Ulkomaat

Demokraatit saavat USA:n edustajain­huoneessa vallan kesken hallinnon alas­ajon – Pöydällä on kolme vaihto­ehtoa, mutta niistä yksikään ei täytä Trumpin toivetta

Sadattuhannet liittovaltion työntekijät elävät epätietoisuudessa, milloin he saavat seuraavan palkkansa.

Yhdysvaltain ensi viikolla työnsä aloittava uusi kongressi pääsee ensi töikseen ratkomaan budjettikiistaa, jonka takia noin 800 000 liittovaltion työntekijää on lomautettu tai tekee työtä palkatta.

Demokraateilla, joilla on uudessa edustajainhuoneessa enemmistö, on uutistoimisto Reutersin ja sanomalehti The New York Timesin mukaan kolme ratkaisuvaihtoehtoa, miten liittovaltion sulkemisesta päästäisiin eteenpäin.

Yksikään vaihtoehdoista ei sisällä lisärahoitusta presidentti Donald Trumpin ajamalle Meksikon-muurille, joten on epävarmaa, hyväksyisikö Trump esitystä.

Neljännes Yhdysvaltain liittovaltion hallinnosta on ollut suljettuna viime viikon lauantaista asti.

The New York Timesin mukaan edustajainhuone äänestäisi demokraattien ratkaisuehdotuksesta torstaina 3. tammikuuta. Uusi kongressi kokoontuu ensimmäiseen istuntoonsa 2. tammikuuta.

Demokraatit esittävät lehden mukaan joko väliaikaista rahoitusta, joka jatkuisi helmikuuhun asti, väliaikaista rahoitusta syyskuun loppuun asti tai koko vuoden budjettia, joka sisältäisi kaikki muut liittovaltion toiminnot paitsi kotimaan turvallisuusministeriön.

Turvallisuusministeriö vastaa rajavalvonnasta. Sille esitettäisiin omaa erillisbudjettia, jonka menot olisivat nykyisellä tasolla.

Hallinnon alasajo johtuu muurin rahoitukseen liittyvästä kiistasta. Trump vaatii kongressilta muurin rakentamiseen viiden miljardin dollarin eli noin 4,4 miljardin euron rahoitusta. Väistyvä kongressi on luvannut 1,3 miljardia dollaria rajavalvonnan vahvistamiseen.

Republikaanienemmistöinen senaatti hyväksyi ennen joulua yksimielisesti väliaikaisratkaisun, joka olisi rahoittanut hallintoa helmikuulle asti. Se ei toteutunut, koska Trump aikoi käyttää veto-oikeuttaan.

Muurin rakentaminen maksaisi arviolta 23 miljardia dollaria. Demokraatit ovat valmiita myöntämään rahaa Meksikon-vastaisen rajan vahvistamiseen. Muuria he eivät kuitenkaan halua.

Kaikki republikaanitkaan eivät tue rajamuuria, koska pitävät sitä liian kalliina tai tehottomana tapana puuttua siirtolaisuuteen.

Trump on ilmoittanut, että hän varautuu pitkään hallinnon alasajoon.

”Presidentti ei halua, että hallinto pysyy suljettuna, mutta hän ei allekirjoita ehdotusta, joka ei aseta maamme turvallisuutta ja suojaa etusijalle”, sanoi Valkoisen talon tiedottaja Sarah Sanders torstaina.

Samaan aikaan sadattuhannet liittovaltion työntekijät elävät epävarmuudessa, milloin he saavat seuraavan palkkansa. Liittovaltion henkilöstöhallinto on ohjeistanut työntekijöitä neuvottelemaan vuokran, lainanlyhennysten ja muiden erääntyvien laskujen lykkäämisestä.

Esimerkiksi 44 000 rannikkovartioston työntekijän palkka jää maksamatta jo 1. tammikuuta, jos budjettisopuun ei päästä 28. joulukuuta, kertoo uutissivusto Huffington Post.

Liittovaltiolla on yli kaksi miljoonaa kokopäiväistä työntekijää. Heistä noin 380 000 on lomautettu, ja noin 420 000 työskentelee välttämättömiksi katsotuissa tehtävissä ilman palkkaa.

Monet työntekijät ja heidän perheenjäsenensä kertovat kokemuksistaan Twitterissä aihetunnisteella #ShutdownStories.
Lain mukaan vain Yhdysvaltain kongressilla on valta päättää valtion rahankäytöstä. Hallinnon sulkemisella uhkailusta on tullut hyväksytty osa politiikkaa, ja se on jo lähes jokavuotista rutiinia.

Tähän mennessä pisimpään, 21 päivää, hallinto on ollut alasajettuna presidentti Bill Clintonin aikana vuonna 1997.

Työntekijät ovat jälkeenpäin saaneet maksamatta jääneet palkkansa, mutta liittovaltiolle työskenteleville urakoitsijoille menetykset ovat pysyviä.

Aiemmin liittovaltion sulkeminen on kostautunut puolueelle, jota on pidetty syypäänä. Siksi presidentti ja kongressi syyttävät toisiaan siitä, ettei sopua ole syntynyt. Todennäköisesti se osapuoli, jonka kannatus alkaa kärsiä, antaa ensin periksi.

Tuoreessa Reuters-Ipsos-mielipidekyselyssä 47 prosenttia vastaajista katsoo Trumpin olevan vastuussa tilanteesta. Kongressin demokraatteja syyttää 33 prosenttia ja republikaaneja seitsemän prosenttia kyselyyn vastanneista. Kysely tehtiin 21.–25. joulukuuta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uudet mittaukset kertovat, millä tele­operaattorilla on paras verkko – Katso kuntasi tulokset

   Tilaajille
  2. 2

   Näin yhdestä huoneesta tuli eduskunnan sote-kaaoksen taistelu­tanner: ”En halua nähdä teitä enää ikinä”

   Tilaajille
  3. 3

   Poikani joutui eroamaan reservistä, kun kertaus­harjoituksiin ei myönnetty lykkäystä

  4. 4

   Helsingin päättäjät havahtuivat muutokseen: vieras­kielisten määrä kasvaa ja kaupungin pitäisi sopeutua

  5. 5

   Helsingissä asuva Stephen Sykes haki Suomen kansalaisuuden, tytär taas Britannian, ja syynä on brexit

  6. 6

   Suolistosyöpään kuolee vuosittain yli tuhat suomalaista: Sairaus on kavala ja oireet epämääräisiä

  7. 7

   Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

  8. 8

   Jenni Janakka järjestää naisille Röyhkeyskouluja, koska kyllästyi kuuntelemaan jatkuvaa itsensä vähättelyä ja arkailua

  9. 9

   On yhä vaikeampi ymmärtää, miksi keltaliivit polttivat Michellen lehti­kioskin karrelle

  10. 10

   Toimittaja Jorma Elovaara on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  3. 3

   Poliisi: Utrechtin ampumisista epäilty on pidätetty, ainakin kolme kuoli luodeista

  4. 4

   Kruununhaassa asuva Pekka Hietaniemi karsastaa joukkoliikennettä ja omistaa niin BMW:n katumaasturin kuin avomallisen Audinkin – Helsingissä se on jo kapinallista

  5. 5

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa joka päivä kellon ympäri Kumpulassa – ”Tässä ei ole mitään järkeä”

  6. 6

   Suolistosyöpään kuolee vuosittain yli tuhat suomalaista: Sairaus on kavala ja oireet epämääräisiä

  7. 7

   Jörn Donnerin pitkä elämäntyö päättyi, mutta kukaan ei vain usko sitä

  8. 8

   Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

  9. 9

   Toimittaja Jorma Elovaara on kuollut

  10. 10

   Saharan metsittäminen ilmastosyntien vuoksi voi kuulostaa järjettömältä, mutta Israel onnistui kasvattamaan metsän aavikolle

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni käyttää astian­pesu­konetta väärin, ja välin­pitämättömyys voi aiheuttaa isot kulut: toimi näin, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  4. 4

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  5. 5

   Kenellä on vastuu, jos joku perheen­jäsenistämme sairastuu takkat­ulien polton takia Espoossa?

  6. 6

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  7. 7

   Nuoret miehet eivät sitoudu, kun tinderöitynyt seurustelu­kulttuuri tarjoaa aina uuden vaihto­ehdon – Jaakko kertoo, miksi erosi, kun tyttöystävä alkoi vaatia lapsia

   Tilaajille
  8. 8

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  9. 9

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää