Ulkomaat

Venäjän kaukoidän rakennus­ala pyörii diktatuurin siirto­työläisillä – Sergei Lanin ja Jekaterina Ištšuk olivat ensin epäileväisiä, mutta ottivat sitten töihin pohjois­korealaisen remontti­miehen ”Janin”

Venäjän kaukoidän rakennusala on riippuvainen pohjoiskorealaisista. Siksi Vladivostokissa on hermoiltu YK:n turvallisuusneuvoston päätöstä, joka kieltää pohjoiskorealaiset siirtotyöläiset ensi vuonna kokonaan.

Vladivostok

Kun vladivostoklaisten Sergei Laninin ja Jekaterina Ištšukin uusi koti tänä vuonna valmistui, uusi kolmio oli venäläiseen tapaan viimeistelemätön.

Piti siis löytää joku tasoittamaan seiniä, laatoittamaan, tapetoimaan ja listoittamaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ystäväpariskunta kehui pohjoiskorealaisia. Lanin ja Ištšuk olivat epäileväisiä, mutta pian toisetkin tutut antoivat saman suosituksen.

”Päätimme sitten soitella ja kysellä hintoja”, Lanin kertoo.

Vladivostokissa pohjoiskorealaiset remonttimiehet ovat olleet arkea jo pitkään. Alkuvuodesta arvioitiin, että kolmannes kaupungin rakennusmiehistä olisi Pohjois-Koreasta.


Venäjän kaukoidän rakennusala onkin riippuvainen pohjoiskorealaisista. Siksi täällä on hermoiltu YK:n turvallisuusneuvoston viimevuotista päätöstä, jolla pohjoiskorealaiset siirtotyöläiset kiellettiin. Täyskielto astuu voimaan vuoden kuluttua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yritykset ovat varoittaneet, että kiellon seurauksena rakentaminen kallistuu ja vähenee. Viranomaiset ovat yrittäneet alkaa houkutella tilalle keskiaasialaisia ja jopa bangladeshilaisia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Venäjä ei vastustanut kieltoa, mutta on silti antanut tänäkin vuonna siirtolaiskiintiöitä pohjoiskorealaisille. Yhdysvallat on syyttänyt sitä ja muita siirtolaisia sallivia maita Pohjois-Korean tukemisesta.

Lanin ja Ištšuk löysivät pohjoiskorealaisen remonttimiehen ”Janin”, jonka kanssa hinnasta päästiin sopuun.

”Jan” teki hyvää jälkeä ripeästi. Pohjatyöt valmistuivat pian, joten laattoja ja tapetteja tarvittiin odotettua aikaisemmin.

”Emme olleet pohtineet niitä vielä tai edes tutustuneet vaihtoehtoihin”, Lanin sanoo.

Niinpä Lanin ja Ištšuk lähtivät laatta- ja tapettiostoksille pohjoiskorealaisen remonttimiehensä kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Hän tiesi, paljonko mitäkin tarvitaan. Neuvoi, mikä olisi hyvä”, Ištšuk kertoo.

”Itse me tietysti ne valitsimme”, hän lisää nauraen.


Pohjois-Korea on lähettänyt siirtotyöläisiä vuosikymmeniä. Pitkään Neuvostoliitto oli pääkohde, mutta nykyisin pohjoiskorealaisia on eniten Kiinassa.

Syy on tietenkin raha. Yhdysvallat on arvioinut Pohjois-Korean ansaitsevan vierastyöläisillä lähes 500 miljoonaa euroa vuodessa. Pohjois-Korea käyttää tätä rahaa ydinaseohjelmaansa, mikä on pääsyy YK:n asettamaan siirtolaiskieltoon.

Ihmisoikeusjärjestöt näkevät pohjoiskorealaiset vierastyöläiset nykyajan orjina. Asuinolot ovat karut, perhe panttina kotimaassa ja työolot rakennuksilla, metsätyömailla, kaivoksissa vaaralliset ja päivät ravintoloissa ja ompelimoissa pitkiä. Ansioista pitää antaa valtiolle ainakin 80 prosenttia.

”Aina lauantai-iltaisin heillä oli jonkinlainen puoluekokous. En tiedä, mitä siellä tapahtui, mutta se oli selvästi pakollinen ja tärkeä”, Lanin kertoo.

Vladivostokin pohjoiskorealaisia siirtolaisia on vaikea haastatella. Kaupungin laidalla olevaan asuntolaan ei päästetä, eikä pohjoiskorealaisen ravintolan henkilökunta halua puhua.

Lopulta yksi pohjoiskorealainen siirtolainen suostuu puhumaan lyhyesti. Hän osaa korean lisäksi vain vähän venäjää, joten mukana on tulkki.

”Elämä täällä ei ole niin kovaa kuin kotona”, hän sanoo.

”Yksi tuttavani työskenteli ravintolassa. Työntekijät valittiin koe-esiintymisessä kasvojen, painon ja pituuden mukaan.”


Vaikka Venäjällä olevien pohjoiskorealaisten olot ovat hyvin karut, venäläiset asiantuntijat vierastavat puhetta orjista.

Esimerkiksi soulilaisen Kookmin-yliopiston professorin Andrei Lankovin mukaan pohjoiskorealaiset lahjovat kotimaisia virkamiehiä saadakseen luvan lähteä Venäjälle töihin.

Luvat Venäjälle ovat kalleimpia, koska esimerkiksi remonttimiehet saavat liikkua varsin vapaasti ja tehdä omaa keikkaa. Kiinassa pohjoiskorealaiset siirtolaiset asuvat työpaikalla, jolta ei saa poistua.

Niinpä varsinkin rakennusmiehiksi Venäjälle hakeutuvat yritteliäimmät, joille siirtotyö on usein ainoa keino parantaa taloudellista tilannetta ja sosiaalista asemaa. Kolmessa vuodessa saa tienattua noin 5 000 euroa, jolla vaimo saa esimerkiksi perustettua pienen kaupan kotimaassa.

Pohjois-Koreassa tavalliselle ihmiselle se ei olisi mahdollista.

Diktatuuri kyllä tiedostaa vaarat. Lankovin mukaan siirtolaiset joutuvat palattuaan koulutukseen, jolla kitketään ”vaaralliset vaikutteet”.

Siirtotyöläiset luovat Pohjois-Koreaan pientä keskiluokkaa, sanoo Kaukoidän federaatioyliopiston professori Olga Maltseva.

”Vielä 10–15 vuotta sitten kaikki heidän täällä ansaitsemansa raha meni ’yhteiseen lompakkoon’”, hän sanoo.

Sitten tilanne muuttui. Remonttimiestenkin bisnes sallittiin, koska niin saatiin enemmän rahaa, Maltseva arvioi.


Hän ei usko siirtotyöläisten kiellon auttavan. Pohjois-Korea luopuu ydinaseesta viimeisenä.

”Eivät he sitä lopeta. Vahvistavat vain yhteistyötä Iranin ja Pakistanin kanssa”, Maltseva sanoo.

Yhtenä päivänä Laninin ja Ištšukin remonttimies ilmoitti lopettavansa työt.

Ištšuk kertoi asiasta talon chat-ryhmässä. Tilalle löytyi uusi pohjoiskorealainen porukka, joskin huonompi. Lanin näyttää hylkäämäänsä oven pystylistaa, jonka yläpäähän on sahattu meikäläinen jiiri, mutta väärään kohtaan. Alapäähän on sitten liimattu 10 sentin jatkopala.

”Emmehän me kovin paljon voineet jutella. Janilla oli Pohjois-Koreassa vaimo ja poika armeijassa. Siitä hän oli ylpeä”, Lanin kertoo.

”He kuuntelivat omaa perinteistä musiikkiaan. Se soi täällä aina”, Ištšuk sanoo.

Fakta

Jopa 100 000 työntekijää


 Pohjois-Korea on lähettänyt ulkomaille jopa 100 000 työläistä.

 Eniten siirtolaisia on Kiinassa, mutta Venäjälläkin on arvioitu olevan noin 30 000.

 Julkisuudessa eniten huomiota ovat saaneet pohjoiskorealaiset, jotka ovat rakentaneet MM-kisojen jalkapallostadioneita Venäjällä ja Qatarissa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  3. 3

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuolleen hevikitaristin elämä katkesi tragediaan, johon niin moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  4. 4

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  5. 5

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  6. 6

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  7. 7

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  8. 8

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  9. 9

   Palvelutalon työntekijä pakotti Alzheimeria sairastavan vanhuksen seksuaaliseen tekoon – Sai 60 päivän ehdollisen tuomion

  10. 10

   Yhdysvalloissa 16 osavaltiota haastoi Trumpin hallinnon oikeuteen hätätilan takia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  2. 2

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  3. 3

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  4. 4

   Kukaan ei tiedä, miksi tämä talo on suojeltu – Helsingin valtaväylien puristuksessa pakkohuutokaupataan 100-vuotiasta mökkiä

  5. 5

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  6. 6

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon Helsingin seudulla

  7. 7

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  8. 8

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  9. 9

   Suomalaisyhtiö lähti kokeilemaan näkemäänsä markkinarakoa – Amerikkalaiset sijoittajat antoivat 175 miljoonaa euroa

  10. 10

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Keskellä espoolaista lähiötä on valtava kivilinna, johon kuuluu 200 metriä omaa uimarantaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat