Ulkomaat

NYT: Facebook antoi Netflixille ja Spotifylle vapaan pääsyn käyttäjien yksityis­viesteihin

Facebook jakoi käyttäjien tietoja kumppaniyrityksille ilman käyttäjien selvää suostumusta. Yhtiön mukaan suostumusta ei tarvittu, sillä kumppaniyritysten sovellukset ovat osa Facebookin alustaa.

Sosiaalisen median yhtiö Facebook on antanut vuosien ajan valikoiduille yrityksille erityisoikeuksia käyttäjiensä tietoihin, kertoo The New York Times. Erilaisten kumppanuussopimusten ansiosta esimerkiksi isot teknologiayhtiöt ovat päässeet käsiksi tietoihin, joihin niillä ei olisi oikeutta Facebookin normaalien yksityisyysehtojen mukaan.

Lehden mukaan musiikkipalvelu Spotify ja videopalvelu Netflix pääsivät käsiksi käyttäjien yksityisviesteihin. Microsoftin hakukone Bing sai nähtäväksi käyttäjän Facebook-ystävien nimen ilman käyttäjän lupaa. Microsoft, Sony ja Amazon saattoivat kerätä käyttäjien sähköpostiosoitteet näiden Facebook-ystävien kautta. Yahoo pystyi näkemään käyttäjän ystävien päivitykset.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vanhimmat sopimuksista solmittiin vuonna 2010, ja ne kaikki olivat voimassa vielä 2017. Osa on voimassa edelleen.

NYT kävi selvitystä varten läpi noin 270 sivua Facebookin sisäisiä dokumentteja, jotka kattavat vain pienen osan Facebookin solmimista kumppanuuksista. Asiakirjojen mukaan ainakin 150 yrityksellä on ollut tai on yhä kumppanuussopimus Facebookin kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suurin osa sopimuksista on ehdoiltaan sellaisia, että kumppaniyritykset saivat käyttöönsä vain hyvin yleisluontoista käyttäjätietoa. Kymmenkunta sopimusta on kuitenkin sisällöltään sellaisia, että ne herättävät huolia siitä, kuinka Facebook suojelee käyttäjiensä yksityisyyttä.

Vuonna 2011 Facebook teki Yhdysvaltain kuluttajaviraston kanssa sopimuksen, jossa se lupasi olla jakamatta käyttäjien tietoa ulkopuolisille tahoille ilman käyttäjien nimenomaista suostumusta. On mahdollista, että Facebook on kumppanuussopimuksissa rikkonut tätä sopimusta, NYT tulkitsee.

Facebookin edustaja kiistää, että kumppanuussopimusten ehdot rikkoisivat vuoden 2011 sopimusta kuluttajansuojaviranomaisten kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhtiön yksityisyydestä vastaava johtaja Steve Satterfield sanoo, että Facebookin ei tarvinnut pyytää käyttäjiltä erillistä lupaa tietojen jakamiseen kumppaniyritysten kanssa, sillä Facebook laskee kumppaniyritysten sovellukset ja toiminnot Facebookin alustan jatkeeksi, ei ulkopuoliseksi tahoksi.

Samaan tulkintaan Facebook vetosi myös kesällä, jolloin paljastui, että joukko matkapuhelinvalmistajia sai runsaasti Facebook-käyttäjien tietoja.

Satterfieldin mukaan kumppaniyritykset ovat myös sitoutuneet noudattamaan Facebookin ehtoja käyttäjien tietojen suojaamiseksi. Facebook sanoo, ettei se ole löytänyt merkkejä siitä, että kumppaniyritykset olisivat käyttäneet tietoja sääntöjen vastaisesti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhtiö ei kuitenkaan ole juurikaan valvonut sitä, kuinka kumppanit tietoja käyttävät, NYT kirjoittaa.

Osa kumppaniyrityksistä pääsi käsiksi käyttäjien tietoihin vuosia sen jälkeen, kun tietoja keräävä Facebook-ominaisuus oli jo poistettu käytöstä. Facebook myöntää virheen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Facebookin antama pääsy käyttäjätietoihin tuntuu yllättävän myös osan kumppaniyrityksistä. Netflixin ja Spotifyn edustajan esimerkiksi sanovat NYT:lle, että yhtiöillä ei ollut tietoa, että Facebook antoi niille oikeuden lukea ja poistaa käyttäjien yksityisviestejä ja nähdä kaikkien keskusteluketjuihin osallistujien nimet.

Facebookin sovelluskehityksestä vastaava johtaja Konstantinos Papamiltiadis julkaisi keskiviikkona blogitekstin, jossa hän pyrki selittämään kumppanuussopimuksen tarkoitusta ja sisältöä.

Hänen mukaansa kumppanuussovellusten tarkoitus oli helpottaa Facebookin käyttämistä eri laitteilla sekä tarjota käyttäjille uusia tapoja olla yhteydessä ystäviin.

”Olemme kertoneet vuosien mittaan avoimesti näistä ominaisuuksista ja kumppanuuksista, koska halusimme ihmisten todella käyttävän niitä – ja niin monet tekivätkin”, Papamiltiadis kirjoittaa.

Hän kertoo, että useimmat kumppanuussopimuksiin liittyvät ominaisuudet on jo otettu pois käytöstä. Pikapersonointi-ominaisuus, jonka avulla esimerkiksi Bing-hakukone pystyi tarjoamaan yksilöllisiä hakutuloksia käyttäjän Facebook-tietojen pohjalta, suljettiin vuonna 2014.

”Siltikin tiedämme, että meidän täytyy tarkemmin hallita sitä, kuinka kumppanit ja kehittäjät pääsevät käsiksi käyttäjätietoihin ohjelmointirajapintojamme (API) hyödyntäen. Käymme parhaillaan läpi kaikki API:t ja kumppanit, joilla on pääsy niihin”, Papamiltiadis kirjoittaa.

Facebook on saanut viime aikoina runsaasti kritiikkiä tavasta, jolla se käsittelee käyttäjien dataa. Yhtiö joutui myrskyn silmään keväällä, kun paljastui, että analytiikkayhtiö Cambridge Analytica oli myynyt eteenpäin jopa 50 miljoonan Facebook-käyttäjän tietoja.

Kohun keskellä Facebookin perustaja Mark Zuckerberg lupasi kiristää käyttäjätietojen valvontaa ja sanoi, että jatkossa käyttäjillä olisi täysi valta siihen, kuinka heidän tietojaan käytetään.

Syyskuussa taas paljastui, että jopa kymmenien miljoonien Facebook-käyttäjien tiedot päätyivät hakkerien käsiin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  2. 2

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  3. 3

   Suomi antoi 50 vuotta sitten itselleen lahjan, jonka piti valaa miljoonilla uskoa tulevaisuuteen – Nyt aarre­arkku halutaan ryöstää, koska tulokset jäävät ”uskon asiaksi”

   Tilaajille
  4. 4

   Toimi näin, ellet halua päätyä elämään jonkun toisen unelmaa

  5. 5

   74 pendelöijän vetoomus VR:lle: Meidän lisäksemme jatkuvasta myöhästelystä kärsivät perheemme, työn­antajamme, työ­toverimme, lastemme hoitajat ja harrastusten vetäjät

  6. 6

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  7. 7

   Suomalaisilla on EU-tilaston mukaan 15 tervettä elin­vuotta vähemmän kuin ruotsalaisilla

  8. 8

   New York Times: Trump yritti saada vaitiolorahoja koskevaan tutkintaan itselleen myötämielisen johtajan

  9. 9

   ”Se, joka käyttää juoksuhousuja, on menettänyt kontrollin elämästään” – Muotiguru Karl Lagerfeld muistetaan myös sivalluksistaan, tässä kuuluisimmat

  10. 10

   Näkymätön ministeri

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  3. 3

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  4. 4

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  5. 5

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  6. 6

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  7. 7

   Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin – nyt EIT vaatii Suomelta selvitystä miehen kuolemasta

  8. 8

   Yksi parisuhteen perusharha voi johtaa pahoihin ristiriitoihin

  9. 9

   Lapset tuovat uskomatonta onnea, mutta puhumme vanhemmuudesta kuin se olisi yhtä pitkittynyttä talvisotaa – ”Meillä elää ilon ja onnen mitätöinnin perinne”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  10. 10

   Asukas ihmetteli nelikuisen vauvan oireita, nyt hän epäilee vakavaa home­ongelmaa – Tältä näyttää, kun kosteus puskee ikkunoista asuntoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  2. 2

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  3. 3

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  4. 4

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  5. 5

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  11. Näytä lisää