Ulkomaat

Macron lupasi minimipalkkaan 100 euron korotuksen, osa keltaliiveistä kutsui presidentin puhetta teeskentelyksi – ”Hän laittaa laastareita kolmannen asteen palovammoihin”

Maanantai-illan puhe on ensimmäinen julkinen puhe, jolla presidentti pyrkii vastaamaan häntä vastaan esitettyyn kiivaaseen arvosteluun.

Ranskan televisio lähetti maanantai-iltana presidentti Emmanuel Macronin puheen, jolla hän pyrki rauhoittamaan maataan viikkokausia koetelleet mielenosoitukset ja mellakat.

Macronin lupaukset eivät onnistuneet vakuuttamaan kaikkia mielenosoittajia. Monet syyttivät presidenttiä teeskentelystä, leivänmurujen tarjoamisesta ja harhauttamisesta. Presidentin tarjoamia myönnytyksiä kutsuttiin ”tipaksi valtameressä”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Hän yrittää tehdä piruettia laskeutuakseen takaisin jaloilleen, mutta me pystymme näkemään, ettei hän ole vilpitön”, sanoi Jean-Marciksi esittäytynyt automekaanikkoa uutistoimisto AFP:lle.

Presidentti Macron lupasi noin viidentoista minuutin ennalta nauhoitetussa puheessa ranskalaisille sadan euron korotuksen minipalkkaan tammikuusta lähtien. Samalla hän ilmoitti, että aiotut veronkorotukset eivät koske alle 2 000 euroa kuussa ansaitsevia työntekijöitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Uutistoimisto AFP:n mukaan minimipalkka on tänä vuonna ollut bruttomääräisesti 1 498 euroa kuussa ja 1 185 nettona eli verojen jälkeen.

”Maassa vallitseva viha on syvää ja oikeutettua”, Macron sanoi puheensa aluksi ja tunnusti, että jotkut hänen sanansa ovat voineet loukata kansaa. ”Olen tehnyt virheitä, emme reagoineet tarpeeksi nopeasti ja otan siitä itse vastuun. Puolentoista vuoden aikana emme ole kyenneet vastaamaan 40 vuoden aikana kehittyneeseen pahoinvointiin.”

Macron vakuutti kuitenkin löytävänsä ulospääsyn tilanteesta.

Etelä-Ranskassa sijaitsevassa Le Bouloun kunnassa olevan liikenneympyrän luona noin 150 keltaliiveiksi kutsuttua mielenosoittajaa kuunteli tarkkaavaisesti kaiuttimesta kuulunutta presidentin puhetta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Se on vain silmälumetta medialle. Vain joitain pieniä toimia. Se vaikuttaa lähes provokaatiolta”, sanoi 55-vuotias polkupyörämekaanikko Thierry AFP:lle.

”Kaikki tämä on teatteria. Se ei ratkaise ongelmia. Lähdemme takaisin taisteluun”, hän jatkoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alle tunti presidentin puheen jälkeen A9-tien tiemaksun keräyspaikka Ranskan ja Espanjan rajalla oli täysin lamaantunut, AFP kertoi.

”Jos Macron olisi pitänyt puheensa kolme viikkoa sitten, se olisi ehkä rauhoittanut liikettä [keltaliivejä]. Nyt on liian myöhäistä. Meille tämä puhe oli roskaa”, sanoi AFP:lle puhunut 34-vuotias Gaetan.

Montabonissa presidentin puhe sai niin ikään kielteisen vastaanoton.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ikävä homma, hän tunaroi taas”, sanoi Macronin puhetta keltaliivien lämmitetyssä teltassa seurannut Etienne.

”Joulupukilla ei ole säkissään mitään”, naureskeli puolestaan Hubert-niminen keltaliivi.

Commercyssä presidentin sanat eivät myöskään vakuuttaneet.

”Herra tuntee olonsa huonoksi”, pilkkasi 66-vuotias eläkeläinen Elisabeth AFP:n mukaan.

Presidentin puhetta kommentoitiin myös huutamalla ”valehtelija”.

”Kansa pyysi häntä eroamaan, ja hän laittaa laastareita kolmannen asteen palovammoihin. Täyttä roskaa”, sanoi puolestaan Pierrot’ksi esittäytynyt henkilö Realmontissa.

Kaikki keltaliivit eivät täysin tyrmänneet Macronin lupauksia. Osa oli sitä mieltä, että Macronin puhe kertoi siitä, että presidentti on tiedostanut heidän ongelmiaan.

”Sadan euron korotus [minimipalkkaan], se ei ole huono”, sanoi Erwan Rennes-nimisessä kaupungissa.

Hän toivoi, että Macron ryhtyisi toimiin veroja vältteleviä suuria yrityksiä vastaan.

Osa mielenosoittajista kertoi pelkäävänsä, että Macronin puheen tarkoitus oli hajottaa keltaliivien rivit.

Keltaliivejä on kutsuttu mielenosoituksiin ensi lauantaiksi. Kyseessä olisi viiden peräkkäinen viikonloppu, jolloin mielenosoittajat valtaavat kadut.

Maanantai-illan puhe oli ensimmäinen julkinen puhe, jolla presidentti pyrki vastaamaan häntä vastaan esitettyyn kiivaaseen arvosteluun. Puolitoista vuotta sitten Macron nousi suurten toiveiden saattelemana presidentiksi, mutta häntä tukee enää runsas viidennes 67-miljoonaisesta kansasta.

Mielenosoitukset ja niistä juontuneet mellakat ovat suurin testi 40-vuotiaalle Macronille, jonka piti olla kansan tuntoja ymmärtävä politiikan ulkopuolinen. Puhe lienee hänen presidenttikautensa tärkein – tähän asti ja poliittisen selviämisensä kannalta tulevaisuudessa.

Mielenosoitukset saivat alkunsa, kun keltaliiveiksi kutsutut ranskalaiset protestoivat polttoaineen hinnankorotuksia vastaan. Pian mielenilmaukset laajenivat koskemaan kaikkea politiikkaa ja kohdistuivat erityisesti elitistiseksi miellettyä Macronia vastaan.

Hallitus ilmoitti jo aiemmin luopuvansa etenkin köyhempien kansanosien vihaamasta diesel-veron korotuksesta. Macronin odotettiin puheen alla ilmoittavan ”konkreettisista toimista”, joilla pureuduttaisiin taloudellista epäarvoa ruokkiviin rakenteisiin, uutistoimisto AFP kertoi.

Ulkoministeri Jean-Yves Le Drian otti jo sunnuntaina etunojaa lupailemalla Ranskaan ”uutta yhteiskuntasopimusta”, jolla luotaisiin ”21. vuosisadan hyvinvointivaltio”.

Talousministeri Bruno Le Maire totesi maanantaina RTL-radiokanavalle, että ”maamme on syvästi jakautunut niihin, jotka ajattelevat globalisaation hyödyttävän heitä ja muihin, jotka eivät pärjää ja jotka sanovat, ettei globalisaatio ole mahdollisuus vaan uhka”.

”On presidentin tehtävä yhdistää kansa”, Le Maire totesi radiolle uutistoimisto Reutersin mukaan.


Hallituksen liikkumatila on kuitenkin pieni, sillä Ranska on nipin napin Euroopan unionin määräämissä rajoissa mitä tulee velkaantumistahtiin. Mellakoinnin arvioidaan nipistävän loppuvuoden bkt-kasvusta ainakin 0,1 prosenttiyksikköä, hallitus arvioi maanantaina uutistoimisto Bloombergin mukaan.

EU-komission talousasioista vastaava varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis kertoi heti maanantai-iltana, että komissio pitää tarkasti silmällä Ranskan uusia budjettipäätöksiä, uutistoimisto Reuters kertoi.

Macronin valtaa koettelevat mielenosoitukset alkoivat 17. marraskuuta, ja erityisesti Pariisissa niistä on tullut lauantainen kansallinen mellakointipäivä. Satoja ihmisiä on loukkaantunut ja pidätetty ja Pariisi on näyttänyt paikoin sotatantereelta.

Jotkut keltaliiveistä ovat vaatineet Macronin eroa, kun taas oppositiopoliitikot ovat vaatineet pääministeri Edouard Philippen päätä vadille.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  2. 2

   Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

  3. 3

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  4. 4

   Sinisten kansanedustaja ja entinen puhemies Maria Lohela siirtyy Liike Nytiin ja vetää tukensa sote-uudistukselta – Hallituksella enää 103 edustajaa

  5. 5

   Suomen suosituin radiotiimi hajoaa – ”Juhan mukaantulo kahdeksan vuotta sitten oli vahinko”, sanoo ohjelmapäällikkö

  6. 6

   Helsingin Isolta Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippu­hinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  7. 7

   Kuka nousi kukkulalle Korsossa? Aamos Vesaikko etsii ihmistä, jonka hän näki kaukoputkellaan 15 kilometrin päästä Pohjois-Haagasta

  8. 8

   Ouluun matkanneen Intercity-junan erikoiseen vaurioitumiseen löytyi mahdollinen syy: tuntematon esine osui vaunun pohjaan

  9. 9

   Ruotsalainen pienkone laskeutui ilman lupaa kentälle, jossa oli ajoneuvoja, kentän radiopuhelimet 1980-luvulta – tutkinta­raportti Kokkola-Pietarsaaren lento­kentän vakavasta vaara­tilanteesta julki

  10. 10

   Pilkkasiko Trump-lippikseen pukeutunut poikakoulun oppilas alkuperäiskansan aktivistia? Viraalivideon tarina täydentyi yön aikana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuu pimeni – Lähetä kuvia ruosteen­punaiseksi värjäytyvästä kuusta HS:lle

  2. 2

   Lesken oikeudet ovat suurin perinnön­jakoon liittyvä harha­käsitys – ”Kaiken­laiset epäilykset aiheuttavat verisiä riitoja”, sanoo asianajaja

  3. 3

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin Isolta Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippu­hinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  5. 5

   Suomeen on jo saattanut levitä uusi peto – ensi­havainto kulta­sakaalista voidaan tehdä hetkenä minä hyvänsä

  6. 6

   Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

  7. 7

   Miksi ihmiset vain näpräävät kännyköitään bussissa? Kuljettaja Raimo Lampea asia vaivasi niin paljon, että hän päätti tehdä jotain

  8. 8

   Tein vuosia sitten väärän valinnan opiskelu­paikasta ja nyt saan siitä rangaistuksen

  9. 9

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  10. 10

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  3. 3

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  4. 4

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  6. 6

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  7. 7

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  8. 8

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  9. 9

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  10. 10

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Raide-Jokerin rakentaminen tulee lähes 100 miljoonaa euroa päätettyä kalliimmaksi – Poliitikot joutuvat käsittelemään asian uudelleen
  3. Elokuvateatteri Orionin toimintaan haetaan tukea joukko­rahoituksella – ”Päivittäiset elokuvanäytökset alkavat helmikuussa”, lupaa Orionin uusi pyörittäjä
  4. Sdp:n Antti Rinne palaa töihin vasta helmikuun lopulla – Keuhko­kuumeen lisäksi Rinteellä oli sepel­valtimon tukos
  5. Kiinan väestönkasvu taittui – asiantuntijat ennustavat talouskriisiä
  6. Pääministeri Theresa May kertoo vara­suunnitelmansa brexitistä – suora lähetys britti­parlamentista kello 16.30
  7. NFL:n erikoinen jatkoaikasääntö nostatti valtavan arvosteluryöpyn – Suomen Vaahteraliigassa sama ei tapahdu
  8. Sinisten kansanedustaja ja entinen puhemies Maria Lohela siirtyy Liike Nytiin ja vetää tukensa sote-uudistukselta – Hallituksella enää 103 edustajaa
  9. Norjalaiset taitavat myös komedian – Mainiossa sarjassa vinoillaan maan upporikkaalle eläkesäätiölle ja sen sijoittajille
  10. Mies vangittiin tapon yrityksestä – Löi huoltoasemalla Joensuussa toista miestä kirveellä useita kertoja eri puolelle vartaloa
  11. Ruotsalainen pienkone laskeutui ilman lupaa kentälle, jossa oli ajoneuvoja, kentän radiopuhelimet 1980-luvulta – tutkinta­raportti Kokkola-Pietarsaaren lento­kentän vakavasta vaara­tilanteesta julki
  12. Näytä lisää