Ulkomaat

Voiko Britannia vielä perua EU-eron, tai voiko brexitistä tulla uusi kansan­äänestys? HS vastaa tärkeimpiin kysymyksiin

Jos sopimus kaatuu, May voi yrittää puskea sitä uudelleen läpi tai anoa EU:lta muutoksia. Mahdollista on myös hallituksen kaatuminen, uudet parlamenttivaalit tai peräti uusi EU-kansanäänestys.

Lontoo

Tiistain piti olla Britanniassa historiallinen päivä, kun parlamentin alahuoneen oli määrä äänestää brexit-sopimuksesta.

EU-eron ehdot määrittelevä sopimus ei voi tulla voimaan ilman brittiparlamentin hyväksyntää. Siksi katseet ovat kohdistuvat Westminsterin parlamenttirakennukseen. Maanantaina kävi kuitenkin niin, että pääministeri Theresa Mayn hallitus lykkäsi äänestystä hamaan tulevaisuuteen. May myönsi, että sopimukselle ei ollut tässä vaiheessa tarpeeksi tukea.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ennusteiden mukaan parlamentaarikot olisivat tyrmänneet sopimuksen lähes varmasti, mikä olisi musertavaa tappio pääministeri Theresa Maylle ja hänen konservatiivihallitukselleen.

May ei kertonut maanantaina, milloin äänestys järjestetään. Sen sijaan hän vakuutti taas kerran, että Britannia eroaa EU:sta brexit-päivänä eli 29. päivänä maaliskuuta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jännitys kohdistuu – äänestyksen lykkääntymisestä huolimatta – yhä yhteen kysymykseen: Mitä tapahtuu, jos parlamentti hylkää sopimuksen?

HS kokosi Britannian EU-eroon liittyvät tärkeimmät kysymykset vastauksineen.

Miksi sopimus on kaatumassa?

Mayn vähemmistöhallitus ei ole ainakaan näillä näkymin saamassa tarpeeksi kansanedustajia sopimuksen taakse. Äänestys sopimuksesta voi maanantain ilmoituksen myötä kuitenkin venyä jopa tammikuun jälkimmäiselle puolelle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Brexit-sopimusta vastustetaan monista eri syistä yli puoluerajojen. Sopimuksesta eivät pidä sen enempää brexitin kannattajat kuin vastustajatkaan. Parlamentin tyytymättömyys brexitin ehtoja kohtaan on lisääntynyt selvästi kuluvan syksyn aikana.

Brittihallitus jatkaa brexit-keskusteluja kuluvalla viikolla. Hallitus aikoo myös lisätä valmisteluja sopimuksettoman EU-eron varalle.

Miksi May sitten tarjoaa kelvotonta?

Britannia ei ole voinut päättää yksin eron ehdoista, vaan niistä neuvoteltiin noin 20 kuukautta yhdessä muun EU:n kanssa. Britannia oli alakynnessä, ja muut EU-maat yhtenäisiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Neuvottelutulos ei tyydytä brittejä, koska se poikkeaa luvatusta. Brexitiä ajaneet poliitikot lupasivat helpon eron, jossa Britannia saisi pitää EU-jäsenyyden edut samalla kun pääsisi eroon velvoitteista. Näin ei käynyt.

Mitä seuraa, jos sopimus kaatuu?

Jos parlamentti hylkää sopimuksen, kun se ensin pääsee siitä äänestämään, seuraava askel on todennäköisesti se, että Mayn hallitus antaa parlamentille lausunnon etenemissuunnitelmastaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tilanne on ainutlaatuinen. Yksikään EU-maa ei ole eronnut aiemmin, eikä Britanniallakaan ole valmiina selvää reittiä, kuinka tilanteessa edetään.

May voi yrittää viedä brexit-sopimuksen vielä uuteen äänestykseen. Hän voi myös yrittää paluuta Brysselin-neuvottelupöytiin ja pyytää EU27-leiriltä muutoksia. Muu EU on viestinyt aiemmin, että sopimusta ei enää avata isojen kysymysten osalta.

Mitä oppositio aikoo tehdä?

Suurimman oppositiopuolueen eli labourin johto tavoittelee epäluottamusäänestystä, Mayn hallituksen kaatamista ja uusia parlamenttivaaleja. Vasta jos tämä ei onnistu, tavoitteena on uuden EU-kansanäänestyksen järjestäminen.

Labourin valtaannousu on yksi keino, jolla May voi pelotella epäröiviä omiaan sopimuksen taakse. Toisaalta työväenpuolue ja sen johtaja Jeremy Corbyn eivät voi olla varmoja voitostaan, vaikka edessä olisivatkin ennenaikaiset parlamenttivaalit.

Tuleeko uusi kansanäänestys?

Ainakin sen todennäköisyys on kasvanut roimasti syksyn kuluessa. Nyt jo monet kansanedustajatkin puhuvat toisen EU-kansanäänestyksen puolesta.

Jotta toinen kansanäänestys järjestettäisiin, parlamentin pitäisi päättää sen järjestämisestä. Mayn hallitus on suhtautunut ainakin toistaiseksi jyrkän kielteisesti ajatukseen. Maanantaina May jatkoi varoitteluaan.

”Jos haluatte uuden kansanäänestyksen, vaarana on, että maa jakautuu taas kahtia. Parlamentin tavoitteena pitäisi olla maan yhdistäminen”, pääministeri sanoi.

Viime viikolla uutta kansanäänestystä (People’s Vote) ajava kampanja sai kokoon yli miljoona allekirjoitusta.

Saisiko Britannia perua brexitin?

EU-tuomioistuin ilmoitti maanantaiaamuna, että Britannia saa halutessaan perua EU-eronsa.

Perumiseen riittää yksipuolinen ilmoitus muulle EU:lle. Päätös perumisesta pitää tehdä Britannian omia perustuslaillisia periaatteita noudattaen. Jos Britannia peruu brexit-ilmoituksensa, jatkuu sen EU-jäsenyys vanhoin ehdoin, tuomioistuin ilmoitti.

Jos Britannia päättäisi uuden kansanäänestyksen järjestämisestä, pitäisi brexit-neuvotteluaikaa pidentää. Siihen taas täytyy saada muun EU:n suostumus, sillä aika menee umpeen jo maaliskuun 29. päivä.

Pääministeri Mayn kanta on, että brexitiä ei peruta.

Onko kansan mieli muuttunut?

Mielipidemittaukset osoittavat, että brexitillä ei ole enää äänestäjien enemmistön tukea. Ero ei ole kuitenkaan suuri. Tämä tarkoittaa sitä, että kansa on hyvin jakautunut brexitin suhteen.

Monet brexitin kannattajat ovat yhä vakaumuksellisesti EU-eron puolella. Heille brexitin peruuntuminen olisi suuri pettymys. Sen enempää konservatiivit kuin labourkaan eivät halua ärsyttää näitä äänestäjiä.

Onko sopimukseton ero yhä mahdollista?

Kaikki on mahdollista. Niin brittihallitus kuin EU27:kin valmistautuvat myös siihen, että Britannia sinkoutuu ulos unionista kertaheitolla brexit-päivänä.

On kuitenkin hyvin epätodennäköistä, että brittiparlamentti antaisi tämän tapahtua. Parlamentin enemmistö on sopimuksetonta eroa vastaan.

Ovatko Mayn päivät luetut?

Jos brexit-sopimus kaatuu, käy pääministerin olo tukalaksi. Mayta voivat yrittää syrjäyttää labourin lisäksi myös konservatiivien kapinalliset. Selvää seuraajaehdokasta Maylle ei kuitenkaan vielä ole.

Mitä jos sopimus meneekin brittiparlamentissä läpi?

Siinä tapauksessa Britannia eroaa EU:sta sopimuksen mukaisessa järjestyksessä maaliskuun 29. päivä. Alkaa siirtymäkausi, jonka aikana tavalliset kansalaiset eivät eroa juuri huomaa.

Edessä ovat silti yhä pitkät neuvottelut Britannian ja EU:n tulevasta suhteesta. Ja aivan ensin pitäisi päättää brittiparlamentille uusi äänestyspäivä.

Fakta

Brexit-päivä on maaliskuussa


 Britannian kesäkuussa 2016 järjestetty EU-kansanäänestys päätyi EU-eron kannalle prosentein 52–48.

 Kansanäänestys oli vain neuvoa antava, mutta pääministeriksi noussut Theresa May sitoutui viemään brexitin maaliin.

 Britannia on eroamassa EU:sta maaliskuun 29. päivä, kun eroilmoituksesta tulee kuluneeksi kaksi vuotta.

 Jos brexit-sopimus saadaan voimaan, pehmentää eroa siirtymäaika vähintään vuoden 2020 loppuun. Siirtymäaikana Britannia on käytännössä yhä sisämarkkinoiden ja tulliliiton jäsen, mutta ilman äänivaltaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia
 • Britannia ja EU
 • Brexit
 • Annamari Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  2. 2

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  3. 3

   Ohikulkija löysi päiväkodin pihalle yksin unohdetun lapsen – Henkilökunnalle sattui virhe, sanoo varhaiskasvatusalueen päällikkö

  4. 4

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  5. 5

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  6. 6

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  7. 7

   Koska yliopistojen kuristaminen loppuu? Suora lähetys Helsingin yliopiston vaali­tentistä käynnissä

  8. 8

   Näin tuet lasta, jolla on vaikeuksia aloittaa asioita – Vanhemman päsmäröinti haittaa erityisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Mies joutui raiskauksesta vankilaan väärän ilmiannon perusteella – uhri tunnusti seitsemän vuotta myöhemmin, nyt korkein oikeus purki tuomion

  10. 10

   Intian superrikkaat viettävät häitä kuin Euroopan kuninkaalliset – Aasian vauraimman miehen tytär vihittiin perheen ikiomassa pilven­piirtäjässä, etkoilla lauloi Beyoncé ja jorasi Hillary Clinton

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  2. 2

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  3. 3

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  4. 4

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  5. 5

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  6. 6

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  7. 7

   Mies joutui raiskauksesta vankilaan väärän ilmiannon perusteella – uhri tunnusti seitsemän vuotta myöhemmin, nyt korkein oikeus purki tuomion

  8. 8

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  9. 9

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  10. 10

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää