Ulkomaat

Strasbourgin hyökkäyksestä epäilty jatkaa yhä pakoaan – Tämä tilanteesta tiedetään

Syyttäjän mukaan ampujan kuultiin huutavan ”Allahu akbar”. Epäilty on saattanut poistua maasta.

Strasbourgissa Itä-Ranskassa tiistai-iltana ihmisiä ampunut ja puukottanut mies jatkaa yhä pakoaan.

Sadat turvallisuusviranomaiset yrittävät löytää epäiltyä, josta Ranskan poliisi julkaisi etsintäkuulutuksen nimellä ja kuvalla. Poliisin etsimä mies on 29-vuotias, Strasbourgissa syntynyt Chérif Chekatt.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viranomaiset kertoivat torstaina iltapäivällä kolmannen uhrin kuolleen, kun yksi haavoittuneista menehtyi. Tieto kuolonuhrien määrästä vaihteli keskiviikkona. Haavoittuneita on ainakin 12.

Keskiviikkona selvisi lisäksi, että osaa uhreista oli paitsi ammuttu myös lyöty veitsellä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toinen kuolleista on thaimaalainen turisti, joka oli matkalla Ranskassa vaimonsa kanssa. Toinen kuolonuhri on paikallinen ranskalaismies.

Vakavasti haavoittuneiden joukossa on ranskalaisten uhrien lisäksi ainakin 28-vuotias italialainen radiotoimittaja, joka oli Strasbourgissa seuraamassa europarlamentin istuntoa, kertoivat italialaiset viestimet.

Keskiviikkona illansuussa Strasbourgin keskustaan oli tuotu kukkia ja kynttilöitä, ja paikoilla näkyi verityön jälkiä, kertoi HS:n Brysselin-kirjeenvaihtaja Jenni Virtanen kaupungin keskustasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kaupat ovat kiinni ja joulutori on suljettu, eikä vielä tiedetä, koska se avataan.”

Turvatoimet olivat Virtasen mukaan tiukat.

”Vanha keskusta oli jo aiemmin suljettu autoliikenteeltä, ja nyt tänne tullessa joutuu turvatarkastukseen avaamaan takkinsa ja laukkunsa.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lue myös: HS Strasbourgissa: Suomalainen joulukylä hiljeni – Isku aivan kylän kupeessa ”tyhjensi ilmat keuhkoista”

Ranskan sisäministeri Christophe Castaner piti tiedotustilaisuuden varhain keskiviikkoaamuna Suomen aikaa ja kertoi, että hyökkääjä pääsi poliisilta karkuun. Se on herättänyt laajaa huolta jatkoiskuista.

”Hallitus on nostanut maan turvallisuusuhan korkeimmalle tasolle ja tehostaa rajatarkastuksia”, Castaner kertoi tiedotustilaisuudessaan Reutersin mukaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Turvatoimia kaikilla maan joulutoreilla on kiristetty, jotta vältämme myös tätä iskua kopioivat hyökkäykset.”

HS kokosi yhteen, mitä hyökkäyksestä tähän mennessä tiedetään.

HS:n Berliinin-kirjeenvaihtajan Anna-Liina Kauhasen kommentti: Strasbourgin ampuminen muistuttaa, mitä kansalaiset toivovat EU:lta globaalien uhkien aikana: Turvallisuutta


Mitä epäillystä tiedetään?

Epäillyn, 29-vuotiaan Cherif Chekattin kotiin oli tiistaiaamuna tehty ryöstöepäilyyn liittyvä kotietsintä. Mies oli lähtenyt kodistaan ennen poliisin saapumista. Asunnosta löytyi kranaatteja.

Uutistoimisto AFP:n haastattelemien kahden erillisen turvallisuuslähteen mukaan epäilty oli ollut määrä pidättää tiistaiaamuna.

Sisäministeri Castanerin mukaan turvallisuusviranomaiset tuntevat epäillyn ja häntä on pidetty tarkkailun alaisena, uutistoimisto Reuters ja ranskalaismedia kertoivat. Hänet oli luokiteltu turvallisuusriskiksi jo ennen Strasbourgin hyökkäystä.

Joidenkin medialähteiden mukaan mies oli radikalisoitunut vankilassa. Castanerin mukaan epäillyn ”rikoshistoria alkaa kymmenen vuoden iästä”.Syyttäjän mukaan mies oli tuomittu rikoksista yhteensä 27 kertaa Ranskassa, Saksassa ja Sveitsissä.

Epäilty oli viime vuonna karkotettu Saksasta, missä hänet oli tuomittu vankilaan murrosta hammaslääkärin vastaanotolle. Saksan sisäministeriön mukaan maan turvallisuusviranomaisten tiedossa ei ollut merkkejä radikalisoitumisesta tai yhteyksistä islamisteihin.

Oliko kyseessä terrori-isku?

Ranskan apulaissisäministeri Laurent Nunez sanoi keskiviikkoaamuna, ettei vielä ole tiedossa, oliko hyökkääjän motiivina terrorismi. Ranskan terrorismiin erikoistunut syyttäjä on kuitenkin aloittanut tutkinnan verityöstä.

”Ranskalaiset eivät tilastoi ihmisiä uskontokunnan tai sukutaustan mukaan ja he ovat muutenkin tässä suhteessa hyvin varovaisia”, Jenni Virtanen kertoo Strasbourgista. ”Erään haastatellun mukaan Strasbourgissa on kuitenkin suuri radikaali-islamistien ryhmä, joka on koko Ranskassa tunnettu. Joten jihadistiterrorismin mahdollisuus ei täällä yllättänyt.”

Syyttäjä Remy Heitz kertoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona iltapäivällä, että silminnäkijät kuulivat ampujan huutaneen ”Allahu akbar”.

”Epäillyn teot, hänen profiilinsa ja se, että hänen kerrottiin huutaneen ”Allahu akbar”, johtivat siihen, että poliisin terrorismiyksikkö kutsuttiin töihin”, Heitz sanoi.

Strasbourgin pormestari Roland Ries sanoi keskiviikkona iltapäivällä, että tiistain tapahtumat olivat ”kiistatta terrori-isku”.

Terroristien toimintaa seuraavan Site Intelligence -ryhmän mukaan ääri-islamistisen terroristijärjestön Isisin kannattajat juhlivat sosiaalisessa mediassa Strasbourgin ammuskelua.

”Vaikka mikään järjestö ei ole ilmoittanut olevansa [ammuskelun] takana, Isisin seuraajat kehuvat iskujen tapahtuneen ’päiviä uhkauksiemme jälkeen’”, ryhmän toinen perustaja Rita Katz totesi Twitter-viestissään.

Ranska on ollut eriasteisissa hälytystiloissa sen jälkeen, kun sarja islamistiterroristien iskuja järkytti maata vuodesta 2015 alkaen. Noin 240 ihmistä on saanut surmansa iskuissa.


Miten ampujaa etsitään?

Hyökkääjän kerrottiin tehneen osan pakomatkastaan taksilla. Hän oli pyytänyt kuljettajaa ajamaan Neudorfin kaupunginosaan keskustasta etelään.

Syyttäjän mukaan taksinkuljettaja oli kertonut miehen haavoittuneen käsivarteen. Kun mies jäi taksin kyydistä, poliisit olivat häntä vastassa ja tilanteessa vaihdettiin laukauksia, ranskalaislehti Le Figaro kertoo.

Etsintäoperaatioon osallistuu Le Figaron mukaan 720 ihmistä. Mukana on eliittijoukkoja ja terrorisminvastaisen Sentinelle-operaation sotilaita.


Osana valmiustilan nostoa Ranska on lisännyt tarkastuksia maan rajoilla. Apulaissisäministeri Nunez sanoi tiedotustilaisuudessa, ettei voi sulkea pois sitä mahdollisuutta, että epäilty olisi poistunut maasta.

Strasbourg sijaitsee Ranskan ja Saksan rajalla. Rajan yli kulkee muun muassa raitiovaunulinja.

Tutkintalähteen mukaan poliisi on ottanut kiinni ampujan äidin, isän ja kaksi veljeä, kertoo uutistoimisto Reuters. Yön aikana poliisi oli etsinyt ampujaa paikoista, joissa hänellä on ollut tapana käydä, Le Figaro kertoo. Syyttäjä ei kertonut, mitä nämä paikat ovat.

Miten tapahtumat alkoivat?

Hyökkäys tapahtui lähellä kaupungin ikonista Place Kléber -aukion joulutoria, jolla käy vuosittain miljoonia ihmisiä. Joulutori oli arvioitu mahdolliseksi terrori-iskun kohteeksi, ja se oli ympäröity turvatoimin.

Laukaukset alkoivat hieman ennen kello 20 illalla eli kello 21 Suomen aikaa. Ampuja oli ylittänyt Strasbourgin historialliseen keskustaan vievän Corbeaun sillan ja avannut tulen Orfevres-kadulla. Sen jälkeen joulutori tyhjeni uutistoimisto AFP:n mukaan minuuteissa, kun ihmiset pakenivat ja poliisi evakuoi alueen.


Sisäministeri Castaner kertoi tiedotustilaisuudessa, että ampujan ja turvallisuusjoukkojen välillä käytiin tulitaistelua kahdesti välillä 20.20–21. Ennen taksiin nousemistaan hän oli ampunut kohti neljää sotilasta, Le Figaro kertoo. Ampuja oli myös lyönyt ihmisiä veitsellä.

Sosiaalisessa mediassa jaettiin lukuisia videoita, joissa kuuluu laukausten ääniä ja ihmiset pakenevat kadulla.
Tänä vuonna torin yhteydessä on myös suomalainen joulutori, koska Suomi on kaupungissa päämajaansa pitävän Euroopan neuvoston puheenjohtajamaa. Ulkoministeriön tiedossa ei ole, että kuolleiden tai haavoittuneiden joukossa olisi yhtään suomalaista.

”Ampuminen tapahtui aivan keskustassa lähellä suomalaista joulutoria. Osa työntekijöistämme on yhä evakuoituna viereisessä ravintolassa odottamassa kotiinpääsyä”, kertoi joulutoria pitävän Kalevala Spirits -yrityksen Ranskan-markkinointijohtaja Annika Bourgogne tiistai-iltana puhelimessa Strasbourgista.

”Kymmentä vaille kahdeksan kuulimme laukaukset ja ihmiset lähtivät juoksemaan. Luettiin tilanne niin, että nyt ei mietitä enempää vaan laitetaan tori kiinni, jotta saadaan työntekijät mahdollisimman pian pois ja turvaan. Siinä vaiheessa ei tiedetty, mikä tilanne on oikeasti”, suomalaistorin päällikkö Maria Niemelä kertoi.

Hänen mukaansa paikalle alkoi saapua runsaasti poliiseja ja ihmisiä käskettiin siirtymään sisätiloihin. ”Täällä odotellaan ja tunnelma on rauhallinen”, Niemelä sanoi illalla.


STT:n paikalla ollut toimittaja kertoi kuulleensa ainakin kaksi laukausta. Hänen mukaansa ennen kello 22 Suomen aikaa poliisit olivat yhä paikalla torilla ja yhtä ihmistä elvytettiin.

STT:n mukaan ravintolan henkilökunta oli kieltänyt ihmisiä poistumasta ravintolan tiloista. Kaupungin pormestari Alain Fontanel oli niin ikään kehottanut Twitterissä ihmisiä pysymään kotona.

Ihmiset päästettiin lopulta poistumaan ravintoloista ja keskustan rakennuksista puoli kahdelta yöllä paikallista aikaa, ranskalaislehti Le Monde kertoo.

Miten poliitikot reagoivat?

Strasbourgissa on meneillään Euroopan parlamentin täysistuntoviikko, joka pidetään kerran kuukaudessa. Parlamentin rakennus suljettiin ampumisen jälkeen, mutta parlamentti jatkaa työtään keskiviikkona normaalisti.

EU-parlamentin puhemies Antonio Tajani totesi, ettei parlamentti anna terroristisen väkivallan horjuttaa demokratiaa tai vapauksia.

Ranskan presidentti Emmanuel Macronin kerrottiin tiistai-iltana keskeyttäneen tilaisuutensa, jossa hän tapasi paikallisia kansanedustajia. Hän lähetti Strasbourgiin sisäministeri Castanerin.

Keskiviikkona Macron kehotti poliitikkoja pysymään rauhallisina ja pidättyväisinä.

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi Twitterissä, että ”Strasbourg on rauhan ja eurooppalaisen demokratian symboli. Niitä arvoja puolustamme aina”.

Ranskassa on viime viikkoina nähty rajuja mielenosoituksia. Keskiviikkona viranomaiset kielsivät mielenosoitukset Strasbourgin alueella mutta muualla maassa ne saavat jatkua.

Entä kaupungissa olleet suomalaiset?

Kaupungissa on paljon myös suomalaisia – poliitikkoja ja virkamiehiä. Euroedustaja Miapetra Kumpula-Natri esimerkiksi kertoi Twitter-viestissään olevansa turvassa, samoin hänen avustajansa.
Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari kuvasi tiistai-iltana HS:lle tunnelmaa hermostuneeksi. Jaakonsaari oli syömässä kalaravintolassa joulutorin lähellä, kun ampuja iski.

Lisää suomalaisten tilanteesta: Strasbourgissa on joukoittain suomalaisia poliitikkoja, Liisa Jaakonsaari jäi jumiin ravintolaan

Myös muiden muassa EU-komissaari Jyrki Katainen kabinetteineen on tällä hetkellä kaupungissa. HS tavoitti myöhään tiistai-iltana Kataisen kabinetin jäsenen Antti Timosen kaupungin keskustassa sijaitsevasta hotellista.

Timosen mukaan koko kabinetti Katainen mukaan lukien oli hotellissa, kun isku tapahtui. Timosen mukaan Kataisen ohjelma jatkuu keskiviikkona normaaliin tapaan valitettavasta tapahtuneesta huolimatta. Keskiviikkoaamuna kello 10 Kataisen on määrä käydä debatti Kyproksen pääministerin kanssa.

”Tämä on erittäin valitettavaa. Toivon, että ampuja saadaan kiinni ja kaikki uhrit saavat asianmukaista hoitoa”, Timonen sanoi.


Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  2. 2

   Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen raiteilla ja maanteillä – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona ja pitäkää etätyöpäivä, jos suinkin mahdollista

  3. 3

   Oulun imaamilla on vahva viesti seksuaalirikoksista epäillyille miehille: ”Te olette leimanneet koko muslimiyhteisön”

  4. 4

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  5. 5

   Sdp:n etumatka kokoomukseen on kaventunut – perussuomalaisten nousu näkyy myös HS-gallupissa

  6. 6

   MTV: Poliisi epäilee, että yksi Oulun seksuaali­rikosten uhreista huumattiin

  7. 7

   EU-virasto päätti: McDonald’silla ei ole yksinoikeutta maailman suosituimman hampurilaisen nimeen – Pieni kilpailija voitti yllättäen Big Mac -kiistan

  8. 8

   ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

   Tilaajille
  9. 9

   Missä ovat brexit-päätöksen pääsyyllinen David Cameron ja EU-eron arkkitehdit? Ex-pääministeri kirjoittaa muistelmia vajassa, erokampanjan taustapiru on unohtanut politiikan

  10. 10

   Asukas jonotti edullista kotia hyvällä paikalla 27 vuoden ajan – Vain sinnikkäimmät saivat asumisoikeus­asunnon Kalasataman kupeesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Musertava tappio: Brexit-sopimus kaatui britti­parlamentissa äänin 432–202 – oppositio haastaa nyt hallituksen

  3. 3

   Näin autosi väri vaikuttaa jällenmyyntiarvoon – Suositun ja hyljeksityn värin ero voi olla iso

  4. 4

   New Yorkin rotat puolustavat reviiriään vimmatusti – Maailman vallannut jyrsijä yllättää yhä tutkijat käytöksellään

  5. 5

   ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

   Tilaajille
  6. 6

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  7. 7

   Näin toimii armeijametodi, joka lupaa tainnuttaa ihmisen uneen kahdessa minuutissa – ”Höpöhöpöä”, sanoo suomalainen asiantuntija

  8. 8

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  9. 9

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  10. 10

   Vuosikausia odotettu suomalainen suurelokuva Iron Sky 2 on valtava pettymys – ”Aivan hirveän huono elokuva”, kirjoittaa HS:n elokuvakriitikko yhden tähden arviossaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä tanskalainen vodkamainos on nyt paras asia internetissä, koska pääosassa on absurdein suomalainen dialogi koskaan – kysyimme tekijöiltä, mitä heidän päässään liikkuu

  3. 3

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Kirkon perustuksista kaivettiin kyynärän mittainen kuparikapseli Vantaalla – Sisältä löytyi viesti menneisyydestä

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Jokin voimakas lähde lähettää arvoituksellisia radiosignaaleja kaukaa avaruudesta, sanovat tähtitieteilijät

  10. 10

   Yksi aikakausi päättyy: Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta ensi kuun jälkeen – lopullisesti

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. NHL-vahti yritti epätoivoista kikkaa Patrik Laineen edustamaa Winnipegiä vastaan – pelaajat ja valmentajat nauroivat erotuomarin puhuttelulle
  3. Missä ovat brexit-päätöksen pääsyyllinen David Cameron ja EU-eron arkkitehdit? Ex-pääministeri kirjoittaa muistelmia vajassa, erokampanjan taustapiru on unohtanut politiikan
  4. Mitä Britannian EU-erosopimus sisältää ja miksi sitä on vaikea neuvotella uudestaan?
  5. EU-virasto päätti: McDonald’silla ei ole yksinoikeutta maailman suosituimman hampurilaisen nimeen – Pieni kilpailija voitti yllättäen Big Mac -kiistan
  6. Brexit-äänestyksessä nöyryytetty pää­ministeri May parlamentin tentissä, illalla luottamus puntarissa – suora lähetys käynnissä
  7. Sofia Coppola ja Bill Murray tekevät jälleen uutta elokuvaa yhdessä – Näin rakastettu indiehitti Lost in Translation muutti aikanaan molempien elämän
  8. Naisen mielipide ratkaisee, minne perhe matkustaa – Matkalle lähdetään usein monen sukupolven porukalla, kyselytutkimus kertoo
  9. Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen raiteilla ja maanteillä – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona ja pitäkää etätyöpäivä, jos suinkin mahdollista
  10. Tennistähti Rafael Nadal kertoi syyn pakkomielteiseltä näyttävään pullojen asetteluun ja kuittasi katsojalle: ”Oletko juonut tequilaa, tai jotain?”
  11. Oodin menestys jatkuu – uusi keskustakirjasto on ehdolla arvostetun arkkitehtuuripalkinnon saajaksi
  12. Näytä lisää