Ulkomaat

Katowicen ilmastokokous pääsi sopuun viimeisistä kiistakysymyksistä – sääntökirja määrittää Pariisin ilmastosopimuksen käytännön toteuttamista

Rahoitus ja päästöjen läpinäkyvä ja tasapuolinen raportointi olivat hankalia kysymyksiä neuvotteluissa.

Katowice / Helsinki

Katowicen ilmastokokouksessa päästiin myöhään lauantaina sopuun viimeisistä kiistakysymyksistä. Täysistunto hyväksyi sääntökirjan, joka määrittää Pariisin ilmastosopimuksen käytännön toteuttamista.

”Ei ole helppoa päästä yhteisymmärrykseen sopimuksesta, joka on näin yksityiskohtainen ja monimutkainen. Tällä sääntökirjalla te olette ottaneet yhdessä tuhat pientä askelta eteenpäin. Voitte olla ylpeitä itsestänne”, neuvotteluita johtanut Puolan Michal Kurtyka sanoi maiden edustajille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sääntökirjasta kiersi perjantaina ja lauantaina useita luonnosversioita, joista neuvoteltiin puheenjohtajamaa Puolan johdolla.

”Säännöt ovat vahvat, kaikille yhteiset ja selkeät. Ne mahdollistavat Pariisin sopimuksen täyden toimeenpanon. Tämä oli Suomen ja EU:n keskeinen tavoite”, sanoo ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) ympäristöministeriön tiedotteessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pariisin sopimuksessa maat sitoutuvat rajaamaan ilmaston lämpenemisen selvästi alle kahden asteen esiteolliseen aikaan verrattuna ja pyrkivät rajaamaan lämpenemisen alle 1,5 asteen.

Maiden tähänastiset teot ja sitoumukset eivät ole lähelläkään tavoitetta. Ilmasto lämpenisi vuosisadan loppuun mennessä yli kolme astetta, jos nykyiset sitoumukset toteutuisivat.

Greenpeace Nordenin ilmastoasiantuntija Kaisa Kosonen pitää tärkeänä, että Pariisin sopimuksen toteuttamiselle on nyt aiempaa tarkemmat säännöt.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Säännöistä on kuitenkin laiha lohtu, jos itse päästövähennysten tahti ei kiihdy dramaattisesti”, hän sanoo järjestön tiedotteessa.

Maailman luonnonsäätiön WWF:n mielestä ilmastokokouksen päätökset eivät osoita ”riittävää kunnianhimoa ilmastonmuutoksen ripeässä torjumisessa”.

”Puolassa näimme, että osa maista ei edelleenkään ota ilmastonmuutoksen uhkia ihmiskunnalle tarpeeksi vakavasti. Näiltä osin päättäjiltä olisi toivonut huomattavasti enemmän poliittista ja moraalista selkärankaa”, sanoo järjestön tiedotteessa WWF Suomen ilmastoasiantuntija Mia Rahunen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) puolestaan pitää tärkeänä sääntökirjan syntymistä.

”Katowicen lopputulosta voi pitää ilmastokokouksen ennakko-odotuksiin nähden kohtuullisena”, arvioi järjestön tiedotteessa EK:n johtava asiantuntija Matti Kahra.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Katowicen kokous venyi reippaasti yliajalle, ja viimeisen täysistunnon alkua oli lykätty jo lukuisia kertoja. Virallisesti kokouksen piti päättyä perjantaina.

Viimeisen vuorokauden aikana sopua viivyttivät etenkin erimielisyydet päästökaupan markkinamekanismeista. Puheenjohtajamaa Puola ehdotti, että asia siirtyy vielä jatkoneuvotteluihin, ja siitä päätetään vuoden päästä Chilessä järjestettävässä ilmastokokouksessa.

Kyse on siitä, että teollisuusmaat ovat rahoittaneet päästövähennystoimia köyhemmissä maissa ja laskeneet ne omiksi päästövähennyksikseen. Toimet ovat usein kiistanalaisia, ja niiden raportoiminen luotettavasti on vaikeaa.

Erimielisyyttä on Katowicessa on ollut ennen kaikkea siitä, miten estetään samojen päästövähennysten laskeminen kahteen kertaan. Tilanne olisi mahdollinen, jos molemmat maat merkitsisivät ne omiksi päästövähennyksikseen.

Sopua jarrutti erityisesti Brasilia, joka vaatii markkinamekanismin säännöistä niin löyhiä, että mut maat eivät voi suostua siihen.

Viime metreillä myös Turkki oli Climate Change News -sivuston mukaan jarruttanut neuvotteluja omilla vakiovaatimuksillaan. Turkki luokitellaan kehittyneeksi maaksi, mutta se yrittää kaikissa ilmastokokouksissa vaihtaa maaluokitustaan, jotta se voisi vaatia itselleen ilmastorahoitusta.

Kansainvälisten ilmastokokousten venyminen yliajalle on tavallista, ja yleensä kaikki vaikeat kysymykset ratkeavat vasta loppumetreillä. Tällä kertaa kokous venyi harvinaisen pitkäksi.

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen sanoi suomalaistoimittajille perjantai-iltana, että puheenjohtajamaa Puolan illalla antama esitysluonnos alkoi ”olla sinne päin”, mutta täysin tyytyväinen siihen ei voinut olla.

Hyvää esityksessä oli Tiilikaisen mukaan EU:lle ja Suomelle tärkeä kysymys kaikille yhteisistä säännöistä. Kaikenlaisille maille näyttäisi tulevan samat säännöt päästövähennyksistä ja raportoinnin läpinäkyvyydestä.

Parannuksia EU ja Suomi halusivat vielä siihen, miten päästövähennysten kunnianhimoa nostetaan viiden vuoden välein, kuten Pariisin sopimus edellyttää.

Suomen pääneuvottelijan Outi Honkatukian mukaan huolena on, että esitys ei aidosti kiritä maiden kunnianhimoa kiristää päästövähennyksiään.

Mitään asiakohtaa ei kuitenkaan ole hyväksytty, ennen kuin kaikki kohdat on hyväksytty.

Kehitysmaat ja ja kaikkein haavoittuvimmat maat ovat olleet tyytymättömiä ilmastorahoitukseen ja menetysten ja vahinkojen korvaamiseen.

Pariisin ilmastosopimuksen keskeisiin arkkitehteihin joulukuussa 2015 kuulunut ranskalainen Laurence Tubiana sanoi perjantaina tiedotustilaisuudessa, että kokouksen päätteeksi on tärkeää, että kaikilla on selvä kuva siitä, mitä tapahtuu seuraavaksi.

Tubiana johtaa nykyisin European Climate Foundation -järjestöä.

”Jokaisen maan ja alueen pitää olla tosissaan ja rehellinen siitä, miten toteutamme Pariisin sopimuksen”, Tubiana sanoi.

Tubiana painotti luottamuksen tärkeyttä. Köyhien ja haavoittuvien maiden pitää hänen mukaansa pystyä luottamaan siihen, että ne saavat teollisuusmailta rahoitusta ilmastonmuutokseen sopeutumiseen ja tuhojen ja menetysten korjaamiseen.

Katowicessa on kuultu kehittyvien ja haavoittuvaisten maiden edustajilta paljon moitteita rikkaille maille siitä, että ne yrittävät luistaa Pariisissa sovituista rahoituslupauksista.

Teollisuusmaiden pitää Pariisin sopimuksen mukaan vuodesta 2020 lähtien rahoittaa kehitysmaiden ilmastohankkeita vuosittain sadalla miljardilla dollarilla eli noin 88 miljardilla eurolla.

Kokouksessa päätetään myös, millaisella mekanismilla päästötavoitteiden kunnianhimoa nostetaan viiden vuoden välein. Ensimmäinen ilmoitus pitäisi tehdä vuonna 2020, ja Katowicessa monet maat ovat ilmoittaneet valmiudestaan siihen.

Perjantaina katowicelaiset koululaiset yrittivät kirittää kokousta vahvaan lopputulokseen. He kokoontuivat Spodek-konferenssikeskuksen aulan portaikkoon laulamaan Michael Jacksonin Earth Songia ja lakkoilemaan ruotsalaisen 15-vuotiaan ilmastoaktivistin Greta Thunbergin innoittamana.

Perjantaina koululakkoja järjestettiin eri puolilla Puolaa ja myös Saksassa Katowicen kokouksen päätösten kirittämiseksi.

Sääntökirjaa tarvitaan, jotta kolme vuotta sitten hyväksyttyä sitovaa Pariisin sopimusta voitaisiin alkaa soveltaa. Olennaista on, tuleeko sääntökirjaan yhdet vai kahdet säännöt rikkaille teollisuusmaille ja kehitysmaille.

Köyhimmät maat tarvitsevat joustoa päästöjensä raportointivelvoitteisiin, mutta kyse on siitä, ovatko joustot määräaikaisia, Hontatukia sanoi.

Joustojen lisäksi olennaista on läpinäkyvyys. Tiilikaisen mukaan maailmassa on vain 40–50 maata, jotka kykenevät raportoimaan päästönsä yhtä tarkasti ja säännöllisesti kuin Suomi. Se on neljäs- tai viidesosa Pariisin sopimuksessa mukana olevista maista.

Tiilikaisen mukaan on iso joukko maita, joilla ei ole mitään valmiuksia raportoida päästöjään. Ne tarvitsevat apua järjestelmän rakentamiseen, ja on selvää, että ne eivät voi alkaa raportoida päästöjään heti vuonna 2020, kun Pariisin ilmastosopimusta aletaan soveltaa.

Yksi ristiriidoista liittyy siihen, miten kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n tuore raportti huomioidaan Katowicen kokouksen loppuasiakirjassa.

Raportin mukaan ilmaston lämpeneminen pitäisi rajoittaa 1,5 asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna, jotta erittäin vakavat seuraukset ihmisille ja maapallolle vältettäisiin.

Lauantai-iltana Saudi-Arabia, Yhdysvallat, Venäjä ja Kuwait estivät sanamuodon, jonka mukaan kokous ottaa IPCC:n 1,5 asteen rajan vakavasti. Ne haluavat kokouksen vain toteavan, että raportti pannaan merkille.

EU ja lähes kaikki muutkin kokouksen maaryhmät olivat vahvasti sitä mieltä, että IPCC:n 1,5 asteen raja pitää tunnustaa vahvasti loppuasiakirjassa.

Honkatukia totesi, että neljän maan jarrutusyritys on tuonut IPCC:n raportille Katowicen kokouksen aikana paljon enemmän huomiota kuin se muuten olisi saanut. Näin jarruttajat tulivat itse asiassa tehneeksi palveluksen raportille.

Ruotsi ja Costa Rica ovat yrittäneet löytää sanamuodoista kompromissia, joka tyydyttäisi sekä kaikkein köyhimpiä ja haavoittuvaisimpia maita että öljyntuottajamaita.

Costa Rican ympäristöministeri Carlos Manuel Rodríguez sanoi perjantaina toimittajille, että tiedettä ja politiikkaa ei pitäisi tällä tavalla sotkea toisiinsa. Hän muistutti, että kaikki YK-maat hyväksyivät IPCC:n tieteellisen raportin lokakuussa Etelä-Koreassa pidetyssä kokouksessa.

Rodríguez huomautti, että monille Katowicen kokouksen osallistujille 1,5 asteen lämpenemisessä on kyse selviytymisestä.

Costa Rica oli toinen vaihtoehto ensi vuoden ilmastokokouksen isännäksi sen jälkeen, kun Brasilia perui juuri ennen Katowicen kokousta lupauksensa isännöidä seuraavaa kokousta.

Toinen vaihtoehto oli Chile, joka valittiin lopulta perjantai-iltana kokousisännäksi. Costa Rica lupautui auttamaan järjestelyissä.

Ilmastokokouksen järjestäminen maksaa sata miljoonaa dollaria, joten se ei ole mahdollista kovin monille maailman valtioille.

Ennen ilmastokokousta ensi vuoden syyskuussa järjestetään YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin koolle kutsuma ilmastohuippukokous, jossa mailta odotetaan jo ilmoituksia päästötavoitteiden kiristämisestä.

Molemmat kokoukset ovat Suomen kannalta tavallista tärkeämpiä, koska Suomi on ensi vuoden jälkipuoliskon EU:n puheenjohtajamaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  2. 2

   Oulun imaamilla on vahva viesti seksuaalirikoksista epäillyille miehille: ”Te olette leimanneet koko muslimiyhteisön”

  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Sdp:n etumatka kokoomukseen on kaventunut – perussuomalaisten nousu näkyy myös HS-gallupissa

  5. 5

   Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen raiteilla ja maanteillä – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona ja pitäkää etätyöpäivä, jos suinkin mahdollista

  6. 6

   Asukas jonotti edullista kotia hyvällä paikalla 27 vuoden ajan – Vain sinnikkäimmät saivat asumisoikeus­asunnon Kalasataman kupeesta

  7. 7

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  8. 8

   Nainen kätki aitoja susia tuttaviensa luokse, kahta eläintä pidettiin pimeässä saunassa – Helsingin poliisi epäilee naisen kasvattaneen koirasusia

  9. 9

   ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

   Tilaajille
  10. 10

   Netflix ilmoitti kaikkien aikojen suurimmasta hinnankorotuksestaan – osakekurssi nousi yli kuusi prosenttia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Näin autosi väri vaikuttaa jällenmyyntiarvoon – Suositun ja hyljeksityn värin ero voi olla iso

  3. 3

   Musertava tappio: Brexit-sopimus kaatui britti­parlamentissa äänin 432–202 – oppositio haastaa nyt hallituksen

  4. 4

   Näin toimii armeijametodi, joka lupaa tainnuttaa ihmisen uneen kahdessa minuutissa – ”Höpöhöpöä”, sanoo suomalainen asiantuntija

  5. 5

   New Yorkin rotat puolustavat reviiriään vimmatusti – Maailman vallannut jyrsijä yllättää yhä tutkijat käytöksellään

  6. 6

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  7. 7

   ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

   Tilaajille
  8. 8

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  9. 9

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  10. 10

   Vuosikausia odotettu suomalainen suurelokuva Iron Sky 2 on valtava pettymys – ”Aivan hirveän huono elokuva”, kirjoittaa HS:n elokuvakriitikko yhden tähden arviossaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä tanskalainen vodkamainos on nyt paras asia internetissä, koska pääosassa on absurdein suomalainen dialogi koskaan – kysyimme tekijöiltä, mitä heidän päässään liikkuu

  3. 3

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Kirkon perustuksista kaivettiin kyynärän mittainen kuparikapseli Vantaalla – Sisältä löytyi viesti menneisyydestä

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Jokin voimakas lähde lähettää arvoituksellisia radiosignaaleja kaukaa avaruudesta, sanovat tähtitieteilijät

  10. 10

   Yksi aikakausi päättyy: Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta ensi kuun jälkeen – lopullisesti

  11. Näytä lisää