Ulkomaat

Pohjois-Korea on pettänyt kaikki lupauksensa, mutta silti Donald Trump toivoo jo seuraavaa tapaamista Kim Jong-unin kanssa – Miten tässä näin kävi?

Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean historiallisesta tapaamisesta on kulunut tasan puoli vuotta. Kesällä presidentti Trump uskoi nopeaan ydinaseriisuntaan. Sitä ei ole tapahtunut, mutta silti seuraava huippukokous on jo vireillä. Trump tarvitsee sitä enemmän kuin Kim Jong-un.

Peking

Siitä on nyt täsmälleen puoli vuotta, kun tehtiin historiaa.

Vai miten se meni?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un tapasivat kautta aikain ensimmäistä kertaa Singaporessa 12. kesäkuuta.

Johtajien kahdenkeskinen tapaaminen kesti 38 minuuttia. Sitten he allekirjoittivat paperin, jossa lupasivat yhteistuumin tehdä työtä Korean ydinaseettoman niemimaan puolesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Floppien floppi”, Korea-asiantuntija Andrei Lankov kuvaili sopimusta tuoreeltaan.

”Erittäin kattava sopimus, joka hoitaa erittäin suuren ja vaarallisen ongelman maailmassa”, Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puolestaan totesi.

Kuka oli oikeassa?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ensin hyvät uutiset: Pohjois-Korea ei ole tehnyt uusia ydin- tai ohjuskokeita tänä vuonna.

Huonompi uutinen on se, ettei se kerro oikeastaan mistään. Jo aiemmissa ydin- ja ohjuskokeissa Pohjois-Korea pääsi tasolle, jossa mannertenvälisten ohjusten uskotaan pystyvän kantamaan ydinkärkiä ja yltävän Yhdysvaltoihin asti.

Lisää huonoja uutisia: Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n raportissa luetellaan yksityiskohtaisesti Pohjois-Koreassa havaittuja aktiviteetteja, joiden uskotaan liittyvän ydinaseohjelman kehitykseen.

Ja vielä: Satelliittikuvien perusteella Pohjois-Korea on laajentanut toimintaansa pitkänmatkanohjustensa tukikohdassa, ja amerikkalaistutkimus paljasti marraskuussa, että maalla on ainakin 13 salaista tukikohtaa, joista ydinohjuksia voidaan laukaista.


Eihän tämä hyvältä näytä, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Elina Sinkkonen. Hän ei ole pettynyt Singaporen-sopimukseen, sillä se oli niin ympäripyöreä, ettei antanut aihetta edes odottaa mitään erityistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tutkijaa ihmetyttää, että nollatuloksesta huolimatta Yhdysvallat ja Pohjois-Korea suunnittelevat uutta huippukokousta.

Donald Trump on useita kertoja ilmaissut julkisesti haluavansa tavata Kimin uudelleen ja sanonut, että se saattaisi onnistua jo melko pian, alkuvuodesta 2019.

Trump on kertonut, että ehdolla on kolme tapaamispaikkaa, mutta ei ole tarkentanut, mitkä ne mahdollisesti ovat. Valkoinen talo on vahvistanut, että huippukokouksen eteen tehdään töitä, mutta ajankohtaa ei ole vahvistettu.

”Trumpin ja Kimin roolit ovat kääntyneet yhtäkkiä hassusti toisin päin. Tuntuu, että huippukokous on sisäpoliittisista syistä Trumpille tärkeämpi kuin Kimille. Trumpilla on erikoissyyttäjä kimpussaan ja Venäjä-tutkintoja harteillaan. Hän tarvitsee jotain, mikä kääntäisi mediahuomiota toisaalle”, Sinkkonen toteaa.

Singaporen tapaaminen puoli vuotta sitten oli historiallinen erityisesti siksi, että Pohjois-Korean johtaja ei ole koskaan aiemmin tavannut istuvaa Yhdysvaltain presidenttiä.

Pohjois-Korea olisi ollut tapaamiseen halukas jo aiemminkin, mutta Yhdysvalloissa on aiemmin tavattu ajatella, että maailman vaikutusvaltaisimman johtajan luo pääsy on palkinto hyvästä kehityksestä.

Pohjois-Korea sai tapaamisen myöntymättä mihinkään. Kim Jong-unille imagovoitto oli valtava: hän sai koko maailman huomion Yhdysvaltain presidentin vertaisena.

Sinagaporen huippukokous avasi tulpan. Sen jälkeen useat muutkin maailman valtionpäämiehet, esimerkiksi Venäjän Vladimir Putin ja Japanin Shinzō Abe, ovat ilmaisseet kiinnostuksensa tavata Kim Jong-unin.

Elina Sinkkonen näkee, että Yhdysvallat tekee virheen, jos se suostuu toiseen huippukokoukseen ilman Pohjois-Korean konkreettisia kehitysaskeleita ydinaseriisunnan suhteen.

Kansainväliset asiantuntijat ovat yksimielisiä esimerkiksi siitä, että vaikka Pohjois-Korea räjäytti näyttävästi ydinkoepaikan toukokuussa, työt tehtiin todennäköisesti niin, että tunneleita voidaan edelleen tarvittaessa käyttää. Pohjois-Korea ei ole lupauksistaan huolimatta edelleenkään päästänyt kansainvälisiä tarkkailijoita maahan katsomaan tuhotuiksi väitettyjä tukikohtia. Se ei ole myöskään toimittanut Yhdysvalloille luvattua listaa ydinaseohjelman kannalta tärkeimpien paikkojen sijainneista ja ydinasearsenaalista.

Donald Trump on syksyn aikana havahtunut realismiin. Kesäkuussa hän uskoi nopeaan ydinaseriisuntaan, mutta syksyn mittaan hän on todennut ymmärtävänsä, että kyseessä on hidas prosessi.

Yhdysvallat on tehnyt kädenojennuksia, Pohjois-Korea ei.

”Yhdysvallat on jättänyt useampia sotaharjoituksia väliin ja sopinut Etelä-Korean kanssa, että ensi vuoden harjoitusten nimiä muutetaan vähemmän aggressiivisiksi ja niiden kokoa pienennetään. Vastalahjaksi se ei kuitenkaan ole saanut mitään.”

Pohjois-Korea on toistuvasti todennut, että se haluaa Yhdysvaltain poistavan pakotteita, ennen kuin ydinaseriisunta voi edetä tämän pidemmälle. Yhdysvallat on vastannut, että sanktiot pysyvät, kunnes todellinen purku alkaa.

Länsimaailmassa kukaan ei tiedä tarkasti, kuinka paljon Pohjois-Korea pakotteista kärsii. Sen ainoa liittolainen on Kiina, joka on kauppasodan partaalla Yhdysvaltain kanssa.

Asiantuntijapiireissä huhutaan, että Kiina katsoisi tavaroiden tai esimerkiksi öljyn salakuljetusta Pohjois-Koreaan läpi sormien, mutta varmaa tietoa ei ole.

”Jos Yhdysvallat suostuu toiseen patsastelutapaamiseen tämän syksyn jälkeen, se osoittaa, ettei mistään ole opittu mitään.”

Etelä- ja Pohjois-Korean välit ovat parantuneet tänä vuonna merkittävästi.

Paraikaa käynnissä on spekulaatio siitä, vieraileeko Kim Jong-un Soulissa joulukuussa vai ei. Se olisi historiallista, mutta oikeasti merkittävää lähinnä Etelä-Korean presidentti Moon Jae-inin suosion kannalta.

Nyt moni uskookin, että Kim jättää Etelä-Korean väliin, koska hänelle alkuvuoden tapaaminen Trumpin kanssa olisi jymypaukku – jo toisen kerran vuoden sisään.

Fakta

Huippukokous 2019


 Donald Trumpin ja Kim Jong-unin tapaamisesta on puhuttu pitkin syksyä.

 Se olisi jo toinen kerta vuoden sisään, kun Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean valtaapitävät johtajat tapaavat.

 Ennen Trumpin aikaa vastaavia huippukokouksia ei ole ollut. Maat pitävät toisiaan vihollisina.

 Ajankohdaksi on väläytelty alkuvuotta 2019, mutta mitään tarkkaa ei ole kerrottu.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

  2. 2

   Kiinan kanadalaiselle langettama kuolemantuomio on viesti, ja se on hyvä tiedostaa Suomessakin

  3. 3

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  4. 4

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  5. 5

   Espoolaisnainen hiihti töihin Helsingin keskustaan – ”Ruttopuistossa matka eteni vauhdilla”

  6. 6

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  7. 7

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  8. 8

   Demokraattien johtohahmo Pelosi uhmaa Trumpia yhä tiukemmin – ei halua presidenttiä edustajain­huoneeseen pitämään vuoden odotetuinta puhetta

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Talviajoon tottumaton turisti ei Lapissa aina erota hiihtolatua tiestä, ja kuvia pysähdytään ottamaan minne sattuu – Poliisi: ”Huomio kiinnittyy liikaa winter wonderlandiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  2. 2

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  3. 3

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  4. 4

   Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen, Finnair peruu yli 40 lentoa – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona, jos mahdollista

  5. 5

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  6. 6

   Oulun imaamilla on vahva viesti seksuaalirikoksista epäillyille miehille: ”Te olette leimanneet koko muslimiyhteisön”

  7. 7

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  8. 8

   Asukas jonotti edullista kotia hyvällä paikalla 27 vuoden ajan – Vain sinnikkäimmät saivat asumisoikeus­asunnon Kalasataman kupeesta

  9. 9

   Jussi Halla-aho: Twitter-tilini on lukittu

  10. 10

   Sdp:n etumatka kokoomukseen on kaventunut – perussuomalaisten nousu näkyy myös HS-gallupissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  4. 4

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  5. 5

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Kirkon perustuksista kaivettiin kyynärän mittainen kuparikapseli Vantaalla – Sisältä löytyi viesti menneisyydestä

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  10. 10

   Yksi aikakausi päättyy: Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta ensi kuun jälkeen – lopullisesti

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin
  3. Talviajoon tottumaton turisti ei Lapissa aina erota hiihtolatua tiestä, ja kuvia pysähdytään ottamaan minne sattuu – Poliisi: ”Huomio kiinnittyy liikaa winter wonderlandiin”
  4. Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla
  5. Seksuaalirikosten määrä kasvoi viime vuonna noin 14 prosenttia
  6. Tunti sitten
  7. Migri: Suomessa viime vuonna ennätysmäärä ihmiskaupan uhreja
  8. Facebook lukee käyttäjien yksityisviestejä, jos se epäilee lasten saalistusta – Krp: ”Olemme erittäin tyytyväisiä Facebookin toimintaan Suomessa”
  9. Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut Tilaajille
  10. Kiinan kanadalaiselle langettama kuolemantuomio on viesti, ja se on hyvä tiedostaa Suomessakin
  11. Tämän on oltava kaikkien aikojen erikoisin taikausko – NHL-maalikuningas Aleksander Ovetškin puree joukkuetovereitaan ennen ottelua
  12. Demokraattien johtohahmo Pelosi uhmaa Trumpia yhä tiukemmin – ei halua presidenttiä edustajain­huoneeseen pitämään vuoden odotetuinta puhetta
  13. Näytä lisää