Ulkomaat |HS seuraa

Putin vihjasi menevänsä naimisiin ”kuten kunnollinen ihminen” – HS seurasi Putinin suurta lehdistö­tilaisuutta

Tilaisuuteen oli ilmoittautunut yli 1 700 toimittajaa. Spektaakkeli kesti 3 tuntia 45 minuuttia.

rac
Venäjän presidentti Vladimir Putin suhtautui torstaina varovaisesti Yhdysvaltain ilmoitukseen vetää joukkonsa Syyriasta.

Vuotuisessa lehdistötilaisuudessaan puhuneen Putinin mukaan vielä ei tiedetä, mitä Yhdysvaltain keskiviikkoinen ilmoitus käytännössä tarkoittaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhdysvallat ilmoittaa vetävänsä joukkonsa Afganistanista ”lähes joka vuosi”, ”mutta siellä ne yhä ovat”, hän sanoi.

Yhdysvalloilla on Syyriassa noin 2 000 sotilasta, jotka ovat pääosin kouluttaneet kurdijohtoisia SDF-joukkoja taistelussa äärijärjestö Isisiä vastaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump perusteli vetäytymispäätöstään sanomalla, että jihadistijärjestö on lyöty. Putin sanoi olevansa samaa mieltä.

Venäjä on tukenut Syyrian johtajaa Bashar al-Assadia sodan alusta asti. Syksyllä 2015 se aloitti maassa ilmapommitukset, joiden avulla al-Assad on saanut vallattua useimmat kapinallisalueet.

Joulukuussa järjestettävä suuri lehdistötilaisuus on jo perinne. Tällä kertaa siihen oli ilmoittautunut yli 1 700 toimittajaa. Tänä vuonna tilaisuus kesti 3 tuntia 45 minuuttia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

HS seurasi tilaisuutta hetki hetkeltä -seurannassa, joka löytyy tämän jutun lopusta.

Vaikka Putin kommentoi useita kansainvälisiä kysymyksiä, pääyleisönä olivat selvästi venäläiset. Venäjän taloustilanne oli pitkään esillä.

Putin yritti antaa taloudesta myönteisen kuvan. Hän sanoi Venäjän talouden sopeutuneen länsimaiden pakotteisiin ja kertoi suunnitelmasta muuttaa luonnonvaroista riippuvaisen talouden rakennetta.

Hän tosin myönsi talouskasvun olevan tänä vuonna todennäköisesti 1,8 prosenttia ja reaaliansioiden kasvun 0,5 prosenttia. Talous ei nouse isojen ”liigaan” ilman jonkinlaista hyppyä uudelle teknologiselle tasolle, hän sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Putin myös puolusti epäsuosittua eläkeuudistusta, joka nostaa eläkeikiä viidellä vuodella asteittain.

Putin syytti Yhdysvaltoja ydinaseiden kilpavarustelun uudelleenaloittamisesta ja yrityksestä romuttaa ydinaseriisuntajärjestelmä, mikä hänen mukaansa voi johtaa jopa ydinsotaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ensimmäinen askel tässä oli hänen mukaansa Yhdysvaltain vetäytyminen ohjuspuolustusjärjestelmän kieltävästä ABM-sopimuksesta vuonna 2002. Sen jälkeen Venäjää on häirinnyt Yhdysvaltain Eurooppaan suunnittelema ohjuspuolustusjärjestelmä. Yhdysvaltain syksyistä ilmoitusta vetäytyä keskimatkan ohjukset kieltävät INF-sopimuksesta Putin kutsui ”toiseksi askeleeksi”.

Hän sanoi Venäjän joutuvan varautumaan tilanteeseen uusilla aseilla.

”Me varmistamme turvallisuutemme. Tiedämme, miten se tehdään”, hän sanoi

Pakotteita hän kommentoi sanomalla, että pakotteet ovat vain länsimaiden vastaus Venäjän vahvistumiseen. Niitä on ollut aina.

Hän myös toisti Venäjän virallisen kannan, ettei Venäjällä ollut mitään tekemistä Julija ja Sergei Skripalin myrkytysyrityksessä Britanniassa. Hän myös sanoi taas kerran, ettei sauditoimittaja Jamal Khashoggin surmasta ole asetettu pakotteita, vaikka tekijät ovat selvillä.

Niinpä hänen mukaansa on selvää, että pakotteet ovat poliittisia.

Yhdysvallat asetti keskiviikkona pakotteita myös kahdelle venäläismiehelle, joita epäillään Skripalien murhayrityksestä. Miehet ovat esiintyneet julkisuudessa nimillä Aleksandr Petrov ja Ruslan Boširov, mutta heidän epäillään olevan Venäjän sotilastiedustelun upseereita, joiden oikeat nimet ovat Antoli Tšepiga ja Aleksandr Miškin.

Asia ei noussut tilaisuudessa esiin, paitsi mutkan kautta. Venäjän sotilastiedustelun osuutta tutkineen The Insider -sivuston päätoimittaja Roman Dobrohotov tviittasi tilaisuuden alla, että valtakunnan suojelupalvelu FSO ei päästänyt häntä tilaisuuteen.

Käsittelemättä jäi myös Valko-Venäjän tilanne.

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev ehdotti äskettäisellä vierailullaan Valko-Venäjän Brestissä Venäjän ja Valko-Venäjän melko epämääräisen valtioliiton syventämistä liittovaltioksi. Medvedevin maalailuiden mukaan liittovaltiolla olisi yhteinen keskuspankki ja valuutta, yhteinen oikeuslaitos, tulli ja valtiontalouden tarkastusvirasto.

Minskissä Medvedevin puheet tulkittiin uhkavaatimukseksi: joko Valko-Venäjä antautuu Venäjän osaksi taistelutta tai ryhtyy maksamaan venäläisestä öljystä ja kaasusta huomattavasti nykyistä korkeampaa hintaa.

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka ilmoitti, ettei Valko-Venäjästä tule koskaan Venäjän osaa.

Asia on saanut erityistä huomiota, sillä villeimpien veikkausten mukaan Putin aikoisi siirtyä presidenttikautensa jälkeen uuden liittovaltion johtoon.

Ukrainasta sen sijaan puhuttiin. Erityisen pitkään Putin puhui marraskuisesta välikohtauksesta Kertšinsalmessa, jossa Venäjän joukot ampuivat salmeen pyrkineitä ukrainalaisaluksia ja ottivat niiden miehistöt kiinni.

Putin kutsui tapahtumia taas Ukrainan provokaatioksi, jonka tavoitteena oli nostaa presidentti Petro Porošenkon kannatusta. Hän väitti Ukrainan johdon olevan pettynyt, kun kukaan ukrainalaissotilaista ei kuollut.

Ukrainan mukaan alukset olivat matkalla Asovanmerelle, mihin niillä on oikeus vanhan sopimuksen mukaan.

Kertšinsalmi on ainoa reitti Asovanmerelle, joka on sekä Ukrainan että Venäjän vesialuetta. Miehitettyään Krimin keväällä 2014 Venäjä sai salmen molemmat rannat haltuunsa. Tilanne kärjistyi tänä kesänä, kun Venäjä rakensi salmen yli sillan, joka rajoittaa liikennettä.

Putin myös ilmoitti Venäjän asettavan Krimille aseistusta ”kuten muuallekin Venäjälle” sen verran kuin turvallisuus edellyttää. Kansainvälisen oikeuden mukaan Krim kuuluu Ukrainalle, mutta Putin sanoi taas krimiläisten halunneen liittyä Venäjään.

Hän kommentoi myös Ukrainan ortodoksisen kirkon itsenäisyyttä. Ukraina on ollut Moskovan patriarkaatin alaisuudessa, mutta nyt Ekumeeninen patriarkka on myöntämässä sille itsenäisyyden Venäjän vastustuksesta huolimatta. Putin sanoi omaisuuden jaon voivat vielä ”muuttua veriseksi”.

Putin kommentoi poikkeuksellisesti myös venäläistä Wagner-yhtiötä, jonka palkkasotureiden epäillään osallistuneen sekä Syyrian että Itä-Ukrainan sotaan.

Venäläisten viestimien mukaan yhtiö tekee tiivistä yhteistyötä Venäjän sotilastiedustelun kanssa. Venäjän on epäilty ulkoistavan osan sotatoimistaan yksityiselle yritykselle, jonka omistajan on arveltu kuuluvan Putinin lähipiiriin.

”He eivät riko Venäjän lakia ja heillä on oikeus työskennellä ja edistää liiketoimiaan missäpäin maailmaa haluavat”, Putin sanoi.

Putin vastasi myös kysymykseen uudesta avioliitosta sanomalla, että ”kunniallisena miehenä minun on joskus niin tehtävä”.

Putinin yksityiselämästä tiedetään vähän, eivätkä viestimet juuri uskalla raportoida siitä mitään. Nyt Putin siis vihjasi, että mahdollisesti on olemassa joku, jonka kanssa hän saattaisi voida mennä naimisiin.”

Hetki hetkeltä -seuranta Putinin lehdistötilaisuudesta

Lehdistötilaisuus päättyy kestettyään yli kolme tuntia ja 40 minuuttia. Kiitos seurasta, näkemiin. Merkille pantavaa, että valkovenäläiset toimittajat eivät päässeet kyselemään pääministeri Medvedevin ehdottamasta Venäjän ja Valko-Venäjän valtioliitosta mitään. Eivätkä muutenkaan ääneen.

Euronews kysyy, miksi Krimille viedään sotakalustoa ja Azovanmerestä tehdään Venäjän sisämeri. Putin vetoaa Krimin "kansanäänestykseen" 2014 ja sanoo, että Venäjä huolehtii omasta turvallisuudestaan ja kehittää Krimin infrastruktuuria. Kertshinsalmessa tarvitaan Putinin mukaan luotsia ja sillan alta on kulkenut koko vuoden ajan Putinin mukaan ukrainalaisia rahtialuksia, mutta "nyt kyseessä oli toveri Poroshenkon joukkueen provokaatio".

Laskujeni mukaan ainakin kolmas vladivostokilainen toimittaja, joka pääsee kysymään vähän niitä näitä. Siellä onkin vielä kuvernöörinvaalit edessä.

Putin nimeää presidentinvaalit ja jalkapallon MM-kisat vuoden tärkeimmiksi tapahtumiksi.

Tuloeroista Putin huomauttaa, että tuloerojen kasvu on maailmanlaajuinen ongelma, ei vain venäläinen. Mutta köyhyysrajan alapuolella elävien määrä on saatava vähenemään.

Kreml-mielisen Komsomolskaja Pravdan veteraanitoimittaja Aleksandr Gamov kysyy, että ovatko talousluvut oikeita, kansa ei niihin usko. Ja miten saataisiin poliitikot, kuvernöörit ja virkamiehet kuriin kansaa puolustavan Putnin avulla. Putin muistuttaa, että ajatus on hyvin venäläinen: hyvä tsaari, mutta pajarit ovat varkaita. Lukujaan Putin puolustaa.

Ykköskanavan kysymys: Onko tiedossa tapaamista Trumpin kanssa, ja ovatko lännen ja idän pelin säännöt muuttuneet? anglosaksisen ja slaavilaisen maailman välinen "suuri peli" muuttunut? Putinin mukaan tapaamista ei ole juuri nyt tiedossa, vaikka asiaa olisi. Trump joutuu Putinin mukaan uusien hyökkäyksien kohteeksi , kun voimasuhteet kongressissa ovat muuttuneet. "Trump voitti vaalit, mutta hänen voittoaan ei haluta tunnustaa."

Pietarilaistoimittajan mukaan asuntolainoja peritään koko maassa kovin keinoin, häneltä on tapettu mies ja poltettu auto, koska hän on puolustanut velallisia vainolta. Putinin mukaan asuntovelallisten asiaan on puututtava.

Wall Street Journalin mukaan Venäjä nähdään lännessä uhkana ja kysyy mikä on Putinin ulkopolitiikan todellinen tavoite ja onko hän rauhan mies. Putin vastaa, että "tietysti". "Mitä tulee maailman hallintaan, me tiedämme, missä on esikunta, joka sellaista tavoittelee, ja se ei ole Moskovassa."

Monikulttuurisuutta venäläisittäin: dagestanilaistoimittaja sanoo olevansa itse etninen venäläinen mutta naimisissa avaarimiehen kanssa, ja ihmettelee, miksi tv-manoksissa on aina vaaleahiuksisia ja sinisilmäisiä ihmisiä. Putin sanoo, ettei ole tehnyt tällaista havaintoa. Perään toimittaja pyytää rehabilitoimaan kaksi dagestanilaisveljestä, jotka ammuttiin syyttöminä "aseellisen ryhmän jäsenyydestä" epäiltyinä. Putin lupaa pistää FSB:n päällikön selvittämään asiaa.

Tähän mennessä ehkä mielenkiintoisimmasta päästä Putinin vastaus Life-kanavan toimittajalle naimisiin menosta. Putin vastasi, että pitäisi vielä joskus mennä naimisiin "kuten kunnollinen ihminen". "Pitää päästää ensin entinen vaimo Ljudmila Aleksandrovna uusiin naimisiin ja harkita sitten itse asiaa."

Vladivostokilainen toimittaja pyytää Putinia perumaan eläkeiän korotuksen. Putinin mukaan uudistus on epämiellyttävä mutta välttämätön.

Kysymykseen ihmisoikeusveteraani Lev Ponomarjovin pidätyksestä Putin vastaa, ettei puutu oikeusistuimen päätöksiin.

Novaja Gazeta tivaa myös venäläisten toimittajien surmista elokuussa Keski-Afrikassa. Surmista on epäilty juuri venäläisiä palkkasotilaita eli "wagneristeja". Putinin mukaan surmatut olivat matkalla turisteina, eivät toimittajina, ja asiaa selvitellään "diplomaattisten kanavien´" kautta.

"Wagneristeista": Jos he eivät riko Venäjän lakia, heillä on oikeus työskennellä missä päin maailmaa tahansa. Toisin sanoen Putin ei kiistä salaperäisen palkkasotilasjoukon olemassaoloa, päinvastoin.

Oppositiolehti Novaja Gazeta kysyy kommenttia väitteisiin, että "Putinin kokki" Jevgeni Prigozhin kustantaa "wagneristit" eli palkkasotilaat muun muassa Syyriaan. Putinin mukaan kaikki hänen kokkinsa ovat valtakunnan suojelupalvelun FSO:n palkkalistoilla, ja tämmöiset nimitykset ovat vapaata polittista puhetta. Mitä palkkasotilaisiin tulee, niiden on toimittava lain puitteissa.

Pietarilaistoimittajan mukaan Priozerskin eli Terijoen alueella ei saada kaasua kun putket on varastettu. Putin lupaa perehtyä asiaan.

Lehdistötilaisuus on jatkunut kaksi tuntia, ja Peskov lupaa aikaa kysymyksille toiset kaksi tuntia. Putin jatkaa vakuuttamalla, että venäläisillä on samat kokoontumisoikeudet kuin esimerkiksi Ranskan keltaliiveillä.

Ukrainan ortodoksisen kirkon pyrkimys Konstantinopolin alaisuuteen on Putinin mukaan "valtion suoraa puuttumista kirkon asioihin". Putin suorastaan kiihtyy julistaessaan, kuinka Ukrainan kirkko oli Moskovan patriarkaatin alaisuudessa "täysin itsenäinen", ja nyt Kiovan tarkoituksena on repiä kansa kahtia.

Tv-kanava Krimin toimittaja valittaa, että kansa kärsii pakotteista. Putin selittää, että pakotteet Krimin niemimaan asukkaita vastaan johtuvat siitä, että niemimaan asukkaat äänestivät lännen mielestä "väärin", kysymys ei siis ollut Krimin valloituksesta - silloinhan pakotteet suunnattaisiin vain valloittajaa eli Venäjää vastaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  2. 2

   Itkuinen perheenäiti pakkasi lapset ja tavarat Seppo Ylösen autoon, ja matka poliisien suojaamaan turva­kotiin alkoi – Taksin­kuljettajia koulutetaan kohtaamaan perhe­väkivaltaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  4. 4

   Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

  5. 5

   Tänään on tasan 45 vuotta Suomen hiihto­urheilun ehkä iki­muistoisimmasta virhe­arviosta: puusukset veivät Juha Miedolta MM-kullan

  6. 6

   Huumejengi ampui viisi ihmistä yökerhossa Cancúnissa – Väkivaltaisuudet leviävät Meksikon lomaparatiisiin

  7. 7

   Joutuuko perillinen hoitamaan vihaamansa vainajan kuolinpesän? Velvollisuudelta välttyy vain täysin välinpitämätön

  8. 8

   Stella Karlsson hankki purkukuntoiseksi tuomitun talon ja asuu siinä ilman suihkua ja sisävessaa – ”Menoni ovat pienet enkä joudu elämään yli varojeni”

   Tilaajille
  9. 9

   Nimi tekee kenraalin – ja siksi yksi ehdokas on yli muiden, kun valitaan Puolustusvoimien komentaja

  10. 10

   IS: Lasketteluonnettomuudessa Himoksella kuollut 15-vuotias poika oli rippileirillä – Kuolemaan johtaneet rinnetapaturmat ovat Suomessa harvinaisia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   IS: Lasketteluonnettomuudessa Himoksella kuollut 15-vuotias poika oli rippileirillä – Kuolemaan johtaneet rinnetapaturmat ovat Suomessa harvinaisia

  2. 2

   Uutta tietoa Espoon vajoavasta suurkampuksesta: Pikapäätöksellä suljettavan rakennuksen vaarallisuus juontuu 30 vuotta sitten tehdystä virheestä

  3. 3

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  4. 4

   Yhdysvaltain tiedotus­välineet tarkastivat Trumpin hätätila­puheen faktat ja löysivät seitsemän valhetta

  5. 5

   Mies otti Audin koeajoon Vantaalla – sen jälkeen autosta tai miehestä ei ole havaintoja

  6. 6

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  7. 7

   Käsittämätön pörssitiedote saattoi rikkoa lakia

   Tilaajille
  8. 8

   Stella Karlsson hankki purkukuntoiseksi tuomitun talon ja asuu siinä ilman suihkua ja sisävessaa – ”Menoni ovat pienet enkä joudu elämään yli varojeni”

   Tilaajille
  9. 9

   Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

  10. 10

   Mies häiriköi lastenvaunujen kanssa liikkeellä olleita naisia Vantaalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  5. 5

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  6. 6

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  8. 8

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  9. 9

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  10. 10

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  11. Näytä lisää