Ulkomaat    |   Kommentti

Der Spiegel -lehden skandaali pudottaa journalismin polvilleen

Spiegel-skandaali luo varjon laatujournalismin ylle. Journalistien on avattava työtapojaan ja sitä, miten varmistetaan, että kerrottu on totta, kirjoittaa HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja Anna-Liina Kauhanen.

Berliini

Keskiviikkona nähtiin samaan aikaan katkera ja nöyrä hetki journalismin historiaa. Saksalainen laatulehti Der Spiegel pyysi anteeksi lukijoiltaan, omilta työntekijöiltään, muilta journalismin ammattilaisilta, journalistipalkintojen raadeilta, toimittajakouluilta, lehden perustajan Rudolf Augsteinin perheeltä, liikekumppaneiltaan ja asiakkailtaan sitä, että yksi sen toimittajista oli laajamittaisesti valehdellut lukuisissa reportaaseissaan.


”Tämä on 70-vuotisen historiamme aallonpohja”, Spiegel kirjoitti – ja oli oikeassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Journalismi ei olisi voinut saada kovempaa iskua. Laatulehti Der Spiegelin palkitun toimittajan Claas Relotiuksen reportaasit ja jutut ovat suurelta osin valheita. Relotius käytti hyväkseen toimittajien tärkeintä pääomaa, luottamusta.

Yksi kaikkien aikojen journalismihuijauksista paljastuu lehdessä, joka on rakentanut koko identiteettinsä sille, että sen journalismi on tarkkaan valvottua laatua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ongelma ei kuitenkaan ole vain Spiegelin, vaan koko alan. Medioilla on nyt vakava paikka: miten ne varmistavat ja kertovat lukijoilleen, ettei niissä voisi tapahtua ihan samaa?

Spiegel-skandaali on vakava isku journalismille kaikkialla Euroopassa näinä aikoina, joina vuoden sanaksi valitaan fakenews, valeuutiset. Lukijan kysymykseen siitä, voiko laatumedioiksi itsensä määritteleviin viestimiin enää luottaa, on vastattava.

Spiegel on syvästi pahoillaan tapahtuneesta. Kyse on sille olemassaolon oikeutuksesta. Edessä on vuosien työ, mutta luottamus sai jo vakavan kolauksen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Juuri nyt myös Spiegelissä kysytään tyrmistyneenä, miten tämä on mahdollista. Lehti aikoo myös oppia virheistään.

Ensimmäinen askel on käydä tarkkaan läpi, ketään säästelemättä ja suojelematta, mitä tapahtui. Työ voi viedä aikaa.

Spiegel on perustanut asiantuntijaryhmän, joka käy läpi Relotiuksen jutut ja Spiegelin toimituskulttuurin. Toimintatapoja aiotaan muuttaa asiantuntijaryhmän suositusten mukaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Spiegelin kriisiviestintään myös kuuluu tarjota lukijoilleen verkkosivuilla juttuja, kommentteja ja kysymys–vastaus-koosteita, joissa avataan sitä, mitä se nyt tietää tapahtuneesta. Spiegel myös pyytää niitä, jotka ovat joutuneet tavalla tai toisella mukaan vääristeltyihin juttuihin, ottamaan yhteyttä.

Tämä kaikki on kuitenkin vasta alkua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Medialla on laajemmin edessään keskustelu siitä, mitä on se journalismi, jota tavoitellaan ja miten tavoitteeseen päästään.

Tapaus Relotius kietoutuu esimerkiksi keskusteluun niin sanotun narratiivisen journalismin ongelmista, siitä, missä kulkevat journalismin ja tarinan rajat. Hyvä toimittaja vie lukijansa kuin sisälle jännittävään kertomukseen. Samalla siirrytään journalismin harmaalle vyöhykkeelle. Toimittajalla voi olla houkutus täyttää tarinasta aukkoja, vaikka hänellä ei olisi faktaa siitä, mitä todella tapahtui.

Tämän ajan journalismi ihannoi juuri sitä, mitä Relotius tarjoili työnantajalleen ja lukijoille: tarinallisuutta, lumoavaa kirjoittamista, tarkkoja yksityiskohtia, analyyttisiä sitaatteja, yksityiskohtien kautta kerrottuja isoja kaaria. Hänen reportaasinsa veivät paikkoihin, joista muutoin oli kovin vaikeaa saada tietoa, kuten keskelle Syyrian sotaa ja terroristijärjestö Isisin maailmaan.

Relotius oli ihailtu tähtitoimittaja.

Alan on kysyttävä, ruokkiiko se itse esimerkiksi sillä, millaista journalismia ihannoidaan ja palkitaan, houkutusta valehdella. Vain 33-vuotias Relotius ehti uransa aikana napsia oikeastaan kaikki merkittävimmät saksalaiset journalistipalkinnot.

Joulukuun alussa Relotius sai Deutschen Reporterpreis 2018 -palkinnon vuoden jutusta. Ein Kinderspiel -niminen juttu kertoo syyrialaispojasta, joka luulee aiheuttaneensa Bashar al-Assadin vastaisella graffitillaan Syyrian sodan.

Journalismin sijaan juttu oli kuitenkin Relotiuksen sepite.

Relotiuksen jutut olivat liian hyviä ollakseen totta. Miksi hälytyskellot eivät silti soineet?

Spiegelillä on maine tarkkana faktantarkastajana. Relotiuksen jutuissa kyse ei kuitenkaan ole siitä, siteerasiko hän oikein tilastotietoja tai paikkakuntien asukaslukuja, Wikipedia-tietoa, jonka perässä faktantarkastajien myös on toimituksissa osin oltava.

Kaikkea ei voi tarkastaa. Toimituksissa on lähdettävä siitä, ettei toimittaja valehtele.

Relotius keksi sitaatteja, henkilöitä ja tapahtumia. Nyt vaikuttaa siltä, ettei Relotiuksen reportaasiinsa haastattelemaa amerikkalaisnaista, joka kiertää todistamassa kuolemantuomioiden täytäntöönpanoa, ole lainkaan olemassa.

Relotius siteerasi todellisia henkilöitä, joita ei ole koskaan tavannut, ja saattoi muuttaa heidän henkilöhistoriaansa. Hän kuvaili valheellisesti tapahtumia ja tapahtumapaikkoja – vaikka olisi käynyt itse paikan päällä ja tavannut ihmiset, joista kertoi jutuissaan.

Kun Spiegel nyt avaa Relotiuksen valheita, epäuskon määrälle ei ole rajoja. Relotiuksen jutuissa esimerkiksi usein soi musiikki: radiosta tulee juuri hetkeen sopiva kappale tai haastateltava hyräilee laulua, jonka sanat loksauttavat pienen ihmisen tarina osaksi isoa kompleksista kokonaisuutta. Sävelmät ovat kuin Relotiuksen signeerauksia sille, että hän loi juttuihin, mitä tarvitsi.

Osa Relotiuksen reportaaseista on Spiegelin mukaan aitoa journalismia. Sitä, miksi Relotius silti myös valehteli, on mahdoton vielä tietää.

Relotius sanoi työnantajalleen, että häntä ajoi epäonnistumisen pelko. ”Olen sairas, ja minun täytyy saada nyt apua”, Spiegel kirjoittaa Relotiuksen sanoneen.

”Claas Relotiuksesta mitä ilmeisimmin tuntui, ettei odotuksiimme voinut vastata vain hyvillä ja erittäin hyvillä jutuilla. Niiden piti olla erinomaisia. Me emme koskaan antaneet hänelle tällaista vaikutelmaa, mutta olimme tietenkin ylpeitä hänen juttujensa saamasta valtavasta huomiosta ja hänen voittamistaan lukuisista palkinnoistaan”, Spiegelin johto kirjoittaa.

”Hänellä oli paine toistaa menestys, voittaa seuraava palkinto. Hän ilmeisesti uskoi pystyvänsä siihen vain väärennöksillä.”

Vaikka olisi houkutus kuitata Relotius yksittäistapaukseksi, se olisi ylimielistä.

Sen sijaan lehtien ja muiden viestimien on entistäkin selkeämmin avattava omia toimintatapojaan, jutuntekoprosessia ja toimittajien valvontaa. On kerrottava, ettei kukaan julkaise mitään yksin. Jutut tarkistetaan, ne käyvät läpi editoinnin ja niistä korjataan mahdollisia heikkoja kohtia.

Loppu on kuitenkin luottamusta.

Relotius käytti hyväkseen journalistin tärkeintä pääomaa, lukijoiden ja työnantajan ja myös kollegoidensa luottamusta siihen, että hänen kertomansa on totta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  2. 2

   Saako syöpäpotilasta hieroa? Osa hierojista ei halua tehdä sitä – ja siinä on myös riskinsä

  3. 3

   Lehmät tappoivat naisen Itävallan Alpeilla – maanviljelijä tuomittiin maksamaan leskelle lähes puolen miljoonan euron korvaukset

  4. 4

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  5. 5

   Sipilän lausunnot Bernerin siirtymisestä ruotsalaispankin hallitukseen ihmetyttävät: ”Berner sanoi, että Sipilä on tiennyt ehdokkuudesta alusta asti”

  6. 6

   Henna Poikonen ajatteli 2010, että liki purkukuntoisen puutalon ostaminen Korsosta olisi hyvä idea – Tältä talossa näyttää nyt

  7. 7

   ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

  8. 8

   Miten tästä risteyksestä oikein kuuluisi ajaa? Hämähäkin seittiä muistuttavassa rakennelmassa rytisee pelti harva se päivä

  9. 9

   Muumit uudistuivat 30 vuoden jälkeen – Historian kallein suomalaissarja alkaa Ylellä, ja meno Muumilaaksossa on hetkittäin hyytävä

   Tilaajille
  10. 10

   Ankkalammesta alkanut vyyhti laajenee: Helsingistä on löytynyt taas lisää luvattomia päiväkoteja – Jan Vapaavuori on huolissaan valvonnan pettämisestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  2. 2

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  3. 3

   ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

  4. 4

   Henna Poikonen ajatteli 2010, että liki purkukuntoisen puutalon ostaminen Korsosta olisi hyvä idea – Tältä talossa näyttää nyt

  5. 5

   Muumit uudistuivat 30 vuoden jälkeen – Historian kallein suomalaissarja alkaa Ylellä, ja meno Muumilaaksossa on hetkittäin hyytävä

   Tilaajille
  6. 6

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  7. 7

   SRV:n Majakka-tornitaloon valui vettä tuntien ajan Kalasatamassa – Asunnon ostaneet pettyneitä: ”Luotto ei ole korkealla”

  8. 8

   Sipoon murhatutkinta valmistui: Ystävät kuvailivat poliisille henkirikoksen tehneen miehen muuttumista

  9. 9

   ”Mummohypoteesi” sai vahvistuksen – Vaikutus lapsikuolleisuuteen riippui kuitenkin siitä, oliko kyseessä isän vai äidin äiti

  10. 10

   Ennuste vuodelle 2040: Suomessa on vain kolme kaupunkiseutua, jotka kasvavat – muu maa näivettyy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  3. 3

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  4. 4

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  7. 7

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  8. 8

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  9. 9

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  10. 10

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  11. Näytä lisää