Ulkomaat

Theresa May päihitti oman puolueensa kapinalliset äänestyksessä luottamuksesta – Pääministeri lupasi hakea EU-maiden johtajilta lievitystä britti­parlamentin huoliin

May voitti epäluottamusäänestyksen äänin 200–117. Poliittisen kriisin taustalla piilee kansanedustajien tyytymättömyys brexit-sopimusta kohtaan.

Lontoo

Britannian pääministeri Theresa May jatkaa konservatiivipuolueen ja brittihallituksen johdossa.

May selvisi omien kansanedustajiensa vaatimasta epäluottamusäänestyksestä äänin 200–117. Tulos julkistettiin myöhään keskiviikkoiltana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Käytännössä tämä tarkoittaa myös sitä, että peräti 117 konservatiivien parlamentaarikkoa ei luota omaan pääministeriinsä.

”Olen kiitollinen saamastani tuesta, mutta huomaan merkittävän joukon kollegoitani äänestäneen minua vastaan. Olen kuunnellut mitä heillä on sanottavaa”, May sanoi virka-asuntonsa edessä äänestystuloksen selvittyä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyyKapinalliset ovat tyytymättömiä brexit-sopimukseen, jonka May hallituksineen löi lukkoon muun EU:n kanssa marraskuun lopussa. Sopimus määrittelee EU-eron ehdot.

Mayn mukaan seuraavan askeleen tulee olla brexitin toteuttaminen.

”Menen huomenna Eurooppa-neuvostoon [Brysseliin] hakemaan poliittisia ja laillisia vakuutuksia, joilla [alahuoneen] huolia voidaan lievittää”, May lupasi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

May saa nyt ainakin hetkeksi työrauhan omiensa taholta, sillä sääntöjen mukaan konservatiivijohtajaa ei saa haastaa uudelleen vuoteen. Pääministeriä voi kuitenkin yhä uhata opposition taholta tuleva epäluottamushaaste.

Mayn arvovaltaa äänestystulos tuskin kohentaa. Monien silmissä Mayn päivät pääministerinä ovat jo luetut.

Torjuntavoittoon tarvittiin keskiviikkona yksinkertainen enemmistö.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Brittimedia ennakoi jo keskiviikkoiltapäivällä, että May saa torjuttua kaatajansa.

Pääministerin syrjäyttämis­yritystä seurattiin tyrmistyneinä muualla Euroopan unionissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos May olisi kaatunut, mukana olisi kaatunut mitä todennäköisimmin myös suurella vaivalla neuvoteltu brexit-sopimus.

EU-maiden johtajat kokoontuvat torstaina Brysseliin huippu­kokoukseensa. Kokous ei johdu Britannian poliittisesta kriisistä, vaan kuuluu EU:n normaaliin ohjelmaan.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk viittasi kuitenkin Britannian ”vakavaan tilanteeseen” EU-johtajille lähettämänsä kutsukirjeensä alussa.

Tarkoitus on kuunnella Mayn arvio Britannian brexit-tilanteesta heti torstai-iltapäivänä.

Myöhemmin 27 muun EU-maan johtajat kokoontuvat keskenään ja muotoilevat oman vastauksensa. Keskusteltavana on myös varautuminen siihen, että brexit-sopimus ei tule voimaan.

Brittiparlamentin oli määrä äänestää brexit-sopimuksesta tiistaina. May kuitenkin perui äänestyksen päivää ennen, koska edessä olisi ollut varma tappio.

May on toivonut, että brittikansanedustajille ongelmallista kohtaa brexit-sopimuksesta voitaisiin muuttaa.

Kipukohta koskee Pohjois-Irlannin rajan avoimuutta eli käytännössä Yhdistyneen kuningaskunnan mahdollista jäämistä samaan tulliliittoon EU:n kanssa brexitin jälkeenkin.

EU-johtajien mukaan taas brexit-sopimusta ei ruveta neuvottelemaan uusiksi. Jonkinlainen selventävä julistus tai vastaava voisi olla mahdollinen.

Myös pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi keskiviikkona suurelle valio­kunnalle, että EU pysyy yhtenäisenä, eikä neuvotteluja erosopimuksesta avata uudelleen.

Konservatiivipuolue järjesti epäluottamusäänestyksen, koska kapinallisia kertyi vaadittu määrä: vähintään 15 prosenttia parlamenttiryhmästä eli 48 konservatiiviedustajaa.

Kynnyksen ylittymisestä ilmoitti keskiviikkoaamuna rivikansanedustajien ryhmittymän eli niin sanotun 1922-komitean puheenjohtaja.

Mayn syrjäyttämistä alettiin puuhata jo marraskuussa. Yritys lässähti, kun kapinallisia ei kertynyt vielä silloin tarpeeksi.

Taistelutahtoinen pääministeri astui keskiviikkoiltapäivänä brittiparlamentin eteen.

”Ainoa keino välttää sopimukseton brexit on hyväksyä brexit-sopimus”, May sanoi.

May varoitti, että mahdollinen uuden johtajan valinta venyisi yli tammikuun 21. päivän. Kyseinen päivä on takaraja brexit-sopimus­äänestykselle.

Uuden puoluejohtajan valinta olisi vienyt useita viikkoja, jos ehdokkaita olisi lopulta ollut enemmän kuin yksi.

Lopullinen sananvalta olisi ollut konservatiivipuolueen jäsenillä, jotka äänestävät postitse.

Silloin Britannia olisi todennäköisesti joutunut anomaan muulta EU:lta brexit-neuvotteluajan pidennystä. Aika päättyy nyt 29. päivä maaliskuuta, kun neuvottelujen käynnistämisestä tulee kuluneeksi tasan kaksi vuotta.

Vedonlyöntiyhtiöiden kertoimet ennakoivat jo keskiviikkopäivänä, että May oli voittamassa äänestyksen. Yksi syy tähän on se, että Maylla ei ole valovoimaista seuraajakandidaattia.

”Konservatiivipuolueessa aiempi suunnitelma on ollut se, että May saa hoitaa brexitiin liittyvän kovan työn ja tuore seuraaja valitaan vasta maaliskuussa [EU-eron jälkeen], jotta tämä saa aloittaa puhtaalta pöydältä”, professori Tim Bale Lontoon Queen Mary -yliopistosta kertoi toimittajille Lontoossa keskiviikkona.

Balen mukaan suurin osa kansanedustajista myös ymmärtää, että kukaan ei voi saada EU:lta parempaa erosopimusta kuin mitä May on saanut.

Huhupörssissä ja vedonlyönti­yhtiöiden kerroinlistauksissa mahdollisia nimiä Mayn seuraajaksi ovat olleet muun muassa entinen ulkoministeri Boris Johnson, brexit-ministeri Dominic Raab, sisäministeri Sajid Javid, ympäristöministeri Michael Gove, työ- ja eläkeministeri Amber Rudd, ulkoministeri Jeremy Hunt ja entinen brexit-ministeri David Davis.

Keskiviikon kuluessa useat konservatiivihallituksen ministerit painottivat tukeaan ja lojaaliuttaan Maylle.

Kapinallisten rivikansanedustajien tilauksessa uudeksi johtajaksi olisi ollut todennäköisesti kovan brexitin kannattaja.

”Myös EU-eron vastustajat voivat haluta uudeksi johtajaksi kovan brexitin kannattajan, koska silloin paljastuisi lopullisesti, kuinka brexit-leiri on myynyt EU-eroa ylimitoitetuilla lupauksilla”, professori Bale arvioi.

Nyt Mayn pitää keksiä keino viedä Britannian EU-ero maaliin. Brexit-sopimus on myytävä alahuoneen enemmistölle, sillä ilman brittiparlamentin hyväksyntää sopimus ei voi tulla voimaan.

”Brexit-sopimus on erittäin epäsuosittu. Sillä ei ole yhtään ystävää”, professori Meg Russell University College Londonista kertoi toimittajille keskiviikko­aamuna The UK in a Changing Europe -tutkimusryhmän tilaisuudessa Lontoossa.

May itse ilmoitti keskiviikkona, että luottamusäänestyksessä ei valita johtajaa, joka veisi konservatiivit uusiin parlamenttivaaleihin.

Näin hän antoi ymmärtää olevansa lähdössä, kunhan brexit on kasassa.

Jos pääministeri olisi vaihtunut juuri ennen EU-eron viimeistelyä, olisi Britannian poliittinen kriisi syventynyt entisestään.

On hyvin epätodennäköistä, että uusi konservatiivipääministeri olisi voinut hyväksyä Mayn neuvottelemaa brexit-sopimusta, arvioi professori Anand Menon toimittajille keskiviikkona.

Yougov-yhtiön mielipidemittauksen mukaan 40 prosenttia äänestäjistä halusi Mayn jatkavan konservatiivien johdossa ja pääministerinä. Uutta johtajaa toivoi 34 prosenttia äänestäjistä.

Lue lisää: Kirjeenvaihtajan analyysi: Britannian kriisi syvenee silmissä, koska May ei voi voittaa brexit-haastettaan

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  2. 2

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  3. 3

   Kolmesta murhasta tuomittu Lauri Johansson pääsee vapaaksi – Hovioikeus määräsi rikollisjärjestön ex-johtajan vapautettavaksi kesäkuussa 2020

  4. 4

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  5. 5

   Jukka Ollila sai kuulla Helsingin keskustassa omistamansa liki 300 neliön liikehuoneiston arvon laskevan, jos taloyhtiö irtaantuu hitas-sääntelystä – päätti estää yhtiön pyrkimykset

  6. 6

   ”Piensijoittajat kärsivät suhteessa eniten” – Kuka kertoo ostaako vai myydä, kun pankit luopuvat analyytikoista ja sijoitussuosituksista?

   Tilaajille
  7. 7

   Helsinki näyttää selvinneen lumimyräkästä vähällä, auraajat olivat ahkerina joskin raitiovaunuliikenne sekaisin – HS seuraa liikennettä pääkaupunki­seudulla

  8. 8

   Khatab Alsamarrae myy ulkomaanmatkoja ja tekee rahansiirtoja kontista torilla Espoon Leppävaarassa – ”Ei me tarvita tämän isompaa”

  9. 9

   NBA-tähden vaimolta viiltävä kuitti Donald Trumpille, joka tarjosi 2 900 dollarilla pikaruokaa jalkapallomestareille: ”Ei mitään 10 sentin dippiä”

  10. 10

   Helsingin Sanomat alkaa julkaista kolmea uutta paikallislehteä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  3. 3

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  4. 4

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  5. 5

   Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen, Finnair peruu yli 40 lentoa – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona, jos mahdollista

  6. 6

   Oulun imaamilla on vahva viesti seksuaalirikoksista epäillyille miehille: ”Te olette leimanneet koko muslimiyhteisön”

  7. 7

   Asukas jonotti edullista kotia hyvällä paikalla 27 vuoden ajan – Vain sinnikkäimmät saivat asumisoikeus­asunnon Kalasataman kupeesta

  8. 8

   Jussi Halla-aho: Twitter-tilini on lukittu

  9. 9

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  10. 10

   ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  4. 4

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  5. 5

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Kirkon perustuksista kaivettiin kyynärän mittainen kuparikapseli Vantaalla – Sisältä löytyi viesti menneisyydestä

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Yksi aikakausi päättyy: Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta ensi kuun jälkeen – lopullisesti

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat