Ulkomaat

Der Spiegelin palkittu toimittaja kirjoitti väärennetyn jutun myös Suomesta – ”Hän valehteli täysin yhdentekevässä tekstissä”

Juttu Suomesta päätti vuonna 2014 toimittaja Claas Relotiuksen ja sveitsiläisen NZZ-Folio-lehden yhteistyön.

rac
Berliini

Der Spiegel -lehdessä laajamittaisista valheista reportaaseissaan kiinni jääneen toimittajan Claas Relotiuksen työhistoriaan kuuluu myös valheita sisältänyt juttu Suomesta.

Relotius kirjoitti vuonna 2014 sveitsiläisen Neue Zürcher Zeitung -sanomalehden kuukausittain ilmestyvään NZZ-Folio-liitteeseen jutun lahtelaisesta kampaamosta. Voit tutustua saksankieliseen juttuun tästä.


”Spiegelin tietojen tultua on täysin selvää, että Relotiuksen juttu suomalais­kampaajasta on väärennös”, sanoo NZZ-Folion päätoimittaja Daniel Weber HS:lle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Asia oli varsin selvä lehdelle jo jutun julkistamisen aikaan. Nyt, kun on tullut ilmi näin laajamittaista väärentämistä, on kiinnostava huomata, että Relotius toimi näin jo ennen Spiegeliä, Weber sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Relotius ei vaikuta valehdelleen palkintojen ja odotusten tuomassa paineessa, vaikka Spiegel nyt kirjoittaa hänen niin sanovan. NZZ-Folion kokemukset osoittavat huijaamisen olleen hänen tapansa jo ennen uraa Spiegelissä, Weber sanoo.

”Hän valehteli täysin yhdentekevässä tekstissä, jonka itse tarjosi meille.”

Lue lisää: Kommentti: Der Spiegel -lehden skandaali pudottaa journalismin polvilleen

Kun Relotiuksen juttuväärennykset tulivat ilmi, NZZ-Folio kaivoi Relotiuksen lehteen tekemät jutut esiin.
Weber kertoo Relotiuksen tehneen Foliolle kaksi juttua lehden Beim Coiffeur (Kampaajalla) -nimiseen juttusarjaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ensin Relotius tarjosi juttua kolumbialaisesta kampaajasta. Julkaisimme. Sitten hän kertoi lähtevänsä Suomeen ja tarjosi toista juttua”, Weber kertoo.

Juttu on otsikoitu niin, että se kertoo lahtelaisten tukkatrendeistä: ”Blondit värjäävät tukkansa tummaksi.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ingressissä, jutun sisäänheitossa, kampaaja Hannu Sundell toivoo, että kalju menisi pois muodista.

Jossain vaiheessa jutun lukenut suomalainen nainen huomasi tekstissä kuitenkin outouksia.

Ei ihme, sillä jutussa esiintyvä ”Hannu” on nainen, ja naisoletettuna häntä käsitellään myös tekstissä. Myöhemmin toimitus korjasi etunimen Hannaksi jutun verkkoversioon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ilman suomalaisnaisen lähettämää palautetta emme olisi osanneet epäillä jutussa mitään”, Weber sanoo.

Suomalainen kirjoitti jutun kommenttiosioon epäilevänsä toimittajan sekoittaneen kampaamon ja kampaajan nimen ja kaiken lisäksi myös paikkakunnan.

Helsingin Kampissa sijaitsee nimittäin liike nimeltä Kampaamo Hannu Sundell. Folion paperilehdessä on myös kuva kyseisestä kampaamosta.

Palautteen antaja ihmetteli myös jutun yhteyteen kerättyjä hintatietoja suomalaisista tuotteista ja kampaamopalveluista. Maito, leipä ja leffaliput ovat Suomessa kalliimpia kuin jutussa annetaan ymmärtää, hän kirjoitti.

Toimitus vastasi palautteeseen ja teki jutusta oikaisun sekä verkkoon että paperilehteen. Oikaisu ei silti ihan vastaa kaikkiin epäilyihin.

”Kampaajan nimi ei ole Hannu Sundell, vaan Hanna Sundell. Ja kuva ei ole Hanna Sundellin salongista, vaan Hannu Sundellin salongista, joka myös sijaitsee Suomessa, mutta ei Lahdessa, vaan Helsingissä”, toimitus kirjoittaa.

”Mitä hintoihin tulee, toimittaja kertoi tarkistaneensa ne Lahdessa kolmesta kaupasta.”

Weber on kaivanut esiin toimituksen ja Relotiuksen jutusta käymän sähköpostikirjeenvaihdon.

Relotius kertoi olevansa Intiassa eikä hänellä ollut jutun materiaaleja mukanaan, Weber sanoo. ”Hän kirjoittaa, että kuvassa ei ole salonki Lahdessa, vaan Kampaamo Hannu Sundell, joka sijaitsee Helsingissä lähellä hänen hotelliaan.”

Relotius oli lähettänyt Weberille myös toisen viestin, jossa tilanne ei selviä sen enempää. Siksi Weber päätteli, ettei juttu pidä paikkaansa. Hän päätti yhteistyön Relotiuksen kanssa.

Lehdelle tilanne oli ikävä. Se päätyi julkaisemaan lukijapalautteen ja vastauksensa siihen myös paperilehdessä.

HS yritti tavoitella kuvassa esiintyvää henkilöä, muttei onnistunut. Kampaamo Hannu Sundellin puhelinnumero on myös siirtynyt liiketilan uudelle omistajalle.

Nyt juttu lahtelaiskampaajasta saa uuden elämän, kun Relotius on yksi tämän ajan näyttävimmistä toimittajahuijareista.

Jutussa suomalaiskampaaja kertoilee elämästään kysymys–vastaus-tyyliin.

Nimikummallisuuden lisäksi tekstissä kiinnittää huomioita se, miten jutussa kuvataan Suomen poliittisia tunnelmia. Relotius kirjoittaa helsinkiläisten osoittavan mieltä suuria vuokrankorotuksia vastaan. Kampaaja sanoo perussuomalaisten väittävän vuokrien nousun johtuvan maahanmuutosta Venäjältä ja Baltiasta.

Juttu Suomesta päätti Relotiuksen ja NZZ-Folion yhteistyön.

”Neue Zürcher Zeitung -sanomalehdelle hän kirjoitti kaikkiaan kuusi juttua. Toimitus käy nyt niitä läpi”, Weber kertoo.

Tilanne ei ole ihan uusi, Weber sanoo. Edellinen väärentäjä oli sveitsiläistoimittaja Tom Kummer 2000-luvun alussa. Kummer kirjoitti sveitsiläisille ja saksalaisille lehdille tekaistuja julkkishaastatteluja Hollywood-tähdistä. Myös NZZ julkaisi pari väärennöstä.

Saksalaislehti Der Spiegelille Relotiuksen tapaus on vakava paikka, Weber sanoo.

”Lähtökohtaisesti lehtien täytyy kuitenkin luottaa toimittajien ammattitaitoon. Jos emme enää luota, voimme saman tien sulkea putiikin.”

Oikaisu 20.12. kello 20.25: Uutisessa kerrottiin, että kampaaja haluaisi lyhyen tukan tulevan muotiin. Todellisuudessa artikkelissa kerrottiin, että hän haluaisi kaljun menevän pois muodista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien Helsingin seudun talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon

  2. 2

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  3. 3

   Vauraaksi mielletyssä Töölössä yli puolet ihmisistä asuu vuokralla – HS kertoo, minne vuokra- ja omistus­asunnot kasautuvat ja paljastaa, miten naapurissasi asutaan

   Tilaajille
  4. 4

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  5. 5

   Oikeusoppineet joutuivat useiden kärki­poliitikkojen höykytettäväksi – ”Tämä on poikkeuksellista”, sanoo professori Martin Scheinin

  6. 6

   Vaateteollisuus tuottaa yhtä paljon päästöjä kuin lentoliikenne ja rahtilaivat yhteensä – ja osuus kasvaa, jos kertakäyttö­shoppailu ei vähene

  7. 7

   Vuoden urheilija vuonna 2019 on jo valittu

  8. 8

   Presidentti Niinistö HS:lle: USA:n varapresidentti Pence antoi kylmää kyytiä eurooppalaisille liittolaisille Münchenissä – presidentti nostaa esille kolme kipukohtaa

  9. 9

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  10. 10

   Sähköautojen yleistyminen ei synnytä Suomeen energiapulaa – "Tilanne on aika paljon erilainen kuin vaikkapa Keski-Euroopassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  3. 3

   Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

  4. 4

   Stella Karlsson hankki purkukuntoiseksi tuomitun talon ja asuu siinä ilman suihkua ja sisävessaa – ”Menoni ovat pienet enkä joudu elämään yli varojeni”

   Tilaajille
  5. 5

   ”Autot kuuluvat teille”, julistaa kokoomuksen Orpo tienvarsi­taulussa – HS kysyi, mitä mainos tarkoittaa

  6. 6

   Itkuinen perheenäiti pakkasi lapset ja tavarat Seppo Ylösen autoon, ja matka poliisien suojaamaan turva­kotiin alkoi – Taksin­kuljettajia koulutetaan kohtaamaan perhe­väkivaltaa

   Tilaajille
  7. 7

   Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

  8. 8

   Joutuuko perillinen hoitamaan vihaamansa vainajan kuolinpesän? Velvollisuudelta välttyy vain täysin välinpitämätön

  9. 9

   Oikeusoppineet joutuivat useiden kärki­poliitikkojen höykytettäväksi – ”Tämä on poikkeuksellista”, sanoo professori Martin Scheinin

  10. 10

   Nimi tekee kenraalin – ja siksi yksi ehdokas on yli muiden, kun valitaan Puolustusvoimien komentaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  7. 7

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  8. 8

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  9. 9

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  11. Näytä lisää