Latvia avaa historiansa pimeän puolen ja julkaisee salaisen KGB-listan – Entinen ulkoministeri kertoo HS:lle tarinansa KGB:n tietolähteenä

Satavuotias Latvia tuo julki listan ihmisistä, jotka Neuvostoliiton turvallisuuspoliisi KGB värväsi tai yritti värvätä agentikseen. ”Vaihtoehtoina oli jatkaa uraa ja tutkimuksia tai tulla potkaistuksi ulos”, kertoo lääketieteen tohtori Georgs Andrejevs.

”Mielestäni tein oikein”, Georgs Andrejevs sanoo. ”Minua ei olisi valittu kansanedustajaksi, jos minua ei olisi tunnettu koko valtiossa. Kukaan ei kysynyt ennen vaaleja, oliko minulla yhteyttä organisaatioihin.”

19.12.2018 2:00 | Päivitetty 19.12.2018 6:10

Riika

Lamppu häikäisee silmiä. Kuulustelijan kysymykset kaikuvat pimeästä. Hän yrittää saada selville, mitä latvialaisen lukiolaisen Georgs Andrejevsin luokkatoverit puhuvat ja miten he suhtautuvat Neuvostoliittoon.

Sota on ohi, ja Andrejevsin perhe on joutunut palaamaan kahden vuoden pakomatkalta Saksasta mutkikkaasti Tšekin ja Ukrainan kautta kotimaahansa Latviaan, jonka Neuvostoliitto on valloittanut.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat