Ulkomaat

Pappi, imaami ja rabbi rakentavat Berliiniin kristittyjen, muslimien ja juutalaisten yhteistä taloa – ja puhuvat siitä, mikä meitä yhdistää

House of Onen idea on niin yksinkertainen, että se on jo radikaali. Kolme uskontoa aikoo saman katon alle.

Berliini

Tältä samalta tontilta, jossa pastori Gregor Hohberg, rabbi Andreas Nachama ja imaami Osman Örs nyt seisovat, ovat uskonoppineet tutkailleet maailman menoa pitkään.

Vuonna 1230 tänne Petriplazille nousi yksi keskiaikaisen Cölln-Berliinin kaksoiskaupungin ensimmäisistä kirkoista, Petrikirche eli Pietarinkirkko. Se näki vuosisatojen ja rakennustyylien vaihtuvan, mutta toinen maailmansota pani sen raunioiksi ja DDR lanasi sen parkkipaikaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Muurin murtumisen jälkeen tämä läntti entistä Itä-Berliiniä jämähti vielä kolmeksi vuosikymmeneksi DDR:n aikaan. Mutta nyt tontilla on taas elämää.

Papilla, rabilla ja imaamilla on pienelle tontille suuria suunnitelmia: Tänne nousee House of One, kristittyjen, muslimien ja juutalaisten yhteinen tila, jossa kullakin on myös oma rukoushuoneensa – saman katon alla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vielä tontilla seisoo väliaikainen paviljonki. Hohberg, Nachama ja Örs ovat sen isäntiä.

House of One on alun perin Hohbergin idea. Se tuo yhteen miltei saman katon alle kristityt, juutalaiset ja muslimit.

Uskonnolliset konfliktit jylläävät maailmassa voimalla, islamistinen terrorismi on Euroopan suurimpia turvallisuusuhkia, muslimi- ja juutalaisviha nostavat taas päätään. Miten tämä kolmikko ajattelee saavuttavansa tavoitteensa uskontojen rauhallisesta rinnakkaiselosta aikana, jossa monen tarkoituksena on nimenomaan kärjistää kaikenlaista vastakkainasettelua?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Näyttämällä mallia ja tarjoamalla tilaisuuksia kohdata, he sanovat katsellessaan tonttia. Luomalla yhteistä pohjaa.

Entiselle jättömaalle nousee, jos rahoitus saadaan kokoon, arkkitehtuurikokonaisuus, jossa kullekin uskontokunnalle on oma tilansa ja kaikille myös yhteinen. House of One ei yhdistä uskontoja yhdeksi, vaan ne toimivat rinta rinnan. Ja opastaa ja kouluttaa ihmisiä. Jo nyt tilapäinen paviljonki on suosittu vierailukohde koululaisryhmille. Vastikään kävi joukko uskonoppineita Iranista.

”Kaikilla uskonnoilla on omat perinteensä. Emme juurruta mitään uutta, vaan tässä kolme puuta kasvaa rinnakkain”, rabbi Nachama sanoo House of One -hankkeen pienessä toimistossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Imaami Örs tarttuu vertaukseen. ”Metsän puut tarvitsevat toisiaan suojakseen tuulilta ja tuiverruksilta.”

Kolmikko ei puhu vain vertauksin. Tosiasia on, että kaikenlaiset projektit, jotka edistävät tässä maailmanajassa uskontojen rauhallista rinnakkaiseloa, ovat tarpeen, he sanovat. Uskontoja yhdistää se, että ne etsivät tietä rauhaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Euroopassa on rauhatonta, ja ajan henki on sellainen, että moni Euroopassa syyttää siitä muslimeja. Islamistiterroristit käyttävät uskontoa rikosten ja väkivallan oikeuttajana, ja integraation ongelmat kytkeytyvät monen mielessä siihen, että Eurooppaan on viime vuosina tullut turvapaikanhakijoina huomattavan paljon muslimeita.

Islam on uusi kommunismi, rabbi Nachama sanoo.

”30 vuotta sitten vastakkain olivat idän kommunistit ja lännen kapitalistit.”

Tai oikeastaan vastakkain eivät ole uskonnot, vaan kyse on vallasta ja politiikasta ja siitä, miten ei-uskovaiset ihmiset vallassa pysyäkseen rakentavat me–ne-vastakkainasetteluja, Nachama tarkentaa.

Vastakkainasettelut ovat vallanpitäjille hyödyllisiä, ja siksi niitä rakennetaan. ”Nyt uskonto on tämän panttivankina. Siitä tehdään syntipukki – vaikka uskonnon sijaan olisi kyse rikollisista”, Nachama sanoo.


Nachama on arvostettu keskustelija Saksan tiede- ja kulttuurielämässä. Hän johtaa Berliinissä natsihallinnon julmuuksia käsittelevää Topographie des Terrors -museota.

Myös protestanttikirkon pappi Hohberg on konkari, kun kyse on uskontojen vuoropuhelusta. Hän tekee paljon yhteistyötä muun muassa Saksan ulko- ja sisäministeriöiden kanssa. Uskontojen dialogi on osa maailmanpolitiikkaa ja kriisinhallintaa ja siksi valtio rahoittaa House of Onea ja tukee sen kautta syntyviä maailmanlaajuisia verkostoja.

Uskontojen vuoropuhelu ei ole uutta, mutta sen merkitys korostuu Euroopassa uudella tavalla. Uskontoon liittyvä syrjintä, häirintä, vihapuhe, antisemitismi ja islamofobia ovat lisääntyneet.

Islam on Saksan toiseksi suurin uskonto, ja tutkimukset kertovat Saksan muslimien olevan monin eri tavoin sitoutuneita saksalaiseen yhteiskuntaan. Samaan aikaan tutkimukset kertovat, etteivät saksalaiset juuri tunne islamia. Saksalaisten kuva muslimeista on negatiivinen, ja joka toisesta islam on uhka.

Örs sanoo, että uskontoon linkittyviin ongelmiin pitää puuttua ajoissa ja ongelmista pitää keskustella avoimesti. Kärjistää ei silti pidä. Kukaan ei ole vain muslimi, Örs sanoo, eikä omaa identiteettiään ja yhteenkuuluvuuttaan eri ryhmiin pitäisi tieten tahtoen kaventaa koskemaan vain yhtä, vaan nimenomaan laajentaa.

Identiteetti on kiinnostava termi, Örs sanoo.

”Se on yksi tämän ajan yhteiskunnallisen keskustelun muotisanoista. Identiteetti kertoo kuulumisesta johonkin, mutta valitettavasti identiteetti ymmärretään usein liian kapeasti. Identiteettejä on kirjo, kuulumme moneen ryhmään. Voi olla turkkilainen ja saksalainen, mutta mikä on tärkeää, onhan sitä ihminen tietoinen muistakin identiteeteistään.”

Euroopassa konservatiivit ja uusoikeisto ovat politisoineet uudella tavalla myös kristinuskon. Esimerkiksi Saksan sisäministeri, Baijerin kristillissosiaalista unionia CSU:ta edustava Horst Seehofer sanoi viime kesänä, ettei islam kuulu Saksaan. Seehofer pehmensi sanomisiaan, mutta sai aikaan hämmennyksen: onko Saksan johto todella tätä mieltä maassa, jossa asuu neljä miljoonaa muslimia?

”Olisin toivonut, ettei hän olisi päästänyt niitä suustaan”, Örs sanoo. ”Tuollaiset sloganit eivät tuo mitään keskusteluun.”

Unkarissa pääministeri Viktor Orbán rakentaa muslimivihan täyttämällä propagandalla jonkinlaista yhden kansan kristittyä valtiota, ja rikkoo sillä varjolla EU:n perussopimusta. Malliaan Orbán kutsuu illiberaaliksi demokratiaksi, vaikka jo sanapari on mahdottomuus. Demokratiasta ei ole epädemokraattista versiota.

”En ymmärrä, mitä Orbán oikein tekee”, Hohberg sanoo.

”Uskontoa ei voi kansallistaa.”


Jokaisen olisi hyvä hieman pohtia sitä, mitä uskonto on, uskoi tai ei, Hohberg sanoo. ”Euroopan maissa on monia uskontoja, ja yhteys muihin uskontokuntiin on tärkeä.”

Uskontojen kannalta on hankalaa, että ihmiset uskovat joihinkin asioihin kovin helposti, Örs sanoo.

Kuten nyt vaikka siihen, mitä ja millaisia muslimit tai juutalaiset tai kristityt ovat.

Ei kukaan ole vain uskontonsa määrittämä, Nachama sanoo. Identiteetit liukuvat toisiksi tilanteen mukaan, ja se Nachamasta hyvä asia. ”Täällä Berliinissä olen aika helposti juutalainen. Mutta Münchenissä olenkin nimenomaan berliiniläinen, ja Yhdysvalloissa saksalainen.”

Tärkeää on se, mikä meitä kaikkia yhdistää, Nachama sanoo. ”Olemme kaikki tämän planeetan kansalaisia ja pohjimmiltamme hyvin samanlaisia.”

Nachama suhtautuu myös antisemitismiin maltilla. ”Kuten 1930-luvun Berliinissä elänyt isoäitini sanoisi: ne, jotka puhuvat nyt antisemitismistä, eivät edes tiedä, mitä antisemitismi on.”

Maailman tila ei ole lohduton, Nachama sanoo. ”Toisen maailmansodan jälkeen Euroopan kirkoilla alkoi suuri uudelleen ajattelun kausi. Katolisen ja protestanttisen kirkon suhde muuttui, samoin suhde juutalaisiin.”

Nyky-yhteiskunta ottaa vihapuheen, rasismin, antisemitismin ja islamofobian vakavasti. ”Enemmistö haluaa rauhallista yhteiseloa ja molemminpuolista kunnioitusta. Siksi voimme olla varsin rauhallisin mielin.”

Maailma osaa ratkoa ongelmia, Nachama sanoo. ”Haasteet ovat tietenkin hyvin erilaisia kuin lapsuudessani. Ja mikä huomattavinta, lapsuuteni ongelmat on pitkälti ratkaistu. Myös nykyiset haasteemme ovat ratkaistavissamme. Ei pidä odottaa enkeliä taivaalta, vaan me olemme itse osa ratkaisua.”

Berliini on hengeltään erikoinen paikka. Berliiniläisistä 60 prosenttia ei kuulu mihinkään uskontokuntaan.

”Maallistuminen on megatrendi”, Hohberg sanoo.

Yhteiskunnan maallistumisessa on hyvät puolensa, Hohberg pohtii. Maallistuminen maltillistaa. ”Se suojaa myös House of Onea. Berliiniläiset pitävät tätä mielenkiintoisena, ja se siitä – ei kiehu yli niin kuin vaikka jossain Jerusalemissa.”

Omalla tavallaan hanke on kuitenkin radikaali. ”Ajatus on niin yksinkertainen. Kolme uskontoa näyttää, mikä niitä yhdistää. Pyrkimys rauhaan.”

Käytäntö on ongelma. ”Oli selvää, ettemme välttyisi konflikteilta. Uskonnolliset toimijat ovat hyvin konservatiivisia.”


Yksi konflikteista yllätti Berliinissä. Turkissa tehtiin kesällä 2016 vallankaappausyritys. Sen takana on Turkin mielestä Yhdysvalloissa asuva oppositiojohtaja Fetullah Gülen.

Örsin edustama Forum Dialog on Gülen-liikettä. Vallankaappausyritys kiristi muutoinkin sirpaleisen Saksan muslimiyhteisön välit entisestään. Turkki jahtaa gülenistejä myös Saksassa, ja se heijastui myös House of Oneen. Toisaalta Gülen-liikkeen omia toimia syynätään tarkkaan.

”Turkin konflikteja ei pitäisi tuoda Saksaan, mutta ne ovat täällä. Viime vuodet ovat olleet rankkoja”, Örs sanoo.

Tilanne ei voi olla vaikuttamatta, Hohberg sanoo. ”Olen positiivisesti yllättynyt, että Turkki-kysymyksestä huolimatta meitä vastaan ei hyökätty.”

Onko uskontojen rauhallinen yhteiselo sittenkin vain illuusio?

”Tietenkin näemme, mitä yhteiskunnassa tapahtuu. Meidän tavoitteenamme on minimoida hajottavia voimia. Jos ei olisi tätä optimismia, elämässä ei olisi mitään merkitystä. Yhteiselo kyllä onnistuu”, Nachama sanoo.

Tästä on kyse

Kolmen uskonnon yhteinen talo


 House of One on berliiniläinen hanke, jossa kolme uskontoa, kristityt, juutalaiset ja muslimit, rakentavat yhteisen uskonnollisen tilan tapaamisiin ja koulutuksiin.

 Osin Saksan valtion rahoittama House of One kerää hankkeeseen myös yksityistä rahaa. Budjetti on noin 43 miljoonaa euroa ja rakennustöiden on tarkoitus alkaa vuonna 2019.

 House of One tukee uskontojen rauhallista rinnakkaiseloa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   IS: Antti Rinne menetti sairauden vuoksi liikuntakykynsä – artikkelin yhteydessä ollut lääkärintodistus herätti ihmetystä

  2. 2

   Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

  3. 3

   ”Pesulla käyn milloin missäkin” – Riitta-Liisa Tauriainen muutti syvimpään Lappiin, ja 12 neliön koti on oikeasti peräkärry

   Tilaajille
  4. 4

   Keihäänheittäjä Jarkko Kinnunen, 48, on kuollut

  5. 5

   Oikeustieteilijät kehuvat perustuslakivaliokunnan sote-lausuntoa ja ihmettelevät hallituksen jääräpäisyyttä

  6. 6

   Politiikan kulisseissa on käyty jo pitkään näkymätöntä taistelua: Valinta tunnin junan ja Lentoradan välillä määrää Suomen kasvun suunnan vuosikymmeniksi

  7. 7

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  8. 8

   Toistuvat rahanpesuepäilyt koettelevat pankkeja, mutta Virolle ne ovat vieläkin kovempi kolaus

  9. 9

   Kahdella Supon toiminnan laillisuutta valvoneella on itsellään virka suojelupoliisissa

  10. 10

   Tilanne kiristyy Venezuelassa: Avustuskuorma-auto sytytettiin palamaan Kolumbian rajalla, kaksi kuoli Brasilian rajalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

  2. 2

   IS: Antti Rinne menetti sairauden vuoksi liikuntakykynsä – artikkelin yhteydessä ollut lääkärintodistus herätti ihmetystä

  3. 3

   ”Pesulla käyn milloin missäkin” – Riitta-Liisa Tauriainen muutti syvimpään Lappiin, ja 12 neliön koti on oikeasti peräkärry

   Tilaajille
  4. 4

   ”Luulin sitä vitsiksi” – Tanska alkaa eristää karkotuspäätöksen saaneita ulkomaalaisia viruskokeisiin erikoistuneelle pikkusaarelle

   Tilaajille
  5. 5

   Venäläiset hävittivät kaiken eteensä tulevan nykyisen Vantaan alueella 300 vuotta sitten – Keskeltä liikenteen melua löytyy kuitenkin vielä 1700-luvun aarre

  6. 6

   Keihäänheittäjä Jarkko Kinnunen, 48, on kuollut

  7. 7

   Uusi pettämätön matkakonsepti säästää rahaa, aikaa ja luontoa

  8. 8

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  9. 9

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  10. 10

   Ihmiset sanovat arvostavansa puhdasta ruokaa, mutta tutkija Helena Siipi ei ymmärrä, mitä se tarkoittaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  2. 2

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  3. 3

   Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

  4. 4

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  5. 5

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  6. 6

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  7. 7

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  8. 8

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  9. 9

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  10. 10

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  11. Näytä lisää