielenosoittajien vaatimuksiin muun muassa perumalla polttoaineveron korotuksen.


Joanna, 39, joka ei myöskään halunnut paljastaa sukunimeään, sanoi polttoaineveron korotuksen olleen vain viimeinen pisara, ei varsinainen pointti. Hän kertoi liittyneensä ensimmäistä kertaa keltaliivien mielenosoitukseen.

”Kyse ei ole vain Macronista vaan siitä, että ihmiset eivät enää jaksa katsella rikkaiden rikastuvan ja köyhien köyhtyvän”, hän sanoi.

Joanna sanoi, että olisi halunnut tuoda lapsensa mielenosoitukseen mutta jätti nämä kotiin, koska pelkäsi rettelöitsijöitä enemmän poliisia. Hän mainitsi myös poliisin asenteen osasyyksi mielenosoitushalulleen.

Pariisi varautui väkivallan uhkaan muun muassa Eiffel-tornin, Louvre-museon, Champs-Élysées’n liikkeiden sekä tavaratalojen ja keskeisimpien metroasemien sulkemisella. Oopperaesityksiä ja jalkapalloliigan otteluita peruttiin.


Kirjailija ja kääntäjä Poutanen kertoi, että hänen miehensä työpaikka, tavaratalo Galeries Lafayette, sulki ovensa lauantaiksi. Tyttären harrastukset peruuntuivat, kun heidän asuinalueensa 11. kaupunginosan johtaja perui kaupungin järjestämät aktiviteetit lauantailta.

Myös heidän kotikorttelissaan liikkeet laittoivat näyteikkunoiden eteen lautasuojia, ettei ikkunoita rikottaisi.


Poutanen on asunut Pariisissa 21 vuotta. Hän pitää nyt nähtyjä levottomuuksia hyvin poikkeuksellisina.

”Ranskassa on aina paljon mielenosoituksia, mutta tämä on isompi eikä kallellaan tiettyyn poliittiseen suuntaan tai tietyn asian puolesta. Taustalla on yleisempi tyytymättömyys ja väsymys eriarvoisuuteen”, Poutanen sanoi.

”Suomalaisen on vaikea ymmärtääkään Ranskan eriarvoisuutta. Jos esimerkiksi pystyy maksamaan lapsensa yksityiskouluun, tällä on heti etulyöntiasema elämässä.”

Kuvaavana esimerkkinä Poutanen kertoi mediassakin pyörineistä kuvista, joissa mielenosoittajat ovat polvistuneena poliisien eteen kädet niskan takana.

Hänen mukaansa Ranskassa on tyypillistä, että yliopisto- ja lukio-opiskelijat osallistuvat mielenosoituksiin.

Poutasen mukaan poliisit olivat havainneet kokonaisen luokallisen opiskelijoita ja pyytäneet heitä asettumaan polvilleen ja kädet niskan taakse. Poliisit olivat kommentoineet videolle päätynyttä tapahtumaa, että kuinka hyvin käyttäytyviä kyseiset oppilaat olivat.

”He ovat kuitenkin lapsia ja nuoria. Ranskassa ollaan todella allergisia poliisivaltiomeiningille, ja siitä nousee sitten kapinafiilis. Nyt täällä on ihmisiä, jotka asettuvat samaan asentoon poliisin eteen provosoivasti ja muistuttavat tästä lukiolaisryhmästä.”

Suuri osa mielenosoittajista oli tullut Pariisiin maaseudulta ja pikkukaupungeista.

”Olemme tulleet marssimaan rauhallisesti, emme hajottamaan paikkoja. Haluamme tasa-arvoa. Haluamme elää emmekä vain selviytyä”, teurastamossa työskentelevä bretagnelainen Guillaume Le Grac, 28, sanoi uutistoimisto Reutersille.

”Meidän piti tulla Pariisiin tullaksemme kuulluksi”, kolmen ystävänsä kanssa saapunut dordognelainen Hervé Benoit sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Benoit toivoi hallituksen lisäävän ihmisten ostovoimaa ja kiristävän vauraimpien verotusta.

Ranskan pääministerin Édouard Philippen mukaan Pariisissa järjestystä valvoi lauantaina 8 000 poliisia ja kymmenisen panssariajoneuvoa, joita ei ole tarvittu kaupungeissa sitten vuoden 2005 opiskelijamellakoiden. Koko maassa järjestystä valvoi 89 000 poliisia.

Suomen Pariisin-suurlähetystö kehotti välttämään väkijoukkoja ja mielenosoituksia, noudattamaan yleistä varovaisuutta ja seuraamaan paikallisia uutisia ja viranomaisten suosituksia.


Keltaliivit ovat harvinainen mielenosoitusryhmä, sillä heillä ei ole virallista kokoonkutsujaa, kuten ammattijärjestöä tai poliittista ryhmää. Siitä huolimatta sosiaalisessa mediassa kiersi lauantaina lista keltaliivien vaatimuksista.

Vaatimukset on jaoteltu neljään aihealueeseen: talouteen ja työhön, politiikkaan, terveyteen ja ympäristöön sekä geopolitiikkaan.

Listalla ovat muun muassa vähimmäispalkan ja eläkkeiden korottaminen 40 prosentilla, laajat rekrytoinnit valtion työpaikoille sairaaloiden ja koulujen palvelun parantamiseksi, perustuslain uusiminen, Ranskan EU-ero ja Nato-ero, epätoivotun siirtolaisuuden estäminen sekä muovipullokielto.Belgian Brysselissä järjestettiin lauantaina Ranskan keltaliivien innoittama mielenosoitus, jossa poliisi pidätti AFP:n mukaan 400 ihmistä.

Viranomaiset varoittivat jo etukäteen väkivallan uhasta lauantaina, sillä mellakoita on nähty myös viime viikonloppuina.

Viime viikon lauantain mellakat Pariisissa olivat pahimpia vuosikymmeniin.

Joukko nuoria miehiä, jotka olivat peittäneet kasvonsa, tuhosivat autoja ja rakennuksia. Mielenosoittajat esimerkiksi varastivat rynnäkkökiväärin poliisiautosta ja sytyttivät rakennuksen palamaan Riemukaaren lähistöllä. Myös kymmeniä autoja poltettiin ja Champs-Élysées’n turva-aitoja rikottiin.

Ainakin 133 ihmistä loukkaantui ja yli 410 pidätettiin. Loukkaantuneista 23 oli poliiseja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ranska
 • Mielenosoitukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  2. 2

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  3. 3

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  4. 4

   Ohikulkija löysi päiväkodin pihalle yksin unohdetun lapsen – Henkilökunnalle sattui virhe, sanoo varhaiskasvatusalueen päällikkö

  5. 5

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  6. 6

   Koska yliopistojen kuristaminen loppuu? Suora lähetys Helsingin yliopiston vaali­tentistä käynnissä

  7. 7

   Intian superrikkaat viettävät häitä kuin Euroopan kuninkaalliset – Aasian vauraimman miehen tytär vihittiin perheen ikiomassa pilven­piirtäjässä, etkoilla lauloi Beyoncé ja jorasi Hillary Clinton

  8. 8

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  9. 9

   Mies joutui raiskauksesta vankilaan väärän ilmiannon perusteella – uhri tunnusti seitsemän vuotta myöhemmin, nyt korkein oikeus purki tuomion

  10. 10

   Näin tuet lasta, jolla on vaikeuksia aloittaa asioita – Vanhemman päsmäröinti haittaa erityisesti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  2. 2

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  3. 3

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  4. 4

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  5. 5

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  6. 6

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  7. 7

   Mies joutui raiskauksesta vankilaan väärän ilmiannon perusteella – uhri tunnusti seitsemän vuotta myöhemmin, nyt korkein oikeus purki tuomion

  8. 8

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  9. 9

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  10. 10

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää