Ulkomaat

FSB piti poikkeuksellisen tiedotus­tilaisuuden: Venäjä tiukensi puheitaan Kertšin­salmen väli­kohtauksesta

FSB:n mukaan kiinniotetut ukrainalaissotilaat eivät ole sotavankeja, koska Venäjä ja Ukraina eivät ole sodassa.

Moskova

Venäjä tiukensi lauantaina puheitaan Kertšinsalmen toissaviikkoisesta välikohtauksesta, kun turvallisuuspoliisi FSB piti aiheesta harvinaisen tiedotustilaisuuden.

Tilaisuudessa FSB sanoi epäilevänsä, että ukrainalaissaattueen kohteena oli Venäjän aiemmin tänä vuonna rakentama Kertšinsalmen ylittävä silta. FSB myös ilmoitti 24:n tilanteessa kiinniotetun ukrainalaisen olevan rikoksesta epäiltyjä, eikä sotavankeja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lopuksi FSB:n edustaja vielä sanoi, että yhtä kiinniotettua miestä epäillään kidutuksesta. Uhri olisi donetskilainen, joten asiaa tutkii ”Donetskin järjestysvalta”. Tällä viitattiin niin sanottuun Donetskin kansantasavaltaan, joka on toinen Venäjän tukemista Itä-Ukrainan niin sanotuista kapinallisalueista.

FSB ei kuitenkaan sanonut, aikooko se siirtää miehen jossain vaiheessa Donetskiin. Kyseessä on FSB:n mukaan Ukrainan turvallisuuspalvelun SBU:n työntekijä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pikaisesti koolle kutsutusta tiedotustilaisuudesta ilmoitettiin vain vähän sen jälkeen, kun uutiskanava CNN oli kertonut Yhdysvaltain suunnittelevan sotalaivan siirtämistä Mustallemerelle reaktiona Kertšinsalmen tapahtumiin, Yhdysvallat oli lähettänyt lentokoneensa poikkeukselliselle tarikkailulennolle Ukrainaan ja Ukrainan puolustusministeriö oli ilmoittanut laivaston kulkevan pian taas Kertšinsalmen läpi.

Venäjän edustajat ovat jo aiemmin syyttäneet tapahtuneesta Ukrainaa ja kutsuneet sitä Ukrainan ”provokaatioksi” ja Ukrainan presidentin Petro Porošenkon yritykseksi kasvattaa suosiotaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kommentoinut tapausta sanomalla ukrainalaisten uhanneen räjäyttää Krimin sillan, mutta lauantain tiedotustilaisuuden syytösten sävy oli selvästi aiempaa tiukempi ja yksityiskohtaisempi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

FSB ilmoitti Kertšinsalmen tapahtumien olleen vain huipennus Ukrainan ”pitkään jatkuneille provokaatiolle”, joihin FSB:n mukaan kuului Ukrainan rajavartioston uhkaus ampua lähemmän kuin 3,5 kilometrin päähän saapuvia venäläisaluksia.

FSB:n edustajat lukivat noin tunnin kestäneessä tilaisuudessa lausuntonsa paperista. Tilaisuudessa ei voinut esittää kysymyksiä, eivätkä FSB:n edustajat esittäneet tarkempia todisteita puheidensa tueksi.

Tiedotustilaisuus sai lauantaina paljon huomiota Venäjällä.

Tapahtumat Kertšinsalmessa kaksi viikkoa sitten sunnuntaina herättivät kansainvälistä huomiota, sillä FSB:n joukot ampuivat ukrainalaissaattuetta ja ottivat alukset miehistöineen kiinni kansainvälisillä vesillä.

Lue myös: Bellingcatin selvitys: Venäjän rajavartiosto tulitti Kertšinsalmesta paenneita Ukrainan aluksia kansainvälisillä vesillä


Ukrainan ja Venäjän välille pelättiin syntyneen uuden rintaman, vaikka maat eivät virallisesti olekaan sodassa. Itä-Ukrainan niin kutsutut kapinallisalueet ovat kuitenkin täysin riippuvaisia Venäjästä. Jo neljä vuotta jatkuneessa Itä-Ukrainan sodassa on kuollut yli 10 000 ihmistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kertšinsalmen tapahtumat olivat myös siinä mielessä poikkeuksellisia, että osapuolina olivat virallisesti ja julkisesti Ukraina ja Venäjä. Venäjä kiistää olevansa osapuoli Itä-Ukrainan sodassa, Krimin valtasivat Venäjän tunnuksettomat sotilaat.

Tilanne Asovanmerellä on kiristynyt tänä vuonna selvästi sen jälkeen, kun Venäjä sai valmiiksi salmen ylittävän sillan.

Ukrainan ja Venäjän vuonna 2003 solmimassa sopimuksessa Asovanmeri määriteltiin niiden yhteiseksi ja molemmilla sovittiin vapaa kulku sille. Sopimus on yhä voimassa, mutta käytännössä tilanne muuttui alkuvuodesta 2014, kun Venäjä miehitti Krimin ja sai haltuunsa Kertšinsalmen molemmat rannat.

Käytännössä Asovanmeri on nykyisin Venäjän sisämeri, sillä se voi ratkaista, kenet se päästää salmesta läpi. Sen tulkinnan mukaan Kertšinsalmi on keskellä Venäjän aluevesiä, joten se edellyttää Kertšinsalmeen pyrkiviä ilmoittamaan aikeistaan 48 tuntia ja 24 tuntia etukäteen.

Ukraina ja länsimaat pitävät Krimiä kansainvälisen oikeuden perusteella Venäjän miehittämänä. Niinpä ne eivät tunnusta Krimiä ympäröiviä vesialueita Venäjän aluevesiksi.

Ukrainan mukaan saattue oli matkalla Asovanmerelle, jonne pääsee vain Kertšinsalmen kautta. Asovanmeren pohjoisrannalla sijaitsee muun muassa Ukrainan tärkeä satamakaupunki Mariupol. Ukrainan mukaan sen alukset vain käyttivät oikeuttaan kulkea Kertšinsalmesta.


Venäjän mukaan kolme Ukrainan laivaston alusta saapui luvatta Venäjän aluevesille, eikä ilmoittanut etukäteen aikeistaan kulkea Kertšinsalmeen. FSB:tä tiedotustilaisuudessa edustaneet rannikkovartioston varapäällikkö Aleksei Volski ja tutkintaosaston päällikkö Mihail Šišov molemmat sanoivat ukrainalaisten alusten rikkoneen rajaa kohdassa, joka oli Venäjää jo ennen ”Krimin liittymistä Venäjään”.

Volski sanoi FSB:n epäilevän, että ukrainalaissaattueen kohteena oli silta. Volskin mukaan Venäjä olisi siksi sulkenut pääsyn Kertšinsalmeen jo edellisenä iltana, kun huomasi ukrainalaissaattueen olevan merellä.

”Se liittyi ensinnäkin provokaation välttämiseen. Provokatiivisen toimen, joka olisi voitu toteuttaa Ukrainan laivaston aluksilla, joko kohdistuen Krimin siltaan tai Kertšinsalmen liikenteen turvallisuuteen”, Volski sanoi.

Hän ei tarkentanut, mitä hän tarkoitti provokaatioilla.

Šišov puolestaan kiisti Ukrainan kannan, että kiinniotetut miehet olisivat sotavankeja, koska ”Venäjän federaatio ja Ukraina eivät ole sotatilassa tai sodassa”. Miehiä epäillään hänen mukaansa rikoksesta, tarkemmin luvattomasta rajanylityksestä. Hänen mukaansa kyse on pykälästä, joka koskee väkivallalla uhkaavaa järjestäytynyttä ryhmää.

Ukraina julisti tapahtumien jälkeen osaan maata sotatilan. Tällä viikolla sen asevoimien komentaja Viktor Muženko sanoi Venäjän sotilaallisen uhan olevan Ukrainalle nyt suurimmillaan sitten vuoden 2014.

Venäjällä järjesti tällä viikolla Mustanmeren alueella sotaharjoitukset.

Länsimaat ovat arvostelleet Venäjän toimia Kertšinsalmen tapahtumissa, mutta useimmat EU-maat ovat suhtautuneet viileästi Ukrainan toivomukseen asettaa Venäjälle pakotteita tapahtuneen johdosta. Tähän mennessä pakotteita on asettanut Liettua.

Esimerkiksi Itämeren kaasuputki Nord Stream 2 on kuitenkin noussut taas keskusteluun tapahtuneen jälkeen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjä
 • Ukraina
 • FSB

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  2. 2

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  3. 3

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  4. 4

   Ohikulkija löysi päiväkodin pihalle yksin unohdetun lapsen – Henkilökunnalle sattui virhe, sanoo varhaiskasvatusalueen päällikkö

  5. 5

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  6. 6

   Koska yliopistojen kuristaminen loppuu? Suora lähetys Helsingin yliopiston vaali­tentistä käynnissä

  7. 7

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  8. 8

   Mies joutui raiskauksesta vankilaan väärän ilmiannon perusteella – uhri tunnusti seitsemän vuotta myöhemmin, nyt korkein oikeus purki tuomion

  9. 9

   Intian superrikkaat viettävät häitä kuin Euroopan kuninkaalliset – Aasian vauraimman miehen tytär vihittiin perheen ikiomassa pilven­piirtäjässä, etkoilla lauloi Beyoncé ja jorasi Hillary Clinton

  10. 10

   Näin tuet lasta, jolla on vaikeuksia aloittaa asioita – Vanhemman päsmäröinti haittaa erityisesti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  2. 2

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  3. 3

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  4. 4

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  5. 5

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  6. 6

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  7. 7

   Mies joutui raiskauksesta vankilaan väärän ilmiannon perusteella – uhri tunnusti seitsemän vuotta myöhemmin, nyt korkein oikeus purki tuomion

  8. 8

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  9. 9

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  10. 10

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää