Ulkomaat

HS-analyysi: Venäjän hypersooninen ydinohjus muuttaa kilpavarustelua, koska sitä on liki mahdoton tuhota

Keskiviikon julkisen esittelyn pääyleisö oli todennäköisesti Yhdysvalloissa, kirjoittaa HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja Jussi Niemeläinen kommentissaan.

Ohjus­kokeesta kerto­minen on aina viesti.

Niin oli tietenkin myös Venäjän presi­dentin Vladimir Putinin keskiviikkoinen ilmoitus, jonka mukaan Venäjä testasi onnistuneesti uutta hypersoonista eli moninkertaisella äänennopeudella kulkevaa Avangard-taistelukärkeään. Putinin mukaan kyseessä oli lopputesti, joten Avangard (suomeksi etujoukko eli avantgarde) on hänen mukaansa nyt valmis.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yleisö oli tällä kertaa sekä kotimaassa että maailmalla. Venäjällä neuvostonostalgia on lisääntynyt, joten kansalaisille saatiin näytettyä Venäjän olevan edelleen suurvalta. Erityisesti Yhdysvalloille haluttiin kertoa, että Venäjä aikoo säilyttää strategisen tasapainon sen kanssa.

Tällä haavaa onnistuneesta kokeesta on vasta Putinin sana ja Venäjän puolustusministeriön video. Niihin voi uskoa tai olla uskomatta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lännessä on lomakausi, joten kommentteja on kuulunut vielä varsin vähän. Yleinen käsitys näyttää kuitenkin olevan, että Putinin puheisiin on syytä suhtautua totena.

Putin kertoi järjestelmästä ensimmäistä kertaa tämän vuoden maaliskuussa vuotuisessa linjapuheessaan, joka päättyi noin 40 minuutin osuuteen Venäjän uusista ydinaseista. Puheeseen suhtauduttiin alkuun uhona, mutta pian selvisi, että Venäjä oli testannut Avangardia jo ainakin kolmasti vuosien 2016 ja 2017 aikana.

Yhdysvaltain viranomaiset odottivat uutta testiä vielä tämän vuoden puolella, televisiokanava CNBC kertoi alkusyksystä. Viranomaiset arvelivat järjestelmän olevan valmis viimeistään vuonna 2020.


 

Kilpavarustelu siirtyy hyökkäysaseisiin.

Hypersoonisia ydinohjuksia on kehitteillä muuallakin. Venäjän lisäksi ainakin Kiinassa, yleisen käsityksen mukaan myös Yhdysvalloissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kehitys on huolestuttanut monia, sillä hypersooniset ohjukset muuttavat ydinasevarustelua nykyisestä.

Nimensä mukaisesti ne kulkevat moninkertaisella äänennopeudella. Putinin mukaan Avangard liikkuu jopa 20-kertaista äänennopeutta, joskin läntisissä arvioissa on usein puhuttu vähintään 5-kertaisesta äänennopeudesta. Lisäksi niitä pystyy ohjaamaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Siksi niitä on hyvin vaikea seurata ja tuhota. Nykyiset ohjuspuolustus­järjestelmät eivät esimerkiksi pysty torjumaan hypersoonisia ohjuksia, koska vastaanottavassa päässä niiden lentorataa ei voi määritellä etukäteen.

Niinpä kilpavarustelu siirtyy hyökkäysaseisiin, kun puolustukselliset aseet ovat käymässä turhiksi. Tämä saattaa lisätä ennakoivan iskun houkuttelevuutta.

Venäjä on perustellut uusia aseitaan juuri Yhdysvaltain ohjuspuolustus­järjestelmillä. Alaskan ja Kalifornian lisäksi Yhdysvallat on rakentanut järjestelmää Eurooppaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Erityisesti Euroopan ohjuspuolustuskilpi on ärsyttänyt Venäjää, koska sen mukaan kilpi neutralisoi sen ydinasepelotteen. Yhdysvallat on kiistänyt tämän ja sanonut kilven olevan rakennettu suojaksi Irania ja Pohjois-Koreaa vastaan. Se on myös sanonut, ettei pystyisi torjumaan Venäjän isompaa ydinasehyökkäystä.

Tosin Venäjä ilmeisesti kiihdytti hypersoonisten ydinohjusten kehittelyä jo tämän vuosisadan alussa. Venäjän virallisen kannan mukaan Venäjän ja Yhdysvaltain suhteet alkoivat huonontua vuonna 2001, kun Yhdysvallat vetäytyi ohjustorjunta­järjestelmät kieltävästä ABM-sopimuksesta. Silloin myös kilpajuoksu hypersoonisten ydinkärkien valmistamiseksi kunnolla käynnistyi.

Avangardin näyttävä esittely oli siis todennäköisesti viesti Yhdysvalloille, jossa kenraalit kertoivat jo keväällä Putinin puheen jälkeen, ettei Avangardilta pysty puolustautumaan.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti syksyllä, että Yhdysvallat aikoo vetäytyä keskipitkän matkan ohjukset kieltävästä INF-sopimuksesta. Strategisten ydinkärkien määrää rajoittava uusi Start-sopimus on umpeutumassa vuonna 2021.

Venäjä ei ole ollut kovin innostunut INF-sopimuksesta, koska pitää sitä itselleen epäedullisena. Yhdysvallat ja silloinen Neuvostoliitto solmivat sen vuonna 1987, joten se muistuttaa myös Neuvostoliiton nöyryyttävän heikoista loppuvuosista. Silti Venäjän johto tietää, ettei sillä ole varaa kilpavarusteluun. Se myös todennäköisesti muistaa, että Neuvostoliitto kaatui, kun siltä loppuivat rahat kilpavarustelun vuoksi.

Niinpä se haluaa neuvotella.

Keskiviikon testinjulistuksen alla Putinin tiedottaja Dmitri Peskov vihjaisikin, että Putin saattaa osallistua tammikuussa Davosin talousfoorumiin. Myös Trumpin on kerrottu aikovan matkustaa Davosiin.

Putin selvästi haluaa tavata Trumpin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuolleen hevikitaristin elämä katkesi tragediaan, johon niin moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  3. 3

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  4. 4

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  5. 5

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  6. 6

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  7. 7

   Yksi parisuhteen perusharha voi johtaa pahoihin ristiriitoihin

  8. 8

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  9. 9

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  10. 10

   Palvelutalon työntekijä pakotti Alzheimeria sairastavan vanhuksen seksuaaliseen tekoon – Sai 60 päivän ehdollisen tuomion

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  2. 2

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  3. 3

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  4. 4

   Kukaan ei tiedä, miksi tämä talo on suojeltu – Helsingin valtaväylien puristuksessa pakkohuutokaupataan 100-vuotiasta mökkiä

  5. 5

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  6. 6

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  7. 7

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  8. 8

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon Helsingin seudulla

  9. 9

   Suomalaisyhtiö lähti kokeilemaan näkemäänsä markkinarakoa – Amerikkalaiset sijoittajat antoivat 175 miljoonaa euroa

  10. 10

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Keskellä espoolaista lähiötä on valtava kivilinna, johon kuuluu 200 metriä omaa uimarantaa

  11. Näytä lisää