Ulkomaat    |   Kommentti

Der Spiegel -lehden skandaali pudottaa journalismin polvilleen

Spiegel-skandaali luo varjon laatujournalismin ylle. Journalistien on avattava työtapojaan ja sitä, miten varmistetaan, että kerrottu on totta, kirjoittaa HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja Anna-Liina Kauhanen.

Berliini

Keskiviikkona nähtiin samaan aikaan katkera ja nöyrä hetki journalismin historiaa. Saksalainen laatulehti Der Spiegel pyysi anteeksi lukijoiltaan, omilta työntekijöiltään, muilta journalismin ammattilaisilta, journalistipalkintojen raadeilta, toimittajakouluilta, lehden perustajan Rudolf Augsteinin perheeltä, liikekumppaneiltaan ja asiakkailtaan sitä, että yksi sen toimittajista oli laajamittaisesti valehdellut lukuisissa reportaaseissaan.


”Tämä on 70-vuotisen historiamme aallonpohja”, Spiegel kirjoitti – ja oli oikeassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Journalismi ei olisi voinut saada kovempaa iskua. Laatulehti Der Spiegelin palkitun toimittajan Claas Relotiuksen reportaasit ja jutut ovat suurelta osin valheita. Relotius käytti hyväkseen toimittajien tärkeintä pääomaa, luottamusta.

Yksi kaikkien aikojen journalismihuijauksista paljastuu lehdessä, joka on rakentanut koko identiteettinsä sille, että sen journalismi on tarkkaan valvottua laatua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ongelma ei kuitenkaan ole vain Spiegelin, vaan koko alan. Medioilla on nyt vakava paikka: miten ne varmistavat ja kertovat lukijoilleen, ettei niissä voisi tapahtua ihan samaa?

Spiegel-skandaali on vakava isku journalismille kaikkialla Euroopassa näinä aikoina, joina vuoden sanaksi valitaan fakenews, valeuutiset. Lukijan kysymykseen siitä, voiko laatumedioiksi itsensä määritteleviin viestimiin enää luottaa, on vastattava.

Spiegel on syvästi pahoillaan tapahtuneesta. Kyse on sille olemassaolon oikeutuksesta. Edessä on vuosien työ, mutta luottamus sai jo vakavan kolauksen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Juuri nyt myös Spiegelissä kysytään tyrmistyneenä, miten tämä on mahdollista. Lehti aikoo myös oppia virheistään.

Ensimmäinen askel on käydä tarkkaan läpi, ketään säästelemättä ja suojelematta, mitä tapahtui. Työ voi viedä aikaa.

Spiegel on perustanut asiantuntijaryhmän, joka käy läpi Relotiuksen jutut ja Spiegelin toimituskulttuurin. Toimintatapoja aiotaan muuttaa asiantuntijaryhmän suositusten mukaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Spiegelin kriisiviestintään myös kuuluu tarjota lukijoilleen verkkosivuilla juttuja, kommentteja ja kysymys–vastaus-koosteita, joissa avataan sitä, mitä se nyt tietää tapahtuneesta. Spiegel myös pyytää niitä, jotka ovat joutuneet tavalla tai toisella mukaan vääristeltyihin juttuihin, ottamaan yhteyttä.

Tämä kaikki on kuitenkin vasta alkua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Medialla on laajemmin edessään keskustelu siitä, mitä on se journalismi, jota tavoitellaan ja miten tavoitteeseen päästään.

Tapaus Relotius kietoutuu esimerkiksi keskusteluun niin sanotun narratiivisen journalismin ongelmista, siitä, missä kulkevat journalismin ja tarinan rajat. Hyvä toimittaja vie lukijansa kuin sisälle jännittävään kertomukseen. Samalla siirrytään journalismin harmaalle vyöhykkeelle. Toimittajalla voi olla houkutus täyttää tarinasta aukkoja, vaikka hänellä ei olisi faktaa siitä, mitä todella tapahtui.

Tämän ajan journalismi ihannoi juuri sitä, mitä Relotius tarjoili työnantajalleen ja lukijoille: tarinallisuutta, lumoavaa kirjoittamista, tarkkoja yksityiskohtia, analyyttisiä sitaatteja, yksityiskohtien kautta kerrottuja isoja kaaria. Hänen reportaasinsa veivät paikkoihin, joista muutoin oli kovin vaikeaa saada tietoa, kuten keskelle Syyrian sotaa ja terroristijärjestö Isisin maailmaan.

Relotius oli ihailtu tähtitoimittaja.

Alan on kysyttävä, ruokkiiko se itse esimerkiksi sillä, millaista journalismia ihannoidaan ja palkitaan, houkutusta valehdella. Vain 33-vuotias Relotius ehti uransa aikana napsia oikeastaan kaikki merkittävimmät saksalaiset journalistipalkinnot.

Joulukuun alussa Relotius sai Deutschen Reporterpreis 2018 -palkinnon vuoden jutusta. Ein Kinderspiel -niminen juttu kertoo syyrialaispojasta, joka luulee aiheuttaneensa Bashar al-Assadin vastaisella graffitillaan Syyrian sodan.

Journalismin sijaan juttu oli kuitenkin Relotiuksen sepite.

Relotiuksen jutut olivat liian hyviä ollakseen totta. Miksi hälytyskellot eivät silti soineet?

Spiegelillä on maine tarkkana faktantarkastajana. Relotiuksen jutuissa kyse ei kuitenkaan ole siitä, siteerasiko hän oikein tilastotietoja tai paikkakuntien asukaslukuja, Wikipedia-tietoa, jonka perässä faktantarkastajien myös on toimituksissa osin oltava.

Kaikkea ei voi tarkastaa. Toimituksissa on lähdettävä siitä, ettei toimittaja valehtele.

Relotius keksi sitaatteja, henkilöitä ja tapahtumia. Nyt vaikuttaa siltä, ettei Relotiuksen reportaasiinsa haastattelemaa amerikkalaisnaista, joka kiertää todistamassa kuolemantuomioiden täytäntöönpanoa, ole lainkaan olemassa.

Relotius siteerasi todellisia henkilöitä, joita ei ole koskaan tavannut, ja saattoi muuttaa heidän henkilöhistoriaansa. Hän kuvaili valheellisesti tapahtumia ja tapahtumapaikkoja – vaikka olisi käynyt itse paikan päällä ja tavannut ihmiset, joista kertoi jutuissaan.

Kun Spiegel nyt avaa Relotiuksen valheita, epäuskon määrälle ei ole rajoja. Relotiuksen jutuissa esimerkiksi usein soi musiikki: radiosta tulee juuri hetkeen sopiva kappale tai haastateltava hyräilee laulua, jonka sanat loksauttavat pienen ihmisen tarina osaksi isoa kompleksista kokonaisuutta. Sävelmät ovat kuin Relotiuksen signeerauksia sille, että hän loi juttuihin, mitä tarvitsi.

Osa Relotiuksen reportaaseista on Spiegelin mukaan aitoa journalismia. Sitä, miksi Relotius silti myös valehteli, on mahdoton vielä tietää.

Relotius sanoi työnantajalleen, että häntä ajoi epäonnistumisen pelko. ”Olen sairas, ja minun täytyy saada nyt apua”, Spiegel kirjoittaa Relotiuksen sanoneen.

”Claas Relotiuksesta mitä ilmeisimmin tuntui, ettei odotuksiimme voinut vastata vain hyvillä ja erittäin hyvillä jutuilla. Niiden piti olla erinomaisia. Me emme koskaan antaneet hänelle tällaista vaikutelmaa, mutta olimme tietenkin ylpeitä hänen juttujensa saamasta valtavasta huomiosta ja hänen voittamistaan lukuisista palkinnoistaan”, Spiegelin johto kirjoittaa.

”Hänellä oli paine toistaa menestys, voittaa seuraava palkinto. Hän ilmeisesti uskoi pystyvänsä siihen vain väärennöksillä.”

Vaikka olisi houkutus kuitata Relotius yksittäistapaukseksi, se olisi ylimielistä.

Sen sijaan lehtien ja muiden viestimien on entistäkin selkeämmin avattava omia toimintatapojaan, jutuntekoprosessia ja toimittajien valvontaa. On kerrottava, ettei kukaan julkaise mitään yksin. Jutut tarkistetaan, ne käyvät läpi editoinnin ja niistä korjataan mahdollisia heikkoja kohtia.

Loppu on kuitenkin luottamusta.

Relotius käytti hyväkseen journalistin tärkeintä pääomaa, lukijoiden ja työnantajan ja myös kollegoidensa luottamusta siihen, että hänen kertomansa on totta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Joukossamme on monia, jotka janoavat toisten kärsimystä – Tällainen on sadistinen persoonallisuushäiriö, jota ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä

   Tilaajille
  2. 2

   Valmisteliko Venäjä hyökkäystä länteen Zapad-sotaharjoituksessa?

  3. 3

   Entinen poikaystävä huoritteli ja musa-alan sedät nauroivat päin naamaa – sitten Ronja Stanley otti ohjat omiin käsiinsä ja nyt hän laulaa laukeamisesta

  4. 4

   Muistatko nämä tavat, jotka eivät tulisi lentokoneessa enää kuuloonkaan? 1950-luvulla matka Kanarialle vei neljä päivää, mutta sitten seuramatkoilla alettiin käydä kuin lähiökapakassa

   Tilaajille
  5. 5

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  6. 6

   Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

  7. 7

   Vantaalla hyvätuloinen eläkeläinen voi maksaa hoivasta satoja euroja enemmän kuin Porvoossa – uusi laki panee kaikki samalle viivalle, katso HS:n laskurilla mitä itse maksaisit

   Tilaajille
  8. 8

   Ulkomaalaisviha ja rasismi ovat syttyneet uuteen roihuun – Vaalikeväänä on vaara, että poliitikot kilpailevat siitä, kuka lyö pöytään kovimmat ratkaisuehdotukset

  9. 9

   Mika Anttonen vastaa itse jokaiseen avunpyyntöön, vaikka se vie monesti aamuyöhön – kehuista miljardööri vaivautuu

  10. 10

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  2. 2

   Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

  3. 3

   Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

  4. 4

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  5. 5

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman suurin tietovuoto: Yli 770 miljoonaa osoitetta ja salasanaa löytyi hakkeripalstalta

  7. 7

   Kiinan kanadalaiselle langettama kuolemantuomio on viesti, ja se on hyvä tiedostaa Suomessakin

  8. 8

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  9. 9

   Espoolaisnainen hiihti töihin Helsingin keskustaan – ”Ruttopuistossa matka eteni vauhdilla”

  10. 10

   Helsinki selvisi lumimyräkästä vähällä, auraajat olivat ahkerina – Lumisade loppuu iltaan mennessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  10. 10

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  11. Näytä lisää