Ulkomaat

Toimittaja Juan Moreno ajoi 1 600 kilometriä pitkin Yhdysvaltoja, selvitti taustoja ja sai Der Spiegelin lopulta vakuuttuneeksi Claas Relotiuksen valheellisista tarinoista

Morenolla kesti viikkoja saada Spiegelin johto vakuuttuneeksi siitä, että Relotius on sepittänyt tarinoita, useassa jutussaan.

Saksalaisen viikkolehden Der Spiegelin maine on joutunut vaakalaudalle, kun lehti kertoi keskiviikkona, että sen palkittu toimittaja Claas Relotius on väärentänyt juttuihin laajamittaisesti faktoja ja keksinyt haastateltavia.

Spiegel julkaisi torstaina Juan Morenon videohaastattelun, jossa hän kertoo, kuinka hänen epäilyksensä heräsivät, kun kaksikko oli yhdessä matkalla Yhdysvaltain ja Meksikon rajalla tekemässä juttua partioivista amerikkalaismiehistä, jotka metsästävät laittomia rajanylittäjiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaikka juttuhanke oli yhteinen, toimittajat olivat eri paikoissa. Moreno oli Meksikossa siirtolaiskaravaanin kanssa, Relotius Yhdysvalloissa rajaseudulla partioivien amerikkalaisten kanssa.

Matkalla syntyi Relotiuksen ja Morenon yhteinen juttu, Jaegers Grenze, joka lopulta paljasti sen, että Relotius oli keksinyt faktoja juttuihinsa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Morenolla kesti viikkoja saada Spiegelin johto vakuuttuneeksi siitä, että Relotius oli sepittänyt tarinoita, useassa jutussaan.

Haastattelun aluksi Moreno kertoo, että olisi mieluummin lähtenyt juttumatkalle yksin. Silloin uutispäälliköt ihmettelivät, mikä Morenoa oikein vaivaa, ja onko hän viettänyt liikaa aikaa vaeltaessaan Meksikon halki siirtolaiskaravaanin mukana.

”Sen takia he ehkä luulivat, että tekeillä on jotain aivan muuta, kun esitin näitä outoja syytöksiä.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Moreno sanoo haastattelussa, että häntä epäiltiin muun muassa kateudesta ja turhamaisuudesta. Sen sijaan 33-vuotiasta, lukuisia journalistipalkintoja voittanutta Relotiusta arvostettiin toimittajapiireissä laajasti.

”Olen reilu nelikymppinen. Vaimonikin mukaan parhaat vuoteni ovat jo takanapäin”, Moreno perustelee, miksi hänen motiivejaan kyseenalaistettiin.

”Relotius on saksalaisen journalismin supertähti. Jos hänen tarinansa olisivat totta, hänen asemansa olisi oikeutettu. Mutta ne eivät ole.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aluksi pienet virheet pistivät Morenon silmään. Pienet asiat, jotka eivät hänen mielestään olleet uskottavia.

”Partioiva joukko ei suostunut valokuvattavaksi, mutta esitti samaan aikaan jutussa uskomattomia väitteitä. He jopa myönsivät syyllistyneensä rikoksiin.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ensimmäinen todellinen epäuskon hetki koitti, kun Moreno näki jutun suunnitellun ulkoasun kuvineen. Hän tunnisti Relotiuksen nimettömäksi päähenkilöksi nostaman miehen aikaisemmin näkemästään, Oscar-ehdokkuuden saaneesta dokumenttielokuvasta Cartel Land. Mies on nimeltään Tim Foley.

”En voinut uskoa sitä”, Moreno sanoo.

Silloin hän ajatteli, että Foleyko ei halua tulla valokuvatuksi. Se ei tuntunut mahdolliselta, sillä kyseessä oli mies, josta kertova elokuva on saanut Oscar-ehdokkuuden. Miksi hän ei haluaisi esiintyä omalla nimellään ja naamallaan?

Nimen sijaan hänet on kuvailtu jutussa väljästi jutussa jonnekin vuoristoon Arizonaan. Relotius kutsuu häntä nimellä Jaeger.

”Silloin ajattelin, että tässä on jotain pahasti vialla”, Moreno sanoo.

Sen jälkeen Moreno ryhtyi tutkimaan asioita internetissä. Pian selvisi, että valokuva päähenkilöstä oli ollut kaksi vuotta sitten The New York Timesissa.

”Minun täytyi istua alas, tai oikeastaan käydä makuulle.”

Relotius ei nimennyt miestä kuvaan. Kuvatekstissä mies oli vain rajalla partioiva henkilö Arizonassa. Kukaan ei myöskään tarkastanut kuvan taustoja Yhdysvalloista.

Miksipä olisikaan? Ei ollut syytä epäillä, että siinä olisi mitään vialla.

Spiegelissä Morenon puheita ei uskottu, tai ei haluttu uskoa.

Eräs henkilö sanoi Morenolle, että olisi ollut uskottavampi väite kertoa hänen äitinsä kertovan valheellista tietoa kuin väittää, että Claas Relotius keksii juttujaan.

Relotius on palkittu toimittaja, monen työtoverinsa mielestä fantastinen, nöyrä ja mahtava kollega, Moreno kertoo.

Tai se oli mielikuva, joka monilla oli. Morenon tilanne oli toinen, koska hän ei työskennellyt Hampurissa Spiegelin toimituksessa, vaan Berliinissä.

”Olin nähnyt hänet vain kerran aiemmin joulujuhlassa ja luulen, että puhuimme kertaalleen puhelimessa juttua varten. Hänen charminsa ei ollut purrut tai vaikuttanut minuun.”

Koko prosessi Relotiuksen paljastamiseksi oli Morenolle tuskainen, viikkoja kestänyt taival. Spiegelin toimituksen johtoa ei ollut helppoa saada vakuuttuneeksi.

”He eivät yksinkertaisesti uskoneet minua.”

Morenolle kerrottiin Bild-lehden mukaan, että toinen lähtee, hän tai Relotius. Paine todisteiden löytämiseksi kasvoi.

Hänellä oli myös toinen reportaasimatka sovittuna Yhdysvaltoihin sen jälkeen, kun he olivat olleet siellä Relotiuksen kanssa. Sillä kertaa hänen tarkoituksensa oli mennä tekemään haastattelu nyrkkeilijä Floyd Mayweatherin kanssa Las Vegasiin. Mukana hänellä oli Spiegelin valokuvaaja.

Hän sanoi kuvaajalle, että matkalla on hoidettava myös yksi ”sivutehtävä”, johon kuuluu yhteensä 1 600 kilometriä edestakaista autoilua, jotta Relotiuksen tarinan päähenkilö löytyisi.

”Lähetin yhdelle jutussa esiintyneelle ja nimetylle miehelle sähköpostin ja hän vastasi: jos annat 200 dollaria, annan sinulle haastattelun”, Moreno sanoi.

Hälytyskellot alkoivat jälleen soida, ja Relotiuksen tarina kävi järkeen entistä vähemmän.

”Miksei valokuvaaminen ollut onnistunut, kun hän sanoi minulle, että 200 dollarilla voin saada melko lailla kaiken haluamani?” Moreno ihmettelee.

Lopulta myös jutun päähenkilö, Jaeger eli Tim Foley, löytyi.

Moreno näytti Foleylle kuvaa Relotiuksesta ja sai vastauksen:

”En tunne tätä miestä.”

Moreno ei heti kertonut olevansa Spiegelille juttua tekemässä ollut toimittaja, ettei hän saisi aikaan mielikuvaa katkerasta, kostoretkellä olevasta kollegasta.

Foley sanoi, ettei tuntenut Relotiusta, mutta sanoi toisaalta puhuneensa useille toimittajille, joita ei tuntenut nimeltä.

”Kenen kanssa olen, kenelle työskentelen”, Moreno sanoi Foleyn kysyneen.

Kun hän mainitsi Spiegelin, Foleyn muisti kirkastui.

”Ah, Spiegel. Totta kai. Hän lähetti meille sähköpostiviestin, muttei koskaan saapunut paikalle”, Foley sanoi Morenon mukaan.

”Sillä hetkellä sydämeni pysähtyi. Ajattelin, ettei voinut olla totta ettei hän ole ollut siellä.”

Hän näytti käännetyn version valmiista jutusta, Jaegers Grenzesta. Foley löysi jutusta lukuisia virheitä, epätarkkuuksia ja asioita, jotka eivät mitenkään voineet olla totta.

Se riitti myös Spiegelin toimitukselle riittävän vakuuttavaksi todisteeksi. Relotius oli sepittänyt tarinan, ja lopulta paljastui että hän oli tehnyt niin lukuisia kertoja. Myös aivan mitättömistä jutuista, joissa valehtelu ei ollut millään tapaa tarpeen, kuten esimerkiksi suomalaisesta parturikampaajasta kertovassa jutussa.

Lue lisää: Der Spiegelin palkittu toimittaja kirjoitti väärennetyn jutun myös Suomesta – ”Hän valehteli täysin yhdentekevässä tekstissä”

Relotiuksen toiminnan syyksi on pohdittu onnistumisen ja menestymisen paine sekä paine saada aina aikaan paras juttu. Relotius itse oli sanonut työnantajalleen, että häntä ajoi epäonnistumisen pelko.

”Kyllä, Spiegelissä on paineita tuottaa hyvää sisältöä. Se on olemassa, mutta sitäkin enemmän on olemassa velvoite varmistaa, että kerrotut asiat ovat totta”, Moreno sanoo haastattelun päätteeksi.

Samaa alleviivasi myös HS:n vastaava päätoimittaja Kaius Niemi perjantaisessa puheenvuorossaan.

Lue lisää: Päätoimittajalta: Faktapohjaisessa journalismissa ei ole sijaa kompromisseille

”Toimittajan ei tule pahassakaan paikassa päätyä tekemään yhtä ainoaa kompromissia suhteessa totuuteen”, hän kirjoitti.

Oikaistu 22.12.2018 klo 21.53: Moreno työskenteli Berliinissä, mutta ei Hampurissa. Jutussa aiemmin kerrottiin virheellisesti, että Moreno ei työskennellyt Berliinissä eikä Hampurissa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   SRV:n Majakka-tornitaloon valui vettä tuntien ajan Kalasatamassa – Asunnon ostaneet pettyneitä: ”Luotto ei ole korkealla”

  2. 2

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  4. 4

   Miten tästä risteyksestä oikein kuuluisi ajaa? Hämähäkin seittiä muistuttavassa rakennelmassa rytisee pelti harva se päivä

  5. 5

   ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

  6. 6

   Perustuslakivaliokunnan sote-lausunto valmistunee iltapäivällä – suora lähetys noin kello 15

  7. 7

   Sipoon murhatutkinta valmistui: Ystävät kuvailivat poliisille henkirikoksen tehneen miehen muuttumista

  8. 8

   Markku Ala-Kihniä lähti kotoaan torstaiaamuna eikä ole vieläkään palannut – ”Olen aivan poikki”, sanoo Vuosaaren vesikaaosta kellon ympäri taltuttanut piirimestari

  9. 9

   Foxin juontaja yritti haastatella historioitsijaa asiallisesti – päätyi sanomaan törkeyksiä ja kutsumaan haastateltavaa ”pikkuaivoiseksi ääliöksi”

  10. 10

   Pohjois-Savossa kuvattiin todennäköisesti koko Euroopan vanhin maakotka – ”Tämä on ihan poikkeuksellinen tapaus”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  2. 2

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  3. 3

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  4. 4

   ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

  5. 5

   Henna Poikonen ajatteli 2010, että liki purkukuntoisen puutalon ostaminen Korsosta olisi hyvä idea – Tältä talossa näyttää nyt

  6. 6

   Lapset alkoivat ommella kestokasseja ja sosiaalisen median muovipussikeskustelu kuumeni entisestään – ”Täytyypi alkaa käydä kaupassa naapurikunnissa”

  7. 7

   Muumit uudistuivat 30 vuoden jälkeen – Historian kallein suomalaissarja alkaa Ylellä, ja meno Muumilaaksossa on hetkittäin hyytävä

   Tilaajille
  8. 8

   Kalasataman Majakka-tornitalon työmaalla on tapahtunut vesivahinko – Rakennusyhtiö SRV kuvailee vahinkoa merkittäväksi

  9. 9

   Nainen kuoli Espanjassa syötyään Michelin-tähti­ravintolassa

  10. 10

   Hätätilasketsistä katkeroitunut Donald Trump uhkaili Twitterissä ”seuraamuksilla”, ja nyt presidenttiä imitoinut näyttelijä Alec Baldwin pelkää perheensä turvallisuuden puolesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  3. 3

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  4. 4

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  5. 5

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  6. 6

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  7. 7

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  8. 8

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  9. 9

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  10. 10

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Miten tästä risteyksestä oikein kuuluisi ajaa? Hämähäkin seittiä muistuttavassa rakennelmassa rytisee pelti harva se päivä
  3. Venezuelan rajalla käynnistyy tänään kaksi kilpailevaa konserttia – toisella kerätään apua, toisella vastustetaan ulkovaltojen sekaantumista
  4. Nämä näyttelyt kannattaa käydä katsomassa viikonloppuna – František Kupkan monipuolisuutta ja Marjatta Tapiolan valoa
  5. Jori Lehterä kiistää jyrkästi syyllistyneensä huumerikokseen – asianajaja: kyse oli kyydeistä kesäasunnolle
  6. Yhdysvaltojen nykytaiteen kärkinimi Kiki Smith on Sara Hildénin taidemuseon uusin voimannäyte
  7. Nuorisotutkijat miettivät, mikä ilmiö olisi erityisen suomalainen – Vastaus on kilju, ja nyt kansakunnan kiljumuistot on tarkoitus koota yhteen
  8. Seksuaalisuuteen kohdistuvat suorituspaineet panevat parisuhteen koetukselle hilpeässä uudessa musiikkikomediassa
  9. Perustuslakivaliokunnan sote-lausunto valmistunee iltapäivällä – suora lähetys noin kello 15
  10. Jälleen yhdessä hoivakodissa paljastui ongelmia – Attendon hoivakodissa Jalasjärvellä epäselvyyksiä vanhusten lääkehoidossa
  11. Markku Ala-Kihniä lähti kotoaan torstaiaamuna eikä ole vieläkään palannut – ”Olen aivan poikki”, sanoo Vuosaaren vesikaaosta kellon ympäri taltuttanut piirimestari
  12. Näytä lisää