Ulkomaat

Yli miljoona floridalaista saa ääni­oikeutensa takaisin, ja sillä voi olla merkittäviä vaikutuksia Yhdysvaltojen politiikkaan

Floridan kansalaisaloite palautti äänioikeuden 1,4 miljoonalle rikoksentekijälle. Yksi heistä on 39-vuotias rap-muusikko Jabaar Edmond.

Tampa

Jabaar Edmond ei ole ikinä saanut äänestää. Ensi vaaleissa hän saa, sillä floridalaiset hyväksyivät marraskuussa kansalaisaloitteen, joka antaa äänioikeuden noin 1,4 miljoonalle entiselle rikoksentekijälle.

Se on iso asia Jabaar Edmondille, mutta niin se voi olla koko maallekin. Uudet äänestäjät voivat vaikka ratkaista Yhdysvaltain seuraavan presidentin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhdysvalloissa perustuslaki antaa osavaltioille mahdollisuuden rajoittaa rikoksista tuomittujen äänioikeutta. Useimmissa länsimaissa, kuten Suomessa, samanlaisia rajoituksia ei ole.

Useimmissa osavaltioissa äänioikeus palautuu joko vankilasta vapautumisen tai ehdonalaisen tuomion jälkeen, mutta 11 osavaltiossa kielto voi jatkua pitempään. Suurin osa niistä on eteläisiä osavaltioita, joissa äänestysrajoituksia on perinteisesti käytetty mustien syrjintään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhteensä äänivallattomia ex-rikoksentekijöitä on Yhdysvalloissa lähes kuusi miljoonaa eli 2,5 prosenttia äänioikeutetuista. Heistä 1,5 miljoonaa asuu Floridassa, jossa äänioikeuden palauttamista on täytynyt tähän asti anoa kuvernööriltä.

Nyt suurin osa heistä on saamassa äänioikeutensa takaisin. Tämä on iso asia, koska 21 miljoonan asukkaan Florida on vaalien vaa’ankieliosavaltioista tärkein. Pienikin ero voi ratkaista vaalit, kuten vuonna 2000 nähtiin, kun George W. Bush voitti Floridan ja siten presidentinvaalit 537 äänen erolla.

Kansalaisaloite jätti kuitenkin äänioikeuden ulkopuolelle henkirikoksiin syyllistyneet ja seksirikolliset. Läpimenoon kansalaisaloite tarvitsi 60 prosentin tuen – se sai 64,5 prosenttia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tapaan Jabaar Edmondin Enoch Davis -kulttuurikeskuksessa, joka sijaitsee Tampan eteläpuolen mustalla asuinalueella. Edmond tunnetaan täällä poliittisena aktivistina, mutta myös elokuvantekijänä ja rap-muusikko Shawty Sapranona.

Edmond on organisoinut alueen asukkaita kampanjaan äänioikeuden palauttamisen puolesta. Hanke oli pakko hoitaa kansalaisaloitteen kautta, sillä republikaanit ovat jarruttaneet uudistusta pitkään.

”Opin nopeasti, ettei tämä ollut rotuasia vaan ihmisoikeusasia”, Edmond sanoo. ”Kun selitin, mistä on kysymys, 80–90 prosenttia ihmisistä allekirjoitti aloitteen.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Äänioikeus auttaa ihmistä tuntemaan olevansa osa yhteiskuntaa. Kun ihminen sopeutuu yhteiskuntaan, hän tekee töitä, maksaa veroja ja hoitaa perheensä. Se on siis kaikkien etu.”

Edmondin äänioikeus meni jo ennen kuin se oli tullutkaan. Hän kertoo tehneensä koulussa ”huonoja juttuja” ja istuneensa kolme vuotta vankilassa, josta vapautui vuonna 2005.


Vaikka virheet olivat Edmondin omia, olosuhteilla oli osuutta asiaan. ”Meidän luokan pojista ehkä 15–20 prosenttia päätyi kiven sisään”, Edmond arvioi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tutkimusten mukaan mustilla on ollut selvästi suurempi riski joutua vankilaan samasta rikoksesta kuin valkoisilla. Esimerkiksi crack-kokaiinista on tuomittu paljon kovempia rangaistuksia kuin valkoisten suosimasta kokaiinista.

Nuoruusvuosilta Edmondilla on muistona kultainen hymy. Nuoresta pojasta suun täyttäminen kultaisilla hampailla oli tyylikästä, mutta nyt mies näyttää vähän ujostelevan niiden loistoa.

”En halua muistella menneisyyttäni, jottei se loisi synkkää varjoaan tulevaisuuteni ylle”, Edmond sanoo hiukan juhlavasti.

Edmond kertoo heränneensä politiikkaan ensi kerran vuonna 2008.

”Kadulla kaikki olivat sanoneet, ettei äänestämisellä ole kuitenkaan mitään väliä, mutta sitten Barack Obamasta tuli presidenttiehdokas. Minä olisin halunnut mennä äänestämään Obamaa, mutta tajusin, etten voinut, koska minulta oli ryöstetty äänioikeuteni.”

Edmond alkoi lukea historiaa. Hän oppi orjuudesta, etelän mustia syrjivistä Jim Crow -laeista ja lopulta miljoonien mustien miesten sulkemisesta vankilaan 1980-luvulta alkaen. Yhteiskunta tuntui löytäneen aina uuden tavan pitää mustat poissa vaikuttamasta.

”Ajattelin, että ehkä sillä äänestämisellä on sittenkin väliä, kun ne kerran ovat tehneet niin hirveästi työtä viedäkseen mustilta äänioikeuden.”

Edmond ryhtyi hommiin. Muusikko innostui ”sampanjakampanjasta”, jossa aktivistit kiersivät yökerhoissa puhumassa politiikkaa.

”Jotkut sanoivat, ettei sinne kannata mennä, kun siellä vain ryypätään. Mutta miksi on sitten ihan ok pitää poliittisia tilaisuuksia taidegallerioissa punaviiniä lipitellen? Me haluamme tehdä äänestämisestä normaalia, ja silloin pitää mennä sinne, missä ihmiset ovat.”

Edmondin kampanja huipentui vaalivalvojaisiin paikallisessa kanaravintolassa. Siellä juhlittiin alkuillasta äänioikeusaloitteen läpimenoa, mutta surtiin loppuillasta Floridan mustan kuvernööriehdokkaan Andrew Gillumin tappiota. Se harmittaa Edmondia vieläkin.

”Kyllä demokraatit olisivat saaneet ne 23 000 ääntä, jos olisivat ottaneet meistä aktivisteista mallia. Heidän pitäisi jakaa rivisotilaille enemmän valtaa, eikä kuvitella, että äänet voi käydä poimimassa vaalipäivänä.”

Floridassa demokraatit ovat kannattaneet ja republikaanit vastustaneet äänioikeuden palauttamista rikoksentekijöille. Siksi monet uskovat uusien äänioikeutettujen äänestävän demokraatteja.

Kaksi vuotta sitten Trump voitti Floridan 113 000 äänellä, joten 1,4 miljoonaa uutta äänestäjää voisi äkkiä tehdä osavaltiosta demokraatinsinisen.

Edmond kuitenkin varoittaa demokraatteja nuolaisemasta liian aikaisin.

”En usko, että tämä on demokraateille mikään taikaluoti. Kaikki kuvittelevat, että palaava kansalainen on sellainen tai tällainen, mutta se on pelkkä stereotypia. Rikoksentekijöissä on kaikenlaista porukkaa: mustia, valkoisia ja ruskeita, demokraatteja ja konservatiiveja. Äänet menevät sille, joka tekee niiden puolesta työtä.”

Edmond ei ole itsekään vielä päättänyt, ketä äänestää. Hän aikoo lukea tarkasti ehdokkaiden ohjelmat ja katsoa, kuka heistä on hänen kannaltaan paras valinta.

Ylpeästi Edmond ilmoittaa olevansa kahden vuoden kuluttua todellinen superäänestäjä, sillä hän aikoo kuskata äänestyspaikalle myös tällä hetkellä 18- ja 16-vuotiaat lapsensa.

”Minä en voinut äänestää marraskuussa, mutta tyttäreni äänesti. Hän sai siis äänestää ennen isäänsä. Aika ironista, vai mitä?”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  2. 2

   Pelastakaa Lapset ry:n feissari tivasi asukkailta ovikoodia, jotta pääsisi rappuihin Vallilan Konepajalla – Seurauksena potkut

  3. 3

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  4. 4

   Demokraattien johtohahmo Pelosi uhmaa Trumpia yhä tiukemmin – ei halua presidenttiä edustajain­huoneeseen pitämään odotettua Kansakunnan tila -puhetta

  5. 5

   Jukka Ollila sai kuulla Helsingin keskustassa omistamansa liki 300 neliön liikehuoneiston arvon laskevan, jos taloyhtiö irtaantuu hitas-sääntelystä – päätti estää yhtiön pyrkimykset

  6. 6

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  7. 7

   Kolmesta murhasta tuomittu Lauri Johansson pääsee vapaaksi – Hovioikeus määräsi rikollisjärjestön ex-johtajan vapautettavaksi kesäkuussa 2020

  8. 8

   ”Piensijoittajat kärsivät suhteessa eniten” – Kuka kertoo ostaako vai myydä, kun pankit luopuvat analyytikoista ja sijoitussuosituksista?

   Tilaajille
  9. 9

   NBA-tähden vaimolta viiltävä kuitti Donald Trumpille, joka tarjosi 2 900 dollarilla pikaruokaa jalkapallomestareille: ”Ei mitään 10 sentin dippiä”

  10. 10

   Savon Sanomat: Karjalan lennoston komentaja aiheutti vaaratilanteen Lemmenjoen harjoituksessa ja simputti, osallistujat kertovat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  2. 2

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  3. 3

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  4. 4

   Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen, Finnair peruu yli 40 lentoa – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona, jos mahdollista

  5. 5

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  6. 6

   Oulun imaamilla on vahva viesti seksuaalirikoksista epäillyille miehille: ”Te olette leimanneet koko muslimiyhteisön”

  7. 7

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  8. 8

   Asukas jonotti edullista kotia hyvällä paikalla 27 vuoden ajan – Vain sinnikkäimmät saivat asumisoikeus­asunnon Kalasataman kupeesta

  9. 9

   Jussi Halla-aho: Twitter-tilini on lukittu

  10. 10

   ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  4. 4

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  5. 5

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Kirkon perustuksista kaivettiin kyynärän mittainen kuparikapseli Vantaalla – Sisältä löytyi viesti menneisyydestä

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Yksi aikakausi päättyy: Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta ensi kuun jälkeen – lopullisesti

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää