Ulkomaat

Toimittaja Juan Moreno ajoi 1 600 kilometriä pitkin Yhdysvaltoja, selvitti taustoja ja sai Der Spiegelin lopulta vakuuttuneeksi Claas Relotiuksen valheellisista tarinoista

Morenolla kesti viikkoja saada Spiegelin johto vakuuttuneeksi siitä, että Relotius on sepittänyt tarinoita, useassa jutussaan.

Saksalaisen viikkolehden Der Spiegelin maine on joutunut vaakalaudalle, kun lehti kertoi keskiviikkona, että sen palkittu toimittaja Claas Relotius on väärentänyt juttuihin laajamittaisesti faktoja ja keksinyt haastateltavia.

Spiegel julkaisi torstaina Juan Morenon videohaastattelun, jossa hän kertoo, kuinka hänen epäilyksensä heräsivät, kun kaksikko oli yhdessä matkalla Yhdysvaltain ja Meksikon rajalla tekemässä juttua partioivista amerikkalaismiehistä, jotka metsästävät laittomia rajanylittäjiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaikka juttuhanke oli yhteinen, toimittajat olivat eri paikoissa. Moreno oli Meksikossa siirtolaiskaravaanin kanssa, Relotius Yhdysvalloissa rajaseudulla partioivien amerikkalaisten kanssa.

Matkalla syntyi Relotiuksen ja Morenon yhteinen juttu, Jaegers Grenze, joka lopulta paljasti sen, että Relotius oli keksinyt faktoja juttuihinsa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Morenolla kesti viikkoja saada Spiegelin johto vakuuttuneeksi siitä, että Relotius oli sepittänyt tarinoita, useassa jutussaan.

Haastattelun aluksi Moreno kertoo, että olisi mieluummin lähtenyt juttumatkalle yksin. Silloin uutispäälliköt ihmettelivät, mikä Morenoa oikein vaivaa, ja onko hän viettänyt liikaa aikaa vaeltaessaan Meksikon halki siirtolaiskaravaanin mukana.

”Sen takia he ehkä luulivat, että tekeillä on jotain aivan muuta, kun esitin näitä outoja syytöksiä.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Moreno sanoo haastattelussa, että häntä epäiltiin muun muassa kateudesta ja turhamaisuudesta. Sen sijaan 33-vuotiasta, lukuisia journalistipalkintoja voittanutta Relotiusta arvostettiin toimittajapiireissä laajasti.

”Olen reilu nelikymppinen. Vaimonikin mukaan parhaat vuoteni ovat jo takanapäin”, Moreno perustelee, miksi hänen motiivejaan kyseenalaistettiin.

”Relotius on saksalaisen journalismin supertähti. Jos hänen tarinansa olisivat totta, hänen asemansa olisi oikeutettu. Mutta ne eivät ole.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aluksi pienet virheet pistivät Morenon silmään. Pienet asiat, jotka eivät hänen mielestään olleet uskottavia.

”Partioiva joukko ei suostunut valokuvattavaksi, mutta esitti samaan aikaan jutussa uskomattomia väitteitä. He jopa myönsivät syyllistyneensä rikoksiin.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ensimmäinen todellinen epäuskon hetki koitti, kun Moreno näki jutun suunnitellun ulkoasun kuvineen. Hän tunnisti Relotiuksen nimettömäksi päähenkilöksi nostaman miehen aikaisemmin näkemästään, Oscar-ehdokkuuden saaneesta dokumenttielokuvasta Cartel Land. Mies on nimeltään Tim Foley.

”En voinut uskoa sitä”, Moreno sanoo.

Silloin hän ajatteli, että Foleyko ei halua tulla valokuvatuksi. Se ei tuntunut mahdolliselta, sillä kyseessä oli mies, josta kertova elokuva on saanut Oscar-ehdokkuuden. Miksi hän ei haluaisi esiintyä omalla nimellään ja naamallaan?

Nimen sijaan hänet on kuvailtu jutussa väljästi jutussa jonnekin vuoristoon Arizonaan. Relotius kutsuu häntä nimellä Jaeger.

”Silloin ajattelin, että tässä on jotain pahasti vialla”, Moreno sanoo.

Sen jälkeen Moreno ryhtyi tutkimaan asioita internetissä. Pian selvisi, että valokuva päähenkilöstä oli ollut kaksi vuotta sitten The New York Timesissa.

”Minun täytyi istua alas, tai oikeastaan käydä makuulle.”

Relotius ei nimennyt miestä kuvaan. Kuvatekstissä mies oli vain rajalla partioiva henkilö Arizonassa. Kukaan ei myöskään tarkastanut kuvan taustoja Yhdysvalloista.

Miksipä olisikaan? Ei ollut syytä epäillä, että siinä olisi mitään vialla.

Spiegelissä Morenon puheita ei uskottu, tai ei haluttu uskoa.

Eräs henkilö sanoi Morenolle, että olisi ollut uskottavampi väite kertoa hänen äitinsä kertovan valheellista tietoa kuin väittää, että Claas Relotius keksii juttujaan.

Relotius on palkittu toimittaja, monen työtoverinsa mielestä fantastinen, nöyrä ja mahtava kollega, Moreno kertoo.

Tai se oli mielikuva, joka monilla oli. Morenon tilanne oli toinen, koska hän ei työskennellyt Hampurissa Spiegelin toimituksessa, vaan Berliinissä.

”Olin nähnyt hänet vain kerran aiemmin joulujuhlassa ja luulen, että puhuimme kertaalleen puhelimessa juttua varten. Hänen charminsa ei ollut purrut tai vaikuttanut minuun.”

Koko prosessi Relotiuksen paljastamiseksi oli Morenolle tuskainen, viikkoja kestänyt taival. Spiegelin toimituksen johtoa ei ollut helppoa saada vakuuttuneeksi.

”He eivät yksinkertaisesti uskoneet minua.”

Morenolle kerrottiin Bild-lehden mukaan, että toinen lähtee, hän tai Relotius. Paine todisteiden löytämiseksi kasvoi.

Hänellä oli myös toinen reportaasimatka sovittuna Yhdysvaltoihin sen jälkeen, kun he olivat olleet siellä Relotiuksen kanssa. Sillä kertaa hänen tarkoituksensa oli mennä tekemään haastattelu nyrkkeilijä Floyd Mayweatherin kanssa Las Vegasiin. Mukana hänellä oli Spiegelin valokuvaaja.

Hän sanoi kuvaajalle, että matkalla on hoidettava myös yksi ”sivutehtävä”, johon kuuluu yhteensä 1 600 kilometriä edestakaista autoilua, jotta Relotiuksen tarinan päähenkilö löytyisi.

”Lähetin yhdelle jutussa esiintyneelle ja nimetylle miehelle sähköpostin ja hän vastasi: jos annat 200 dollaria, annan sinulle haastattelun”, Moreno sanoi.

Hälytyskellot alkoivat jälleen soida, ja Relotiuksen tarina kävi järkeen entistä vähemmän.

”Miksei valokuvaaminen ollut onnistunut, kun hän sanoi minulle, että 200 dollarilla voin saada melko lailla kaiken haluamani?” Moreno ihmettelee.

Lopulta myös jutun päähenkilö, Jaeger eli Tim Foley, löytyi.

Moreno näytti Foleylle kuvaa Relotiuksesta ja sai vastauksen:

”En tunne tätä miestä.”

Moreno ei heti kertonut olevansa Spiegelille juttua tekemässä ollut toimittaja, ettei hän saisi aikaan mielikuvaa katkerasta, kostoretkellä olevasta kollegasta.

Foley sanoi, ettei tuntenut Relotiusta, mutta sanoi toisaalta puhuneensa useille toimittajille, joita ei tuntenut nimeltä.

”Kenen kanssa olen, kenelle työskentelen”, Moreno sanoi Foleyn kysyneen.

Kun hän mainitsi Spiegelin, Foleyn muisti kirkastui.

”Ah, Spiegel. Totta kai. Hän lähetti meille sähköpostiviestin, muttei koskaan saapunut paikalle”, Foley sanoi Morenon mukaan.

”Sillä hetkellä sydämeni pysähtyi. Ajattelin, ettei voinut olla totta ettei hän ole ollut siellä.”

Hän näytti käännetyn version valmiista jutusta, Jaegers Grenzesta. Foley löysi jutusta lukuisia virheitä, epätarkkuuksia ja asioita, jotka eivät mitenkään voineet olla totta.

Se riitti myös Spiegelin toimitukselle riittävän vakuuttavaksi todisteeksi. Relotius oli sepittänyt tarinan, ja lopulta paljastui että hän oli tehnyt niin lukuisia kertoja. Myös aivan mitättömistä jutuista, joissa valehtelu ei ollut millään tapaa tarpeen, kuten esimerkiksi suomalaisesta parturikampaajasta kertovassa jutussa.

Lue lisää: Der Spiegelin palkittu toimittaja kirjoitti väärennetyn jutun myös Suomesta – ”Hän valehteli täysin yhdentekevässä tekstissä”

Relotiuksen toiminnan syyksi on pohdittu onnistumisen ja menestymisen paine sekä paine saada aina aikaan paras juttu. Relotius itse oli sanonut työnantajalleen, että häntä ajoi epäonnistumisen pelko.

”Kyllä, Spiegelissä on paineita tuottaa hyvää sisältöä. Se on olemassa, mutta sitäkin enemmän on olemassa velvoite varmistaa, että kerrotut asiat ovat totta”, Moreno sanoo haastattelun päätteeksi.

Samaa alleviivasi myös HS:n vastaava päätoimittaja Kaius Niemi perjantaisessa puheenvuorossaan.

Lue lisää: Päätoimittajalta: Faktapohjaisessa journalismissa ei ole sijaa kompromisseille

”Toimittajan ei tule pahassakaan paikassa päätyä tekemään yhtä ainoaa kompromissia suhteessa totuuteen”, hän kirjoitti.

Oikaistu 22.12.2018 klo 21.53: Moreno työskenteli Berliinissä, mutta ei Hampurissa. Jutussa aiemmin kerrottiin virheellisesti, että Moreno ei työskennellyt Berliinissä eikä Hampurissa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Valmisteliko Venäjä hyökkäystä länteen Zapad-sotaharjoituksessa?

  2. 2

   Joukossamme on monia, jotka janoavat toisten kärsimystä – Tällainen on sadistinen persoonallisuushäiriö, jota ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä

   Tilaajille
  3. 3

   Entinen poikaystävä huoritteli ja musa-alan sedät nauroivat päin naamaa – sitten Ronja Stanley otti ohjat omiin käsiinsä ja nyt hän laulaa laukeamisesta

  4. 4

   Vantaalla hyvätuloinen eläkeläinen voi maksaa hoivasta satoja euroja enemmän kuin Porvoossa – uusi laki panee kaikki samalle viivalle, katso HS:n laskurilla mitä itse maksaisit

   Tilaajille
  5. 5

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  6. 6

   Muistatko nämä tavat, jotka eivät tulisi lentokoneessa enää kuuloonkaan? 1950-luvulla matka Kanarialle vei neljä päivää, mutta sitten seuramatkoilla alettiin käydä kuin lähiökapakassa

   Tilaajille
  7. 7

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  8. 8

   Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

  9. 9

   Ulkomaalaisviha ja rasismi ovat syttyneet uuteen roihuun – Vaalikeväänä on vaara, että poliitikot kilpailevat siitä, kuka lyö pöytään kovimmat ratkaisuehdotukset

  10. 10

   Maailman suurin tietovuoto: Yli 770 miljoonaa osoitetta ja salasanaa löytyi hakkeripalstalta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  2. 2

   Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

  3. 3

   Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

  4. 4

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  5. 5

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman suurin tietovuoto: Yli 770 miljoonaa osoitetta ja salasanaa löytyi hakkeripalstalta

  7. 7

   Kiinan kanadalaiselle langettama kuolemantuomio on viesti, ja se on hyvä tiedostaa Suomessakin

  8. 8

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  9. 9

   Espoolaisnainen hiihti töihin Helsingin keskustaan – ”Ruttopuistossa matka eteni vauhdilla”

  10. 10

   Helsinki selvisi lumimyräkästä vähällä, auraajat olivat ahkerina – Lumisade loppuu iltaan mennessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  10. 10

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  11. Näytä lisää