Ulkomaat

Amerikkalaisessa pikkukaupungissa Spiegelin toimittaja todettiin huijariksi jo kauan sitten – ”Oikein olivat vain asiat, jotka lapsikin pystyy googlaamaan”

Kaksi amerikkalaisen pikkukaupungin Fergus Fallsin asukasta kävi järjestelmällisesti läpi jo puolitoista vuotta sitten, mitä saksalaisen Der Spiegel -lehden toimittaja Claas Relotius oikein oli kirjoittanut heidän kotipaikkakunnastaan reportaasiinsa.

Saksalaislehti Der Spiegelin palkitun toimittajan Claas Relotiuksen jääminen kiinni laajamittaisesta reportaasien väärentämisestä on ajanut lehden vakavaan uskottavuuskriisin, jota lehti paikkailee vielä vuosia.

Spiegel käy nyt järjestelmällisesti läpi Relotiuksen juttuja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lehti lähetti toimittajansa muun muassa Yhdysvaltoihin Fergus Fallsiin, josta Relotius kirjoitti talvella 2017 varsin häikäilemättömällä tavalla vääristellyn reportaasin nimeltä In einer kleinen Stadt (suom. Pikkukaupungissa).

Ainekset ihan todelliseen reportaasiin olisi ollut saatavilla, sillä Relotius vietti 38 päivää Fergus Fallsissa tammi–helmikuussa 2017. Näin Spiegel kertoo jutussa, jossa toimittaja Christoph Scheuermann selvittää, mitä Relotius Fergus Fallsissa lopulta oikein teki. Scheuermannin juttu paluusta Relotiuksen jäljille Fergus Fallsiin on luettavissa myös englanniksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta jo ennen Relotiuksen paljastumista Fergus Fallsissa oli tutkittu tarkkaan toimittajan tekemistä.

Paikkakuntalaisille Relotius oli paljastunut huijariksi jo silloin, kun alkuperäinen juttu julkaistiin.

Fergus Falls on 14 000 asukkaan pikkukaupunki Yhdysvaltojen Minnesotassa. Relotius todella vieraili paikkakunnalla tarkoituksenaan kirjoittaa laaja reportaasista siitä, millaisesta mielenmaisemasta ja yhteiskunnallisista oloista Trumpin kannatus Yhdysvaltain presidentinvaaleissa oikein kumpusi.Valmis reportaasi jätti sen lukeneet Fergus Fallsin asukkaat hämmentyneiksi ja vihaisiksi. Totta ei ollut edes nimeksi, totesivat Michele Anderson ja Jake Krohn heti jutun julkaisun jälkeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ensin Anderson ja Krohn luulivat, että kyse oli Googlen käännösohjelman virheistä. Parempi käännös ei kuitenkaan muuttanut tilannetta. Juttu ei jättänyt ystävyksiä rauhaan ja he päättivät selvittää, mikä kaikki reportaasissa oli valetta.

Kaksikko teki selvitystään työn ohessa, ja jossain vaiheessa into hieman hiipui – Relotius-selvitys jäi lopulta kesken. Jo huhtikuun alussa 2017 Anderson kuitenkin twiittasi Der Spiegel -lehdelle epäilyksensä jutun todenmukaisuudesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se ei tuolloin tavoittanut toimituksessa ketään, tai ainakaan kukaan ei reagoinut.

Twiitissään Anderson kirjoitti asuvansa paikkakunnalla ja ihmetteli, miksi Relotius vietti siellä aikaa, kun hän silti halusi kirjoittaa fiktiota. Anderson määritteli Relotiuksen reportaasin pseudojournalismiksi.

Kun maailmalle levisi uutinen Spiegelin juttuväärennöksistä, Anderson ja Krohn havahtuivat – tämähän koskee juuri heitä.

Kaksikko twiittasi odottavansa lehdeltä anteeksipyyntöä siitä, miten Fergus Fallsin asukkaita oli lehdessä kohdeltu. Se viesti tavoittikin sitten jo monet.
Andersson ja Krohn viimeistelivät nopeasti oman tutkimuksensa. Se julkaistiin Relotius-paljastusta seuraavana päivänä otsikolla The Der Spiegel journalist who messed with the wrong small town, suomeksi vaikka ”Spiegel-toimittaja, joka sekaantui väärän pikkukaupungin asioihin”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Anderson ja Krohn tuntevat kotipaikkansa ja sen asukkaat. He käyvät kohta kohdalta läpi Relotiuksen reportaasia ja paljastavat sen häikäilemättömyyden.

Samalla Anderson ja Krohn kuvaavat, miltä tuntuu lukea valheita täynnä olevaa juttua: pahalta, epäoikeudenmukaiselta ja suututtavalta.

Anderson ja Krohn myös pohtivat, mitä Relotius on valheillaan yrittänyt tavoitella. Vaikka Relotius yritti pakottaa Fergus Fallsin esimerkiksi konservatiivisesta peräkylästä, josta Trumpin kannatus kumpuaa, todellisuus olisi ollut paljon mielenkiintoisempi.

Se, miten Anderson ja Krohn kertovat Ferguson Fallsista, osoittaa, että paikkakunta on täynnä älykkäitä ja analyyttisiä ihmisiä.

Anderson ja Krohn käyvät läpi Relotiuksen reportaasia valhe valheelta.

Jo se, miten Relotius kuvailee saapumistaan Fergus Fallsiin, on pötyä. Kaupunki on preerialla – sinne ei ajella läpi metsien, tuli mitä reittiä tahansa.

Welcome to Fergus Falls, home of damn good folks, Relotius kuvaa tervetulokylttiä. Todellisuudessa siinä lukee vain Tervetuloa Fergus Fallsiin. Relotius myös valehtelee, että virallisen kyltin takana olisi toinen, ja siinä teksti Mexican's Keep Out, meksikolaiset pysykää poissa.

Jutun keskeisiä henkilöitä on kaupungin hallintojohtaja Andrew Bremseth. Syystä tai toisesta Relotius kuvaa Bremsethin aseintoilijaksi, joka ei ole koskaan seurustellut eikä nähnyt merta. Anderson ja Krohn näyttävät Bremsethistä valokuvan tyttöystävänsä kanssa rannalla.

Kun Spiegelin toimittaja Scheuermannin jututtaa yhä kohtelustaan hapanta Bremsethiä, käy ilmi, ettei mikään tästä kirjoitettu todellakaan pidä paikkaansa. Työhuoneessa ei esimerkiksi ole täytettyä villisikaa, eikä Bremseth kanna mukanaan asetta.

Relotius tarinoi myös pitkästi Don Pablo’s -ravintolan omistajasta Maria Rodriguezista ja tämän pojasta Israelista sekä Marian vaikeasta munuaissairaudesta. Maria Rodriguez on olemassa, ja Israelkin.

Marian poika todellinen poika Pablo Rodriguez ei kuitenkaan ole Israel, joka on tarjoilija – kuten myös Maria Rodriguez, jolla ei tuolloin ollut omaa ravintolaa eikä myöskään ongelmia munuaisissa. Pablo poseerasi kerran Relotiuksen kameralle meksikoilaisravintolan ulkopuolella – muttei ole 15-vuotias koululainen Israel, kuten juttu kertoo, vaan käy toista vuotta collegea.

Relotiuksen keksittyjen reportaasien tavaramerkkeihin kuuluvat tarkat yksityiskohdat ja ylipäätään kuvailun runsaus.

Lue lisää Relotiuksen toimintatavoista: Laatulehti Der Spiegelin palkittu toimittaja väärensi lukuisia reportaaseja – epäilykset saivat alkunsa kollegan huomiosta.


Fergus Fallsista Relotius valehtelee koko ajan. Hän keksii luokkaretken New Yorkiin, pitseriassa katsotun Super Bowlin loppuottelun, elokuvateatterin ohjelmistot, koulun turvatoimet. Jos kuvassa on todellinen henkilö, nimi on väärin.

Relotius käyttää Fergus Fallsia ja sen todellisia asukkaita häikäilemättömästi hyväkseen, jotta saisi luotua mieleisensä vaikutelman konservatiivisesta Amerikan syrjäseudusta. Tämän kaiken hän teki aikana, jossa maaseudun ja kaupunkien pitäisi löytää uusia tapoja ymmärtää toisiaan, Anderson ja Krohn kirjoittavat.

”7 300 sanassa hän saa oikein kaupunkimme asukasluvun ja vuoden keskilämpötilan, ja pari muuta perusasiaa, kuten kauppojen ja keskeisten julkisten henkilöiden nimet. Asioita, joita lapsikin pystyy googlaamaan. Loput on estotonta fiktiota.”

Relotius valehtelee jopa Trumpin kannatuksen, vaikka se on Fergus Fallsissa suurta. Hän väittää Trumpin saaneen Fergus Fallsissa äänistä 70,4 prosenttia, kun todellinen ääniosuus oli 62,6 prosenttia.

Spiegelin toimittajalle Christoph Scheuermannille entisen kollegan jäljillä kulkeminen on monin tavoin merkillistä. Keskeiseksi osaksi Scheuermannin juttumatkaa Fergus Fallsissa nousee anteeksi pyytäminen.

Moni on syystä hyvin pettynyt siihen, mitä Der Spiegel pian kaksi vuotta sitten julkaisi – mutta on myös monia, jotka ovat valmiita antamaan anteeksi.

”Kolme päivää todellisessa Fergus Fallsissa antaa oppitunnin nöyryydestä”, Scheurmann kirjoittaa.

”Tietysti tässä kaupungissa on ongelmansa, mutta ihmiset tekevät parhaansa – he ovat ystävällisiä ja ahkeria. Kyllä, voi olla totta, että suuri osa täällä äänesti Donald Trumpia, mutta on myös totta, että Fergus Fallsin asukkaat ovat paljon mielenkiintoisempia ja moniulotteisempia kuin Claas Relotiuksen kuvittelemat karikatyyrit.”

Relotiuksen narahtaminen vaikuttaa osaltaan myös Saksan ja Yhdysvaltojen väleihin.

Yhdysvaltain Saksan-suurlähettiläs Richard Grenell tarttui hanakasti skandaaliin. Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin näkyvä tukija Grenell kirjoitti Spiegelin vuodenvaihteessa aloittavalle uudelle päätoimittajalle Steffen Klusmannille kirjeen ja syytti lehteä Amerikan-vastaisuudesta ja räikeästä puolueellisuudesta Trumpia vastaan.

Grenellillä oli syytöksiinsä osin perusteluja, onhan yksi Relotiuksen häikäilemättömimmistä juttuväärennöksistä reportaasi Fergus Fallsin pikkukaupungista. Myös ainakin kaksi muuta Yhdysvaltoihin sijoittuvaa juttua on osoittautunut väärennöksiksi.

Grenell käytti kuitenkin Relotius-kohua poliittisesti hyväkseen. Sillä, miten Spiegel arvioi Trumpin politiikkaa, ei ole tekemistä Relotiuksen väärennösten kanssa, Spiegel vastasi heti.

Spiegelin johtoon kuuluva Dirk Kurbjuweit julkaisi viime perjantaina vastauksensa Grenellille. Spiegel pyysi Relotiuksen juttuväärennöksiä amerikkalaisilta anteeksi. ”Tämän ei olisi koskaan pitänyt tapahtua.”

Kurbjuweit haastoi Grenellin väitteen lehden antiamerikkalaisuudesta.

”Yhdysvaltain presidentin arvostelu ei ole antiamerikkalaisuutta, vaan Valkoisen talon johtajan arvostelua. Antiamerikkalaisuus on minulle syvästi vierasta ja olen täysin tietoinen siitä, mitä Saksa on velkaa Yhdysvalloille: paljon. Spiegelillä ei ole rakenteellisesti mitään Yhdysvaltoja vastaan.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

  2. 2

   Kiinan kanadalaiselle langettama kuolemantuomio on viesti, ja se on hyvä tiedostaa Suomessakin

  3. 3

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  4. 4

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  5. 5

   Espoolaisnainen hiihti töihin Helsingin keskustaan – ”Ruttopuistossa matka eteni vauhdilla”

  6. 6

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  7. 7

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  8. 8

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  9. 9

   Demokraattien johtohahmo Pelosi uhmaa Trumpia yhä tiukemmin – ei halua presidenttiä edustajain­huoneeseen pitämään vuoden odotetuinta puhetta

  10. 10

   Pelastakaa Lapset ry:n feissari tivasi asukkailta ovikoodia, jotta pääsisi rappuihin Vallilan Konepajalla – Seurauksena potkut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  2. 2

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  3. 3

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  4. 4

   Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen, Finnair peruu yli 40 lentoa – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona, jos mahdollista

  5. 5

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  6. 6

   Oulun imaamilla on vahva viesti seksuaalirikoksista epäillyille miehille: ”Te olette leimanneet koko muslimiyhteisön”

  7. 7

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  8. 8

   Asukas jonotti edullista kotia hyvällä paikalla 27 vuoden ajan – Vain sinnikkäimmät saivat asumisoikeus­asunnon Kalasataman kupeesta

  9. 9

   Jussi Halla-aho: Twitter-tilini on lukittu

  10. 10

   Sdp:n etumatka kokoomukseen on kaventunut – perussuomalaisten nousu näkyy myös HS-gallupissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  4. 4

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  5. 5

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Kirkon perustuksista kaivettiin kyynärän mittainen kuparikapseli Vantaalla – Sisältä löytyi viesti menneisyydestä

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  10. 10

   Yksi aikakausi päättyy: Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta ensi kuun jälkeen – lopullisesti

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Talviajoon tottumaton turisti ei Lapissa aina erota hiihtolatua tiestä, ja kuvia pysähdytään ottamaan minne sattuu – Poliisi: ”Huomio kiinnittyy liikaa winter wonderlandiin”
  3. Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin
  4. Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla
  5. Seksuaalirikosten määrä kasvoi viime vuonna noin 14 prosenttia
  6. Migri: Suomessa viime vuonna ennätysmäärä ihmiskaupan uhreja
  7. Facebook lukee käyttäjien yksityisviestejä, jos se epäilee lasten saalistusta – Krp: ”Olemme erittäin tyytyväisiä Facebookin toimintaan Suomessa”
  8. Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut Tilaajille
  9. Kiinan kanadalaiselle langettama kuolemantuomio on viesti, ja se on hyvä tiedostaa Suomessakin
  10. Tunti sitten
  11. Tämän on oltava kaikkien aikojen erikoisin taikausko – NHL-maalikuningas Aleksander Ovetškin puree joukkuetovereitaan ennen ottelua
  12. Demokraattien johtohahmo Pelosi uhmaa Trumpia yhä tiukemmin – ei halua presidenttiä edustajain­huoneeseen pitämään vuoden odotetuinta puhetta
  13. Näytä lisää