Ulkomaat

Patryk Białas joutuu pukemaan ylleen hengitys­suojan lähtiessään ulos, ja ollaan kaupungissa keskellä Eurooppaa – Ilman­saasteet tappavat vuosittain seitsemän miljoonaa ihmistä, mutta ongelmaan olisi ratkaisu

Puolalaiset ovat parin viime vuoden aikana alkaneet vaatia hallitukselta puhtaampaa ja terveellisempää hengitysilmaa.

Katowice

Joka aamu heti herättyään katowicelainen Patryk Białas tarkistaa kaksi asiaa: millainen sää ulkona on ja miten saastunutta ilma on.

Tänään, kuten monena muunakin tuulettomana ja pilvisenä talvipäivänä, Katowicen kaupunki on peittynyt savusumuun. Kun ilmanlaatu on oikein huono, Białas, 40, pukee ulos lähtiessään ylleen hengityssuojan, joka hänellä on nytkin mukana repussaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samanlaisia hengityssuojia olemme tottuneet näkemään uutiskuvissa Intian ja Kiinan suurkaupungeista. Nyt ollaan kuitenkin keskellä Eurooppaa EU:n jäsenmaassa, jossa sijaitsee Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan 33 Euroopan 50 saastuneimmasta kaupungista.

300 000 asukkaan Katowice on sijalla 19. Saasteet näkee, haistaa ja tuntee jo muutamassa päivässä: nenä vuotaa, kurkkuun koskee, päätä särkee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Parin viime vuoden aikana moni puolalainen on saanut tarpeekseen. Se on Białasin kaltaisten aktivistien ansiota. Kun ilmansaastekampanjat alkoivat viisi vuotta sitten Puolan suurissa kaupungeissa, suuri osa ihmisistä ei tiennyt hengittävänsä terveydelle vaarallista ilmaa.

Vielä kolme vuotta sitten Laki ja oikeus -valta­puolueen ministeri kutsui puhtaan ilman aktivisteja ympäristö­terroristeiksi, Białas sanoo.

Paine hallitusta ja paikallispoliitikkoja kohtaan on kasvanut varsinkin meneillään olevan Katowicen ilmastokokouksen alla. Kokouksessa oli lauantaihin mennessä määrä päättää, millä säännöillä maailman kasvihuonekaasupäästöjä leikataan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

WHO julkaisi Katowicen ilmastokokouksessa raportin. Sen mukaan 90 prosenttia maailman kaupunkilaisista hengittää ilmaa, joka ylittää suositellut raja-arvot.

Samat fossiiliset polttoaineet, joiden hiilidioksidipäästöt aiheuttavat ilmastonmuutoksen, aiheuttavat myös terveydelle vaarallisia ilmansaasteita.

WHO:n mukaan maailmassa kuolee vuosittain ilmansaasteiden takia ennenaikaisesti seitsemän miljoonaa ihmistä. Puolassa määrä on arviolta 45 000.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos Pariisin ilmastosopimuksen päästötavoitteet toteutuisivat, se säästäisi WHO:n mukaan joka vuosi miljoonan ihmisen hengen vuoteen 2050 mennessä. Myös terveydenhuollon kustannuksissa säästettäisiin päästöjen leikkaamisen kustannuksia suurempi summa.

Białas on juristi, kahden lapsen isä ja ilmastoaktivisti. Hän on toiminut kolme vuotta Katowicen savusumusta varoittavassa vapaaehtoisryhmässä. Ryhmän aktivisteista on tullut kaupungissa niin tunnettuja, että neljä heistä – myös Białas – äänestettiin lokakuussa kaupunginvaltuustoon.

”Haluan, että lapsillani on aikuisina parempi ilmanlaatu kuin minulla on nyt.”

Krakovassa vuonna 2013 perustettu Smog Alert -liike on levinnyt yli 30 kaupunkiin. Paikallis­ryhmät julkaisevat sosiaalisessa mediassa varoituksia niinä päivinä, kun ilmanlaatu on terveydelle haitallinen. Varoitukset päätyvät myös perinteisen median uutisiksi, koska niihin luotetaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aktivistit lobbaavat paikallisia viranomaisia ja ministereitä, jotta ilmanlaatu saataisiin paranemaan. Białasin ryhmä on esimerkiksi järjestänyt tempauksia Katowicen päiväkodeissa ja jakanut kaduilla hengityssuojia.

Sleesia, jossa Katowice sijaitsee, on perinteistä hiiliteollisuusaluetta. Puola tuottaa 80 prosenttia sähköstään hiilellä, eikä maan hallitus ole pitänyt kiirettä hiilen alasajossa – päinvastoin.

Teollisuuden lisäksi hiiltä palaa kotien lämmittämisessä. Siksi ilma on erityisen huonoa marraskuusta helmikuuhun. Lämmitysuuneissa poltetaan usein halpaa ja huonolaatuista hiiltä tai jopa roskia, koska muuhun ei ole varaa.

Ruohonjuuritason kampanja on kasvanut niin suureksi, että hallituksen ja kaupunkien viranomaisten on ollut pakko ottaa se huomioon. Hallitus on luvannut kymmenessä vuodessa tukea kotitalouksien lämmitysjärjestelmien uusimiseksi noin 24 miljardilla eurolla.


Urakka on valtava, sanoo Polish Smog Alert -järjestön tiedottaja Piotr Siergiej. Lämmitysremonttia tarvitsevia asuintaloja on noin neljä miljoonaa. Joka vuosi pitäisi siis remontoida 400 000 taloa.

”Miten hallitus pystyy siihen niin lyhyessä ajassa, ja mistä rahat otetaan?” Siergiej kysyy.

”Hallitus tekee kyllä jotain, mutta se ei ole tarpeeksi.”

Aktivistit aikovat ainakin yrittää parhaansa, jotta poliitikot tekisivät enemmän ja ottaisivat kansalaisyhteiskunnan mukaan.

”Hiili on osa alueen identiteettiä, mutta meidän pitää keskittyä tulevaisuuteen ja uusiutuvaan energiaan”, Patryk Białas sanoo.

Samaa mieltä on yrittäjä Johann Bros. Hän kertoo olevansa noin 60-vuotias ja eläneensä Katowicessa koko ikänsä lukuun ottamatta vuosikymmentä Saksan Hampurissa.

”Varsinkin vanhat ihmiset kärsivät saasteista. Moni muuttaa eläkkeelle jäätyään pois täältä.”

Kaupunkiin jääneet voivat huonosti. Brosin vaimon isä kuoli keuhkosyöpään.

Brosin tytär ja kaksivuotias tyttärentytär asuvat Hampurissa.

”Oloni on huonompi joka kerta, kun ilmanlaatu huononee. Mutta minä en voi paeta. Minulla on yrityksiä täällä, enkä välitä omasta terveydestäni.”

Bros haluaa viedä suomalaistoimittajan ja Hampurista saapuneet ystävänsä kiertoajelulle laitakaupungin hiiliteollisuusaluille.

Ränsistyneiden ja suljettujen kaivosrakennusten keskellä on myrkyllisiä jättömaita, joissa lojuu epämääräisiä kasoja. Katowiceen rahdataan Brosin mukaan jätteitä myös muualta Euroopasta.

Mutta muutos on tuonut hyvääkin. Kierros päättyy Nikiszowiecin punatiilisiin työläiskortteleihin, jotka rakennettiin 1900-luvun alussa hiilikaivostyöläisten perheille.

Rakennukset on viime vuosina kunnostettu, ja nyt niissä asuu nuorta luovaa luokkaa. Nikiszowiec on ehdolla Unescon maailmanperintölistalle.


Bros itse perusti 20 vuotta sitten suljettuun hiilikaivokseen valtavan Szyb Wilson -taidegallerian, joka esittelee puolalaista nykytaidetta. Hän ajattelee, että ilmansaasteista huolimatta ihmisten elämää voi parantaa taiteen keinoin.

”Minä olen onnellinen täällä.”

Fakta

Saasteet lyhentävät elinikää jopa 10 vuodella


 Ilmansaasteet ovat haitallisia kaasumaisia ja hiukkasmaisia aineita. Eniten vakavia terveyshaittoja aiheuttaa altistuminen hiukkasille.

 Pitkäaikainen altistuminen pienhiukkasille, joiden halkaisija on alle 2,5 mikrometriä, aiheuttaa Euroopan ympäristökeskuksen mukaan EU-maissa vuosittain noin 400 000 ihmisen ennenaikaisen kuoleman. Suomessa määrä on noin 1 900.

 Saasteet aiheuttavat terveysongelmia etenkin lapsille ja vanhuksille. Voimakas pitkäaikainen altistuminen pienhiukkasille voi lyhentää kroonisia sydän- ja verisuonitauteja tai hengityselinsairauksia sairastavien elinikää jopa yli 10 vuodella.

 Kaasumaisista saasteista typen oksidit aiheuttavat EU-maissa vuosittain yli 70 000 ennenaikaista kuolemaa.

 Pienhiukkasten kaukokulkeuman osuus on merkittävä varsinkin Etelä-Suomessa. Helsingissä keskimäärin puolet pienhiukkaspitoisuudesta on peräisin Keski-Euroopasta, Venäjältä ja Baltian maista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkijat selvittivät, kuinka ihmiset yrittävät selviytyä rasittavista tehtävistä: Neljä keinoa nousi ylitse muiden, yhdestä oli pelkästään haittaa

  2. 2

   Autoja hyytynyt pakkaseen kolminkertainen määrä tavalliseen päivään verrattuna – Autoliitto: Muista tärkeät toimenpiteet ennen käynnistystä

  3. 3

   Netflixin uutuusdokumentti paljastaa ruman totuuden Fyre-festivaalista, yhdestä 2010-luvun suurimmasta huijauksesta – ihmiset uskoivat loppuun asti silkkaan valheeseen

  4. 4

   Näistä povataan tämän vuoden hittidieettejä – toisessa keho polttaa täysillä rasvaa ja paino putoaa nopeasti, mutta ruokavalio voi myös vahingoittaa suolistoa

   Tilaajille
  5. 5

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  6. 6

   Rinteen tuuraajaksi nousi monikärkiohjus, joka saattaa tulevaisuudessa haastaa puheenjohtajan

  7. 7

   Viisi vuotta sitten Kaisa kirjoitti kirjeen, sitten hän yritti tappaa itsensä – Nyt hän kertoo, mikä lopetti loputtomalta tuntuneen pimeyden ja miten muutkin voisivat ehkä selvitä

  8. 8

   Äiti ja eno sitoivat ilmastointi­teipillä 5-vuotiaan raajat ja suun, selittivät leikiksi – Oikeus tuomitsi pahoinpitelystä

  9. 9

   Grönlannin mannerjäätikön sulamisvauhti nelinkertaistui vuosikymmenessä – Tutkijoiden mukaan ollaan käännekohdassa

  10. 10

   HS selvitti Lemmenjoen harjoituksen yksityiskohtia: 33 osanottajaa, ohjelmassa muun muassa tehtävä­rasteja, veneilyä ja vierailu porotilalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  2. 2

   Autoja hyytynyt pakkaseen kolminkertainen määrä tavalliseen päivään verrattuna – Autoliitto: Muista tärkeät toimenpiteet ennen käynnistystä

  3. 3

   Viisi vuotta sitten Kaisa kirjoitti kirjeen, sitten hän yritti tappaa itsensä – Nyt hän kertoo, mikä lopetti loputtomalta tuntuneen pimeyden ja miten muutkin voisivat ehkä selvitä

  4. 4

   Suosittu taiwanilainen ”bikini­kiipeilijä” Gigi Wu kuoli paleltumiseen pudottuaan ensin vuorelta

  5. 5

   Näistä povataan tämän vuoden hittidieettejä – toisessa keho polttaa täysillä rasvaa ja paino putoaa nopeasti, mutta ruokavalio voi myös vahingoittaa suolistoa

   Tilaajille
  6. 6

   Nykytila ei ole normaali – Raha tulee kallistumaan ainakin hetkittäin, ja nämä asiat on syytä tietää ennen suurta asunto­lainaa

   Tilaajille
  7. 7

   Netflixin uutuusdokumentti paljastaa ruman totuuden Fyre-festivaalista, yhdestä 2010-luvun suurimmasta huijauksesta – ihmiset uskoivat loppuun asti silkkaan valheeseen

  8. 8

   50-vuotias nainen löytyi surmattuna Kirkkonummella – Epäiltynä pari päivää ennen tapahtunutta naapuriin muuttanut mies

  9. 9

   Eroa haluava helsinkiläispariskunta joutuu jatkamaan avioliitossa vastoin tahtoaan – Ero­prosessi raukesi käräjäoikeuden virheen vuoksi

  10. 10

   Kuka nousi kukkulalle Korsossa? Aamos Vesaikko etsii ihmistä, jonka hän näki kaukoputkellaan 15 kilometrin päästä Pohjois-Haagasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  3. 3

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  4. 4

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  5. 5

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  6. 6

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  7. 7

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  8. 8

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  9. 9

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  10. 10

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  11. Näytä lisää