Ulkomaat

Robottikoira saattaa lönkytellä vastaan jo ensi vuonna – Boston Dynamics rakentaa pelottavan aidonnäköisiä robotteja, mutta mitä salaperäinen yhtiö oikeasti tavoittelee?

Robotit kehittyvät nyt hurjaa vauhtia. Robottiyhtiö Boston Dynamics rakentaa robotteja, jotka pelottavan aidonnäköisiä.

Kiehtovaa! Kammottavaa! Hurjaa! Hirveää!

Etäisesti koiran näköinen robotti lönkyttelee käytävällä, kunnes törmää oveen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kulman takaa ilmestyy toinen koirarobotti. Se avaa oven kärsällään – niin, tällä koiralla on eräänlainen kärsä (selässään!) – ja päästää jumiin jääneen koiran kohteliaasti edelle.

Koirat lönkyttelevät jonossa pois.

Konemaisessa lönkyttelyssä on jotain aavemaista ja pelottavaa, ehkä siksi, että otukset ovat samaan aikaan luonnollista ja konemaista. Video hyytää selkäpiitä, vaikka siinä ei periaatteessa ole mitään pelottavaa.Jo ensi vuonna robottikoira saattaa periaatteessa lönkytellä jossain vastaan. Koiran nimi on Spot Mini, ja sen on rakentanut robottiyritys Boston Dynamics (BD). Yritys kertoi kesällä, että tavoitteessa on kaupallisen tuotannon aloittaminen vuoden 2019 aikana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suoranaista robottikoirakenneliä ei heti ole tulossa. Ensi vuonna tavoitteena on päästä noin sadan robottikoiran tuotantovauhtiin kuukaudessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaikka robottikoira olisi harvinainen näky, Spot Mini saattaisi silti olla ensimmäinen ”kunnollinen” kaupallinen robotti – aidosti hyödyllinen, melko itsenäinen.

Robottejahan siellä täällä jo on. Kalasataman terveyskeskuksen aulassa on kömpelö vastaanottorobotti, joka toimii tahmaisesti silloin kun se sattuu olemaan käytössä. Vanhusten viihdykkeeksi on kehitetty hyljerobotteja, jotka ovat lähinnä karvaisia pötkylöitä. Monella meistä on jo kotonaan robottipölynimuri tai -ruohonleikkuri.

Ainakin siinä tapauksessa, että robotit toimivat niin sulavasti ja itsenäisesti kuin mainokseksi tarkoitetun videon perusteella vaikuttaa.

Robotit kehittyvät nyt hurjaa vauhtia. Viime aikoina on keskusteltu loputtomiin tekoälystä ja algoritmeista. Juuri Boston Dynamics lienee lähimpänä todellista läpimurtoa.

”Se on nyt selvästi ykkönen. Toshibat, Hondat ja muut eivät ole samalla tasolla. Erilaisia pikkufirmoja on paljon, mutta Boston Dynamics on motorisen liikkeen hallinnassa kaikkia edellä”, sanoo tulevaisuustutkija Risto Linturi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Spot Mini ei ole yhtiön ainoa robotti, vaan sillä on ollut jopa kymmeniä erilaisia prototyyppejä, joista jotkut ovat toimineet paremmin, toiset huonommin.

Boston Dynamicsin robotit kävelevät portaita, pysyvät pystyssä liukkaalla jäällä. Niitä ei saa nurin töytäisyllä.

Viimeisimmässä videossa Atlas-robotti loikkii portaita kuin paraskin parkour-teini. Ja robotit näyttävät siltä, miltä robotin kuuluu: niillä on jalat ja kädet ja jonkinlainen pää.Samalla Boston Dynamicsin robottivideot herättävät henkiin ne loputtomat lehtijutut ja elokuvat, joissa tekoäly riistäytyy käsistä. Tältäkö se robottisota sitten näyttää?

Hämmennystä lisää se, että Boston Dynamics on melko salaperäinen yhtiö, ainakin nykyisellä startup-mittapuulla. Se ei juuri ole paukutellut henkseleitä, mutta tasaisin väliajoin YouTubeen on ilmestynyt yhä pelottavampi video.

Boston Dynamics perustettiin vuonna 1992 Massachusetts Institute of Technology -huippuyliopiston robotiikan koelaboratorioksi. Se oli pitkään verkkainen propellipäiden paja.

Parinkymmenen vuoden puuhastelun jälkeen kehitys alkoi olla niin vaikuttavaa, että sijoittajat heräsivät. Vuonna 2014 tietoliikennejätti Googlen emoyhtiö Alphabet osti Boston Dynamicsin. Viime vuonna Alphabet myi sen eteenpäin.

Risto Linturi arvelee, että Google kaavaili Boston Dynamicsin roboteista kuljetuspalvelujensa osaa, mutta kehitys ei sittenkään ollut aivan niin nopeaa kuin näytti.

”Vaikuttaa ilmeiseltä, että Google osti sen ajatellen, että robotti voisi olla lähilogistiikan loppupään jakelija”, Linturi sanoo.

”Boston Dynamics ei kuitenkaan ollut kehityksessä niin lähellä lopullista jakelussa käyttökelpoista vehjettä kuin kuviteltiin.”

Toiseksi myynnin syyksi on arvailtu sitä, että Boston Dynamics tekee robotteja Yhdysvaltain asevoimille.

Varovaisemmin sanottuna Boston Dynamics kehittelee robottien sotilaskäyttöä yhteistyössä Yhdysvaltain puolustustutkimuslaitoksen Darpan kanssa. Googlen periaatteisiin kuuluu, että se ei ole mukana sotilasteknologian kehitystyössä.

Darpa sijoittaa rahaa teknologiseen tutkimukseen, josta voi joskus olla hyötyä asevoimille. Yksi Boston Dynamicsin vaikuttavimmista roboteista, humanoidirobotti Atlas, kehitettiin alun perin Darpan kanssa vuonna 2013.


Kaksi­jalkai­nen ja -kätinen Atlas osaa kävellä epä­tasai­sella alus­talla jo suhteel­lisen hyvin, ja jonain päivänä se saattaisi olla käyttö­kelpoinen esimerkiksi maan­järistys­tuhojen keskellä. (Robottifoobikon mielestä siitä toki saisi mitä parhaimman terminaattorirobotin, kun sen käteen vain liittäisi järeän tuliaseen.)

Boston Dynamicsin ostajaksi päätyi vuonna 2017 japanilainen tietotekniikkasijoittamiseen erikoistunut pankkijätti Softbank.

Softbankilla on oma robottiosastonsa, mutta Boston Dynamics jatkaa ainakin toistaiseksi itsenäisenä yrityksenä.

Vaikuttavimmat Boston Dynamicsin robottien edistysaskelet ovat vihdoinkin konkreettisia askelia.

Renkaissa on etunsa, ja vaikkapa varastossa liikkuessa pyörillä kulkevat robotit ovat lyömättömiä. Jalat ovat kuitenkin hyödyllisiä, jos eteen tulee kynnyksiä, portaita ja kuoppia. Ja pyörät, jotka toimivat parketilla, voivat olla hyödyttömät ruohikolla.

Robottien jalkojen kehittäminen on ollut kymmenien vuosien työ.

”Kyllä se niin vaikeaa oli, että vuosituhannen vaihteeseen mennessä kukaan ei ollut keksinyt, miten se tehdään. Hondan kaltaisen [suuryrityksen] versiot olivat aika vaatimattomia. Ihmisen ympäristössä on vaikea liikkua, jos ei kävele”, Linturi sanoo.

Boston Dynamicsin menestyksen salaisuuksia saattaa olla se, että yrityksen perustaja Marc Raibert (s. 1949) on robottiraajojen asiantuntija. Raibert on viettänyt robottien käsien parissa koko 40-vuotisen uransa.

Nimenomaan jalat ovat olleet robottien suunnittelussa valtava haaste; tehtaissahan on käytetty taitavia robottikäsiä jo vuosikymmeniä.

Siksi ei olekaan ihme, että ensimmäisenä tuotantoon tulevat robotit ovat pelottavia ”koiria”. Kaksijalkaisen robotin kehittäminen on monin verroin vaikeampaa kuin nelijalkaisen.

Jo seisominen kahdella jalalla on paljon vaikeampi taito kuin tulee ajatelleeksi – koko planeetallahan sitä harrastavat lähinnä kädelliset.

Seisominen on aktiivista toimintaa, jossa asentoa korjataan koko ajan pienillä mikroliikkeillä. Robotin pitää tehdä valtavasti havaintoja.

Käveleminen ja juokseminen ovat vielä vaikeampia taitoja. ”Juostessa ollaan koko ajan kaatumassa ja laitetaan jalka eteen, ja sitten aletaan kaatua toiseen suuntaan. Se on haastavaa”, Risto Linturi sanoo.

Juuri kahdella jalalla käveleminen on robotille vaikeaa.

”Se ei ole prosessoritehokysymys, vaan ohjelmoijan täytyy ymmärtää se juttu, jonka luonto on keksinyt”, Linturi sanoo.

”Sitä voi kompensoida raa’alla laskentavoimalla, mutta se on aina vähän väkinäistä. BD:n Atlas on ihan suvereeni, kun verrataan kävelyn laatua vaikkapa Hondan Asimo-robottiin. Asimosta tulee mieleen, että tarvitseeko se rollaattoria. Se juokseekin kuin 90-vuotias.”

Atlas-robotin uusimmat prototyypit osaavat jo heittää voltteja.

”Kauas on menty siitä hetkestä, kun robotiikkayhdistyksen vuosijuhlassa 2002 sanoin, että olen nähnyt kaksijalkaisen robotin dynaamisessa liikkeessä, ja robotiikan professori sanoi, että ei usko. Silloin oltiin siinä pisteessä, että robotti ei pystynyt juoksemaan.”


Vaikuttavista videoista huolimatta robotit ovat yhä melko kömpelöitä.

Onko Boston Dynamics sittenkin ylimainostettu kupla? Linturin mielestä ei.

Sen videoita on myös epäilty jopa lavastetuiksi. Ei toki siinä mielessä kuin Venäjällä, jossa paljastui, että robotiksi luultu konemies olikin pelkkä puku, jonka sisällä oli ihminen.

Videoklipit ovat korkeintaan parin minuutin mittaisia, joten ne näyttävät roboteista parhaat puolet eivätkä mitään muuta.

On myös epäilty, että roboteille on opetettu haasteita etukäteen niin, että parkouria loikkiva Atlas tietäisi, millä korkeudella portaat ovat.

Useimmat arvostelijatkin myöntävät, että vaikka niin olisikin, Boston Dynamics olisi silti kilpailijoitaan edellä.

Kehitys on ollut nopeaa: alle kymmenen vuotta sitten Boston Dynamicsin robotit haparoivat turvaköyden varassa, ettei kaatuminen olisi rikkonut koko otusta.

Roboteissa on vielä yksi pulma, josta tieteiselokuvat vaikenevat: ne tarvitsevat valtavasti energiaa. Selässä pitää toisin sanoen olla jämerä akku, ja silti latausvälit lasketaan pikemminkin minuuteissa kuin tunneissa.

Tulevaisuuden robottisodissa ihmiskunnalla on siis toivoa, kunhan vain huolehditaan, että robotit eivät pääse liian usein töpselin ääreen.

Heinäkuussa Boston Dynamics arvioi, että Spot Minin akku voisi kestää noin puolitoista tuntia. Kahdella jalalla liikkuva robotti jaksaa tarpoa yhdellä latauksella vasta noin tunnin. Vaikka robotti-imurikin osaa ohjata itsensä lataukseen, alituinen latailu syö robottiapurin käyttökelpoisuutta.

Silti robotti alkaa olla jo aidosti käyttökelpoinen pikku apuri. Linturi laskeskelee, että siinä vaiheessa kun robottikoiran hinta laskisi noin sataantuhanteen euroon, sille voisi olla kysyntää.

”Jos sellainen tuuraisi ihmistä pari kolme tuntia päivässä, se voisi olla aivan järkevä investointi vaikkapa sairaalassa tai ravintolassa sisälähettinä kuljettamassa pieniä tavaroita. Tai hotellissa, jos asiakkaat eivät pelästyisi.”


Oikaisu 29.12. Tekstistä poistettu virheellinen tieto siitä, että teknologiapankki Softbank olisi yhä peliyhtiö Supercellin omistaja. Softbank myi koko omistuksensa kiinalaiselle Tencentille vuonna 2016.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 43: Markus Jokela on kuvannut yli 30 vuotta suomalaisten lauantai-iltoja, tuulipukuja, Kanarian-matkoja, papiljotteja ja pitsansyöntiä

  2. 2

   Maahanmuuttajien rikoksia selitetään usein kulttuurilla tai mielenterveysongelmilla, mutta syy voikin löytyä miehisyyden pönkittämisestä tai heikosta koulutuksesta

   Tilaajille
  3. 3

   HS vieraili Vienan Kemijoen viimeisessä karjalaiskylässä: Se on henkitoreissaan, vaikka pian valmistuva vesivoimala ei sitä hukutakaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolisoni työ sekoittaa perhe-elämän ja lomat – Lapsetkin ovat oppineet, että aina kun puhelin soi, isän pitää tehdä töitä

  5. 5

   Minna Lindgren hermostui, kun hänen isänsä ei saanut kuolla rauhassa – Nyt vanhuskohun keskellä hän muistuttaa, että osaa vanhuksista hoidetaan liikaakin

   Tilaajille
  6. 6

   Ulkopuolisilla ei ollut 120 vuoteen mitään asiaa Suomen kulta­kauden taideaarteeseen – Tältä Järnefeltin ainutlaatuisessa jugendhuvilassa näyttää nyt

  7. 7

   Mukava mies on joskus tasa-arvon tulppana, vahingossa tosin

  8. 8

   Kun Neuvostoliiton pommikoneet ilmestyivät Helsingin kattojen ylle, vain 16-vuotias Tauno Hammar päätti toimia – ”En osannut pelätä”

  9. 9

   Ensin kadulla oli Pasi, sitten syöksyi Marko – Jääkiekkoilija Marko Jantusen elämän pelasti ystävä, jonka kanssa hän lapsena aloitti juomisen

   Tilaajille
  10. 10

   Keihäänheittäjä Jarkko Kinnunen, 48, on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

  2. 2

   IS: Antti Rinne menetti sairauden vuoksi liikuntakykynsä – artikkelin yhteydessä ollut lääkärintodistus herätti ihmetystä

  3. 3

   ”Pesulla käyn milloin missäkin” – Riitta-Liisa Tauriainen muutti syvimpään Lappiin, ja 12 neliön koti on oikeasti peräkärry

   Tilaajille
  4. 4

   ”Luulin sitä vitsiksi” – Tanska alkaa eristää karkotuspäätöksen saaneita ulkomaalaisia viruskokeisiin erikoistuneelle pikkusaarelle

   Tilaajille
  5. 5

   Keihäänheittäjä Jarkko Kinnunen, 48, on kuollut

  6. 6

   Venäläiset hävittivät kaiken eteensä tulevan nykyisen Vantaan alueella 300 vuotta sitten – Keskeltä liikenteen melua löytyy kuitenkin vielä 1700-luvun aarre

  7. 7

   Uusi pettämätön matkakonsepti säästää rahaa, aikaa ja luontoa

  8. 8

   Oikeustieteilijät kehuvat perustuslakivaliokunnan sote-lausuntoa ja ihmettelevät hallituksen jääräpäisyyttä

  9. 9

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  10. 10

   Ihmiset sanovat arvostavansa puhdasta ruokaa, mutta tutkija Helena Siipi ei ymmärrä, mitä se tarkoittaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  2. 2

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  3. 3

   Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

  4. 4

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  5. 5

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  6. 6

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  7. 7

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  8. 8

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  9. 9

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  10. 10

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  11. Näytä lisää