Ulkomaat

Pääministeri May väisti varman tappion ja lykkäsi tärkeää brexit-äänestystä – ”Jos haluatte uuden kansan­äänestyksen, vaarana on, että maa jakautuu taas kahtia”

EU-tuomioistuin vahvisti maanantaiaamuna, että Britannia saa halutessaan perua brexitin.

Lontoo

Brittihallitus lykkää tiistaiksi suunniteltua tärkeää äänestystä brexit-sopimuksesta. Päätös tehtiin pakon edessä, sillä hallitusta odotti lähes varma tappio.

Pääministeri Theresa May vahvisti lykkäämisen brittiparlamentin alahuoneessa maanantaina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Brexit-sopimuksen oli ennakoitu kaatuvan alahuoneessa, sillä enemmistö brittiparlamentaarikoista on sitä vastaan. May myönsi maanantaina, että sopimukselle ei ollut tässä vaiheessa tarpeeksi tukea.

”Alahuoneella on nyt edessään perustavanlaatuinen kysymys: haluaako se toteuttaa brexitin”, May sanoi parlamentaarikoille useaan otteeseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hänen mukaansa brexit ei ole mahdollista ilman, että kaikki tekevät kompromisseja.

Brittihallitus jatkaa brexit-keskusteluja kuluvalla viikolla. Hallitus aikoo myös lisätä valmisteluja sopimuksettoman EU-eron varalle. Äänestys brexit-sopimuksesta voi kuitenkin venyä jopa tammikuun jälkimmäiselle puolelle.

May ei kertonut maanantaina, milloin äänestys järjestetään. Sen sijaan hän vakuutti taas kerran, että Britannia eroaa EU:sta brexit-päivänä eli 29. päivänä maaliskuuta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pääministeri jakeli alahuoneessa varoituksen sanoja sopimuksen arvostelijoille kuten niille, jotka ajavat EU-eroa ilman sopimusta kuin myös niille, jotka puhuvat EU:n sisämarkkinoille jäämisen puolesta tai peräti uuden EU-kansanäänestyksen puolesta:

”Jos haluatte uuden kansanäänestyksen, vaarana on, että maa jakautuu taas kahtia. Parlamentin tavoitteena pitäisi olla maan yhdistäminen.”

Mayn lausunnon jälkeen puhunut oppostiojohtaja Jeremy Corbyn sanoi, että Britannia on nyt ennennäkemättömän vaikeassa tilanteessa ja brittihallitus on kaaoksessa:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Brexit-sopimus on pahaksi maallemme, taloudellemme ja demokratiallemme – – Jos pääministeri ei pysty neuvottelemaan sopimusta uusiksi, hänen pitää väistyä.”

May saattaa nyt yrittää neuvotella brexit-sopimusta vielä viime tingassa uusiksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

EU-komissio ilmoitti kuitenkin maanantaina Brysselissä, että brexit-sopimus on valmis, eikä siitä enää neuvotella.

Monia brittikansanedustajia ärsyttää etenkin sopimuksen kohta, jolla turvataan Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan rajan avoimuus brexitin jälkeenkin (niin sanottu backstop).

May myönsi alahuoneessa, että juuri tämä Pohjois-Irlannin rajakysymyksen vakuusjärjestely on sopimuksen suuri ongelma.

”Uskon yhä, että on mahdollista saada alahuoneen enemmistö [sopimuksen] taakse, jos voin varmistaa lisävakuutuksia backstop-kysymykselle”.

Erosopimuksen mukaan koko Yhdistynyt kuningaskunta jäisi EU:n kanssa tulliliittoon epämääräiseksi ajaksi jatkossakin, ellei rajan avoimuuden varmistamiseksi löydy muuta ratkaisua brexitin siirtymäkauden aikana. Pohjois-Irlannin osalta jääminen EU:n vaikutuspiiriin olisi vieläkin syvempi.

Mayn mukaan taas backstop-järjestely on väliaikainen, eikä se välttämättä edes tule koskaan sovellettavaksi.

Hän toivoo nyt saavansa myönnytyksiä muulta EU:lta kiperän tilanteen ratkaisemiseksi. Hän voi esimerkiksi pyytää EU:lta, että tulliliittojärjestelmälle pantaisiin rajoitettu määräaika.

Nykyinen brexit-sopimus ei kelpaa muun muassa Mayn hallituksen pienelle pohjoisirlantilaiselle apupuolueelle eli Demokraattiselle unionistipuolueelle (DUP).

DUP:n johtaja Arlene Foster twiittasi maanantai-iltapäivänä, että backstop-järjestely pitää hylätä. Fosterin mukaan aikaa on haaskattu ja nyt tarvitaan uusi sopimus.
EU-tuomioistuin (EUT) puolestaan ilmoitti maanantaiaamuna, että Britannia saa halutessaan perua EU-eronsa.

Perumiseen riittää yksipuolinen ilmoitus muulle EU:lle. Päätös perumisesta pitää tehdä Britannian omia perustuslaillisia periaatteita noudattaen. Jos Britannia peruu brexit-ilmoituksensa, jatkuu sen EU-jäsenyys vanhoin ehdoin, tuomioistuin ilmoitti.

Mayn konservatiivihallitus ei ole brexitiä kuitenkaan perumassa. Päinvastoin: May on usein korostanut, että hänen tehtävänsä on kunnioittaa EU-kansanäänestyksen tulosta ja toteuttaa Britannian EU-ero.

EU-tuomioistuimen päätös tuli dramaattisella hetkellä, sillä brittiparlamentin oli vielä aamulla määrä äänestää brexit-sopimuksesta tiistaina.

EUT:n mukaan olisi vastoin EU:n periaatteita, jos jäsenmaa pakotettaisiin eroamaan vastoin tahtoaan.

Eroilmoituksen peruminen täytyy kuitenkin tehdä määräajassa. EUT:n mukaan määräaika menee umpeen, kun yhdessä sovittu erosopimus astuu voimaan. Jos taas sopimusta ei ole, lakkaa määräaika kun kaksi vuotta eroilmoituksen tekemisestä tulee täyteen, ellei aikaa ole pidennetty.

Ilmoitus eron perumisesta pitää tehdä kirjallisesti Eurooppa-neuvostolle eli muille jäsenmaille.

Mahdolliseen perumiseen on haettu EU-tuomioistuimen kanta, koska perussopimuksen EU-eroa koskeva kohta on hyvin suppea.

Lakitekstissä perumista ei kielletä, mutta ei myöskään suorasanaisesti sallita. Britannia on ensimmäinen EU-maa, joka on eroamassa unionista.

EUT:n kantaa olivat hakemassa muun muassa Skotlannin kansallispuolueen SNP:n kansanedustajia. SNP vastustaa brexitiä ja tavoittelee Skotlannin itsenäistymistä.

EU-tuomioistuimen julkisasiamies oli päätynyt samaan lopputulokseen perumismahdollisuudesta jo viime tiistaina julkistetussaan kannassaan.

Jos brexit-sopimus lopulta kaatuu alahuoneessa, on Britannia nykyistäkin syvemmässä poliittisessa kriisissä. Sopimus ei voi tulla voimaan ilman brittiparlamentin ja EU-parlamentin hyväksyntää.

Sopimuksen kaatuminen voi johtaa muun muassa Britannian vähemmistöhallituksen eroon. Myös vaatimukset uuden EU-kansanäänestyksen järjestämisestä ovat voimistuneet viime aikoina.

EU-tuomioistuimen päätös vaikuttaa tuskin suoraan siihen kuinka brittiparlamentaarikot tulevat äänestävät. Päätöksellä voi olla kuitenkin taustalla vaikuttavaa poliittista merkitystä.

Useat brittipoliitikot ovat antaneet aiemmin ymmärtää, että brexit-päätöstä ei voi perua. On myös ollut epäselvyyttä siitä, voiko brexit-päätöksen perua niin, että Britannian nykyiset EU-jäsenyyden ehdot säilyvät. Britannialla nauttii nyt muun muassa tuntuvasta jäsenmaksualennuksesta.

HS kokosi Britannian tärkeään brexit-viikkoon liittyvät kysymykset, lue lisää täältä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

  2. 2

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  3. 3

   Suomeen on jo saattanut levitä uusi peto, joka pystyy risteytymään suden kanssa – ensi­havainto kulta­sakaalista voidaan tehdä hetkenä minä hyvänsä

  4. 4

   Siveys on muotia, ja se näyttää pirun hyvältä

  5. 5

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  6. 6

   Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

  7. 7

   Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

   Tilaajille
  8. 8

   Andy McCoyn korkea kuume ei haitannut – suomirockin ikoni Pelle Miljoona Oy kärsi ensin niveljäykkyydestä, mutta tarjosi lopulta suuren sukupolvikokemuksen

  9. 9

   ”Kova ääni ja tömähdys” lopettivat intercity­junan matkan Lahteen – VR ja viran­omaiset tutkivat junaa ja rataa

  10. 10

   Maanantaina Suomessa voi nähdä harvinaisen kuunpimennyksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  2. 2

   Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

  3. 3

   Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

  4. 4

   Saara Aallon ”Spice Girl -jäsenyys” näyttäisi perustuvan ainakin osittain Mel C:n maalis­kuiseen kohteliaisuuteen – Britti­lehti ei siteeraa kohtaa, jossa ”Sporty Spice” kertoo vain vitsailevansa

  5. 5

   Viihteen veteraani Danny teki virhearvion ja esitti jäähyväiskonsertissaan Vain elämää -hittejä – mutta vanhat iskelmäklassikot kuulostivat paremmilta kuin koskaan

  6. 6

   Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

   Tilaajille
  7. 7

   Mahdollisesti maailman suurin valkohai tallentui videolle Havaijilla – Sukeltajat pääsivät niin lähelle kuusimetristä jättiläistä, että pystyivät koskettamaan sitä

  8. 8

   Poliisi: Taksikuski tunkeutui asunnolle Turussa, asiakas joutui seksuaalirikoksen uhriksi

  9. 9

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  10. 10

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  2. 2

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  3. 3

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  4. 4

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  5. 5

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  8. 8

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  9. 9

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  10. 10

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää