Ulkomaat

Voiko Britannia vielä perua EU-eron, tai voiko brexitistä tulla uusi kansan­äänestys? HS vastaa tärkeimpiin kysymyksiin

Jos sopimus kaatuu, May voi yrittää puskea sitä uudelleen läpi tai anoa EU:lta muutoksia. Mahdollista on myös hallituksen kaatuminen, uudet parlamenttivaalit tai peräti uusi EU-kansanäänestys.

Lontoo

Tiistain piti olla Britanniassa historiallinen päivä, kun parlamentin alahuoneen oli määrä äänestää brexit-sopimuksesta.

EU-eron ehdot määrittelevä sopimus ei voi tulla voimaan ilman brittiparlamentin hyväksyntää. Siksi katseet ovat kohdistuvat Westminsterin parlamenttirakennukseen. Maanantaina kävi kuitenkin niin, että pääministeri Theresa Mayn hallitus lykkäsi äänestystä hamaan tulevaisuuteen. May myönsi, että sopimukselle ei ollut tässä vaiheessa tarpeeksi tukea.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ennusteiden mukaan parlamentaarikot olisivat tyrmänneet sopimuksen lähes varmasti, mikä olisi musertavaa tappio pääministeri Theresa Maylle ja hänen konservatiivihallitukselleen.

May ei kertonut maanantaina, milloin äänestys järjestetään. Sen sijaan hän vakuutti taas kerran, että Britannia eroaa EU:sta brexit-päivänä eli 29. päivänä maaliskuuta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jännitys kohdistuu – äänestyksen lykkääntymisestä huolimatta – yhä yhteen kysymykseen: Mitä tapahtuu, jos parlamentti hylkää sopimuksen?

HS kokosi Britannian EU-eroon liittyvät tärkeimmät kysymykset vastauksineen.

Miksi sopimus on kaatumassa?

Mayn vähemmistöhallitus ei ole ainakaan näillä näkymin saamassa tarpeeksi kansanedustajia sopimuksen taakse. Äänestys sopimuksesta voi maanantain ilmoituksen myötä kuitenkin venyä jopa tammikuun jälkimmäiselle puolelle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Brexit-sopimusta vastustetaan monista eri syistä yli puoluerajojen. Sopimuksesta eivät pidä sen enempää brexitin kannattajat kuin vastustajatkaan. Parlamentin tyytymättömyys brexitin ehtoja kohtaan on lisääntynyt selvästi kuluvan syksyn aikana.

Brittihallitus jatkaa brexit-keskusteluja kuluvalla viikolla. Hallitus aikoo myös lisätä valmisteluja sopimuksettoman EU-eron varalle.

Miksi May sitten tarjoaa kelvotonta?

Britannia ei ole voinut päättää yksin eron ehdoista, vaan niistä neuvoteltiin noin 20 kuukautta yhdessä muun EU:n kanssa. Britannia oli alakynnessä, ja muut EU-maat yhtenäisiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Neuvottelutulos ei tyydytä brittejä, koska se poikkeaa luvatusta. Brexitiä ajaneet poliitikot lupasivat helpon eron, jossa Britannia saisi pitää EU-jäsenyyden edut samalla kun pääsisi eroon velvoitteista. Näin ei käynyt.

Mitä seuraa, jos sopimus kaatuu?

Jos parlamentti hylkää sopimuksen, kun se ensin pääsee siitä äänestämään, seuraava askel on todennäköisesti se, että Mayn hallitus antaa parlamentille lausunnon etenemissuunnitelmastaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tilanne on ainutlaatuinen. Yksikään EU-maa ei ole eronnut aiemmin, eikä Britanniallakaan ole valmiina selvää reittiä, kuinka tilanteessa edetään.

May voi yrittää viedä brexit-sopimuksen vielä uuteen äänestykseen. Hän voi myös yrittää paluuta Brysselin-neuvottelupöytiin ja pyytää EU27-leiriltä muutoksia. Muu EU on viestinyt aiemmin, että sopimusta ei enää avata isojen kysymysten osalta.

Mitä oppositio aikoo tehdä?

Suurimman oppositiopuolueen eli labourin johto tavoittelee epäluottamusäänestystä, Mayn hallituksen kaatamista ja uusia parlamenttivaaleja. Vasta jos tämä ei onnistu, tavoitteena on uuden EU-kansanäänestyksen järjestäminen.

Labourin valtaannousu on yksi keino, jolla May voi pelotella epäröiviä omiaan sopimuksen taakse. Toisaalta työväenpuolue ja sen johtaja Jeremy Corbyn eivät voi olla varmoja voitostaan, vaikka edessä olisivatkin ennenaikaiset parlamenttivaalit.

Tuleeko uusi kansanäänestys?

Ainakin sen todennäköisyys on kasvanut roimasti syksyn kuluessa. Nyt jo monet kansanedustajatkin puhuvat toisen EU-kansanäänestyksen puolesta.

Jotta toinen kansanäänestys järjestettäisiin, parlamentin pitäisi päättää sen järjestämisestä. Mayn hallitus on suhtautunut ainakin toistaiseksi jyrkän kielteisesti ajatukseen. Maanantaina May jatkoi varoitteluaan.

”Jos haluatte uuden kansanäänestyksen, vaarana on, että maa jakautuu taas kahtia. Parlamentin tavoitteena pitäisi olla maan yhdistäminen”, pääministeri sanoi.

Viime viikolla uutta kansanäänestystä (People’s Vote) ajava kampanja sai kokoon yli miljoona allekirjoitusta.

Saisiko Britannia perua brexitin?

EU-tuomioistuin ilmoitti maanantaiaamuna, että Britannia saa halutessaan perua EU-eronsa.

Perumiseen riittää yksipuolinen ilmoitus muulle EU:lle. Päätös perumisesta pitää tehdä Britannian omia perustuslaillisia periaatteita noudattaen. Jos Britannia peruu brexit-ilmoituksensa, jatkuu sen EU-jäsenyys vanhoin ehdoin, tuomioistuin ilmoitti.

Jos Britannia päättäisi uuden kansanäänestyksen järjestämisestä, pitäisi brexit-neuvotteluaikaa pidentää. Siihen taas täytyy saada muun EU:n suostumus, sillä aika menee umpeen jo maaliskuun 29. päivä.

Pääministeri Mayn kanta on, että brexitiä ei peruta.

Onko kansan mieli muuttunut?

Mielipidemittaukset osoittavat, että brexitillä ei ole enää äänestäjien enemmistön tukea. Ero ei ole kuitenkaan suuri. Tämä tarkoittaa sitä, että kansa on hyvin jakautunut brexitin suhteen.

Monet brexitin kannattajat ovat yhä vakaumuksellisesti EU-eron puolella. Heille brexitin peruuntuminen olisi suuri pettymys. Sen enempää konservatiivit kuin labourkaan eivät halua ärsyttää näitä äänestäjiä.

Onko sopimukseton ero yhä mahdollista?

Kaikki on mahdollista. Niin brittihallitus kuin EU27:kin valmistautuvat myös siihen, että Britannia sinkoutuu ulos unionista kertaheitolla brexit-päivänä.

On kuitenkin hyvin epätodennäköistä, että brittiparlamentti antaisi tämän tapahtua. Parlamentin enemmistö on sopimuksetonta eroa vastaan.

Ovatko Mayn päivät luetut?

Jos brexit-sopimus kaatuu, käy pääministerin olo tukalaksi. Mayta voivat yrittää syrjäyttää labourin lisäksi myös konservatiivien kapinalliset. Selvää seuraajaehdokasta Maylle ei kuitenkaan vielä ole.

Mitä jos sopimus meneekin brittiparlamentissä läpi?

Siinä tapauksessa Britannia eroaa EU:sta sopimuksen mukaisessa järjestyksessä maaliskuun 29. päivä. Alkaa siirtymäkausi, jonka aikana tavalliset kansalaiset eivät eroa juuri huomaa.

Edessä ovat silti yhä pitkät neuvottelut Britannian ja EU:n tulevasta suhteesta. Ja aivan ensin pitäisi päättää brittiparlamentille uusi äänestyspäivä.

Fakta

Brexit-päivä on maaliskuussa


 Britannian kesäkuussa 2016 järjestetty EU-kansanäänestys päätyi EU-eron kannalle prosentein 52–48.

 Kansanäänestys oli vain neuvoa antava, mutta pääministeriksi noussut Theresa May sitoutui viemään brexitin maaliin.

 Britannia on eroamassa EU:sta maaliskuun 29. päivä, kun eroilmoituksesta tulee kuluneeksi kaksi vuotta.

 Jos brexit-sopimus saadaan voimaan, pehmentää eroa siirtymäaika vähintään vuoden 2020 loppuun. Siirtymäaikana Britannia on käytännössä yhä sisämarkkinoiden ja tulliliiton jäsen, mutta ilman äänivaltaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

  2. 2

   Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

  3. 3

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  4. 4

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  5. 5

   Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä julkaisi miljoonayleisölleen kuvan Helsingin ”lumikaaoksesta”, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan

  6. 6

   Tania Karumaa, 43, hyppäsi aamukahdelta aura-auton rattiin, jotta muut pääsisivät aamulla töihin Helsingissä – ”Välillä tuntuu, että ihmiset luulevat meidän olevan vain muiden kiusana”

  7. 7

   Twitter ei kommentoi Halla-ahon tilin sulkemista – Tutkijan mukaan taustalla voi olla yhtiön tiukentunut valvonta

  8. 8

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  9. 9

   Suomen pienin Alko Taka-Töölössä kävi ahtaaksi – Tuulikaapin kokoinen viinakauppa nelinkertaistaa tilansa

  10. 10

   Kiinan kanadalaiselle langettama kuolemantuomio on viesti, ja se on hyvä tiedostaa Suomessakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  2. 2

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  3. 3

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  4. 4

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  5. 5

   Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen, Finnair peruu yli 40 lentoa – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona, jos mahdollista

  6. 6

   Oulun imaamilla on vahva viesti seksuaalirikoksista epäillyille miehille: ”Te olette leimanneet koko muslimiyhteisön”

  7. 7

   Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

  8. 8

   Jussi Halla-aho: Twitter-tilini on lukittu

  9. 9

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinki selvisi lumimyräkästä vähällä, auraajat olivat ahkerina – Lumisade loppuu iltaan mennessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  4. 4

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  5. 5

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Kirkon perustuksista kaivettiin kyynärän mittainen kuparikapseli Vantaalla – Sisältä löytyi viesti menneisyydestä

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  10. 10

   Yksi aikakausi päättyy: Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta ensi kuun jälkeen – lopullisesti

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä julkaisi miljoonayleisölleen kuvan Helsingin ”lumikaaoksesta”, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan
  3. Jokerit vahva voittolaukauskisassa Habarovskissa – ”Tiedossa oli, että tämä on haastavin reissu joukkueelle tällä kaudella”
  4. Miksi Vuoden urheilijaksi ei voi valita e-urheilijaa tai cheerleadingin historiallista MM-kultajoukkuetta? Näin Urheilutoimittajien liitto vastaa
  5. Twitter ei kommentoi Halla-ahon tilin sulkemista – Tutkijan mukaan taustalla voi olla yhtiön tiukentunut valvonta
  6. Puoluejohtajat Ilta-Sanomien tentattavana Sanomatalossa – HS näyttää suorana lähetyksenä kello 17 alkaen
  7. Suomen pienin Alko Taka-Töölössä kävi ahtaaksi – Tuulikaapin kokoinen viinakauppa nelinkertaistaa tilansa
  8. Gustin kokit selvästi osaavat, ja ravintolassa on epämääräistä lämpöä ja yritystä – pelkkä vilpitön tahto ei kuitenkaan riitä pitkälle
  9. Ilmavoimien uudeksi komentajaksi esitetään prikaatikenraali Pasi Jokista
  10. PT:n raportti: opintotukea rajoittavia tulo­rajoja voitaisiin nostaa jopa 18 000 euroon
  11. Tunti sitten
  12. Tania Karumaa, 43, hyppäsi aamukahdelta aura-auton rattiin, jotta muut pääsisivät aamulla töihin Helsingissä – ”Välillä tuntuu, että ihmiset luulevat meidän olevan vain muiden kiusana”
  13. Näytä lisää