Ulkomaat    |   HS-analyysi

Jos Ruotsi olisi Suomi, Ruotsissa olisi jo hallitus

Maanantaina Ruotsin hallitusneuvotteluissa koettiin tähän mennessä kovin takaisku, kun keskustan Annie Lööf sanoi ”ei” myös Stefan Löfvenille.

Tukholma.

Mitä Ruotsissa oikein tapahtuu?

Vaaleista on nyt yli kolme kuukautta, eikä hallitusta näy. Mitään lähimainkaan tällaista ei ole Ruotsissa tapahtunut koskaan aikaisemmin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maanantailta odotettiin ratkaisevaa tietoa. Sosiaalidemokraatit, keskusta, liberaalit ja ympäristöpuolue olivat neuvotelleet läpi viikonlopun salailun vallitessa.

Näytti, että luvassa on kompromissi: Sosiaalidemokraatit hyväksyvät keskustan ja liberaalien porvarillisia vaatimuksia. Vastalahjaksi keskusta ja liberaalit äänestävät tyhjää pääministeriäänestyksessä ja antavat sosiaalidemokraatti Stefan Löfvenin nousta jälleen pääministeriksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mitä vielä. Keskustajohtaja Annie Lööf ilmoitti maanantaina, että keskusta aikoo äänestää ”ei” myös Löfvenin pääministeriydelle. Lööfin mukaan sosiaalidemokraattien lupaukset vuokrasääntelyn vapauttamisesta ja työoikeuden joustoista olivat liian epämääräisiä.

Jos uhkaus pitää, keskusta olisi äänestänyt kumoon molemmat järkeenkäyvät pääministerikandidaatit. Kokoomuksen Ulf Kristerssonin he kaatoivat jo aiemmin, koska Kristerssonin hallitus olisi ollut riippuvainen nationalistipuolue ruotsidemokraattien tuesta.


Ehkä tilanteen hahmottaa paremmin, jos ruotsalaiset nimet korvataan suomalaisilla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tapahtunut tähän asti: Antti Rinne nappasi jälleen vaaleissa suurimman puolueen paikan, Petteri Orpo oli toinen, Jussi Halla-aho kolmas. Uuden eduskunnan enemmistö toivoo Orposta pääministeriä, koska hän on – halusi sitä tai ei – myös Halla-ahon suosikki.

Orpo yrittää tunnustella hallitusta, mutta ei onnistu. Kukaan ei halua Halla-ahoa hallitukseen tai edes hallituksen tukijaksi. Kaikista vähiten sitä tahtoo Sipilä.

Rinne yrittää tunnustella hallitusta. Ei onnistu sekään. Orpo ja Rinne ovat molemmat tiukasti sitä mieltä, että heidän puolueensa voivat tehdä yhteistyötä vain siinä tapauksessa, että he itse saavat ottaa pääministerin tehtävät. Pääministerin paikkoja on kuitenkin vain yksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

 

Sosiaalidemokraattien ylivoima politiikassa oli pitkään niin totaalista, että porvaripuolueiden on vaikea päästä yli traumoistaan.

Orpo äänestetään kumoon, ja nyt näyttää siltä, että pian myös Rinne äänestetään kumoon. Sipilä päättää ratkaisevista ei-äänistä molemmilla kerroilla.

Välissä Sipilä saa yrittää hallitustunnusteluja, kun muutakaan ei keksitä. Nyt Sipilä on sanomassa ei myös Rinteelle, mikä vie askeleen lähemmäs uusia vaaleja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vai onko kyse sittenkin vain Sipilän kylmäverisestä iltalypsystä?

Koko tarina tuntuu näin kerrottuna todella kummalliselta. Se johtuu siitä, että Suomen ja Ruotsin politiikka eroavat toisistaan monella ratkaisevalla tavalla. Suurin ero on se, että Suomessa ei vaalikampanjoiden aikana yleensä suljeta mitään hallitusvaihtoehtoja pois.

Lisäksi Ruotsissa sosiaalidemokraattien ylivoima politiikassa oli pitkään niin totaalista, että porvaripuolueiden on vaikea päästä yli traumoistaan ja kuvitella jotenkin auttavansa tätä ”valtionhoitajapuoluetta”. Keskusta on Ruotsissa 8,6 prosentin puolue.

Jos Ruotsi olisi Suomi, Ruotsissa olisi jo hallitus. Selkeästi suurimman puolueen johtajana sosiaalidemokraatti Löfven olisi saanut hallitustunnustelijan tehtävän. Sen jälkeen hän olisi ottanut mukaan riittävästi puolueita enemmistön saavuttamiseksi.

Tuloksena olisi ehkä ollut Ruotsin versio Jyrki Kataisen ”sixpackista”. Ehkä Löfvenin hallitukseen olisi tullut mukaan koko porvariallianssi tai sitten osia siitä. Porvareita ei olisi lopulta häirinnyt se, että samassa hallituksessa on myös ympäristöpuolue ja ehkä jopa vasemmistopuolue ja että ruotsidemokraatit jäävät lähes yksin oppositioon kannatustaan kasvattamaan.

Suomessa Kataisen hallitus koottiin keväällä 2011 vastaavassa tilanteessa. Perussuomalaiset olivat saaneet jytkynsä ja kasvaneet samaan kokoluokkaan, johon 17,5 prosenttia vaaleissa saaneet ruotsidemokraatit nousivat nyt.

Perussuomalaiset kutsuttiin neuvotteluihin, mutta he päättivät jäädä hallituksen ulkopuolelle sosiaalidemokraattien ja kokoomuksen EU-politiikan vuoksi. Sixpackin rakennuksessa meni kaksi kuukautta.

Ruotsissa puolestaan kaikki puolueet sanoivat jo kampanjoiden aikana selkeästi ja moneen kertaan, että ne eivät halua neuvotella nationalististen ja EU-vastaisten ruotsidemokraattien kanssa. Näitä muita seitsemää puoluetta äänesti 82,5 prosenttia ruotsalaisista.

Tässä mielessä hallitusneuvotteluiden kulku on noudattanut vaalitulosta.

Kokoomus ja kristillisdemokraatit olivat tosin valmiita ottamaan ruotsidemokraateilta tukea toivoen, että heidän ei missään vaiheessa tarvitsisi antaa puolueelle mitään vastalahjaksi. Tätä keskusta ja liberaalit eivät uskoneet.

Ongelmalliseksi tilanteen tekee se, että puolueet ovat sitoneet itsensä myös muilla lupauksilla, jotka tekevät yhtälöstä mahdottoman. Annie Lööf on sanonut, että hän syö mieluummin kenkänsä kuin ryhtyy Löfvenin ”tukipyöräksi”.

Loppuviikko näyttänee, oliko Annie Lööfin ”ei” lopullinen. Sosiaalidemokraatti Löfven sanoi maanantaina olevansa yhä valmis kompromisseihin, ja puhemies antoi prosessille taas pari päivää lisää aikaa. Hän ei vieläkään kertonut, milloin Löfvenistä äänestetään.

Tämä voisi viitata siihen, että menossa on sittenkin neuvotteluiden kova loppupeli. Keskustan ei tarvitsisi edes äänestää Löfvenin puolesta. Riittää, että puolue äänestää tyhjää. Ruotsissa pääministeri tulee valituksi, kun hän ei saa ei-äänten enemmistöä. Ruotsin hallitukset ovatkin usein vähemmistöhallituksia.

Toinen vaihtoehto on, että Lööf ei ole muuttamassa mieltään vaan toivoo, että sosiaalidemokraatit ja kokoomus sittenkin löytäisivät toistensa luo ja muodostaisivat jonkun version supisuomalaisesta sinipunasta. Sekään ei näytä todennäköiseltä.


Uusiin vaaleihin on vielä hieman matkaa. Tuleva äänestys Löfvenistä on toinen pääministeriäänestys. Uusiin vaaleihin jouduttaisiin neljän epäonnistumisen jälkeen.

Nationalistipuolue ruotsidemokraattien johtaja Jimmie Åkesson vaikuttaa kuitenkin jo ottaneen popcornit esiin.

”Päivän uutiset ovat vieneet meidät lähemmäs uusia vaaleja ja sen tiedon toivotan tervetulleeksi”, Åkesson totesi maanantaina uutistoimisto TT:n mukaan.

Åkesson joutuisi tosin luultavasti pettymään kotikatsomossaan: mikään ei viittaa siihen, että uudet vaalit muuttaisivat asetelmia merkittävästi.

Marraskuun lopussa tehdyssä Ruotsin tilastokeskuksen kannatusmittauksessa sosiaalidemokraattien kannatus oli kasvanut selvästi eniten suhteessa vaaleihin: 2,2 prosenttiyksikköä. Ruotsidemokraattien kannatus oli kasvanut 0,8 prosenttiyksikköä.

Sama suurmittaus ennusti sekä sosiaalidemokraattien että ruotsidemokraattien kannatuksen vaaleissa lähes täsmälleen oikein.

Fakta

Kertaus Ruotsin syksyn käänteistä


 9. syyskuuta pidetään vaalit. Sosiaalidemokraatit pysyy suurimpana ja kokoomus toisiksi suurimpana puolueena. Ruotsidemokraatit kasvattaa kannatustaan.

 25. syyskuuta porvaripuolueet ja ruotsidemokraatit äänestävät kumoon sosiaalidemokraatti Stefan Löfvenin johtaman vanhan hallituksen.

 Kokoomuksen Ulf Kristersson epäonnistuu hallituksen tunnustelussa. Keskusta ja liberaalit eivät halua antaa ruotsidemokraateille vaikutusvaltaa ja sosiaalidemokraatit suostuvat oikeisto–vasemmisto-rajan ylittävään hallitukseen vain silloin, jos heistä itsestään tulee pääministeripuolue.

 Sosiaalidemokraatti Löfven epäonnistuu hallituksen tunnustelussa. Keskusta ja liberaalit eivät ole vielä valmiita jättämään porvariallianssia.

 14. marraskuuta Kristersson viedään parlamentin eteen pääministeriehdokkaana. Hän tarjoaa kokoomuksen ja kristillisdemokraattien hallitusta, joka olisi riippuvainen nationalistipuolue ruotsidemokraattien tuesta. Vasemmisto, keskusta ja liberaalit äänestävät vastaan ja Kristersson kaatuu.

 Keskustajohtaja Annie Lööf yrittää hallitustunnustelua viikon verran ilman menestystä.

 23. marraskuuta puhemies kertoo, että seuraavaksi hän aikoo viedä parlamentin pääministeriäänestykseen Stefan Löfvenin. Äänestys olisi toinen neljästä. Neljä epäonnistumista johtaisi uusiin vaaleihin.

 Sosiaalidemokraatit, ympäristöpuolue, keskusta ja liberaalit käyvät tiiviitä ja salaisia neuvotteluita.

 10. joulukuuta keskustajohtaja Annie Lööf kertoo, että keskusta aikoo äänestää ”ei” myös Stefan Löfvenille, koska keskustan ja sosiaalidemokraattien neuvottelut eivät ole tuottaneet toivottua lopputulosta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  2. 2

   Yksinäisyyttä voi vähentää keskittymällä itseensä, havaitsivat tutkijat

  3. 3

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Euroopassa on turhauduttu Trumpin politiikkaan – siksi Münchenissä pohditaan nyt kysymyksiä, joista on oltu hiljaa vuosikausia

  6. 6

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  7. 7

   Leveät repeämät seinissä kertovat äkkipäätöksellä suljettavan Metropolian kampuksen huonosta kunnosta Espoon Leppävaarassa

  8. 8

   Sote-uudistusta uhkaa nolo loppu

  9. 9

   3 000 opiskelijan kampus vajoaa Espoossa ja suljetaan pika­vauhtia

  10. 10

   Mitä Trumpin julistus käytännössä tarkoittaa? Seuraavaksi muurista kiistellään luultavasti oikeudessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  4. 4

   3 000 opiskelijan kampus vajoaa Espoossa ja suljetaan pika­vauhtia

  5. 5

   Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta lopullisesti kahden viikon päästä – Näin historiallinen liikennemullistus etenee

  6. 6

   Yhdysvalloissa rakennettiin tekoälyllä toimiva tekstigeneraattori, joka voi olla liian vaarallinen julkaistavaksi, ohjelman kehittäjät sanovat

  7. 7

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  8. 8

   Trumpin hätätila on yritys pelastaa presidentin kasvot, ja se hirvittää jopa monia republikaaneja

  9. 9

   Mitä tehdä, kun lapsi muuttuu yhdessä yössä vieraaksi ihmiseksi? Kirsi Könösen ympärille kokoontuu voipuneita äitejä

   Tilaajille
  10. 10

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  3. 3

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  4. 4

   Microsoft: Älkää käyttäkö Explorer-selainta

  5. 5

   HS selvitti Matti Nykäsen ja Seiskan oudon symbioosin – Kohujutut Nykäsestä syntyivät kännissä ja mehukkaita tarinoita lavastettiin

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  7. 7

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  8. 8

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  10. 10

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  11. Näytä lisää