Ulkomaat

FSB piti poikkeuksellisen tiedotus­tilaisuuden: Venäjä tiukensi puheitaan Kertšin­salmen väli­kohtauksesta

FSB:n mukaan kiinniotetut ukrainalaissotilaat eivät ole sotavankeja, koska Venäjä ja Ukraina eivät ole sodassa.

Moskova

Venäjä tiukensi lauantaina puheitaan Kertšinsalmen toissaviikkoisesta välikohtauksesta, kun turvallisuuspoliisi FSB piti aiheesta harvinaisen tiedotustilaisuuden.

Tilaisuudessa FSB sanoi epäilevänsä, että ukrainalaissaattueen kohteena oli Venäjän aiemmin tänä vuonna rakentama Kertšinsalmen ylittävä silta. FSB myös ilmoitti 24:n tilanteessa kiinniotetun ukrainalaisen olevan rikoksesta epäiltyjä, eikä sotavankeja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lopuksi FSB:n edustaja vielä sanoi, että yhtä kiinniotettua miestä epäillään kidutuksesta. Uhri olisi donetskilainen, joten asiaa tutkii ”Donetskin järjestysvalta”. Tällä viitattiin niin sanottuun Donetskin kansantasavaltaan, joka on toinen Venäjän tukemista Itä-Ukrainan niin sanotuista kapinallisalueista.

FSB ei kuitenkaan sanonut, aikooko se siirtää miehen jossain vaiheessa Donetskiin. Kyseessä on FSB:n mukaan Ukrainan turvallisuuspalvelun SBU:n työntekijä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pikaisesti koolle kutsutusta tiedotustilaisuudesta ilmoitettiin vain vähän sen jälkeen, kun uutiskanava CNN oli kertonut Yhdysvaltain suunnittelevan sotalaivan siirtämistä Mustallemerelle reaktiona Kertšinsalmen tapahtumiin, Yhdysvallat oli lähettänyt lentokoneensa poikkeukselliselle tarikkailulennolle Ukrainaan ja Ukrainan puolustusministeriö oli ilmoittanut laivaston kulkevan pian taas Kertšinsalmen läpi.

Venäjän edustajat ovat jo aiemmin syyttäneet tapahtuneesta Ukrainaa ja kutsuneet sitä Ukrainan ”provokaatioksi” ja Ukrainan presidentin Petro Porošenkon yritykseksi kasvattaa suosiotaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kommentoinut tapausta sanomalla ukrainalaisten uhanneen räjäyttää Krimin sillan, mutta lauantain tiedotustilaisuuden syytösten sävy oli selvästi aiempaa tiukempi ja yksityiskohtaisempi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

FSB ilmoitti Kertšinsalmen tapahtumien olleen vain huipennus Ukrainan ”pitkään jatkuneille provokaatiolle”, joihin FSB:n mukaan kuului Ukrainan rajavartioston uhkaus ampua lähemmän kuin 3,5 kilometrin päähän saapuvia venäläisaluksia.

FSB:n edustajat lukivat noin tunnin kestäneessä tilaisuudessa lausuntonsa paperista. Tilaisuudessa ei voinut esittää kysymyksiä, eivätkä FSB:n edustajat esittäneet tarkempia todisteita puheidensa tueksi.

Tiedotustilaisuus sai lauantaina paljon huomiota Venäjällä.

Tapahtumat Kertšinsalmessa kaksi viikkoa sitten sunnuntaina herättivät kansainvälistä huomiota, sillä FSB:n joukot ampuivat ukrainalaissaattuetta ja ottivat alukset miehistöineen kiinni kansainvälisillä vesillä.

Lue myös: Bellingcatin selvitys: Venäjän rajavartiosto tulitti Kertšinsalmesta paenneita Ukrainan aluksia kansainvälisillä vesillä


Ukrainan ja Venäjän välille pelättiin syntyneen uuden rintaman, vaikka maat eivät virallisesti olekaan sodassa. Itä-Ukrainan niin kutsutut kapinallisalueet ovat kuitenkin täysin riippuvaisia Venäjästä. Jo neljä vuotta jatkuneessa Itä-Ukrainan sodassa on kuollut yli 10 000 ihmistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kertšinsalmen tapahtumat olivat myös siinä mielessä poikkeuksellisia, että osapuolina olivat virallisesti ja julkisesti Ukraina ja Venäjä. Venäjä kiistää olevansa osapuoli Itä-Ukrainan sodassa, Krimin valtasivat Venäjän tunnuksettomat sotilaat.

Tilanne Asovanmerellä on kiristynyt tänä vuonna selvästi sen jälkeen, kun Venäjä sai valmiiksi salmen ylittävän sillan.

Ukrainan ja Venäjän vuonna 2003 solmimassa sopimuksessa Asovanmeri määriteltiin niiden yhteiseksi ja molemmilla sovittiin vapaa kulku sille. Sopimus on yhä voimassa, mutta käytännössä tilanne muuttui alkuvuodesta 2014, kun Venäjä miehitti Krimin ja sai haltuunsa Kertšinsalmen molemmat rannat.

Käytännössä Asovanmeri on nykyisin Venäjän sisämeri, sillä se voi ratkaista, kenet se päästää salmesta läpi. Sen tulkinnan mukaan Kertšinsalmi on keskellä Venäjän aluevesiä, joten se edellyttää Kertšinsalmeen pyrkiviä ilmoittamaan aikeistaan 48 tuntia ja 24 tuntia etukäteen.

Ukraina ja länsimaat pitävät Krimiä kansainvälisen oikeuden perusteella Venäjän miehittämänä. Niinpä ne eivät tunnusta Krimiä ympäröiviä vesialueita Venäjän aluevesiksi.

Ukrainan mukaan saattue oli matkalla Asovanmerelle, jonne pääsee vain Kertšinsalmen kautta. Asovanmeren pohjoisrannalla sijaitsee muun muassa Ukrainan tärkeä satamakaupunki Mariupol. Ukrainan mukaan sen alukset vain käyttivät oikeuttaan kulkea Kertšinsalmesta.


Venäjän mukaan kolme Ukrainan laivaston alusta saapui luvatta Venäjän aluevesille, eikä ilmoittanut etukäteen aikeistaan kulkea Kertšinsalmeen. FSB:tä tiedotustilaisuudessa edustaneet rannikkovartioston varapäällikkö Aleksei Volski ja tutkintaosaston päällikkö Mihail Šišov molemmat sanoivat ukrainalaisten alusten rikkoneen rajaa kohdassa, joka oli Venäjää jo ennen ”Krimin liittymistä Venäjään”.

Volski sanoi FSB:n epäilevän, että ukrainalaissaattueen kohteena oli silta. Volskin mukaan Venäjä olisi siksi sulkenut pääsyn Kertšinsalmeen jo edellisenä iltana, kun huomasi ukrainalaissaattueen olevan merellä.

”Se liittyi ensinnäkin provokaation välttämiseen. Provokatiivisen toimen, joka olisi voitu toteuttaa Ukrainan laivaston aluksilla, joko kohdistuen Krimin siltaan tai Kertšinsalmen liikenteen turvallisuuteen”, Volski sanoi.

Hän ei tarkentanut, mitä hän tarkoitti provokaatioilla.

Šišov puolestaan kiisti Ukrainan kannan, että kiinniotetut miehet olisivat sotavankeja, koska ”Venäjän federaatio ja Ukraina eivät ole sotatilassa tai sodassa”. Miehiä epäillään hänen mukaansa rikoksesta, tarkemmin luvattomasta rajanylityksestä. Hänen mukaansa kyse on pykälästä, joka koskee väkivallalla uhkaavaa järjestäytynyttä ryhmää.

Ukraina julisti tapahtumien jälkeen osaan maata sotatilan. Tällä viikolla sen asevoimien komentaja Viktor Muženko sanoi Venäjän sotilaallisen uhan olevan Ukrainalle nyt suurimmillaan sitten vuoden 2014.

Venäjällä järjesti tällä viikolla Mustanmeren alueella sotaharjoitukset.

Länsimaat ovat arvostelleet Venäjän toimia Kertšinsalmen tapahtumissa, mutta useimmat EU-maat ovat suhtautuneet viileästi Ukrainan toivomukseen asettaa Venäjälle pakotteita tapahtuneen johdosta. Tähän mennessä pakotteita on asettanut Liettua.

Esimerkiksi Itämeren kaasuputki Nord Stream 2 on kuitenkin noussut taas keskusteluun tapahtuneen jälkeen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  2. 2

   Yksinäisyyttä voi vähentää keskittymällä itseensä, havaitsivat tutkijat

  3. 3

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Euroopassa on turhauduttu Trumpin politiikkaan – siksi Münchenissä pohditaan nyt kysymyksiä, joista on oltu hiljaa vuosikausia

  6. 6

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  7. 7

   Sote-uudistusta uhkaa nolo loppu

  8. 8

   Leveät repeämät seinissä kertovat äkkipäätöksellä suljettavan Metropolian kampuksen huonosta kunnosta Espoon Leppävaarassa

  9. 9

   3 000 opiskelijan kampus vajoaa Espoossa ja suljetaan pika­vauhtia

  10. 10

   Käytä pieniä tukisanoja kehuessasi itseäsi – näistä ilmaisuista muut eivät ärsyynny

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  4. 4

   3 000 opiskelijan kampus vajoaa Espoossa ja suljetaan pika­vauhtia

  5. 5

   Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta lopullisesti kahden viikon päästä – Näin historiallinen liikennemullistus etenee

  6. 6

   Yhdysvalloissa rakennettiin tekoälyllä toimiva tekstigeneraattori, joka voi olla liian vaarallinen julkaistavaksi, ohjelman kehittäjät sanovat

  7. 7

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  8. 8

   Trumpin hätätila on yritys pelastaa presidentin kasvot, ja se hirvittää jopa monia republikaaneja

  9. 9

   Mitä tehdä, kun lapsi muuttuu yhdessä yössä vieraaksi ihmiseksi? Kirsi Könösen ympärille kokoontuu voipuneita äitejä

   Tilaajille
  10. 10

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  3. 3

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  4. 4

   Microsoft: Älkää käyttäkö Explorer-selainta

  5. 5

   HS selvitti Matti Nykäsen ja Seiskan oudon symbioosin – Kohujutut Nykäsestä syntyivät kännissä ja mehukkaita tarinoita lavastettiin

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  7. 7

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  8. 8

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  10. 10

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  11. Näytä lisää