Ulkomaat

Tiedätkö, mikä on Prayagraj? Ei moni muukaan, ja syy on Intian valta­puolueen, joka omii maan historiaa pyyhkimällä pois islamilaisia paikannimiä

Pääministeri Narendra Modin joukot paisuttelevat hindunationalismin osuutta Intian vaiheissa, sanoo kulttuuriantropologi Tapio Tamminen.

Tiedätkö, mikä on Prayagraj? Harva tietää, vaikka se on Intian kuuluisimpia kaupunkeja ja hindulaisuuden tärkeimpiä paikkoja.

Useampi tuntee Allahabadin. Kymmenet miljoonat pyhiinvaeltajat tungeksivat sen jokirantaan kahdentoista vuoden välein, koska myyttisen Sarasvatin kerrotaan yhtyneen siellä Gangesiin ja Jamunaan, joiden eriväriset vedet sekoittuvat toisiinsa Allahabadin kohdalla yhä tänä päivänä.


Allahabadin virallinen nimi vain muuttui lokakuussa. Nyt se siis on Prayagraj.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syy? Vanha nimi viittasi islamiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kyse ei ole yksittäistapauksesta. Pääministeri Narendra Modin hindunationalistinen Bharatiya Janata -puolue (BJP) on ahkeroinut muuttaakseen muslimitaustaisilta kuulostavia paikannimiä ”hindulaisemmiksi” tai muuten paikalliskielisemmiksi.

”Tämä on osa laajempaa kuvaa. Hindunationalistit pyrkivät murtamaan maan sekulaaria perinnettä, pyrkivät pikkuhiljaa synnyttämään Intiasta Hindustania”, sanoo hindunationalismiin erikoistunut kulttuuriantropologi Tapio Tamminen.

Intialaisista noin 80 prosenttia on hinduja. Islamia tunnustaa arviolta 14 prosenttia kansasta, mutta osuus kasvaa. BJP:n noustua valtaan vuonna 2014 uskonryhmien välit ovat selvästi kiristyneet.

Allahabadin vanha nimi on islaminuskoisten suurmogulien kaudelta. Heidän valtakuntansa oli laajimmillaan 1600- ja 1700-luvulla, jolloin se kattoi lähes koko Intian niemimaan. Alamaisista suurin osa oli silti hinduja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hindunationalistit sanovat palauttaneensa vieraita valloittajia edeltäneen nimen, joka oli muutoinkin rinnakkaisessa, epävirallisessa käytössä. Se viittaa palvontapaikkaan tai jokien kohtauspaikkaan. Kuitenkin vasta mogulikaudella paikalle kasvoi kaupunki, huomautti Allahabadin yliopiston entinen vararehtori N. R. Farooqui Britannian yleisradioyhtiölle BBC:lle.

Nykyään kyse on miljoonakaupungista, joka sijaitsee väkiluvultaan maan suurimmassa osavaltiossa, noin 200 miljoonan asukkaan Uttar Pradeshissa.

Samassa osavaltiossa on myös Intian vilkkaimpiin kuuluva rautateiden risteysasema. Lähikaupungilta lainattu nimi Mughalsarai Junction viittasi suoraan moguleihin, mutta elokuussa asema sai uuden nimen BJP:n edeltäjäpuolueen perustajalta Deen Dayal Upadhyayalta, joka kuoli vuonna 1968 junaryöstössä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Silmiinpistävä osa viime aikojen nimenmuutoksista on tehty juuri Uttar Pradeshissa. Osavaltiota johtaa BJP:n hindusaarnaaja ja askeetikko Yogi Adityanath, jota on syytetty toistuvasti vihapuheesta.

”Jos he [muslimit] tappavat yhden hindun, me tapamme sata muslimimiestä”, hän on vannonut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Olemme kaikki valmistautumassa uskonnolliseen sotaan!” hän on huutanut.

Tällaisista lausunnoista huolimatta – tai ehkä juuri niiden ansiosta – Adityanathista on povattu Modin seuraajaa 1,3 miljardin intialaisen johtajaksi.


Marraskuussa Faizabad, yksi Uttar Pradeshin 75 hallintoalueesta, sai nimekseen Ayodhya. Alueen hallinnollinen keskus oli ennestään Ayodhyan kaupunki, mutta päätös oli silti kuin sohaisu muurahaispesään.

Vuonna 1992 hindumielenosoittajat tuhosivat Ayodhyassa sijaitsevan Baburin moskeijan, jonka mogulit olivat rakennuttaneet runsaat 460 vuotta aiemmin. Tuhoaminen johti laajoihin väkivaltaisuuksiin ja jopa tuhansien ihmisten – enimmäkseen muslimien – kuolemaan.

Hindut uskovat, että Vishnu-jumalan ilmentymä Rama syntyi Ayodhyassa ja että moskeijan paikalla oli alun perin hindutemppeli. Aihe on yhä arka. Toissa viikonloppuna kymmenettuhannet hindut marssivat Delhissä vaatimassa, että hallitus rakennuttaa moskeijan raunioille hindutemppelin.


Muslimiperinnön ohella hindunationalistien hampaissa on Nehrun–Gandhin perhedynastia, joka on tuottanut Intialle kolme pääministeriä: Jawaharlal Nehrun, Indira Gandhin ja Rajiv Gandhin. Kaikki kolme edustivat maallista Intian kongressipuoluetta.

Nykyään puolue on oppositiossa. Sitä johtaa suvun perintöprinssi Rahul Gandhi taustavoimana hänen äitinsä, salamurhatun Rajiv Gandhin italialaistaustainen leski Sonia Gandhi.

Radikaalihindut vieroksuvat jopa Intian itsenäisyysliikkeen kirkkainta keulakuvaa Mahatma Gandhia, joka ei ollut sukua Gandhien poliitikkosuvulle. Hän oli hindu mutta painotti, että valtion perustusten tuli olla maalliset.

Gandhin murhasi radikaalihindu Nathuram Godse tammikuussa 1948. BJP:n kansanedustaja Sakshi Maharaj kutsui vuonna 2014 parlamentissa Godsea ”patriootiksi”.

Nehrun ja Gandhien perinnön nakertamiseen liittyy maailman korkein näköispatsas, joka valmistui lokakuussa. Se kohoaa 182 metriin ja esittää Sardar Vallabhbhai Patelia, joka oli oli itsenäisyysliikkeen johtajia ja Intian ensimmäinen sisäministeri.


Patel edusti kongressipuoluetta mutta kuului sen konservatiiviseen siipeen. Hän oli kotoisin Gujaratista eli Modin kotiosavaltiosta, jonne jättipatsaskin kohosi. Modi on väittänyt, että Patel oli Nehrua oikeampi ihminen pääministerin virkaan.

Vuodesta 2014 lähtien Intiassa on vietetty Patelin syntymäpäivänä 31. lokakuuta kansallisen yhtenäisyyden päivää. Se oli Modilta mietitty veto, sillä kyse on myös pääministeri Indira Gandhin salamurhan vuosipäivästä, joka on koskettanut intialaisia selvästi laajemmin kuin Patelin syntymäpäivä.

Tammisen mukaan BJP paisuttelee hindunationalismin osuutta Intian vaiheissa.

”Puoluehan syntyi vasta itsenäisessä Intiassa, eivätkä hindunationalistit olleet muutenkaan merkittävä tekijä kolonialismin vastaisessa liikkeessä ja itsenäisyysliikkeessä. Historian väärentämisessä keskeistä on myös islamin aikakauden mitätöiminen.”

Samaa sarjaa ovat BJP-poliitikkojen poskettomat väitteet muinaisten intialaisten teknisistä saavutuksista, kuten lentokoneista ja tietoliikenneyhteyksistä.

Tutkijoiden valtavirrasta poiketen hindunationalistit kuvaavat Indusjoen laakson muinaisen kulttuurin hindulaisena ja maailman vanhimpana korkeakulttuurina. Se tukisi heidän näkemystään Intiasta nimenomaan hinduille kuuluvana maana.

Modi on nimittänyt erityisen tutkijakomitean edistämään hindunationalistien teorioita, ja niitä ujutetaan koulukirjoihinkin.

 

Vanhemman polven mumbailaiset saattavat yhä puhua kaupungistaan Bombayna.

Paikannimien vaihdokset ovat kiihtyneet juuri tänä vuonna, vaikka pääministeri Modi ja BJP ovat johtaneet maata jo yli neljä vuotta.

Mahdollisena selityksenä Tamminen näkee tulevan kevään parlamenttivaalit. BJP yrittää ehkä kasvattaa kannatustaan vetoamalla hindujen kansallistunteeseen.

BJP kompuroi marras–joulukuun osavaltiovaaleissa hindujen sydänseuduilla, mutta mielipidekyselyjen mukaan Modi jatkaa pääministerinä hyvin todennäköisesti. Kun BJP on saanut nimikimaran vauhtiin, se tuskin pysähtyisi uuteen vaalivoittoon.

Uutiskanava India Today kertoi marraskuussa, että BJP suunnittelee Gujaratin suurimman kaupungin Ahmedabadin nimeämistä Karnavatiksi ja Taj Mahal -mausoleumista tunnetun Agran nimeämistä Agravaniksi.

Kaupunkien nimenvaihdokset eivät sinänsä ole Intiassa uusi asia.

Esimerkiksi englanninkielisten kirjoitusasujen muuttaminen viime vuosikymmeninä Bombaysta Mumbaiksi, Bangaloresta Bengaluruksi ja Calcuttasta (suomeksi Kalkutta) Kolkataksi olivat askelia lähemmäs alueellisten valtakielten marathin, kannadan ja bengalin muotoja.

Kyseessä oli luopuminen eurooppalaisten kolonialistien nimistöstä, mutta sitäkin ajoivat eritoten hindunationalistit.

”Monet kongressipuoluetta lähellä olevat ja vasemmistolaiset suhtautuivat siihen nyreästi, vaikka olivat aina olleet vahvasti kolonialismia vastaan”, Tamminen kertoo.

Esimerkiksi vanhemman polven mumbailaiset saattavat yhä puhua kaupungistaan Bombayna, koska he ovat tehneet niin lapsesta asti.

Näin käy epäilemättä myös uusimmille nimenvaihdoksille.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Maahanmuuttajien rikoksia selitetään usein kulttuurilla tai mielenterveysongelmilla, mutta syy voikin löytyä miehisyyden pönkittämisestä tai heikosta koulutuksesta

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 43: Markus Jokela on kuvannut yli 30 vuotta suomalaisten lauantai-iltoja, tuulipukuja, Kanarian-matkoja, papiljotteja ja pitsansyöntiä

  3. 3

   HS vieraili Vienan Kemijoen viimeisessä karjalaiskylässä: Se on henkitoreissaan, vaikka pian valmistuva vesivoimala ei sitä hukutakaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolisoni työ sekoittaa perhe-elämän ja lomat – Lapsetkin ovat oppineet, että aina kun puhelin soi, isän pitää tehdä töitä

  5. 5

   Minna Lindgren hermostui, kun hänen isänsä ei saanut kuolla rauhassa – Nyt vanhuskohun keskellä hän muistuttaa, että osaa vanhuksista hoidetaan liikaakin

   Tilaajille
  6. 6

   Mukava mies on joskus tasa-arvon tulppana, vahingossa tosin

  7. 7

   Ulkopuolisilla ei ollut 120 vuoteen mitään asiaa Suomen kulta­kauden taideaarteeseen – Tältä Järnefeltin ainutlaatuisessa jugendhuvilassa näyttää nyt

  8. 8

   Kun Neuvostoliiton pommikoneet ilmestyivät Helsingin kattojen ylle, vain 16-vuotias Tauno Hammar päätti toimia – ”En osannut pelätä”

  9. 9

   Keihäänheittäjä Jarkko Kinnunen, 48, on kuollut

  10. 10

   Ensin kadulla oli Pasi, sitten syöksyi Marko – Jääkiekkoilija Marko Jantusen elämän pelasti ystävä, jonka kanssa hän lapsena aloitti juomisen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

  2. 2

   IS: Antti Rinne menetti sairauden vuoksi liikuntakykynsä – artikkelin yhteydessä ollut lääkärintodistus herätti ihmetystä

  3. 3

   ”Pesulla käyn milloin missäkin” – Riitta-Liisa Tauriainen muutti syvimpään Lappiin, ja 12 neliön koti on oikeasti peräkärry

   Tilaajille
  4. 4

   Keihäänheittäjä Jarkko Kinnunen, 48, on kuollut

  5. 5

   ”Luulin sitä vitsiksi” – Tanska alkaa eristää karkotuspäätöksen saaneita ulkomaalaisia viruskokeisiin erikoistuneelle pikkusaarelle

   Tilaajille
  6. 6

   Venäläiset hävittivät kaiken eteensä tulevan nykyisen Vantaan alueella 300 vuotta sitten – Keskeltä liikenteen melua löytyy kuitenkin vielä 1700-luvun aarre

  7. 7

   Uusi pettämätön matkakonsepti säästää rahaa, aikaa ja luontoa

  8. 8

   Maahanmuuttajien rikoksia selitetään usein kulttuurilla tai mielenterveysongelmilla, mutta syy voikin löytyä miehisyyden pönkittämisestä tai heikosta koulutuksesta

   Tilaajille
  9. 9

   Oikeustieteilijät kehuvat perustuslakivaliokunnan sote-lausuntoa ja ihmettelevät hallituksen jääräpäisyyttä

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 43: Markus Jokela on kuvannut yli 30 vuotta suomalaisten lauantai-iltoja, tuulipukuja, Kanarian-matkoja, papiljotteja ja pitsansyöntiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  2. 2

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  3. 3

   Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

  4. 4

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  5. 5

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  6. 6

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  7. 7

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  8. 8

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  9. 9

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  10. 10

   IS: Antti Rinne menetti sairauden vuoksi liikuntakykynsä – artikkelin yhteydessä ollut lääkärintodistus herätti ihmetystä

  11. Näytä lisää