Ulkomaat    |   Kirjeenvaihtajan kommentti

Strasbourgin ampuminen muistuttaa, mitä kansalaiset toivovat EU:lta globaalien uhkien aikana: Turvallisuutta

Euroopan turvallisuustilanne on heikentynyt huomattavasti viime vuosina, ja se näkyy myös siinä, mitä kansalaiset odottavat Euroopan unionilta, kirjoittaa HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja Anna-Liina Kauhanen. Myös suomalaisille kolme tärkeintä kysymystä tulevissa EU-vaaleissa ovat terrorismi, ilmastonmuutoksen vastainen työ ja turvallisuus- ja puolustuspolitiikka.

Berliini

Taas isku joulumarkkinoilla. Taas kännykkäkameralla kuvattuja pimeää katunäkymää pyyhkiviä videoita juoksevista ja huutavista ihmisistä. Taas mitä ilmeisimmin islamistinen iskijä.


Taas pelkoa, päätään nostavaa vihaa ja kysymys, miten tätä ei saatu estettyä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ajatukset ovat uhreissa ja heidän omaisissaan.

Muutaman ajatuksen suo myös niille ranskalaisille ja saksalaisille poliiseille ja muille turvallisuusviranomaisille, jotka etsivät Ranskan ja Saksan raja-alueilla keskiviikkoaamuna yhä tavoittamattomissa olevaa ampujaa. He tekevät nyt työtä todella kovan paineen alla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Väistämättä mieleen nousee myös oma turvallisuus.

Lue lisää: Tämä Strasbourgin ammuskelusta tiedetään: Ainakin kolme kuollutta, sadat poliisit etsivät yhä tekijää


Ammuskelu EU-parlamentin toisessa istuntokaupungissa Strasbourgissa on muistutus siitä, ettei millään poliisi- ja tiedustelutoimilla voida estää kaikkia iskuja. Vaatimus olisi kohtuuton. Silti on syytä kysyä, mitä Eurooppa voi tehdä enemmän kansalaistensa turvallisuuden eteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sitä EU:lta yhä korostetummin myös halutaan.

Strasbourgin ampuminen toi heti mieleen myös Berliinin terrori-iskun, vaikka on syytä muistaa, ettei Strasbourgin ampujan motiiveja vielä tiedetä.

Ensi viikolla Berliinin terrori-iskusta Breitscheidplatzin suosituille joulumarkkinoille on kaksi vuotta. Joulukuun 19. päivänä 2016 tunisialainen Anis Amri kaappasi rekan ja ajoi sen ihmisjoukkoon. Kaksitoista kuoli ja 56 muuta sai vammoja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Saksan ensimmäinen islamistinen terrori-isku todella ravisteli Saksaa ja sen tiedusteluviranomaisia, sillä radikalisoitunut Anis Amri oli arvioitu vaaralliseksi. Hänen seurantansa oli kuitenkin päättynyt juuri ennen iskua. Myös tiedonkulussa oli paljon hämärää ja yrityksiä peitellä viranomaisten virheitä.

Sitten Berliinin terrori-iskun Saksan ja myös muun Euroopan terrorismintorjunnassa on tapahtunut paljon. Yksi tärkeimmistä edistysaskelista on eri viranomaisten yhteistyön tiivistyminen, etenkin yli rajojen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tavalliselle kansalaiselle tiedustelutyön onnistumiset eivät juuri näy – paitsi uutisina kiinniotoista ja epäillyistä iskujen valmisteluista. Iskuja on saatu estettyä.

Suurimmalle osalla kansalaisista terroriuhkan todellisuus tulee vastaan juuri joulumarkkinoilla. Berliinissä Breitscheidplatzin markkinakojujen ympärille on rakennettu betoniesteistä ja hiekalla täytetyistä jättisäkeistä muuri, jonka läpi ei tulla edes rekalla. Turvatoimien ja konepistoolien kanssa partioivien poliisien halutaan näkyvän.

Se, että betoniporsaat ovat tulleet pysyväksi osaksi suurten kaupunkien joulumarkkinoita, on ajan kuva. Tarkoitus on hälventää pelkoja. Joillekuille turvatoimet ovat toki pysäyttävät muistutus siitä, että joulumarkkinoiden kaltainen eurooppalaista yhteisöllisyyttä huokuva tapahtuma todella on terroristille ihanteellinen iskukohde. Terroristin tavoite on levittää mahdollisimman paljon epämääräistä pelkoa.

Siinä terroristit ovat valitettavasti myös osin onnistuneet.

Tosiasia on, että Euroopan turvallisuustilanne on heikentynyt merkittävästi viime vuosina. Yksi keskeisistä syistä on juuri terrorismin uhka. Se on yhteydessä moneen kriisin Euroopan naapurustossa.

Pariisin terrori-iskujen jälkeen vuonna 2015 oli selvää, että Eurooppa on islamistien kohde. Iskuissa kuoli yli 130 ihmistä.

Terrorismin uhkalla on kytkös Euroopan viime vuosien pakolaiskriisiin. Pakolaiskriisi toi turvapaikanhakijoiden joukossa Eurooppaan myös islamisteja, ja terroristijärjestö Isisin onnistui radikalisoida myös eurooppalaisia muslimeja.

Pakolaiskriisi radikalisoi myös eurooppalaisia oikeistopopulisteja. Kansalaisten huoli turvallisuudesta on kanavoitavissa poliittiseksi voimaksi, mistä on osoitus maahanmuutto- ja islaminvastaisuudesta kannatusta ammentavien oikeistopopulistien kannatuksen nousu. Nämä liikkeet ovat usein EU-vastaisia, mikä on suuressa ristiriidassa sen kanssa, että globaaleihin ja rajat ylittäviin turvallisuusuhkiin vastaamisessa tarvitaan nimenomaan kansanvälistä yhteistyötä.

Kaikkien puolueiden vastuulla on vastata huoleen Euroopan turvallisuudesta. Jos ja kun EU onnistuu terrorismin torjunnassa ja muuttoliikkeen hallinnassa, kansalaiset myös pitävät EU:ta merkityksellisenä toimijana.

EU on lisännyt yhteistä terrorismintorjuntaa ja viranomaisten yhteistyötä. Tutkimukset osoittavat, että EU-kansalaiset odottavat yhteistyöltä tuloksia, ja kannatus EU:n entistä voimakkaammalle ulko- ja turvallisuuspolitiikan yhteistyölle kasvaa.

Viime vuosien terrori-iskut ja rauhattomuus Euroopan naapurissa ovat muuttaneet sitä, miten kansalaiset odottavat EU:lta, käy ilmi myös tiistaina julkaistussa Tuomas Iso-Markun, Matti Pesun ja Juha Jokelan raportista nimeltä Euroopan unioni turvallisuusyhteisönä: Kansalaismielipide, asenne- ja arvoympäristö.

Raportti vetää yhteen eurooppalaisten turvallisuushuolia ja odotuksia siitä, miten EU:n pitäisi toimia vastatessaan turvallisuusuhkiin.

EU:n yhteiselle ulko- ja turvallisuuspolitiikalle on kysyntää ja tukea.

Varsinkin Saksassa ja Ranskassa terrorismi nähdään vakavimpana turvallisuusuhkana, ja huolista keskeisimpiä on myös muuttoliikkeen hallinta. Suomalaisten kannat myötäilevät saksalaisia ja ranskalaisia – terrorismi huolestuttaa esimerkiksi Venäjän uhkaa enemmän.

”Vuonna 2017 Suomessa merkittävin huolenaihe oli maailman pakolaistilanne, joka huolestutti 83:a prosenttia suomalaisista. Kansanvälisen terrorismin koki uhkaavana 81 prosenttia vastaajista”, raportissa sanotaan.

Suomalaiset haluavat, että terrorismia vastaan toimitaan nimenomaan Euroopan tasolla.

Raportti – ja ikävä kyllä myös Strasbourgin tragedia – muistuttavat siitä, että suomalaisille kolme tärkeintä kysymystä tulevissa EU-vaaleissa ovat terrorismi, ilmastonmuutoksen vastainen työ ja turvallisuus- ja puolustuspolitiikka.

Pelottelua ei kaivata, vaan realismia ja halua ratkaista ongelmia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

  2. 2

   Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

  3. 3

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  4. 4

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  5. 5

   Tania Karumaa, 43, hyppäsi aamukahdelta aura-auton rattiin, jotta muut pääsisivät aamulla töihin Helsingissä – ”Välillä tuntuu, että ihmiset luulevat meidän olevan vain muiden kiusana”

  6. 6

   Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä julkaisi miljoonayleisölleen kuvan Helsingin ”lumikaaoksesta”, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan

  7. 7

   Twitter ei kommentoi Halla-ahon tilin sulkemista – Tutkijan mukaan taustalla voi olla yhtiön tiukentunut valvonta

  8. 8

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  9. 9

   Suomen pienin Alko Taka-Töölössä kävi ahtaaksi – Tuulikaapin kokoinen viinakauppa nelinkertaistaa tilansa

  10. 10

   Kiinan kanadalaiselle langettama kuolemantuomio on viesti, ja se on hyvä tiedostaa Suomessakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  2. 2

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  3. 3

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  4. 4

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  5. 5

   Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen, Finnair peruu yli 40 lentoa – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona, jos mahdollista

  6. 6

   Oulun imaamilla on vahva viesti seksuaalirikoksista epäillyille miehille: ”Te olette leimanneet koko muslimiyhteisön”

  7. 7

   Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

  8. 8

   Jussi Halla-aho: Twitter-tilini on lukittu

  9. 9

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinki selvisi lumimyräkästä vähällä, auraajat olivat ahkerina – Lumisade loppuu iltaan mennessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  4. 4

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  5. 5

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Kirkon perustuksista kaivettiin kyynärän mittainen kuparikapseli Vantaalla – Sisältä löytyi viesti menneisyydestä

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  10. 10

   Yksi aikakausi päättyy: Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta ensi kuun jälkeen – lopullisesti

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä julkaisi miljoonayleisölleen kuvan Helsingin ”lumikaaoksesta”, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan
  3. Jokerit vahva voittolaukauskisassa Habarovskissa – ”Tiedossa oli, että tämä on haastavin reissu joukkueelle tällä kaudella”
  4. Miksi Vuoden urheilijaksi ei voi valita e-urheilijaa tai cheerleadingin historiallista MM-kultajoukkuetta? Näin Urheilutoimittajien liitto vastaa
  5. Twitter ei kommentoi Halla-ahon tilin sulkemista – Tutkijan mukaan taustalla voi olla yhtiön tiukentunut valvonta
  6. Puoluejohtajat Ilta-Sanomien tentattavana Sanomatalossa – HS näyttää suorana lähetyksenä kello 17 alkaen
  7. Suomen pienin Alko Taka-Töölössä kävi ahtaaksi – Tuulikaapin kokoinen viinakauppa nelinkertaistaa tilansa
  8. Gustin kokit selvästi osaavat, ja ravintolassa on epämääräistä lämpöä ja yritystä – pelkkä vilpitön tahto ei kuitenkaan riitä pitkälle
  9. Ilmavoimien uudeksi komentajaksi esitetään prikaatikenraali Pasi Jokista
  10. PT:n raportti: opintotukea rajoittavia tulo­rajoja voitaisiin nostaa jopa 18 000 euroon
  11. Tunti sitten
  12. Tania Karumaa, 43, hyppäsi aamukahdelta aura-auton rattiin, jotta muut pääsisivät aamulla töihin Helsingissä – ”Välillä tuntuu, että ihmiset luulevat meidän olevan vain muiden kiusana”
  13. Näytä lisää